Голф 3 ГТИ гасне на десен завой

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
yoyotintin
Автомобил:
Двигател:

Голф 3 ГТИ гасне на десен завой

Мнениеот yoyotintin » Нед 29 апр 2012 10:50

Колеги, имам следния проблем.
Преди 3-4 седмици след влизане в десен завой с около 60 км., колата изгасна в движение, но не рязко, а някак постепенно сякаш се давеше. Долях бензин, тъй като имаше малко и припалих - помъчи се да работи около 2-3 мин. все едно е на 3 цилиндъра или задавена и спря. Издърпахме я до сервиз - смениха бензиновата помпа и тръгна. И оттук почнаха проблемите - на десен завой колата гасне постепенно, може да се припали в движение на скорост или с ключа. Другия проблем е, че при рязко натискане на педала на газта в първата секунда има обратен ефект - колата забива. След серия тестове из сервизите смених ламбда сонда и TPS датчика на дроселната клапа. Никакъв ефект засега.
Колата е 1992 год, мотор 2E GTI 2000 кубика, няма газ. Помагайте, че десет майстора ми казват десет причини :? .

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Re: Голф 3 ГТИ гасне на десен завой

Мнениеот radotom » Нед 29 апр 2012 19:35

yoyotintin написа:Помагайте, че десет майстора ми казват десет причини :? .

А сега чакаш да прочетеш останалите 115 000 причини ли? mhihi mhihi Защото толкова са регистрирани потребители във форума (не, че всички пишат, де!)
Така, както го описваш - много ми прилича на спукана гофрирана тръба от дебитомера до дросел-клапата. Или скъсан маркуч за картерни газове.
Свали тръбата и старателно я огледай за скъсвания. Гледай отвътре и я гъни - просветне ли някъде - там е зора!
Ако смуче въздух, неотчетен от дебитомера обикновено такива са симптомите, както ги описваш ;)

yoyotintin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yoyotintin » Нед 29 апр 2012 19:50

Голямата гофрирана тръба :) е здрава. Маркуча утре ще го погледна. Ама да уточним - това за забавянето на газта или прекъсването на десен завой влияе?

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Нед 29 апр 2012 19:57

И на двете влияе.
Обедни ли се сместа - губиш мощност и може и да загасне.
Мини в четвъртък на сбирката пред стадион Пловдив.
По принцип другата седмица съм 'мама', но ако е хубаво времето - може и да намина ;) Попитай за мен.
Ако ме няма - boreto обикновено си носи компютъра. Кадърна диагностика от човек като него ще е от полза. ;)

Ето темата за сбирката: viewtopic.php?f=4&t=12941

yoyotintin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yoyotintin » Нед 29 апр 2012 20:03

За сбирката - ще мина. Ясно как ще почне, мъгла ми е как ще завърши :D . Моля обаче ако някой друг има идея какво му е на пациента, да не чака до петък, ами да сподели. :)

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Нед 29 апр 2012 20:20

сигурно ли е за завоя или е комбинация от завой и спирачка??

yoyotintin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yoyotintin » Нед 29 апр 2012 20:25

Спирачката естествено предхожда завоя, но с доста време и по време на самия завой не е натисната. А самото прекъсване реално се появява когато почна да излизам от завоя и дойде време за ускорение. До някое време това прекъсване се появяваше и при скорост 3-5 км. После като сменихме частите почна да прекъсва само на по-висока скорост (ама утре може пак да се върне старото дередже :) ).

Потребителски аватар
van4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот van4ooo » Пон 30 апр 2012 15:47

Пробвай с повече бензин в резервоара може да е проблем с кошницата-само помпа ли смениха или и кошницата? И огледай хубаво двигателния отсек както каза колегата може да е проблем с някои маркуч(въздуховод,горивопровод или кабел/букса) и при накланяне на двигателя да става белята.

yoyotintin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yoyotintin » Пон 30 апр 2012 19:43

