Наближава :arrow КАЛОЯНОВО (9-10 юни 2018 г.)

коли на водород

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
hvp800
Мнения: 4645
Регистриран на: Вто 29 яну 2013 19:46
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ

Re: коли на водород

Мнениеот hvp800 » Пет 18 авг 2017 15:29


Ако нямаше субсидии , в театрите щеше да се лее чалга , и Азис , и Софи Маринова да са със статуетки "златен аскеер"!
Това е пример , че намесата в пазарните отношения не винаги е за лошо.
Темата е за коли с водород, или за всякакви коли на алтернативно задвижване ?
Потребителски аватар
ktamen
Мнения: 5206
Регистриран на: Вто 23 мар 2010 18:52
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София - Ямбол

Re: коли на водород

Мнениеот ktamen » Пет 18 авг 2017 15:49


VWGT написа:
За субсидиите предлагам да сложим край, можем да си говорим много, има всякакви разнополюсни мнения мнения, но няма държава, която да не ги прилага и икономика без държавна намеса ... кой колко пари ще изкара от тях също е странен спор, защото ... който може изкарва - пазарна икономика. (разбира се не говоря за нашата милародина)

Това изречение поне аз го разбирам, че който е конкурентно способен ще получи субсидии - Правилно ли съм го разбрал?
И защо вадиш от уравнението нашата родна действителност, мислиш, че съмо тук субсидиите се дават на тези, дето имат вуйчо владика ли?


Потребителски аватар
icoico
Мнения: 3467
Регистриран на: Пет 04 май 2007 18:50
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София/Erlangen
Контакти:

Re: коли на водород

Мнениеот icoico » Пет 18 авг 2017 15:57


VWGT написа:...A за джипката използва горивна клетка за съхранение на водорода...


Малко поправка: горивната клетка е онова, което произвежда електричество от водорода. Съхранява се в резервоар :rolleyes

ix35fuelcell_0001_0.jpg

hydrogen-tank-car.jpg


Потребителски аватар
VWGT
Мнения: 4140
Регистриран на: Пет 09 дек 2005 10:09
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: коли на водород

Мнениеот VWGT » Пет 18 авг 2017 16:21


Субсидиите за мен са вид финансиране в посока на някаква държавна политика/цел. В случая се стимулират потребителите на конкретен пазар, на който производителите се конкурират.

Пряка връзка м/у дръжавата и някой нейн роднина или конкретен производител няма. Връзката е индиректна ... държавата дава пари на потребителите (под формата на данъчни отстъпки и тн), те плащат на производителя, който те си изберат, той реализира печалба, плаща заплати и данъци, които заплати отиват отново в потребителите, които плащат данъци и стимулират потреблението. По-добрите производители ще привличат повече пари, сътоветно ще плащат повече данъци, повече заплати и ще стимулират повече родното си потребление. Е, и в личен план ще станат по-богати, но това е част от пазарната иконимика.

Нашата милародина я вадя, защото тя много бърка хората. Подсъзнателно я ползваме за сравнение и градим грешни представи и очаквания, че винаги някой ни мами, прецаква и тн. И в световен мащаб стават държавни далавери, но не са насочени срещу собствените данъкоплатци.

Това ми е мнението, и мисля да спирам до тук, защото темата наистина е за водородните коли. Които са си частен случай на електро колите ...

icoico написа:

така е, прав си, то си го пише и в текста :)
водорода се съхранява в течна форма в резервоар под налягане


Потребителски аватар
ktamen
Мнения: 5206
Регистриран на: Вто 23 мар 2010 18:52
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София - Ямбол

