A3 1.9 TDI резултат от чистене на смукателен колектор с вода
- vlado_tonev
- Автомобил: GOLF MK4 1.9TDI
- Двигател: ALH 2000
- Контакти:
A3 1.9 TDI резултат от чистене на смукателен колектор с вода
След гледане на многоброини клипове в нета,мой познат реши да си направи екперимент с неговото A3 1.9 TDI ALH.Загряхме колата до 90 градуса.Откачихме маркуча на всмукателя(този,който влиза в EGR)и при работещ мотор на около 2500 оборота,изпръскахме с помощта на пулверизатор 2 литра чешмяна вода.Процедурата ни отне 40 минути.Колата е от 3 години при него и досега не е свалян или почистван колектора.Не вървеше във високите и пропушваше сивкаво лекичко.Ако искате вярваите,но..... след тази процедура останахме очаровани от вървежа.Също така мотора утихна(може и да си внушаваме).Сега не пуши и не се мъчи на високи обороти.Споделям това с вас,защото ние останахме приятно изненадани от този лесен и ЕВТИН метод за почистване на гняста ог дизеловия мотор.Доста време го мислихме и накрая се престрашихме.Просто колегата(собственика на автомобила)е кретен и не му пука.Рискува и сега е доволен. 

- nasko1978
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Резултат от чистене на всмукателен колектор с вода 1.9 T
Що за глупост!!!
Дано да се шегуваш и модераторите да изтрият навреме темата,за да не вземе някой да ти повярва.

Дано да се шегуваш и модераторите да изтрият навреме темата,за да не вземе някой да ти повярва.

- vlado_tonev
- Контакти:
Нещо не те разбрах......Кое по-точно е глупост? https://www.youtube.com/watch?v=Ugn8TI0TMio&feature=youtube_gdata_player Айде да се изказваме,след като малко сме помислили(прочели) преди това!!!
-
- Автомобил: Golf 4 1.9 TDI
- Двигател:
Благодаря ти, че споделяш опита си с нас колега, но мисля, че само си внушавате. ЕГР-а се държи на 3 болта, развиват се със шестостен 5. Погледнете вътре какво е чудо
Моя колектор имаше 3мм. нагар по стените, киснах го една нощ в нафта и на следващия ден на пароструйка го михме половин час с обезмаслители и гореща вода под голямо налягане. Резултата: Изми се, но по завоите на колектора остана, макар и малко.
Може би ако го сваля пак за още едно измиване ще стане перфектен. Портовете към главата ги търках с кореселин и няма изчистване. Пръсках с обезмаслител и бърках с четки за боядисване и за зъби, но не можах да ги изчистя хубаво. Догодина пак ще пробвам да ги почистя и ако успея да ги почистя до блясък ще направя снимки.

Моя колектор имаше 3мм. нагар по стените, киснах го една нощ в нафта и на следващия ден на пароструйка го михме половин час с обезмаслители и гореща вода под голямо налягане. Резултата: Изми се, но по завоите на колектора остана, макар и малко.
Може би ако го сваля пак за още едно измиване ще стане перфектен. Портовете към главата ги търках с кореселин и няма изчистване. Пръсках с обезмаслител и бърках с четки за боядисване и за зъби, но не можах да ги изчистя хубаво. Догодина пак ще пробвам да ги почистя и ако успея да ги почистя до блясък ще направя снимки.
- nasko1978
- Автомобил:
- Двигател:
Риска е прекалено голям,а пък и на клипчета,качени в нета от Сульо отдавна на вярвам.
Ако някой си е прежалил мотора става,ама всеки си преценява.За мен е опит с незнаен резултат т.е глупост.

Ако някой си е прежалил мотора става,ама всеки си преценява.За мен е опит с незнаен резултат т.е глупост.
- vlado_tonev
- Контакти:
И аз съм на мнение,че е най добре всичко да се свали и механично да се почисти до блясък.Но това с водата според мен също е малко или много някакъв вариант,защото дори и колектора да е изчистен перфектно,портовете е почти невъзможно да се излъскат.Доколкото разбрах при нашия метод,се получава ефекта на парпочистването.Никой не подтиквам да си прави опити с колата!
Последна промяна от vlado_tonev на Вто 22 сеп 2015 22:26, променено общо 1 път.
- vlado_tonev
- Контакти:
nasko1978 написа:Риска е прекалено голям,а пък и на клипчета,качени в нета от Сульо отдавна на вярвам.![]()
Аз съм го прежалил моя мотор и мисля утре да го почвам по същата схема

