Някой успя ли да разбере къде ще се засича средна скорост?

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Някой успя ли да разбере къде ще се засича средна скорост?

Мнениеот Traytor » Вто 22 юли 2025 7:11

Изчетох всички статии и гледах репортажите, звучи като че ли ще се засича и на магистралите и на първокласните пътища, но никъде не го казват изрично. Изказванията на членовете на Възраждане ме навяват на мисълта, че и първокласните пътища ще влязат в засичаните отсечки... Не съм любител на скоростта, карам с 90км/ч на извън градско, но определено не спазвам всяко 60км/ч ограничение на изоставена отбивка и с оглед на факта, че 90% от пътуванията ми на извън градско са по трасетата София-Варна и подбалканската ... То ще си е*е майката. В крайна сметка някой успя ли да разбере окончателно къде ще се контролира скоростта с тол камерите?

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Някой успя ли да разбере къде ще се засича средна скорост?

Мнениеот stefan4o » Вто 22 юли 2025 9:04

Защо се притесняваш?
Ще ти дам един пример:
Маршрут Стара Загора - с.Плодовитово (първото след Чирпан посока Пловдив). Каране с 90-100 рядко 110км/ч, знаците с 60, където има включване от второкласен път и аз често не ги спазвам (намалявам на 70, да речем), през селата карам с около 55-60км/ч. Борд компютъра го ресетвам на тръгване от къщи. Накрая за участъка около 40-45км ми дава средна скорост около 59км/ч. Според мен няма повод за притеснение. За да се впишеш в средна скорост 90км/ч по първокласен път си трябва доста настъпване.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Вто 22 юли 2025 9:34

Реално да, то намалиш ли веднъж до почти 0 за 10 секунди всичко приключи със средната скорост :mhihi
Освен ако не летиш с 200 на ограничение 90 :mhihi

Потребителски аватар
Traytor

Мнениеот Traytor » Вто 22 юли 2025 9:57

Съгласен съм, но това е ако ти смята средната скорост от момента на тръгване, до момента на спиране, а камерите на тол ще снимат на отсечки. На магистрала могат да го направят на по-голям пробег, защото няма толкова отбивки за да слезеш от магистралата. На първокласния път имаш разклони на всеки 5 минути, та като ти засича от камера на камера. Не съм състезател, но и на безмислените 60км/ч понякога не намалям от 90, защото все пак трябва да стигна някога(всички го правим, ако някой иска да си криви душата и да казва че спазва всяко едно ограничение). Аз лично спазвам ограничението за извънградско и 50км/ч в населено, на магистрали рядко стигам до 140км/ч защото малката почва да вика от друсането и скачането, ама такъв стил на каране вече ще е много скъп ако засичат на междуградски.

nikmar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikmar » Вто 22 юли 2025 9:59

Май ще си припомняме един сериал от соца: ... на всеки километър... :mhihi :banghead

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Вто 22 юли 2025 11:28

Не мисля, че за нормално каращия с леко превишение ще има проблем. Магистралата е ясна. По другите пътища с ограничения 90,80,70,60... дори да си с малко превишаване, няма да хване.
От една страна, знаем че километражите са с около и близо 8% отклонение (не точно, но горе долу). Тоест карайки с 65км/ч сме съвсем близко до реалното ограничение от 60км/ч.
Отделно, би трябвало да има 10км/ч толеранс при засичането. Тоест при отчетена от камерите средна скорост 69км/ч да няма наказание.
Допълнително, едно намаляване на скоростта преди и около изпреварване, също сваля.
Тоест карайки с около 70км/ч при ограничение 60, не би трябвало да е проблем.

Основно последствия ще има за джигити и то нощно време, когато няма трафик.

При магистралата нещата са подобни, но едно моментно 'отплесване' с 160-170км/ч ще бъде отчетено.

В общи линии, приветствам тази мярка.

Потребителски аватар
Traytor

Мнениеот Traytor » Вто 22 юли 2025 11:54

Аз бях силно за, като ставаше въпрос за магистралата. На междуградски пътища, виж ако трябва да сме абсолютно педантични, да сложили са 60км/ч трябва да го спазваме. Идеята е че колкото и да са противни тия от Възраждане, естимацията му за София-Варна по ограничения, е дори малко оптимистична. Понеже от много години се стремя да бъда изряден, съм опитвал многократно да спазвам всяко едно 60-40 и прочие... Безумно е. Имаме места с 90>40>60>80>60>90 в рамките на 600 метра при, като не ускориш до 80 след 60то зад теб се почва със святкане/натискане и прочие.