Re: коли на водород

Мнениеот ktamen » Пет 18 авг 2017 17:48


Твърде идеализирано ги представяш нещата. Реалността е, че държавата дава парите на богоизбрани, това че минават, поне на хартия през потребителя решил да купи нещо си, преди да стигнат до джоба на въпросния богоизбран, нищо не променя, въпреки, че по телевизора дрънкат някви врели некипели за някви високохуманни ценности, като запазване на природата и прочее небивалици. Винаги има някви малки буквички, дето елиминират истинската конкуренция. Самият ти пишеш, че колите на водород пак са електроколи, и за тях ли субсидиите са същите като за теслите на мъск :gruebel а има ли значение дали водорода минава през ДВГ или през горивна клетка?
Ето това на снимката е електрокола. Има си двигател и акумулатор и като натиснеш копчето и тръгва. За покупката на такава чудесия, дали се полага субсидия :gruebel
Гледах по Дискавъри филмче за строителство в щатите, направиха хубава офис сграда на няколко етажа, сичко как си требе. И после бучнаха един кол до сградата и на върха му перка да прави ток. Точно тази перка е изключително важна, щото с нея сградата ставала ЕКО е било голяма данъчна далавера, като е ЕКО. А перката си е съвсем мъничка, при силен вятър ще захрани най много една слабичка крушка и произведената енергия от перката е 0,0001% от енергията, дето постъпва в сградата по дебелите жици от ТЕЦа, ама няма значение, пак е ЕКО и пак субсидии.
Прикачени файлове
електроавтомобил.jpg


Потребителски аватар
icoico
Мнения: 3467
Регистриран на: Пет 04 май 2007 18:50
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София/Erlangen
Контакти:

Re: коли на водород

Мнениеот icoico » Пет 18 авг 2017 22:14


ktamen написа:...Точно тази перка е изключително важна, щото с нея сградата ставала ЕКО е било голяма данъчна далавера, като е ЕКО...


Това е нагледна демонстрация на факта, че думата "тарикат" не е измислена в България :mhihi Същото нещо между впрочем се случва и в Германия, няколко слънчеви батерии на покрива ти докарват на първо място доста прилични данъчни облекчения. Електроавтомобилите пък са освободени от данък за 10 години от момента на регистрация(не важи за хибриди).


Потребителски аватар
VWGT
Мнения: 4140
Регистриран на: Пет 09 дек 2005 10:09
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: коли на водород

Мнениеот VWGT » Вто 12 сеп 2017 15:52


https://electrek.co/2017/01/04/automoti ... uel-cells/

с няколко думи, автопроизводителите повече вярват на водордните коли, но в краткосрочен план инвестират в електроколите ...

водорните коли vs електроколите с батерии
- по-бързо зареждане, това е препъни камъка на колите с батерии
- по-голям пробег
- 3 пъти по-скъпа инфраструктура и доста по-сложен процес по снабдяване. За електроколите трябва само ел станция, каквито дори у нас се правят за домашно ползване. Реално това е препъни камъчето на хидроген колите.

Тесла засега има най-големи постижения в изравняването на технологиите, като неговите станции успяват да напълнят големата батерия за 30 минути. Към тази технология може би трябва да добавим и европейските производители VAG и БМВ. Първите са обявили инвеститорска програма за 6 млрд за следващите 5 години за коли с батерии. ЕС е огромен пазар на автомобили, на който може би ще пробият електричките.

Срещу тях са японските и южнокорейски производители, Тойота, Нисан, Хюндай.

Иначе субсидии има и за водородните коли, но те са силно зависими от инфраструктурата и няма смисъл да ги купуваш, ако няма къде да ги зареждаш. Мисля че само Калифорния субсидира изграждането и на инфраструктурата. В момента в САЩ само там се продават, защото само там има изградена някаква мрежа от станции за зареждане. Общо взето само там има конкуренция между двете технологии. За останалите щати превес взимат може би колите с батерии.

Най-големият пазар на коли в момента е Китай, те като че ли още не са избрали технология.


Потребителски аватар
Piqndurnik
Мнения: 345
Регистриран на: Сря 04 сеп 2013 12:01
Автомобил: Passat Variant
Двигател: CBA B 2010
Местоположение: около Мюнхен

Re: коли на водород

Мнениеот Piqndurnik » Сря 13 сеп 2017 9:43


Съхраняването на водорода не е никак проста работа.


Потребителски аватар
Asko VW
Мнения: 571
Регистриран на: Вто 29 ное 2011 14:04
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: BMP 2006
Местоположение: Sofia

Re: коли на водород

Мнениеот Asko VW » Сря 13 сеп 2017 15:48


Според мен двете технологии ще се развиват паралелно и след 10-15 години ще можем да избираме между електромобил задвижван от батерии и такъв задвижван от водородна клетка, както сега избираме между бензин и дизел. Като всеки ще преценява според личните си предпочитания и нужди предимствата и недостатъците на коя от технологиите да избере. Предимството на водородните е бързото зареждане, недостатък е, че може да се зарежда само на специализирани места (бензиностанции/водородстанции), а и си мъкнеш потенциална бомба на борда (въпреки многото защити опасността е по-висока от тази при батериите). Предимството на батериите е, че можеш да се зареждаш и в къщи и по-ниската опасност от експлозивен инцидент. Основен недостатък е бавното зареждане.
Всичко това важи при условие, че не се направи технологичен пробив при батериите, който да позволи време за зареждане близко до това с водородно гориво. Ако това се случи водородните клетки вероятно ще загубят битката.


