Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Pet_rov
Мнения: 4413
Регистриран на: Сря 08 май 2013 16:16
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996
Местоположение: Шумен

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот Pet_rov » Вто 18 дек 2018 14:56


.

Последна промяна от Pet_rov на Вто 18 дек 2018 15:05, променено общо 1 път.




Потребителски аватар
Pet_rov
Мнения: 4413
Регистриран на: Сря 08 май 2013 16:16
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996
Местоположение: Шумен

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот Pet_rov » Вто 18 дек 2018 15:01


Adnan написа:Четох в темата частичен отговор относно сланина. Но няма точен отговор на това, което търся нито в нета нито в темата.
Купил съм месо с сланина и кожа. Месото е 50/50 кожата е 2-3 см. виждал съм такива неща само по магазините но не съм сигурен как да го подготвя.
0-02-05-151b7b2fa57de25b32c195fcaa1fa2ba69154f01062320e544dba3fafe134e47_25290ba0.jpg

За момента седи само в сол и нищо друго.
Но не съм сигурен, че трябва да се суши, структурата на сланината и месото се заличават. От месото започна да тече вода както си е нормално а сланината си седи както си е без да е мръднало.
Има ли някой, който е правил такъв вид, че да се получи нещо такова:
Изображение

Това е заготовка, идеална за бекон.
https://www.offroad-bulgaria.com/showth ... p?t=192068


Потребителски аватар
Adnan
Мнения: 3535
Регистриран на: Чет 08 фев 2007 14:36
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот Adnan » Вто 18 дек 2018 15:11


Да но това изисква термична обработка, аз месото мога и да го изпържа още сега. Идеята е да не се пуши, пържи, вари, пече никаква термична обработка. Това на снимката е точно бекон, а бекона си иска пушене. Нямам условия за това.


Потребителски аватар
Pet_rov
Мнения: 4413
Регистриран на: Сря 08 май 2013 16:16
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996
Местоположение: Шумен

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот Pet_rov » Вто 18 дек 2018 15:16


Ами в твоя случай, не знам как да подходиш. Ако е само сланина, лесно - осоляваш и си ти. Ето ти рецепта за паприкована сланина
https://recepti.gotvach.bg/r-41321-%D0% ... 0%BD%D0%B0
Рецептата от офроуд форума не е лоша, като чета, пък и термичната обработка е минимална.
Маринована сланина
https://recepti.gotvach.bg/r-4217-%D0%9 ... 0%BD%D0%B0


Потребителски аватар
xeson
Мнения: 728
Регистриран на: Сря 20 ное 2013 22:24
Автомобил: Golf 2 1989
Двигател: 1272 cc 2G
Местоположение: София

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот xeson » Пон 21 яну 2019 20:31


Малко актуализация! :arrow
Тръбата е на лък, защото пастърмите са мокри :Mr Green Fun
Сега е по-изпъната :mrgreen
Прикачени файлове
European_Union_2019.jpg


Потребителски аватар
D1D00
Мнения: 360
Регистриран на: Пет 11 фев 2011 16:21
Автомобил: Volkswagen Golf GT
Двигател: ABD 1994
Местоположение: Шумен

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот D1D00 » Нед 17 фев 2019 13:55


Здравейте колеги, на хубавото мезе :biggrin

На скоро ходих до Асеновград на празника на виното (беше интересен празник), и се заприказвах случайно с 2-3 местни граждани от зеленчуковото им пазарче там, как си приготвят сланинката защото имаше изложена за продажба и си взех едно парче като за мезе + 1 шише домашен Асеновградски мавруд, излишно е да казвам че виното им беше перфектно и сланината също, просто се топече в устата като се имаше на предвид че беше и с кожичка от долу и тя беше много вкусна и не беше жилава за мое учудване, защото моята сланина като я опушвам все става малко жилава като цяло колкото и тънко да я режа, но сега разбрах че ключа в приготвянето й е във варенето...

Хората споделяха как я приготвят по следния начин: Първо си намирате 3-4 парчета средно дебела сланина с кожа осолена (2 пръста дебела), или ако не е осолена вие ще си я осолите във една тавичка покрита сланината във сол за една седмица пристояване. След това я изтръсквате от солта и се слага в една тенджера налива се вода да я покрие 1-2 пръста над нея, слагат се във водата 3 глави лук срязани на 2; 2 глави чесън срязани пак на 2 това всичкото със люспите, и половин пакетче чер пипер на зърна , това всичкото заедно ври 15 минути, след това парчетата се изваждат и се отсеждат половин час. Те се втвърдяват и изстиват и със малък нож се прави прорез на различни места странично на парчетата, и се шпикова с чесън. Прави се смес на око като подправки по ваш вкус (аз си я направих с подправка за пъстърма стана перфектна) овалват се парчетата и след това си приготвяте ситно нарязан праз. На голямо парче тензух се поставя долу в основата, част от праза, слага се парчето сланина от горе пак се наръсва праз, това нещо се завива с тензуха притиска се и се овива с конец. И така, парчетата се накачат на проветриво място за една седмица, правите си греена ракия и си режете на тъничко от парчето сланина и с едно парче препечен хляб си я хапвате, с вино също върви ;) Можете, само със праз да си я покриете, ако не обичате подправки...


