Калоян Крумов написа:
Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
-
- Мнения: 516
- Регистриран на: Чет 21 ное 2013 21:35
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
- AE86
- Мнения: 1076
- Регистриран на: Вто 27 окт 2009 12:22
- Автомобил: Jetta mkII
- Двигател: PN 1989
- Местоположение: Русе
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Първата партида е на лице....Телешки суджук и Контра филе.Сега ще почакаме малко
-
- Мнения: 2205
- Регистриран на: Нед 25 сеп 2011 11:53
- Автомобил: VW passat+BMW X3+Honda St1300
- Двигател: avf+m47
- Местоположение: shabla
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Много добре сте направили колеги Ама тея печки не ги ли ползвате
- yordannnnnn
- Мнения: 616
- Регистриран на: Пет 25 май 2012 21:42
- Автомобил: Golf 3
- Двигател: ABS 93
- Местоположение: СтараЗагора
- zloby3400
- Мнения: 810
- Регистриран на: Сря 19 ное 2008 9:38
- Автомобил: Golf III
- Двигател: AEK 1996
- Местоположение: София/Ямбол
- Контакти:
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Първата партида стана за 10 дни, втората ще я пробвам утре. Днес я изкарах да я поодуха вятъра, иначе виси в мазето. Месото е от свински бут, киснато 24 часа в морска сол и вода, с кимион, бахар, дафинов лист, лук и 50 грама ракия. Рецептата е от приятел който редовно си прави свинска пастърмичка :-)
-
- Мнения: 2492
- Регистриран на: Нед 13 апр 2008 22:18
- Автомобил: vw mk2 Candy Blue
- Двигател:
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
phantom_ написа:Много добре сте направили колеги Ама тея печки не ги ли ползвате
Виж в най долу на снимката се вижда влагоуловителя.За 4 дена станаха, а в Русенско имаме мъгли с лопата да ги ринеш,на външната тераса освен да стане по мокро местото няма накъде
- dctr88
- Мнения: 141
- Регистриран на: Пон 26 май 2014 14:43
- Автомобил: Audi 80
- Двигател: 1Z
- Местоположение: Варна
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Айде и нещо от мен
- kris11
- VW експерт
- Мнения: 13432
- Регистриран на: Нед 06 фев 2005 23:04
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Местоположение: Варна
- Контакти:
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
dctr88 несе ли опасяваш от гларусите ?
- dctr88
- Мнения: 141
- Регистриран на: Пон 26 май 2014 14:43
- Автомобил: Audi 80
- Двигател: 1Z
- Местоположение: Варна
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Мои приятели и познати из целия град големи ядове берат с тях гларуси, но при мен във Владиславово няма, съхнат си и не ги мисля,
- vanesto
- Мнения: 6176
- Регистриран на: Пон 23 фев 2009 16:14
- Автомобил: Octavia 3 FL+Golf 4 Variant
- Двигател: DGTE 2018+AHF 1999
- Местоположение: Varna
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Това в тубите да не е нафта
- dctr88
- Мнения: 141
- Регистриран на: Пон 26 май 2014 14:43
- Автомобил: Audi 80
- Двигател: 1Z
- Местоположение: Варна
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Ах, набито око имаш колега,
Домашнярка
А зад кадър се крие и едно 150л. буренЦЕ с червено винце....
Домашнярка
А зад кадър се крие и едно 150л. буренЦЕ с червено винце....
- vanesto
- Мнения: 6176
- Регистриран на: Пон 23 фев 2009 16:14
- Автомобил: Octavia 3 FL+Golf 4 Variant
- Двигател: DGTE 2018+AHF 1999
- Местоположение: Varna
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
E ще изкараш зимата значи Аз сега чакам да ми донесат нов хладилник с по-голям фризер от Зора, че старият дойде малък, няма място за суджуците, пък ще станат много твърди. А още свинското не съм взел.
