Круиз контрол на пасат Б5
- niky_ecc
- Автомобил:
- Двигател:
Круиз контрол на пасат Б5
Здравейте!Преди два месеца си докарах и аз едно пасатче от Германия!Страхотен автомобил!
1.9TDI 110k.с.AFN мотор.Докато го придвижвах до България нямах никакви забележки колата буквално летеше по аутобаните на Европа.И по Румънските пътища нямах никакви проблеми-докато не се качих на Дунав мост!Нереална Българска реалност!Единият от задните амортисьори буквално се издъни. Смених ги но не това ми е въпроса.Докато пътувах по Европата се опитах да включа круиз контрола-никакъв резултат!Дали нещо е повреден или не се включва заради това че ми свети лампата за аербезите? Имат някакъв проблем но това е за по късен етап.

- Pav3l
- Автомобил: bmw
- Двигател: 1998
- Контакти:
Re: Круиз контрол на пасат Б5
Принципно това са две отделни системи, които не би трябвало да зависят една от друга... По-вероятно ми се струва да имаш проблем в стоп-машинката на спирачния педал или в тази на съединителя, защото темпомата ("круиз-контрола") се управлява главно от тях - те го изключват на момента, ако "докоснеш" някой от двата педала. Свали кората под волана и с мултицет (ом-метър ти трябва) замери контактите им. На съединителя е една верига с две пинчета, на спирачката са ДВЕ вериги с четири пина. Едната верига е за сигнала за спирачките (за стопвете), другата е за темпомата. Веригите за темпомата трябва да имат постоянна проводимост при НЕнатиснати педали, и да прекъснат връзката при натиснат педал! На спирачната машинка веригите са: едната на външните пинове, другата на вътрешните. Т.е. примерно: [----]
На съединителя са само два пина, там няма как да объркаш.
На съединителя са само два пина, там няма как да объркаш.
- gr_kanev
- Доктора
- Автомобил: VW Transporter T5 2006
- Двигател: AXD
А как се ползва (включва) круиз-контрола знаеш ли - правиш ли всичко както трябва ?
Възможно е да е забранен с ВАГ-КОМ.
- Pav3l
- Автомобил: bmw
- Двигател: 1998
- Контакти:
gr_kanev написа:А как се ползва (включва) круиз-контрола знаеш ли - правиш ли всичко както трябва ?
Всъщност колега си прав!
Струва ми се, че няма да е лошо niky_ecc да си изтегли едно ръководство за експлоатация, ако няма такова в колата, и да види кое как се ползва. А ако не работи при правилна употреба - на диагностика... Предполага, че компа на ДВГ ще си каже какво му е, щото и двете машинки водят към него, както и лостчетата за управление.
- borislav_mladenov
- Автомобил: VW Passat B8
- Двигател: 2_0 TDI 150
gr_kanev написа:А как се ползва (включва) круиз-контрола знаеш ли - правиш ли всичко както трябва ?
Аз цъкам копченцето на ON, който се намира на лостчето за мигачите. След това както си карам си избирам скоростта и в този момент задържам другото копче, което на върха на лоста. Около 4-5 секунди най- много и като го пусна усещам как колата съвсем леко намаля и без да даваш газ си тръгва

- niky_ecc
- Автомобил:
- Двигател:
Благодаря за мненията колеги! И аз си помислих че не правя нещо както трябва при включването му затова си истеглих ръководство но отново без резултат.Помислих си че може би компа забранява ползването на круиза при проблем на някоя от системите за сигурност - визирам аербега. Ще проверя тези контакти и пак ще пиша.
- niky_ecc
- Автомобил:
- Двигател:
Колега borislav_mladenov а включеното състояние на круиз-контрола индицира ли се със светлина на таблото защото виждам че има лампичка за това?
niky_ecc написа:Колега borislav_mladenov а включеното състояние на круиз-контрола индицира ли се със светлина на таблото защото виждам че има лампичка за това?
Да индицира се така наречената "лампичката".И се намира в дисплея на оборотомера свети в зелено.Представлява нещо като умален километраж със "замръзнала стрелка".
- slance
- Автомобил: Audi A6 3.0TDI
- Двигател:
не е задължително да има лампа.много колеги вкл.и аз нямаме лампа,а темпомата е фабричен.
- niky_ecc
- Автомобил:
- Двигател:
След година време най-накрая проблемния темпомат заработи-то било голям кеф!След като ВАГ-КОМ-а ми каза че всичко при темпомата е наред се започна едно четене по постовете и накрая причината цъфна.Във стаичката на ЕКУ-то има 4-5 куплунга и на единия от тях /оранжевия/имаше окислени изводи. Попридърпах проводниците и единият от тях /бяло/синьо/ ми остана в ръката - извода на куплунга се беше стопил буквално.На помощ ми дойде добрата стара лустър клема и вече си имам темпомат.Не знам дали е възможно или само така ми се струва но динамиката на колата се подобри -като че ли взе да набира по смело и да върви по добре!Е ли е възможно да има някаква зависимост?
- feikot
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AFN AVG
По принцип такава разлика може да усетиш ако си с автоматик,защото темпомата като му се зададе от копчето да се върне възможно по най-бързия начин на зададената скорост.Но като си с ръчни и си на втора,а си задал 120 няма как да стане.Примерно от там може да ти се струва някаква промяна...
- niky_ecc
- Автомобил:
- Двигател:
ОК, Както и да е!Важното е че проблема с темпомата е решен!Благадаря на отзовалите се! Живи и здрави бъдете и мнооого безаварийни километри минете!
- borislav_mladenov
- Автомобил: VW Passat B8
- Двигател: 2_0 TDI 150
аз нямам лаппичка