nikolay_v
Мнения: 259
Регистриран на: Сря 10 авг 2016 13:24
Автомобил:
Двигател: BSX
Местоположение: София

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот nikolay_v » Чет 19 дек 2019 7:38


Мисля че стана време (даже май позакъсняхме) да отворим темата за домашните мезета.
Моля за актуални снимки и рецепти


Потребителски аватар
Pet_rov
Мнения: 4413
Регистриран на: Сря 08 май 2013 16:16
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996
Местоположение: Шумен

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот Pet_rov » Чет 19 дек 2019 11:40


тази година пробвахме една рецепта за телешко. за 5 кг телешко - 1.5 кг сол и 500 гр. захар се объркват добре. Взема се тавата, слага се от сместа отдолу и се нареждат парчетата. С останалата смес се покрива отгоре. Оставя се 48 часа, изплаква се и се овкусява. Не знам още какъв е резултата, защото още съхнат. Жената реши да ги изкисне малко, преди да ги оваляме. Като е готово, ще споделя какво се е получило.


Потребителски аватар
joromnt
Мнения: 2903
Регистриран на: Пет 08 май 2009 16:07
Автомобил:
Двигател:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот joromnt » Сря 25 дек 2019 22:36


Здравейте
Някой с утвърдена технология за опушване на мръвки?


Потребителски аватар
Бай Иван
Мнения: 538
Регистриран на: Пет 22 авг 2008 7:42
Автомобил: Skoda Fabia I Seat Alhambra
Двигател: ASY AWC
Местоположение: София

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот Бай Иван » Чет 26 дек 2019 22:21


joromnt написа:Здравейте
Някой с утвърдена технология за опушване на мръвки?


Имаш ли пушилня?
За какво месо питаш:пилешко, свинско, риби? :c020


Потребителски аватар
joromnt
Мнения: 2903
Регистриран на: Пет 08 май 2009 16:07
Автомобил:
Двигател:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот joromnt » Съб 28 дек 2019 7:29


Ще ползвам за целта една непотребна печка "чудо" . Питам за свинско месо, но не пречи и за пиленце.
Наскоро опитах пушен кашкавал/от една малка родопска мандра/, това как пие вино. Та ако някой е опитал, да сподели..
И понеже мисля мръвки те да са висящи... С какво ги връзвате за да е хем устоичиво на топлина, хем чисто? Някакъв конец, но всичко дето ми идва на ум не носи на температура...


nikolay_v
Мнения: 259
Регистриран на: Сря 10 авг 2016 13:24
Автомобил:
Двигател: BSX
Местоположение: София

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот nikolay_v » Съб 28 дек 2019 8:43


Има си специален топлоустойчив конец
потърси не е скъп
Google-"месарски конец","готварски конец","cooking strings"


Потребителски аватар
Бай Иван
Мнения: 538
Регистриран на: Пет 22 авг 2008 7:42
Автомобил: Skoda Fabia I Seat Alhambra
Двигател: ASY AWC
Местоположение: София

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот Бай Иван » Нед 29 дек 2019 15:03


Преди да го опушиш месото е хубаво да го подготвиш, като го осолиш с морска сол за час, два, подсушаваш и тогава го опушваш.
Аз лично си купувах дървесен чипс и нещата ги опушвам в стар казан за варене на компоти, естествено пригоден за тая работа.
Месата ги опушвам горе долу за около 1 час, след това ги оставям да проветрят поне за ден.
Лошото при мен е че производството е недооценено и спрях да ги опушвам.


Потребителски аватар
Pet_rov
Мнения: 4413
Регистриран на: Сря 08 май 2013 16:16
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996
Местоположение: Шумен

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот Pet_rov » Съб 25 яну 2020 18:10


Рецептата за телешкото е добра. Филето стана крехко и не е солено.


Потребителски аватар
Omilron
Мнения: 129
Регистриран на: Вто 04 ное 2014 10:36
Автомобил: VW Passat b3 3a2 35I
Двигател: 1992 ABS
Местоположение: София

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот Omilron » Чет 02 апр 2020 16:35


Здравейте колеги,

Бях в Англия преди време и хазяина правеше агнешка пъстърма, беше уникална.

Рецептата беше: Месо / Морска сол / дървено сандъче за пастърмата. Редеше сол/месо/сол/месо и след 7-10 дни беше готова. Почти сигурен съм че подправки не слагаше, но може и да бъркам.

Не бях ял до тогава от агне пъстърма, но е много вкусно.



Върни се в “ОФФ-Топик - други”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 79 госта