Наближава :arrow 10-ти юбилеен Volkswagen Club Fest 2019 (10-ти, 11-ти и 12-ти Май 2019 г.)

Как да си монтираме неони в купето и под колата.

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
dekata87
Мнения: 5
Регистриран на: Сря 22 яну 2014 16:36
Автомобил: Vw Polo 16V
Двигател:
Местоположение: Перник

Как да си монтираме неони в купето и под колата.

Мнениеот dekata87 » Чет 28 сеп 2017 16:25


Здравейте колеги.
Търсих тема относно как да монтираме неон в купето и под колата но открих само запитвания в различни теми относно дали е разрешено от закона,дали може да се сложи само в определена част на колата и определен цвят,как свети и дали въобще има смисъл от такава "цигания"-за някой...и красота за други.
За това реших да напиша в една тема как се монтира вътре и отвън,към кое е удачно да го свържем,колко ток изразходва,дали след това има "проблеми" с закона (защото съм се сблъсквал с такъв проблем),как свети в определените цветове (в моя случай "говорим" за безброй цветове които можеш да смениш само от едно дистанционно и за вътрешният неон и за външният) и дали излиза евтино.

И така да започнем първо със цената и от къде да закупим.
Комплектът който аз взех бе (ще кача снимки да ги видите преди монтаж):
1. Четири броя лед ленти водоустойчиви (къси) за вътрешният интериор с контролер и захранване (кабел) - 24лв.
2. Четири броя лед ленти водоустойчиви (2бр. къси 2бр. дълги) за под купето с контролер, дистанционно и захранване към запалката - 50лв.
3. Няколко бири... :11
4. Закупуването им бе от интернет директно внос от Белгия (защото в България ще излезе двойно) да чака се малко за доставка (2-3 седмици)но това е единствения недостатък.

Да пристъпим към монтажа.
На първо място ви трябва гараж с канал...платформа...само канал...място удобно за работа под колата...в моя случай бе в гараж с канал.
След като сте готови е важно да разположите от долу предна къса и задна къса лед лента на място което не е най ниската точка на колата отпред и отзад (в моя случай бе така:предна бе монтирана на пластмаса която излизаше и бе продължение от бронята и бе в по висока точка а задната я монтирах на задния мост).За страничните по дълги лед ленти се възползвах от мястото за крик (нещо като мустак-обшивка през цялата страница на колата както от едната така и от другата страна) и много важен фактор с който трябва да се съобразите :a045 е да прецените и измерите средата на страницата на колата и разстоянието да е на поне 30/40см (може и повече в зависимост от модела автомобил) от предна гума и също толкова от задната....защото ако ви се наложи да ползвате крик има вероятност да ви пречи лед лентата.

