Golf 4 1.6 AKL, Масло за скоростна кутия DUU

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
didich
Автомобил:
Двигател:

Golf 4 1.6 AKL, Масло за скоростна кутия DUU

Мнениеот didich » Чет 09 авг 2012 22:17

Привет колеги,

След дълги перипети и търсене най накрая намерих здрави части за счупената ми кутия, избих нитовете от здравия диференциал/на стария му липсваха 3 зъба заради хубавите нитове/, сложих си болтове от стомана 45, смениха се всички възможни лагери и т.н., кутията днес се качи и направих едно кръгче, всичко е бомба, но майстора е сипал масло 75W90 на ACDelko полусинтетика и каза, че кутията е събрала 1,5 литра.
Имам инсталирана Аутодата версия 3,18 и там пише, че маслото трябва да е 75W90 синтетика, тоест да разбирам, че това означава пълна синтетика и пише, че кутията събира 1,9 литра ???
Ако някой е наясно нека даде съвет дали това масло е подходящо за тая прословута DUU кутия или да търся друго масло, а това че е събрало по малко, тия дена освен да развия пробката и да пробвам да налея още масло, докато не събере препоръчаното 1,9л.
Другия вариант е да изтупам джобовете и да взема MOTUL Gear 300 75W-90 - 100% естерна състезателна синтетика, но дали и то ще е подходящо при положение, че колата нито е рали, нито е състезателна, но със сигурност ще е доста по качествено и добро от полусинтетиката :dummy:
Помагайте да не взема сега от калпаво масло пак да хвърля кутия, че вече нямам нерви и финанси да се занимавам scare

Mod Edit Vlad777:
:arrow Golf 4 1.4 и 1.6 проблеми със скоростите с код DUU, DUW, ERT

Потребителски аватар
Venci83
Автомобил: Golf 4
Двигател: AKL

Re: Масло за скоростна кутия DUU, 1,6 AKL, голф 4

Мнениеот Venci83 » Чет 09 авг 2012 22:26

На моята смених маслото с castrol 75w90 пълна синтетика, и събра точно 1,9

didich
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didich » Чет 09 авг 2012 23:16

Venci83 написа:На моята смених маслото с castrol 75w90 пълна синтетика, и събра точно 1,9

Благодаря за мнението колега, но въпроса ми е дали това, което е сипано е правилното и евентуално кое би било правилно за въпросната кутия, като дадох пример за естерната синтетика на мотул, ще прежаля още едни 60-70лв, но поне да съм сигурен, че следващите 60 000 или там колко хиляди километра няма да я мисля тая скоростна кутия :wink:

batVenci
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот batVenci » Пет 10 авг 2012 10:26

Колега, свържи се с колегата ACE_castrol от форума. Той продава оригинални масла внос от Германия на Castrol, Motul, Total и т.н. Доколкото знам маслото на скоростните кутии на VAG, трябва задължително да е пълна синтетика. Нещо по-вече не на всики производител пълната синтетика отговаря на изискванията. Като например аз преди по-вече от две години заложих на пълната синтетика на OMV и миналата зима докъто не го смених с оригинално масло от колегата, втора скорост влизаше много трудно. Така че, свържи се с колегата, за който има само положителни мнения в нашия и на Ауди форуми, и си зареди кутията с маслото, с което излиза от завода.

didich
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didich » Пет 10 авг 2012 10:40

Благодаря колега ще питам :drunk

Потребителски аватар
eradev
Автомобил: HR-V
Двигател: D16W1

Мнениеот eradev » Пет 10 авг 2012 11:05

миналата седмица смених маслото на моята кутия DLP, като взех от "Шкода" оригинално масло синтетика, литъра е на 20.74лв. Осезаемо има промяна в смяната на предавките.

didich
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didich » Пет 10 авг 2012 14:32

Говорих с колегата, който предлага масла тук във форума, най вероятно ще взема или Castrol Syntrans Transaxle 75W90 има Спецификации: API GL4/GL5 и Одобрения:VW501.50 / VW G 052 911 или естерната синтетика на мотул, като ми се струва, че естерната като характеристики е малко по добра, тъй или иначе са на една цена и двете, ще го мисля тия дни, благодаря на включилите се в дискусията :beer

didich
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didich » Съб 11 авг 2012 21:50

Днес купих и сипах естерната синтетика на мотул ... разлика за момента от полусинтетиката не усещам, но интересното е, че както беше вдигната на крика колата действително събра 1,4-1,5л и почна да капе от пробката, а го дават в Аутодатата, че събира 1,9л и за да спазя тая цифра вдигнахме колата с двете лапи само от едната страна, налях си точно 1,9л и завъртяхме пробката, надявам се, че няма да избие или да го изхвърли от някъде :?

