МПС под запор

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
polence
Автомобил:
Двигател:

МПС под запор

Мнениеот polence » Сря 30 май 2012 22:21

Здравейте,
Наскоро станах собственик на автомобил (Polo ) :) Отидох да я регистрирам в Кат и с изненада научих, че върху автомобила има запор и не може да бъде прехвърлена на мое име. Сега си имам талон на чуждо име и договор за покупко- продажба, нотариално заверен, но на по- ниска стойност от платената. И сега идва въпроса какво да правя ?

П.С. извинете ме, ако има подобна тема, но не можах да отрия тук.

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Re: МПС под запор

Мнениеот bobocamaro » Чет 31 май 2012 0:06

Съдия изпълнителя който е наложил запора може да го вдигне - грубо ако длъжника издължи сумата от колата на взискателя, та после да я изчистят и в КАТ.
Договора който сте сключили: пише ли, че продавача ти дължи обезщетение при права на трети лица върху колата и т.н. ужаси.
Няма да се оправиш без помощта на адвокат. :?

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Чет 31 май 2012 0:35

При всички положения, ако се стигне до връщане на автомобила си изгорял, след като си го закупил "на по- ниска стойност от платената". Не може да се докаже, че е дал реалната сума.
Все пак дано се реши проблема.

Потребителски аватар
Enforcer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Enforcer » Чет 31 май 2012 0:54

Стлува ми се, че щом колата е прехвърлена на по-ниска стойност, а продавачът е получил по-голяма сума, то той няма да има стимул да се издължава на длъжниците си и единствено си остават методите на Макаренко за превъзпитание на съгрешилите. :012:

polence
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот polence » Чет 31 май 2012 9:58

bobocamaro написа:Съдия изпълнителя който е наложил запора може да го вдигне - грубо ако длъжника издължи сумата от колата на взискателя, та после да я изчистят и в КАТ.
Договора който сте сключили: пише ли, че продавача ти дължи обезщетение при права на трети лица върху колата и т.н. ужаси.
Няма да се оправиш без помощта на адвокат. :?

В договора няма никакви клаузи за обезщетение, стандартен договор за покупко- продажба. Успях да разбера, че има някакъв заем, по който не си е плащал вноски и сега следва среща със съдия изпълнителя. Но да той може да ме мотае колкото си пожелае. След като имам договор има ли шанс да ми бъде отнета кола?

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Чет 31 май 2012 10:33

има
продажбата е след запора, който е привилегия ...

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Чет 31 май 2012 11:35

добре, а нотариус има ли право да завери подобна сделка?
мисля, че би трябвало да спре такова безобразие...?
:? :roll:

polence
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот polence » Чет 31 май 2012 11:48

Вероятно няма право, но го е направил и в случая, тъй като сумата вписана в договора е по- малко от платената за мен в никой случай не е изгодно да предприемам мерки срещу него или запорирания продавач по съдебен път.

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Чет 31 май 2012 11:51

доколкото си спомням, при нотариуса се подписваха една камара с декларации... ако тоя е подписал че нищо не дължи и няма утежнения-можеш да го съдиш. и ще спечелиш...

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 31 май 2012 12:10

Май и нотариусът я е загазил. Наистина е безобразие - да има запор над вещ, а да има заверен договор за продажба. А тоя хубавец, дето се е направил на интересен да ти продаде запорирана кола със сигурност е искал да намажеш и с разликата от реалната до описаната в договора цена ще се почерпи солидно, или поне така му се иска вероятно. :screwy

Потребителски аватар
RoadRunner
Автомобил: VW Golf
Двигател: ASZ 2003

Мнениеот RoadRunner » Чет 31 май 2012 13:57

В пълно право си да си търсиш правата и щом някой се опитва да те прави на луд най - добре е ти да го направиш такъв. Адвокати и съдилища до дупка, че свят да му се завие на тоя !

polence
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот polence » Чет 31 май 2012 14:14

Надявам се, че няма да се стига до съдилища :( изчаквам го за сега, уж имаме уговорка, че ще плати каквото е нужно,за да бъде свален запора над колата.
Някой има ли представа има ли и каква е глобата в КАТ, ако не си регистрирал МПС-то в срок след покупката.

П.С. Би било хубаво да се обръщате към мен в женски род :) женско съм :D

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Чет 31 май 2012 21:09

Ами по спомен има срок за регистрация 2 седмици след покупката,а дали след смяна на номерата в КАТ..това вече същата "вещ" ли е?Изобщо не си спомням в КАТ да трябват данни за запор на возилото при регистрация,освен ако не е в масивите за крадена.Колкото и да звучи нечестно,отговорността за проблемен автомобил остава в купувача,не в продавача.Демек, дори да е крадена и купена с договор,купувача "гори" като пари и кола,то и продавача ще го "таковат",ама никаква полза за купувача.
Човек е длъжен да проверява вече всичко,аз например си хапвам от салама преди да го купя,,глътка винце..и те така :mrgreen: .Нема да казвам за презерватив...
Карай и си "кюти",те ше те потърсят,ако трябва.Ако е задължение към банка-ще правят всичко друго,но не и да търсят едни пари чрез търг на движима собственост от споменатия калибър,виж-за жилище...надебелява тояжката..
Ясно е ,че за нотариуса сте споменали по-малка сума от реалната сделка...обяснимо,но тази разлика си е невъзстановима при всякакви други случаи,тук директна вина има и купувача...макар това в случая да не е проблем.
Един въпрос:как се разбра за запора?
А това с нотариуса,декларационен принцип пред служебно лице.Той отговаря че е декларирано ,ама отговорност за истинността на декларацията..!!!???

Последна промяна от emo-gar на Чет 31 май 2012 21:20, променено общо 2 пъти.

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Чет 31 май 2012 21:14

polence написа:Надявам се, че няма да се стига до съдилища :( изчаквам го за сега, уж имаме уговорка, че ще плати каквото е нужно,за да бъде свален запора над колата.
Някой има ли представа има ли и каква е глобата в КАТ, ако не си регистрирал МПС-то в срок след покупката.

П.С. Би било хубаво да се обръщате към мен в женски род :) женско съм :D

Само ще ти кажа едно, не го чакай повече от 2 дни. Той е знаел каква е ситуацията и може и сега да гони отлагане по някаква причина, някоя давност или знам ли. А и няма смисъл от коректност и състрадателност, давай му срок до понеделник да можеш да си я регистрираш, иначе понеделник следобяд при адвокат.

Потребителски аватар
niki79
Автомобил: passat b6
Двигател: BMP

Мнениеот niki79 » Чет 31 май 2012 21:27

polence написа:Някой има ли представа има ли и каква е глобата в КАТ, ако не си регистрирал МПС-то в срок след покупката.

срока е 14 дена след прехвърлянето,след това глоба 20лв.успех

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”