Passat B5.5 - сваляне на акумулатор, почистване отводнителен

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Milanov
Автомобил: passat B6
Двигател: TDI
Контакти:

Passat B5.5 - сваляне на акумулатор, почистване отводнителен

Мнениеот Milanov » Нед 23 окт 2011 18:29

Колеги в тази тема "Пасат Б 5,5 - сваляне на акумулатор, почистване отводнителен отвор, смяна уплътнение под филтър купе", ще се опитам да съм полезен доколкото мога.
По проблема има теми в форума, като основно се смята, че Б 5 има проблем с отводнителната система, защото Б 5,5 има кора пред челното стъкло, Но не е така.
Описвам последователността:
Първо издърпайте гумения уплътнител, след което се изтегля кората над акумулатора, кората е подпъхната вътре в кората под челното стъкло.
За да се свали по лесно акумулатора, във форума има теми, че се върти и тегли нагоре, като има вероятност да се счупи кората, това НЕ е правилното решение. Предлагам ви да си свалите и кората под челното стъкло. Тук проблем е само да се свалят чистачките, сваляте капачето на чистачката, отвивате гайката и с леко поклащане на рамената ги изтегляте на горе, бъдете внимателни. Самата кора се държи с две щипки в средата и от дясно. след което я изтегляте нагоре, тя е пъхната в улей под челното стъкло.
Отваря се цялата предна част под стъклото, сега се вади много лесно акумулатора.
Отвора който се затлачва е под акумулатора, има гумен маншон, невероятно творение... снимал съм го, аз го махнах.
Допълнително свалих кутията на филтър купе, държи се с три гайки, от долу има уплътнител, който с времето се скапва и може да потече от там. Нов уплътнител с доставка е 18,00 лева, но не проблем да се залепи уплътнител за дограма.
Проверете си акумулатора за ниво на киселината, ако е необходимо си долейте дистилирана вода.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Ако имате въпроси, ще допиша темата.

Последна промяна от Milanov на Съб 08 дек 2012 18:27, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
RadoShopa
Автомобил: Vw Passat
Двигател: 1.9 TDI AVF 2003
Контакти:

Re: Пасат Б 5,5 - сваляне на акумулатор, почистване отводнителен

Мнениеот RadoShopa » Нед 23 окт 2011 19:31

Споделям веднага и моите дерзания относно тази "канализация" :lol: Пролетта реших да извърша тези профилактични интервенции,а днес довърших :wink: ,но това за уплътнителят под филтърната кутия не го знаех... :roll: другият път се разхвърля и там,макар,че като е отпушено добре отдолу няма как да се качи нивото на водата до там (предполагам) :!:

Значи аз лично махнах и сложих акумулатора без проблем,само махнах кабела за минуса и маркуч мисля за вакума (ако не греша)!Маншона под сервото го махнах изцяло,а този под акумулатора изрязах наполовин!Това беше пролетта,измих,изчистих и ОК.......е да,ама не :!: Днес забелязах,че след пръскане с течност за стъклото,същата се събра на "локвичка" там,където влиза жилото за отваряне на капака.Там точно бях пробил една дупка да мине кабела за стъпалото,но впоследствие разбирам,че съм направил малка грешка....но нищо,силиконизирах и държи уж,ще има промени като имам време!Та така,гледам локвата и се чудя-така ли трябва да е или да :lol: Викам си-ще разхвърлям аз,то се е видяло.... :twisted: Откачих капака на компа,после самата кутия (2 гайки-едната е отвън,другата отвътре) и вдигнах нагоре.....и що да видя,гняс голяма-кал и тиня!Това се пада точно м/у корпуса на компа и калника,отвън нищо не се вижда,но вдигне ли се.....оле мале :| Точно това е задържало "локвичката" :!:

Та така,който е решил да прави тази профилактика-това са важните неща,като се разглоби наистина се вижда,че не е много добре измислено и си трябва ръчкане отвреме на време,щото.....знаете к'во следва :!: Остана ми да откача филтърната кутия за купето,да видим....
Благодаря на колегата Milanov :beer

Потребителски аватар
Milanov
Автомобил: passat B6
Двигател: TDI
Контакти:

Мнениеот Milanov » Нед 23 окт 2011 20:26

Аз не свалях кутията на компа, а си го мислех!!!, само измих под него с мъркуча и бръкнах с една телчица.

