A3 1.9 TDI резултат от чистене на смукателен колектор с вода

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
vlado_tonev
Автомобил: GOLF MK4 1.9TDI
Двигател: ALH 2000
Контакти:

A3 1.9 TDI резултат от чистене на смукателен колектор с вода

Мнениеот vlado_tonev » Вто 22 сеп 2015 21:42

След гледане на многоброини клипове в нета,мой познат реши да си направи екперимент с неговото A3 1.9 TDI ALH.Загряхме колата до 90 градуса.Откачихме маркуча на всмукателя(този,който влиза в EGR)и при работещ мотор на около 2500 оборота,изпръскахме с помощта на пулверизатор 2 литра чешмяна вода.Процедурата ни отне 40 минути.Колата е от 3 години при него и досега не е свалян или почистван колектора.Не вървеше във високите и пропушваше сивкаво лекичко.Ако искате вярваите,но..... след тази процедура останахме очаровани от вървежа.Също така мотора утихна(може и да си внушаваме).Сега не пуши и не се мъчи на високи обороти.Споделям това с вас,защото ние останахме приятно изненадани от този лесен и ЕВТИН метод за почистване на гняста ог дизеловия мотор.Доста време го мислихме и накрая се престрашихме.Просто колегата(собственика на автомобила)е кретен и не му пука.Рискува и сега е доволен. :beer

Потребителски аватар
nasko1978
Автомобил:
Двигател:

Re: Резултат от чистене на всмукателен колектор с вода 1.9 T

Мнениеот nasko1978 » Вто 22 сеп 2015 22:01

Що за глупост!!! :screwy
Дано да се шегуваш и модераторите да изтрият навреме темата,за да не вземе някой да ти повярва. :stumm :dummy

Потребителски аватар
vlado_tonev
Контакти:

Мнениеот vlado_tonev » Вто 22 сеп 2015 22:05

Нещо не те разбрах......Кое по-точно е глупост? https://www.youtube.com/watch?v=Ugn8TI0TMio&feature=youtube_gdata_player Айде да се изказваме,след като малко сме помислили(прочели) преди това!!!

valiosport
Автомобил: Golf 4 1.9 TDI
Двигател:

Мнениеот valiosport » Вто 22 сеп 2015 22:11

Благодаря ти, че споделяш опита си с нас колега, но мисля, че само си внушавате. ЕГР-а се държи на 3 болта, развиват се със шестостен 5. Погледнете вътре какво е чудо :Mr Green Fun :mhihi
Моя колектор имаше 3мм. нагар по стените, киснах го една нощ в нафта и на следващия ден на пароструйка го михме половин час с обезмаслители и гореща вода под голямо налягане. Резултата: Изми се, но по завоите на колектора остана, макар и малко.
Може би ако го сваля пак за още едно измиване ще стане перфектен. Портовете към главата ги търках с кореселин и няма изчистване. Пръсках с обезмаслител и бърках с четки за боядисване и за зъби, но не можах да ги изчистя хубаво. Догодина пак ще пробвам да ги почистя и ако успея да ги почистя до блясък ще направя снимки.

Потребителски аватар
nasko1978
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nasko1978 » Вто 22 сеп 2015 22:14

Риска е прекалено голям,а пък и на клипчета,качени в нета от Сульо отдавна на вярвам. :mhihi
Ако някой си е прежалил мотора става,ама всеки си преценява.За мен е опит с незнаен резултат т.е глупост.

Потребителски аватар
vlado_tonev
Контакти:

Мнениеот vlado_tonev » Вто 22 сеп 2015 22:17

И аз съм на мнение,че е най добре всичко да се свали и механично да се почисти до блясък.Но това с водата според мен също е малко или много някакъв вариант,защото дори и колектора да е изчистен перфектно,портовете е почти невъзможно да се излъскат.Доколкото разбрах при нашия метод,се получава ефекта на парпочистването.Никой не подтиквам да си прави опити с колата!

Последна промяна от vlado_tonev на Вто 22 сеп 2015 22:26, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
vlado_tonev
Контакти:

Мнениеот vlado_tonev » Вто 22 сеп 2015 22:20

nasko1978 написа:Риска е прекалено голям,а пък и на клипчета,качени в нета от Сульо отдавна на вярвам. :mhihi
Ако някой си е прежалил мотора става,ама всеки си преценява.За мен е опит с незнаен резултат т.е глупост.

