Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
georgebonev
Мнения: 3096
Регистриран на: Пет 10 май 2013 10:04
Автомобил: Golf 3 Variant
Двигател: 1.9 TD AAZ 1994
Местоположение: Търговище
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот georgebonev » Пет 07 дек 2018 21:25


И моята ме изненада миналата седмица с ел.месомелачка. На другата вечер беше взела 2.5 кг свинско и намелила за 20 мин. и овкусила с подправки.
Аз помогнах с пълненето - пак с мелачката, зареждах каймата...
И като нямах прът, ползвах на детето счупената матр.рамка. :mrgreen
Днес ги поразточихме малко...
IMG_20181207_211840.jpg
Суджуци...




Потребителски аватар
xeson
Мнения: 728
Регистриран на: Сря 20 ное 2013 22:24
Автомобил: Golf 2 1989
Двигател: 1272 cc 2G
Местоположение: София

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот xeson » Вто 11 дек 2018 20:20


georgebonev написа:...

Разтривай с точилката и боцкай с иглата смело :3 :aaa040


Потребителски аватар
Курт Деликуртев
предупреждение за БАН
Мнения: 2116
Регистриран на: Нед 17 сеп 2017 12:40
Автомобил: Passat Variant 2001
Двигател: AWT
Местоположение: Филибето майна/ Щурград

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот Курт Деликуртев » Вто 11 дек 2018 21:00


И разтриване със шише става, особено както при нас цялото семейство го правихме. Щото кое домакинство има 4 точилки?


Потребителски аватар
goppa
VW експерт
VW експерт
Мнения: 7635
Регистриран на: Вто 04 сеп 2012 19:25
Автомобил: Sharan
Двигател: AFN 1997
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот goppa » Вто 11 дек 2018 21:55


А как се разточва суджук с триъгълно шише, Курте?


Потребителски аватар
Vw_polo_16v
Мнения: 583
Регистриран на: Чет 17 юли 2008 0:07
Автомобил: VW Polo 6n Seat ibiza 1.8T
Двигател: AFH 1996 AQX 2000
Местоположение: София/Волуяк

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот Vw_polo_16v » Вто 11 дек 2018 22:19


Курт го надува.... И шишето вече няма ъгли :)


Потребителски аватар
slaveiko67
Мнения: 2120
Регистриран на: Сря 03 ное 2010 10:23
Автомобил: Golf 3 GT TDI
Двигател: AFN 96g
Местоположение: Montana

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот slaveiko67 » Вто 11 дек 2018 23:29


Курта а прай кво сака...Колега,Бонев,тука си сака неколко дъски 30/20/2 см.примерно и неколко дърводелски стеги.Редиш м/у дъските,стегаш със стегите и оставяш на проветриво отвънка 5-10 дена и нощи...после у стреч и у фризеро... после режеш,снимаш,едеш,а ние ревеме... :banghead


Потребителски аватар
xeson
Мнения: 728
Регистриран на: Сря 20 ное 2013 22:24
Автомобил: Golf 2 1989
Двигател: 1272 cc 2G
Местоположение: София

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот xeson » Нед 16 дек 2018 21:31


:19a :19a :19a :19a :19a :19a :19a :19a :19a :19a :19a :19a
Дай кръглото шише, Курте :c010
Свършиха точилките в семейството :scare3
Изображение
Изображение


Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Мнения: 3923
Регистриран на: Пет 03 юни 2005 7:11
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA
Местоположение: Пловдив

Re: RE: Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот joro_kem » Пон 17 дек 2018 20:33


Pet_rov написа:Жена ми изнамери една рецепта за филе - на всеки килограм рибица се приготвя литър вода с 250 грама морска сол. Кисне се 24 часа, подсушава се, овалва се в подправките и се суши 10 дни. Пробвахме я, стана екстра. По желание може и на 9-тия ден да се свали.
Колега, пробвах рецептата върху 1/2 кг. свинско контрафиле, сол и вода според пропорцията. Стана перфектно за седмица на балкона, но на вкус е малко по-солено, отколкото очаквах. Да не би да трябва да се изплакне преди овкусяване и сушене?