Последна промяна от Milanov на Съб 08 дек 2012 18:28, променено общо 1 път.

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Пон 07 май 2012 21:44

Колега как точно се вади кората под чистачките? Днес и аз правих тази процедура че само рибки нямах след дъждовете в колата Тази кора я дърпах та чак колата местех но не мърда на никъде :shock

dqvola_91
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dqvola_91 » Пон 07 май 2012 21:56

Кората под чистачките се държи на щипки от вътрешната страна(от към акумулатора) седящи една по средата и в краищата. После долу където свършва челното стъкло има един улей където влиза кората под чистачките и се изтегля нагоре(посока небето) най-добре е да я подхванеш от краищата,по-лесно отлепва.

Последна промяна от dqvola_91 на Пон 07 май 2012 22:17, променено общо 1 път.

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Пон 07 май 2012 22:04

На мен ми е сменявано предното стъкло и имам леки съмнения че умниците в Сакар са я залепили защото не мърда на никъде грам Аз с каналите за вода се оправих ама акумулатора ми е на 11г и не знам как ще го вадя :roll:

dqvola_91
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dqvola_91 » Пон 07 май 2012 22:22

Всичко е възможно :)

Потребителски аватар
vwtaz
Автомобил: Passat 3BG
Двигател: AVF

Мнениеот vwtaz » Вто 08 май 2012 14:34

Под акумулатора отвора е ясен, но има и един точно под сервотов задния му край към купето, той е със същия гумен маншон, а и през него минава тръбата за спирачна течност за горната помпа за съединителя, там също трябва да се чисти, малко по напред също под сервото има гумена тапа /за В 5.5/ ако се разкара отворите вече стават 3 на брой и вероятността да се запушат намалява значително.

K
Автомобил: Passat B6
Двигател: DSG 4x4 CBBB

Мнениеот K » Вто 08 май 2012 17:05

Почистете и около кутията на компютъра, там също се задръства с боклуци и задържа вода. Само че е криво да се махне и трябва инструменти.

Потребителски аватар
blackyhn
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот blackyhn » Сря 09 май 2012 16:11

Ооо колеги аз лошо патих точно от запушване на тези джаджи. Стигна се до наводнено купе направо ... След наводнението оправих почти всичко но ми остана едно скърцане на вентилатора на климатроника. Имате ли идея дали мога от под филтъра да го смажа или трябва да разглабям от жабката? Това скърцане се появи след наводнението и затова тук пиша. Въобще не е за пренебрегване тази профилактика.

d.tonchev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот d.tonchev » Пет 11 май 2012 14:34

Здравейте колеги,
и аз като Вас реших да си купя Пасат B5.5, но след поройните дъждове тези дни стана голяма беля-от задръстени отводнители ми се напълни картера с 4 литра вода през вакуум помпата и ми изчезнаха спирачките, за малко да стане сакатлък. Наистина е много тъпо инженерното решение на тази прочута марка автомобили. Сега смених маслото и утре ще сменя вакуум помпата, а тези отводнители направо ги изкормих и за нищо на света не бих ги поставил отново. Съветвам Ви колкото е възможно по-скоро и Вие да си ги махнете, за да нямате ядове. Кой ти предполагаше, че може да стане такава беля, още повече, че това ми е първия Фолксваген.

dqvola_91
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dqvola_91 » Нед 13 май 2012 9:54

А да попитам кутията на компютъра как я махате? При мен се разделя на две,като долната част остава в купето,а горната се вдига няколко сантиметра,поради късите кабелчета,а не ми се искаше,да ги вадя от буксите им.

dqvola_91
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dqvola_91 » Пон 14 май 2012 19:02

Няма ли знаещи?

K
Автомобил: Passat B6
Двигател: DSG 4x4 CBBB

Мнениеот K » Пон 14 май 2012 19:28

Видях зор точно с тази кутия. Има болт, който е в дъното на кутията и трябва да се развие. За целта ти трябва специален гъвкав инструмент, който да свърши работата. Доколкото помня някаква част трябва да се махне от самия комп., за да стигнеш до там.

dqvola_91
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dqvola_91 » Пон 14 май 2012 19:38

Хъм,странно, :bowdown :bowdown

Върни се в “Passat”