Аз съм го прежалил моя мотор и мисля утре да го почвам по същата схема :11 .Ако искаш заповядай на по бира да гледаш как се вършат глупости от средноинтелегентни хора.

valiosport
Двигател:

Мнениеот valiosport » Вто 22 сеп 2015 22:25

Само който е свалял колектор за чистене знае че това едвам го "кърти" отверката. Това не ти е сажда като тази която остава по задния капак. Смесена с маслените пари от картерната вентилация става като бетон!
Портовете се чистят, но с много търпение и много трябва да се внимава.

Потребителски аватар
vlado_tonev
Контакти:

Мнениеот vlado_tonev » Вто 22 сеп 2015 22:34

Гледал съм как чистят портовете на главата.Наистина е много гадно и трябва много бавничко и предпазливо да се действа.За да не попаднат при почистването боклучета,може да се завърти(без да се пали)на стартер за да издуха ако има нещо.Абсолютно съм съгласен с теб че емулсията от сажди и пари е непробиваема!Интересно ми е дали при метода с вода се почистват до някаква степен и челата на буталата?

valiosport
Двигател:

Мнениеот valiosport » Вто 22 сеп 2015 22:49

Казах ти колега с водата нямаш никакъв шанс дори да размекнеш налепите.
Челата на буталата не са ти проблема. Там налеп почти нямаш.
За да не падат боклуци, вдигаш колелото и на 5-та въртиш докато се затвори клапана. Може да се изтеглят саждите с прахосмукачка например. Но си е голяма играчка. Трябва да се затвориш в гаража и лекичко без да си даваш зор, за да изпипаш работата. Но това при условие, че си затапил ЕГР-а. Ако няма да се затапва няма смисъл да се стараеш толкова :Mr Green Fun

Потребителски аватар
vlado_tonev
Контакти:

Мнениеот vlado_tonev » Вто 22 сеп 2015 22:58

Да ти кажа честно,мисля да изчакам да дойде пролетта и да се захващам.Това е добра идея с 5-та :th_up .Незнам дали ще го затапвам тоя тъп EGR.Аз съм малко традиционалист,така да се каже......И въпреки че съм запознат с неговата лоша слава,пак си го оставих.Абе шубе ме беше,да си помисля дори,да си вкарам вода в мотора,но поне днес видях че няма страшно.

_B4_
Автомобил: Passat B4
Двигател: ABS 1994

Мнениеот _B4_ » Вто 22 сеп 2015 23:19

Ето ви нещо по този въпрос и от форума от преди десет години /ако не сте го видели/ http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=11&t=7003&hilit=%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B5+%D1%81+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0

valiosport
Двигател:

Мнениеот valiosport » Вто 22 сеп 2015 23:22

Водата няма място в цилиндъра. Риска от хидравличен удар е голям.
Направи си експеримент, свали колектора и иди да го миеш на автомивка само с вода, да видиш че саждите няма да мръднат... А ти никога не можеш да направиш такова налягане в домашни условия. За да почнат да падат саждите трябва да ги накиснеш в нафта примерно за няколко часа, да се размекнат малко от малко.
Като не ти се занимава да чистиш си купи друг колектор(втора употреба). Намират се чисти на добри цени :c010

Потребителски аватар
vlado_tonev
Контакти:

Мнениеот vlado_tonev » Вто 22 сеп 2015 23:47

Ясно е че с вода не се чисти нагар.При тази интервенция,обаче освен вода има и налягане,и температура.Не бях чел темата и съм доволен че много "ентусиасти"споделят метода като ефективен.А относно друг колектор.....ако стигна до там да го сваля моя,ще си го изчистя и няма да ми се наложи да търся незадръстен по моргите.Гледал съм пак в нета че най-лесно чистенето става с бензин и горелка.После обилно пръскане с водоструйка.Абе общо взето мърлява работа. :gruebelХидравличен удар може да се получи,разбира се.Но ако се капва по малко,мисля че няма как на тези обороти(2500),или е малко вероятно. :beer

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Сря 23 сеп 2015 0:41

Хората си играят с пулверизатори, а чичо ви Ерик му сипа направо с чашката :mhihi :mhihi :mhihi

Върни се в “Дизелови агрегати”