Потребителски аватар
hooligans
Мнения: 18715
Регистриран на: Пет 30 мар 2007 19:22
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE
Местоположение: София

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот hooligans » Пон 17 дек 2018 21:18


Адаш, аз го правя като го покривам за 24 часа с морска сол, след това измивам хубаво и кисна 3 часа във вода, която сменям през 40 минути.
Става перфектно. Последно правих телешко с тази рецепта.


Потребителски аватар
Pet_rov
Мнения: 4412
Регистриран на: Сря 08 май 2013 16:16
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996
Местоположение: Шумен

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот Pet_rov » Пон 17 дек 2018 21:49


Може би може да се изплакне, на мен на сол ми е добре. Нищо не пречи да опиташ да го изплакнеш.


Mishonti
Мнения: 1834
Регистриран на: Пон 21 ное 2011 15:14
Автомобил: C220
Двигател: CDI 2007
Местоположение: Бургассс

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот Mishonti » Вто 18 дек 2018 0:31


hooligans написа:Адаш, аз го правя като го покривам за 24 часа с морска сол, след това измивам хубаво и кисна 3 часа във вода, която сменям през 40 минути.
Става перфектно. Последно правих телешко с тази рецепта.


Това е най-добрият начин за приготвяне.
Тая година само пилешкото пресолих, малко от бързане не го киснах както трябва, а то поема повече от свинското.


mhi406vt
Мнения: 164
Регистриран на: Съб 08 мар 2014 14:27
Автомобил: VW Touareg 3.0 TDI 240hp
Двигател:
Местоположение: София

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот mhi406vt » Вто 18 дек 2018 5:29


Ето я тазгодишната реколта на моя любим даскал, общо 80 кила чисто телешко от частник, който си ги гледа. Подправките са на татко. Много е важно съхранението - последния чатал от миналогодишните суджуци малкия му го нарязах преди седмица - мек и ароматен, все едно преди седмица е правен
Прикачени файлове
788CAC28-8F01-4163-ACEA-81620311FB11.jpeg
8398DCFC-C84F-4D5A-811D-625140E9101E.jpeg
F87662A0-438D-4C15-BDA2-ADA12382C5B6.jpeg


Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Мнения: 3923
Регистриран на: Пет 03 юни 2005 7:11
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA
Местоположение: Пловдив

Re: RE: Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот joro_kem » Вто 18 дек 2018 6:27


hooligans написа:Адаш, аз го правя като го покривам за 24 часа с морска сол, след това измивам хубаво и кисна 3 часа във вода, която сменям през 40 минути.
Става перфектно. Последно правих телешко с тази рецепта.
Досега все като теб съм ги правил, но реших да опитам на колегата петров рецептата. И вместо да се чеша по главата, довечера ще метна още едно палче за проба.


Потребителски аватар
Pet_rov
Мнения: 4412
Регистриран на: Сря 08 май 2013 16:16
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996
Местоположение: Шумен

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот Pet_rov » Вто 18 дек 2018 11:04


Щом ти е солено, намали малко количеството сол - примерно 220 грама вместо 250.


Потребителски аватар
Adnan
Мнения: 3535
Регистриран на: Чет 08 фев 2007 14:36
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот Adnan » Вто 18 дек 2018 14:38


Четох в темата частичен отговор относно сланина. Но няма точен отговор на това, което търся нито в нета нито в темата.
Купил съм месо с сланина и кожа. Месото е 50/50 кожата е 2-3 см. виждал съм такива неща само по магазините но не съм сигурен как да го подготвя.
0-02-05-151b7b2fa57de25b32c195fcaa1fa2ba69154f01062320e544dba3fafe134e47_25290ba0.jpg

За момента седи само в сол и нищо друго.
Но не съм сигурен, че трябва да се суши, структурата на сланината и месото се заличават. От месото започна да тече вода както си е нормално а сланината си седи както си е без да е мръднало.
Има ли някой, който е правил такъв вид, че да се получи нещо такова:
Изображение



Върни се в “ОФФ-Топик - други”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 52 госта