Проблем с обороти - Golf 4 1.6AKL

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
ItsConn3cT
Автомобил:
Двигател:

Проблем с обороти - Golf 4 1.6AKL

Мнениеот ItsConn3cT » Сря 09 окт 2019 17:09

Здравейте. Колата е Golf 4 1998 1.6SR газ/бензин . Времето застудя и проблемите както при всички с 1.6 AKL се появиха :banghead

Сутрин, като тръгвам за работа паля колата. Пали си и много плавно се вдигат оборотите (чуди се някак си) до около 1200 оборота. Работи около 10 секунди на 1200 оборота, но изведнъж в колата започва да се усеща много леко тресене, но няма промяна в оборотите на таблото и изведнъж си угасва. Паля отново (този път пали веднага) пак вдига 1200 оборота и пак същото. Айде пак за 3ти път и тогава си работи на 1000 оборота. Чакам я да си загрее и си обръща на газ. Миналия ден беше към 5 градуса и спря да гасне чак след 5тия път.. Отделно, че почва да мирише много на бензин. След това тръгвам, колата си обръща на газ и след около 2 кръстовища, спирам и при самото спиране колата си изгасна. На кръстовище, докато чакам и оборотите играят около 750-1000. Форсирам я и някой път се оправя и спират да играят. Ако примерно е стояла 2/3 часа си пали от раз и не гасне. При престой около 7/8 часа си работи добре 15/20 секунди, но после се появява много лошо забиване на оборотите на 400 и цялата кола се тресе яко, но не гасне. При опит да и подам газ с педала и гасне. Паля я и започва да държи 1000 оборота и повече няма проблем. Говорих с майстори и ми казаха да започна с температурен датчик, но не излиза на диагностика ? а и не мисля, че ще се оправи.. Да видят за напукани маркучи, уплътнения на всмукателния колектор (О-пръстени), почистване на дросел. Но не дават никаква гаранция, че ще се оправи... Ще сложа линкове към снимки, за да кажете дали е възможно от там да идва целия проблем. Според майстора нямало проблем ?! Маркуча не е както трябва и около капачката има омазнено. Възможно ли е от там да влиза въздух ? Разхода на гориво се дигна с около 3/4литра. На диагностика излиза ламбда сонда

https://imgur.com/a/TSns9ZD
https://imgur.com/a/v8Ft9tu
https://imgur.com/a/QxCZmEr

Потребителски аватар
Dimitrov_123
Автомобил: MK IV
Двигател: APF

Re: Проблем с обороти - Golf 4 1.6AKL

Мнениеот Dimitrov_123 » Сря 09 окт 2019 20:26

Добър вечер колега!
Съветвам те първо да караш с пресен бензин, аз сипвам толкова колкото да го изгоря за 1месец сипвам само 100октана и оборотите ми са стабилни на студен мотор. Второ ако не си сменявал бензинов филтър сега му е времето. Моите о-пръстенчета на колектора бяха станали пластмасови и съответно ги комбинирах със смяната на свещи. От снимките виждам че маркучето за картерната вентилация е преправяно(вероятна причина) и няма скоби.
Пробвай като за начало с нов бензинов филтър и по-хубав бензин, ако няма резултат, ще трябва да се бръкнеш по-дълбоко. А ламбда сондата почти на всички коли на газ излиза като грешка, не се притеснявай. :cool

ItsConn3cT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ItsConn3cT » Сря 09 окт 2019 20:48

Колата я имам от около половин година, но ме съмнява да е сменян филтъра, преди да я купя.. Ще пробвам да покарам малко с пресен бензин, ама май няма да се размине само с един горивен филтър и малко каране :mhihi

Потребителски аватар
ivanovkbg
Автомобил: Passat B6
Двигател: BKP 2007 4Motion

Мнениеот ivanovkbg » Пет 18 окт 2019 7:32

Имах подобен проблем, когато карах Бора със същият мотор.
Първо смених тем. датчик, но се оказа, че не е от него. После смених О-пръстените на всмукателният колектор и забравих за този проблем.
При мен проблемите ги правеше главно при студено време, разбира се и лятото ги имаше, но не бяха чак толкова осезаеми. Иначе - ако е студено времето и престои повече време - трудно пали и гасне по няколко пъти, оборотите играеха стабилно.

ItsConn3cT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ItsConn3cT » Вто 22 окт 2019 14:30

Пробвах да покарам на пресен бензин. Проблема с гасненето сутрин си остана.. Вчера сутринта, майстор я погледна през VCDS и като грешка си излиза Ламбда сонда. Майстора каза, че от начало ламбдата, почти не реагира и сигурно тя е за смяна, но след около минута се оправи и почна да си работи добре (поне така каза). После предложи да започнем с чистене на дросел, смяна на О пръстени на всмукателния колектор и съответно да сменим и свещи. Но не било гаранция, че ще се оправи.

Отделно забелязах, че когато въртя волана при пълен ляв и десен, започва играене на обороти от 700-1000 и някои пъти, не спира да играе, докато не изправя гумите

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Вто 22 окт 2019 17:32

1. не е от сонда - не пипай.
2. смени О пръстените.
3. Чистене на дросел после проблеми с високи обороти и клатене - Сименсов комп
4.Волана - датчик хидравлика - оттам трябва да започнеш.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”