Така да пристъпим към монтажа. :gruebel
Както написах по горе лентата за предната част която бях определил я монтирах така:
Със малка бургия ф6 правите по две двойки дупки така- първите две пробивате една срещу друга успоредно на колата на разстояние 4/5см една от друга...след това за вторите две по същия начин и двете двойки дупки трябва да са на разстояние едни от други по малко от дължината на лентата! -С няколко думи...бележите къде ще е лентата правите дупки (може и повече от мен посочените) от двете страни на белязаното място така че после да може да прокарате неръждаема тел или свински опашки :mrgreen .
След като сте готови отлепяте двойнозалепващата лепенка на лед лентата и я залепвате на предвиденото от вас място след което прокарвате свинските опашки или телта (зависи кой как желае и кой какво има в вкъщи под ръка) през дупките и през лентата така че тя да бъде закрепена и вързана от тях!
За задната лента...местоположението което използвах бе задният мост.Там бе по лесно защото използвах диаметъра на моста и със по дълги свински опашки или тел просто омотах около окръжността на моста и затегнах на 2/3 места вече залепената към него лента в средата.
Така пристъпваме към двете странични.
За целта както споменах по горе използвах улея на "мустака-обшивката" на купето за поставянето на крик но точно в средата на страниците....за това място отново с бургия разпробих страниците на тези "мустаци" и отново използвах свински опашки за връзването им докато бяха залепени с двойнозалепващата им лепенка.
До тук добре. :th_up
Сега от тези четири лед ленти излиза по един кабел който се обединява в средата на определено разстояние една от друга и от там тръгва само един по дълъг кабел който вие от ваша страна трябва да го прокарате както е отдолу в някой отвор към купето. В моя случай бе така:
От средата на колата го прокарах посока предната броня,после нагоре посока към средата на двете чистачки и от там имах отвор към купето и кабелите на вентилацията и сидито за което се радвам че я имаше тази дупка за да мога да вкарам кабела в купето. :11
След като го прокарах в купето го издърпах на удобно за мен място (в случая от към шофьорското място до пепелника вдясно от краката ми)към което го свързах към контролера на лед светлините който предварително бях закрепил с две винтчета.
За момент оставяме свързването на външният неон и започваме с вътрешният.
За вътрешният е по кратко,по бързо и лесно за монтиране.
Как става:
Първо започваме с контролера.Избирате си място за неговото монтиране (при мен реших да го сложа под жабката защото ако са едно до друго и когато задам команда от дистанционното и двата неона и вътрешният и външният ще работят заедно а когато са отдалечени можете да зададете на единият да свети един цвят на другият друг цвят...дали да светят с ефект или въобще да не светят) след като сте решили къде да е разделете четирите ленти за предни и задни те се различават по дължината на кабела.Едните с по дългият кабел са задните неони а другите с по късият кабел и близко до контролера са предните.
Пуснете кабелите и ги скрийте на удобно за вас място в моя случай бе от контролера под пепелника след това покрай пластмасата на ръчната и вече под седалките а за предните просто единният неон от към шофьора го прокарах отзад вентилацията (понеже позволяваше и имаше отвор).
След като сте готови с прокарването за тях не е нужно разпробиване и връзване с опашки и др. просто е необходимо да прецените къде с точност да ги сложите и да ги залепите след това (при мен бяха така:единият бе на пластмасата под волана,другият бе под жабката а другите два бяха залепени предните седалки с лек наклон назад).
Така до тук добре но сега следва свързването! :a045
Понеже едните неони пристигнаха със захранване което се пуска към запалката реших да срежа този кабел и със кабела от другите неони да ги направя на снадка как става:режете,след което имате по два кабела от всяко неонче червен и черен...след което ги оголвате и връзвате по цветове...черен с черен и червен с червен и накрая омотвате с изолираща лепенка-изолирбанд и сте готови с свързването към захранването им! :11
За тези които нямат захранване...не се притеснявайте съвсем спокойно можете да вържете захранващият кабел към акумулатора...няма да светят постоянно защото ще ги включвате и изключвате от дистанционното а и самите те не изразходват много енергия...е сега ако го оставите за 24ч. не знам какво ще стане с акумулатора.
Относно полицаите...спирали са ме доста пъти но да ме питат:колко коня е колата...как съм го направил и т.н. но имаше и случай в който ме бяха предупредили да не карам с включени неони.
Да ви кажа за мен неоните ми допадат и не само на мен...когато карам по улиците привечер на доста хора им харесва и искат да се снимат с колата,не заглеждат бмто до мен което 10/15 години по ново а гледат към мен дори и този от бмто хах..дори има случаи в които искат да натиснат клаксона (това се отнася за малките деца) в тези случаи си казвам...егати това е поло не е кой знае какво...но пък после ми става едно приятно и хубаво.
Колеги това е като цяло,надявам се да съм бил полезен с поясненията ми дори някои от тях да са некоректно написани ако в нещо съм сгрешил ще се радвам да ме поправите Благодаря.
Моля нашите уважавани администратори да ме извинят ако съм допуснал грешка в раздел или тема.
Ако има запитвания пишете...ще се радвам да помогна а знам че има и доста умни хора в този форум които също могат да изкажат мнение за което ще се радвам.
А сега ще кача снимки относно монтажа и снимка с крайният ефект.
Благодаря ви.
Прикачени файлове
1785431037-971030458.jpg
Външните неони
1785431037-971030458.jpg (109.86 KиБ) Видяна 1314 пъти
956916310-2073920646.jpg
Място където да ги монтирате
956916310-2073920646.jpg (97.3 KиБ) Видяна 1314 пъти
-19255021491924002523.jpg
Дистанционното и контролера
-19255021491924002523.jpg (68.53 KиБ) Видяна 1314 пъти
-1441437526497263568.jpg
Вътрешните неони
-1441437526497263568.jpg (93.02 KиБ) Видяна 1314 пъти
Нова папка (2).jpg
Готовите неони и ефекта им.
Потребителски аватар
kris11
Мнения: 12024
Регистриран на: Нед 06 фев 2005 23:04
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Местоположение: Варна
Контакти:

Re: Как да си монтираме неони в купето и под колата.