-
- Двигател:
Само който е свалял колектор за чистене знае че това едвам го "кърти" отверката. Това не ти е сажда като тази която остава по задния капак. Смесена с маслените пари от картерната вентилация става като бетон!
Портовете се чистят, но с много търпение и много трябва да се внимава.
Портовете се чистят, но с много търпение и много трябва да се внимава.
- vlado_tonev
- Контакти:
Гледал съм как чистят портовете на главата.Наистина е много гадно и трябва много бавничко и предпазливо да се действа.За да не попаднат при почистването боклучета,може да се завърти(без да се пали)на стартер за да издуха ако има нещо.Абсолютно съм съгласен с теб че емулсията от сажди и пари е непробиваема!Интересно ми е дали при метода с вода се почистват до някаква степен и челата на буталата?
-
- Двигател:
Казах ти колега с водата нямаш никакъв шанс дори да размекнеш налепите.
Челата на буталата не са ти проблема. Там налеп почти нямаш.
За да не падат боклуци, вдигаш колелото и на 5-та въртиш докато се затвори клапана. Може да се изтеглят саждите с прахосмукачка например. Но си е голяма играчка. Трябва да се затвориш в гаража и лекичко без да си даваш зор, за да изпипаш работата. Но това при условие, че си затапил ЕГР-а. Ако няма да се затапва няма смисъл да се стараеш толкова
Челата на буталата не са ти проблема. Там налеп почти нямаш.
За да не падат боклуци, вдигаш колелото и на 5-та въртиш докато се затвори клапана. Може да се изтеглят саждите с прахосмукачка например. Но си е голяма играчка. Трябва да се затвориш в гаража и лекичко без да си даваш зор, за да изпипаш работата. Но това при условие, че си затапил ЕГР-а. Ако няма да се затапва няма смисъл да се стараеш толкова

- vlado_tonev
- Контакти:
Да ти кажа честно,мисля да изчакам да дойде пролетта и да се захващам.Това е добра идея с 5-та
.Незнам дали ще го затапвам тоя тъп EGR.Аз съм малко традиционалист,така да се каже......И въпреки че съм запознат с неговата лоша слава,пак си го оставих.Абе шубе ме беше,да си помисля дори,да си вкарам вода в мотора,но поне днес видях че няма страшно.

-
- Автомобил: Passat B4
- Двигател: ABS 1994
Ето ви нещо по този въпрос и от форума от преди десет години /ако не сте го видели/ http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=11&t=7003&hilit=%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B5+%D1%81+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0
-
- Двигател:
Водата няма място в цилиндъра. Риска от хидравличен удар е голям.
Направи си експеримент, свали колектора и иди да го миеш на автомивка само с вода, да видиш че саждите няма да мръднат... А ти никога не можеш да направиш такова налягане в домашни условия. За да почнат да падат саждите трябва да ги накиснеш в нафта примерно за няколко часа, да се размекнат малко от малко.
Като не ти се занимава да чистиш си купи друг колектор(втора употреба). Намират се чисти на добри цени
Направи си експеримент, свали колектора и иди да го миеш на автомивка само с вода, да видиш че саждите няма да мръднат... А ти никога не можеш да направиш такова налягане в домашни условия. За да почнат да падат саждите трябва да ги накиснеш в нафта примерно за няколко часа, да се размекнат малко от малко.
Като не ти се занимава да чистиш си купи друг колектор(втора употреба). Намират се чисти на добри цени

- vlado_tonev
- Контакти:
Ясно е че с вода не се чисти нагар.При тази интервенция,обаче освен вода има и налягане,и температура.Не бях чел темата и съм доволен че много "ентусиасти"споделят метода като ефективен.А относно друг колектор.....ако стигна до там да го сваля моя,ще си го изчистя и няма да ми се наложи да търся незадръстен по моргите.Гледал съм пак в нета че най-лесно чистенето става с бензин и горелка.После обилно пръскане с водоструйка.Абе общо взето мърлява работа.
Хидравличен удар може да се получи,разбира се.Но ако се капва по малко,мисля че няма как на тези обороти(2500),или е малко вероятно. 

- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Хората си играят с пулверизатори, а чичо ви Ерик му сипа направо с чашката

Върни се в “Дизелови агрегати”