Но в крайна сметка каквото решат в парламента това ще е. Просто ми се ще да има някаква яснота къде ще се прилага, защото никой нищо конкретно не каза.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Вто 22 юли 2025 12:14

А дали не е по-разумно преди "брадвата" да се направи оборка на излишните и забравени знаци?

Потребителски аватар
Traytor

Мнениеот Traytor » Вто 22 юли 2025 12:18

Нашата идея е безопасност, тяхната отново е пълнене на хазната. Противоречиви интереси. Виж с каква радост се биха в гърдите, за 3000 глоби за денонощие, КАТаджийте от години имат таргети за брой актове/фишове.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Вто 22 юли 2025 12:39

Това е някакъв вид уотабоутизъм.
Знаци да оправят, дупки, асфалт, маркировка ...
Да, всичко е така и трябва да се оправи.

Но трябва да се оправи и манталитета на шофьорите.
Автоматична система за нарушения, каквато са тол камерите е нещо, което отдавна трябваше да работи.
Същото важи и за общинските.
Тези системи имат най-голям потенциал за възпиране на нарушенията.

А има и друго. Колкото по-изрядни стават шофьорите, гражданите, толкова по-взискателни са към управляващите. А това води до повече граждански контрол. За колелото няма значение откъде започва да се върти.

Потребителски аватар
Traytor

Мнениеот Traytor » Вто 22 юли 2025 14:03

На мен ми се губи логиката, не трябва да искаме да оправят знаците и пътищата докато не превъзпитат шофьорите? Да автоматичната система е по-добрия вариант, вади се човешката намеса, Ицо Хазарта вече може да изкара от текста че има човек в КАТ, ама това не променя факта, че на този етап има бая ограничения, които от години не им е там мястото, а като ще се въвежда универсална система за следене на скорост, не мисля че ще вкарат в уравнението "тук ограничението е аутдейтнато, няма да го ползваме".

Ако да кажем че подбалканската е мой избор и има по-бърза алтернатива, северния път(Хемус) няма. И може да си мислиш че е "уотабоутизъм", ама плащам данъци, гласувам вместо да дигам ръцете и да казвам, че няма смисъл, не знам защо излиза неправилно, че критикувам отново половинчато свършена работа, не защото не може да се оправят знаците и ограниченията, а защото им е по-удобно да не ги оправят.

И пак стигам до първото мнение, почти е прието, дето се вика е на път да го имплементират и няма ясна представа как и къде ще работи и очевидно на никой не му пука. От едната страна стоят тия с ореолите които спазват всяко едно ограничение и не им пука как ще бъде направено и от другата страна са тия които са напълно против(мисля че са ясни причините). Все си мисля че като повечето неща в живота и тук ситуацията не е черно-бяла. Ама явно ще чакаме Waze да ни каже къде и как.

Потребителски аватар
D1D00
Автомобил: Volkswagen Golf GT
Двигател: ABD 1994

Мнениеот D1D00 » Вто 22 юли 2025 14:09

Още не е прието като закон, снощи така казаха по новините. За сега важи в сила глобата за каране в аварийната лента...

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 22 юли 2025 14:14

По принцип всичко се прави с добри намерения. Но със скрития замисъл да се напълни малко скъсания бюджет.
Иначе, каквито и ограничения да се направят - джигити винаги ще има, както ще има и по-равни от другите ;)

Потребителски аватар
Burner_inc
Автомобил: Touran Kawasaki Versys 1000
Двигател: BLS 2009

Мнениеот Burner_inc » Вто 22 юли 2025 14:28

Traytor написа:Изчетох всички статии и гледах репортажите, звучи като че ли ще се засича и на магистралите и на първокласните пътища, но никъде не го казват изрично. Изказванията на членовете на Възраждане ме навяват на мисълта, че и първокласните пътища ще влязат в засичаните отсечки... Не съм любител на скоростта, карам с 90км/ч на извън градско, но определено не спазвам всяко 60км/ч ограничение на изоставена отбивка и с оглед на факта, че 90% от пътуванията ми на извън градско са по трасетата София-Варна и подбалканската ... То ще си е*е майката. В крайна сметка някой успя ли да разбере окончателно къде ще се контролира скоростта с тол камерите?

Говореше се, че ще се засича на участъци в които няма промяна на ограничението на скоростта.

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”