Мнениеот sashot » Съб 17 яну 2009 18:02
Карам Б5.5 4 motion 130 кс. помпа-дюза (код на мотора AVF) почти година и над 30К километра. Изключително съм доволен от автомобила. Мощен и пъргав (по пъргавина превъзхожда нетурбинираните бензинки с обем 2 литра, а изпреварването е просто детска игра дори и на 6-та предавка), изключително стабилен на сняг, мокро и сухо (стабилността и управляемостта му, за сметка на пълния привод, са несравнимо по-добри в сравнение с конвенционален автомобил. Разбира се най-добре ще оцениш това, когато тръгнеш на ски по някой заснежен планински път с много и остри завои), много комфортен и лесен за управление, просто "дружелюбен" към водача. Относително икономичен - при спокойно каране на дълъг път с качествено гориво (Ромпетрол) съм стигал до разход 5.7 - 5.8 / 100. Е, разходите му за консумативи не са малки - помпа-дюзата изисква качествено масло спецификация 505.01 и нагоре (аз карам с 507 и сменям на 15 хиляди, по инструкция то трябва да се сменя на 30, но не смея). Замяната на ремъци, ролки и т.н. е доста солена - до 1000 лева, но се прави на над 100К км за моята кола. Пълният привод е чисто механичен тип "торсен", а не с "електронен мозък" - "халдекс", което според някои е сериозно предимство. Фактът, че Ауди продължават да ползват торсена в моделите си е достатъчно красноречив. За разлика от халдекса, торсенът е необслужваем, което също e предимство.
Не споделям мнението на колегата по-горе, че старият двигател 110 к.с. е по-добър. Близък познат има пасат с такъв мотор, така че имам преки впечатления. Бих се радвал, ако се аргументира с какво, според него, старият мотор превъзхожда новия, както и да обясни що е то "Пасат 4 (B5)".
С чип-тунинг моторът AVF може да бъде "усилен" с още около 25% по отношение на мощността и 15-20% по отношение на въртящият момент, така че ако решиш в един момент, че моторът ти е слабичък, можеш да го усилиш. Аз в началото се канех да го правя, но сега май поразмислих.
За 150 к.с. версия на 1.9 TDI съм чел лоши отзиви, но нямам никакви лични впечатления. При всяко положение, трябва да се има предвид, че е "екзотичен", което вероятно означава проблеми с рез. части.
6 цилиндровия 2.5 литров мотор има предимства пред AVF като по-голяма мощност и въртящ момент (последният е стабилен в диапазона 2 - 3 К оборота, докато при 1.9 леко пада, след максимума на около 1900), по-балансираната работа, характерна по принцип за 6-цилиндровите мотори, но точно за тази 150 к.с. версия съм чел не особено добри отзиви по форумите. Изказванията за по-новата модификация, която е 170 или 175 к.с. са като че ли по-добри. Имам приятел, който има от 3-4 години Б5 с точно този 2.5 литров 150 кс. и не е имал проблеми с мотора (колата му вече е на над 300 К км). Доколкото знам, обслужването на 2.5 е по-скъпо от 1.9. Разходът също е по-висок.
Проблемите с предницата, слабото алуминиево окачване и т.н. са по-скоро градски легенди, отколкото истина.
Препоръката ми: ако можеш да си позволиш подобна кола като начална инвестиция и поддръжка - вземай я, няма да съжаляваш. Единствено което трябва да помниш е, че не бива да правиш компромиси с горивото и обслужването. Разбира се последна дума имаш ти, който купуваш и ще караш колата. Използвай златното правило, "седни, покарай и ако усетиш, че това е ТВОЯТА кола - вземай". Разбира се след обстоен преглед и диагностика в доверен сервиз.