Потребителски аватар
VWGT
Мнения: 4140
Регистриран на: Пет 09 дек 2005 10:09
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: коли на водород

Мнениеот VWGT » Сря 13 сеп 2017 16:45


то има алтернативно решение ... сменяема батерия. Реално няма станция за зареждане, а място където си оставяш изхабената батерия и взимаш нова.

Аз мисля, че преди да се появи водородна инфраструктура ще се реши проблема със зареждането на батериите.
За емдрайв чували ли сте :) няма общо с баварките, ама си е цяла нова тема


Потребителски аватар
Asko VW
Мнения: 571
Регистриран на: Вто 29 ное 2011 14:04
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: BMP 2006
Местоположение: Sofia

Re: коли на водород

Мнениеот Asko VW » Чет 14 сеп 2017 11:54


Еееее, къде отиде, ако изобщо излезе нещо от тази технология, то ще е в далечното бъдеще, а и като гледам тя се проучва за космически кораби.
Ето нещо по-реално и сегашно : https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomob ... il-6073757
А колкото до това, кое ще се развие по-бързо, батериите или водородната инфраструктура, само времето ще покаже. Принципно появили се търсене, бързо се появява и предлагане, виж какво стана с колонките за газ у нас, само за няколко години (в средата на 90-те години) изведнъж се появиха на всякъде, само няколко години преди това бяха рядкост (в София имаше 2 или 3). Все си мисля, че е по-лесно да направиш резервоари и колонки, от колкото да пребориш основни технически/научни проблеми, НО ще видим, предстои ни интересно бъдеще.


Потребителски аватар
VWGT
Мнения: 4140
Регистриран на: Пет 09 дек 2005 10:09
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: коли на водород

Мнениеот VWGT » Чет 14 сеп 2017 12:10


ха! точно и аз днес попаднах на това :) чудех се защо няма водореден хибрид, нещо което да има и водородна клетка и батерии и Мерцедес го изкараха ... жалко няма да мога да патентовам идеята :)


иначе и водорода е "тръгнал" като ракетно гориво за космическите кораби :) та за това


Потребителски аватар
Piqndurnik
Мнения: 345
Регистриран на: Сря 04 сеп 2013 12:01
Автомобил: Passat Variant
Двигател: CBA B 2010
Местоположение: около Мюнхен

Re: коли на водород

Мнениеот Piqndurnik » Чет 14 сеп 2017 12:29


VWGT написа:... чудех се защо няма водореден хибрид...

Заради ниското КПД на горивните клетки с водород. Единственото положително на това е, че няма да смърди като ДВГ, но цената става прекалено висока. Вероятно ще си остане прототип.


Потребителски аватар
Asko VW
Мнения: 571
Регистриран на: Вто 29 ное 2011 14:04
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: BMP 2006
Местоположение: Sofia

Re: коли на водород

Мнениеот Asko VW » Чет 14 сеп 2017 13:28


В статията пише, че това не е концепт и ще влезе в серийно производство, а колкото до цената : "Важен е и фактът, че използването на платина в горивните клетки е редуцирано с 90%, което намалява цената на цялата система".
Така пише в статията.


Потребителски аватар
Piqndurnik
Мнения: 345
Регистриран на: Сря 04 сеп 2013 12:01
Автомобил: Passat Variant
Двигател: CBA B 2010
Местоположение: около Мюнхен

Re: коли на водород

Мнениеот Piqndurnik » Чет 14 сеп 2017 15:04


Имам в предвид цена на километър. При цена десетина EUR/kg си е колкото с бензинова кола и около 30-40% по-скъпо от дизел. Като сложиш и липсата на инфраструктура...Върни се в “Общи автомобилни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Sstefaan84 и 7 госта