Мнениеот kris11 » Нед 01 окт 2017 19:12


Ауу любимеца на сините буркани. Още първата патрулка ще ти натресе акт, ако не решат да те спрат от движение. Все едноим бъркаш в г .. за като светиш в синьо - налитат като мухи на мед. Успех


Потребителски аватар
dekata87
Мнения: 5
Регистриран на: Сря 22 яну 2014 16:36
Автомобил: Vw Polo 16V
Двигател:
Местоположение: Перник

Re: Как да си монтираме неони в купето и под колата.

Мнениеот dekata87 » Пон 02 окт 2017 7:30


Хах за това ще им пусна да им свети в червено....виж може и да,си помислят че е малка пожарна хаха...
Сега сериозно....Мда и ти си прав относно акта и проблемите със дуржавните служители и във повечето случаи гледам да не минавам със пуснати светлини отдолу когато минавам покрай полицаите но то пък не винаги ги вижда човек в далечината или храстите.
Но иначе до сега тези които са ме спирали не са ми писали акт...явно съм попаднал на малка част от добрите. :)


Потребителски аватар
Stivi
Мнения: 7333
Регистриран на: Пет 02 дек 2005 20:19
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Правец-Поморие Golf 4 TDI AHF 110кс

Re: Как да си монтираме неони в купето и под колата.

Мнениеот Stivi » Пон 02 окт 2017 9:53


А къде се стреля за плюшено мече....? :mrgreen


Потребителски аватар
nikolay_ss
Мнения: 699
Регистриран на: Чет 02 яну 2014 7:02
Автомобил: [GolfMK4] [W211]
Двигател: [ALH++ 01] [OM646 05]
Местоположение: Варна

Re: Как да си монтираме неони в купето и под колата.

Мнениеот nikolay_ss » Пон 02 окт 2017 11:09


Браво за труда, ама честно каква инструкция си написал за слагането на няколко лед ленти...
Мен лично грам не ме кефят подобни изпълнения...


Потребителски аватар
kris11
Мнения: 12024
Регистриран на: Нед 06 фев 2005 23:04
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Местоположение: Варна
Контакти:

Re: Как да си монтираме неони в купето и под колата.

Мнениеот kris11 » Вто 03 окт 2017 21:01


dekata87 написа:Но иначе до сега тези които са ме спирали не са ми писали акт...явно съм попаднал на малка част от добрите. :)

Изкарал си късмет. да има много свестни хора от тях и не се хващат веднага за химикала за писане , а те правят предупреждение.
Но има такива дето още преди да вдигнат палката са нахъсани къде за просия за почерпка , къде веднага за химикалката. Но напоследък се срещат изключително от 2 рия вид/ особено от разните патрулки от РПУ та/


Потребителски аватар
dekata87
Мнения: 5
Регистриран на: Сря 22 яну 2014 16:36
Автомобил: Vw Polo 16V
Двигател:
Местоположение: Перник

Re: Как да си монтираме неони в купето и под колата.

Мнениеот dekata87 » Пон 09 окт 2017 7:46


Здравейте колеги.
Stivi...Да ти кажа честно отзад емблемата на колата ми е с вътрешен червен цвят точно като за мишена хаха :D
За колегата Nikolay ако може Niki...да ти кажа и на мен ми бе доста трудно да напиша толкова много и гледах колкото може по така разбрано и възприемливо да е защото винаги ще има някой не доразбрал или ще пита "ама защо 3 а не 4 опашки и не става ли със скоби и др" и за това така понаписах :) а за това дали на някой друг ще му хареса или не как да ти кажа...важното е че на мен ми хареса как стана (дано не ми се обидиш не целя да се заяждам) всеки има вкус към различни неща...само по ракията сме на едно мнение всички...ако е домашна е "убава" ;)
Kris...напълно прав си...в последно време някак си повечето (но не и всички) особено от по младите и нови от тях почват да се заяждат за какво ли не...та дори и за прегледа на пожарогасител или защо крушката на регистрационната табела отзад свети различно от другата...Та как ти казваш изкарал съм късмет. :)
Поздрави колеги.


Потребителски аватар
RelaxBro
Мнения: 1
Регистриран на: Чет 06 апр 2017 14:26
Автомобил: Polo 6n2 16v
Двигател: AUA 2001

Re: Как да си монтираме неони в купето и под колата.

Мнениеот RelaxBro » Чет 02 ное 2017 9:54


Евала @dekata87, много добре се е получило полото. Имам същото и отдавна търся как да направя вътрешното осветление по-разчупено. Ако може да ми кажеш от къде си купи вътрешните неони с контролера ще съм ти много благодарен.
Поздрави и лек ден :)Върни се в “Направи си сам!”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Google [Bot] и 6 госта