Бора 2002 1.9 130 к.с Проблем с шайбата на компресора на климатика.
-
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: asz 2002
Бора 2002 1.9 130 к.с Проблем с шайбата на компресора на климатика.
Здравейте,от няколко дни се чува отвреме навреме,ужасен стържещ, бръмчащ, виещ,звук,колата я кара жена ми и по описанието на проблем реших че е вентилатора на парното.Покарах я нищо,сменях позиции, скорости на вентилатора, но нищо.На следващия ден се качих с нея и след малко каране звука се появи,но се оказа, че не от вентилатора, а звука идва изпод капака.Спряхме отворих капака и по звука се ориентирах, че е нещо задвижвано от пистовия ремък.Прибрахме се,свалих ремъка и започнах на ръка да въртя де що се върти да видя за нещо необичайно и се оказа шайбата на компресора на климатика.Външната част която я върти ремъка постоянно няма проблем,но вътрешната която я дърпа електромагнита при пускане на климатика се върти свободно и с един страшен луфт се мята във всички посоки.Сменял съм компресор преди десетина години и намерих стария но шайбата е различна.Опитах както си е на колата да развия гайката за ключ 14(на стария е болт за ключ 10),за да сваля разбират част,докато измисля трайно решение на проблема, но усещам че въртя цялата ос на компресора , а двете части на шайбата ги държа с ръка и не се развива нищо.Някой може ли да ме насочи или да ми обясни как мога да я смъкна тая счупената част за момента климатик не ми трябва,а колата ми трябва, но не ми се ще жена ми да я кара така, да не стане някоя по-голяма беля.Явно ще трябва да сменя шайбата,или целия компресор ако тая шайба е на някакви шлици явно вече ги няма или някой лагер е станал на парчета,но не ми се сваля целия засега заради фреон и т.н.Та ще съм благодарен на всеки съвет или идея или някаква последователност на дейностите по отстраняването на проблема.Предварително благодаря.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”