Потребителски аватар
Steels
Автомобил: Arteon SB 280hp
Двигател: DNFE

Мнениеот Steels » Съб 11 авг 2012 22:34

Колега колко ти излезе ремонта?

dimitar bekiarov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dimitar bekiarov » Нед 12 авг 2012 11:22

Колега, маслото за скороти е G 052 ..... Пролетта го купих от Шкода, цената беше около 16 лв., но имаше 20 процента промоция - без промо трябва да е около 20 лв.
Относно колко събира - моята събра 1.7 л. Като се замисля може и затова да има проблеми със скорости D.., защото нямат достатъчно масло.
Тук в една тема пише, че доливат през одушника 200 - 300 мл., като при доливането се движи скоростния лост напред назад, така започвали и скоростите да се включват по - лесно. Мисля днес да извършвам тази процедура.
Дано съм бил полезен.
Маслото трябва да е както пише в automata 1.9

didich
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didich » Нед 12 авг 2012 13:24

Steels написа:Колега колко ти излезе ремонта?

Липсваха 3 зъба от диференциала следствие скъсан нит, купих кутия с пукнат корпус след претърпяна катастрофа, тоест със здрава карантия за 260лв, от тази кутия взех частите, които при мен бяха счупени, купиха се нови лагери 4x20лв, избиха се здравите нитове и се сложиха болтове от стомана 45 на мястото на нитовете, маслото ми дойде на 70лв/2л, за работа 150лв, горе долу 500лв ми дойде всичко и минах тънко ако изобщо може да се каже, че 500лв са минаване на тънко, ако трябваше да търся изправна кутия те вървят от 500-800лв + всички доработки, разглобяване, болтове и т.н. щеше да дойде доста повечко пари. Спестих и едни 150лв, колкото струват тия болтове и гайки ако си ги купиш от магазина :beer

dimitar bekiarov - не ми се вярва кутията да къса нитове от липса на достатъчно масло, ако питаш мен това си е дефект още от завода.
Сега поне съм спокоен, че съм си сипал точно 1,9л в кутията и няма да го мисля, че някой нит всеки момент може да изхвърчи :applause:
Ето снимка на болта и гайката download/file.php?id=145156&mode=view, които се монтираха, за съжаление докато се правиха ремонтите нямаше как да присъствам, иначе щях да снимам процеса и да пусна снимки :drunk

uomoto
Автомобил: MK4 PD
Двигател: 1.9 TDI 131

Мнениеот uomoto » Нед 12 авг 2012 18:31

dimitar bekiarov написа:Тук в една тема пише, че доливат през одушника 200 - 300 мл., като при доливането се движи скоростния лост напред назад, така започвали и скоростите да се включват по - лесно. Мисля днес да извършвам тази процедура.
Дано съм бил полезен.

Хахахаха... но комент просто.... :beat_butt2

didich
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didich » Пон 13 авг 2012 8:36

uomoto написа:
dimitar bekiarov написа:Тук в една тема пише, че доливат през одушника 200 - 300 мл., като при доливането се движи скоростния лост напред назад, така започвали и скоростите да се включват по - лесно. Мисля днес да извършвам тази процедура.
Дано съм бил полезен.

Хахахаха... но комент просто.... :beat_butt2

С това мнение много спомогна и допринесе в темата, ако мислиш, че колегата е казал нещо грешно поне напиши и се обоснови, такива подмятания не са полезни за никой, ако нямаш какво да кажеш по въпроса поне не спами :beat_butt2

dimitar bekiarov - ако искаш да долееш повечко масло просто вдигнете колата само от едната страна и си доливаш спокойно от пробката :beer

dimitar bekiarov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dimitar bekiarov » Пон 13 авг 2012 12:39

Колега didich - вчера го долях през одушника за има няма 2 - 3 мин. За сега всичко е ОК! Благодаря.
На ауди в4 съм сипвал 2,5 вместо 2.3 и 50 000км няма проблеми по-добре >= от колкото < .

uomoto
Автомобил: MK4 PD
Двигател: 1.9 TDI 131

Мнениеот uomoto » Пон 13 авг 2012 20:30

Колега , как може да вярваш, че от отдушника се налива масло. Ако ви чуе някой майстор с гъза си ще се смее. Хората са направили пробка за доливане. Мислете поне малко....
И коментара ми въобще не е спам, а трябваше да се сетите ,за какво съм написал така!

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”