Накарах един приятел да кара, аз почнах да меря с мултицета в движение напрежението на изводите на бензиновата помпа, без да я откачам от тока. При движение направо и ляв завой волтажа се движи в рамките на 13.2-13.3 в. При десен завой напрежението скача на 13.6-13.7 в. и колата прекъсва. Това би следвало да се получи, когато критично важен за движението на колата консуматор изключва. Първоначално се усъмних в самата помпа - нещо вътре при сглобяването да се притиснало така, че от центробежната сила да я притиска и да я спира. Разглобихме я - всичко си е ОК. (Тук да кажа, че не сме сменяли кошницата) После разглобихме таблото за да имаме достъп до кабелите и бушониерата за да ги просвирим -
P1110707.JPG

Освен, че си ги подредих малко, нямаше ефект :) . Разглобихме въздушния филтър и маркучите и ги почистихме. Пак никакъв ефект. На око прегледахме кабели и букси по и около двигателя, но тя белята става само в движение и няма как да разберем дали някой от тях прекъсва на десен завой. Та въпроса сега ми е - при десен завой в движение, примерно над 15 км в час, каква електрическа част на колата може да прекъсне, откачането на датчик някакъв води ли до подобно повишаване на напрежението по колата, и последно - хидравликата може ли да е виновна за това и по какъв начин?

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Пон 30 апр 2012 23:16

Интересен въпрос,но отговорите които ми хрумват са малко странни...Над 20км/ч.започва да работи ABS-а ако си със стария модел/не знам как се казваше/.По същата логика на въпросно навиване на волана може да опъва кабела на датчика на някое от предните колелета.По принцип ако някой от датчиците не работи,то целия АБС спира да работи.Това е единственото нещо което отговаря на въпроса ти поне според мен.

yoyotintin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yoyotintin » Вто 01 май 2012 7:00

Колата няма ABS.

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Мнениеот pe6kata » Вто 01 май 2012 7:26

На 100% ти казвам, че проблема е в кошницата на бенз. помпа.
Или я оправи, или трябва да имаш винаги от 20 литра бензин нагоре в резервоара.
Кошницата не само служи да закрепва помпата и нивомера...
Дори и да има един пръст бензин в резервоара, то кошницата е винаги пълна догоре...

Десен завой ускоряване по- рязко и т.н,. ..бензина не стои на едно място. Комбинацията от центробежни сили и разположение на помпата спрямо самия резервоар ... е обяснението.

Кошницата се пълни както от самата помпа директно, така и от обратното гориво.
Ония в сервиза са спестили някое уплътнение ,или кой знае какво, и кошницата не задържа гориво.

А за това че помпата остава на сухо, не нагнетява и почва да консумира много по-малко мощност, обяснява защо отчиташ повишаване на волтажа.

така че стига си се мъчил...

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот moimoimoi » Вто 01 май 2012 10:05

възможно да е както казва pe6kata ,ако караш с малко бензин и при завой бензина бяга в лявата част на резервоара а помпата е в десния край
и при мен ако няма поне 20 литра в резервоара ходи да прекъсва....ама само направо

yoyotintin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yoyotintin » Вто 01 май 2012 10:22

Ей сега слизам да я разглобявам. :) А да знаете как се тества дали е здрав клапана за картерните газове? Онова черното с мембраната.

yoyotintin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yoyotintin » Вто 01 май 2012 17:53

pe6kata жив да си :beer , това беше.
Майстора, дето смени бензиновата помпа, помня че си игра вътре в сервиза дълго време да сглоби помпата в кошницата. Тогава е пропуснал да сложи две уплътнения в долната част на кошницата -
P1110732.JPG
P1110748.JPG

а и отгоре не я е бил щракнал хубаво. Отделно помпата, която е сложил е с някакъв странен номер, дето на търсене по програми и в нета не изскача нищо. За тези, които са от Пловдив, да ви кажа къде е тоя пишман майстор - на колелото на 6-ти септември и Източен, срещу Макдоналдс. Оттам насетне това ми струваше около 4-500 лева по майстори и за части, които може би са си работили (ама други пишман майстори решиха, че не работят) и около 10 дена двама души се дупихме около колата, та чак почти я разглобихме. Отделно при разглобяването поне 2 спекани маншона се скъсаха. Та това беше - кошницата е била кофти сглобена, когато е намалял бензина е почнал проблема. Благодаря, момчета!

Последна промяна от yoyotintin на Сря 02 май 2012 7:45, променено общо 1 път.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”