- dctr88
- Мнения: 141
- Регистриран на: Пон 26 май 2014 14:43
- Автомобил: Audi 80
- Двигател: 1Z
- Местоположение: Варна
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Много се бавиш, ние вече ядем филета от над 1 месец,
- lz2aii
- Мнения: 1330
- Регистриран на: Съб 09 фев 2013 12:45
- Автомобил: VW Passat B 5.5
- Двигател: AVB 1.9 TDI 2002
- Местоположение: Габрово
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Здравейте колеги - фенове на "тънките" мезета. Понеже и аз съм голям привърженик на мезетата - расли на кокал, ще споделя една моя рецепта за приготвяне на пастърмица. Преди време ми попадна от някъде и я имах записана, но в последствие я изгубих и в продължение на годините, вложих малко творчество и е твърде вероятно да съм избягал далеч от оригинала. Ако на някой му се стори нещо нередно в рецептата, моля да ми обърне внимание за да се коригирам, въпреки, че така както я правя, става чудесно. Значи вземам 4 парченца свинско бон филе (излизат около 1,5кг). Измивам ги хубаво на студена, течаща вода и отстранявам (ако има) мазнотиите. Рядко има такива, но все пак. Вземам на жената една керамична, правоъгълна тавичка. Обикновено се хващат точно, подредени едно до друго, без да се застъпват. Предварително наръсвам готварска сол на дъното на тавичката - колкото то да се покрие. Нареждам филенцата и ги покривам с готварска сол - не много чак да стане пласт сол, но така на око. Овъргалвам ги в тавичката за да поемат равномерно количество от солта и отново ги поръсвам лекичко отгоре. Покривам ги с кухненско фолио и шибвам тавичката в хладилника. След 24 часа филенцата вече са се покрили с вода. Изливам я и отново поръсвам със сол по описания по-горе начин. Отново слагам фолиото и в хладилника. След още 24 часа вадя тавичката (в нея почти няма вече вода, защото филенцата са се отцедили още първия път). Изплаквам ги със студена, течаща вода и оплаквам тавичката от солта. Нареждам обратно филенцата в нея и ги заливам с чиста, студена вода - да се покрият. Отново в хладилника, след 12 часа повтарям процедурата - изсипвам вече леко солената вода и наливам свежа. След още 12 часа вече сме почти на финала - вадя филенцата (вече стегнати от солта), оплаквам ги и ги оставям леко да поизсъхнат в тавичката за няколко часа. Идва ред на кайзеровката. По магазините продават подправка за пастърма - съдържа единствено червен пипер и чимен на прах. Тук има два варианта:
1. Изсипвам подправката в купичка и я омесвам с бяло вино докато стане на каша. По желание може да се допави счукан чесън, сминдух, чубрица. Филенцата се намазват с тънък слой от кашата, слага им се по-дебел конец с губерка и се окачват на сухо и проветриво място.
2. Подправката се изсипва върху вестник и филенцата се овалват в нея. Този вариант е по-удачен при по-мокро месо, което доволно си попива от подправката.
Докато писах ми се увеличи слюнкоотделянето. Сложих си филенцата на тавана преди около 3-4 дена, но вчера проверих и не бяха чули да изсъхват. Ще пробвам да ги сложа в хладилника, както прочетох по-горе, че става. Хай наздраве
Edit: Пробвал съм със свинско контрафиле и телешки шол. Пак става, но бон филето, като че ли е една идея по-крехко. Затова го предпочитам.
1. Изсипвам подправката в купичка и я омесвам с бяло вино докато стане на каша. По желание може да се допави счукан чесън, сминдух, чубрица. Филенцата се намазват с тънък слой от кашата, слага им се по-дебел конец с губерка и се окачват на сухо и проветриво място.
2. Подправката се изсипва върху вестник и филенцата се овалват в нея. Този вариант е по-удачен при по-мокро месо, което доволно си попива от подправката.
Докато писах ми се увеличи слюнкоотделянето. Сложих си филенцата на тавана преди около 3-4 дена, но вчера проверих и не бяха чули да изсъхват. Ще пробвам да ги сложа в хладилника, както прочетох по-горе, че става. Хай наздраве
Edit: Пробвал съм със свинско контрафиле и телешки шол. Пак става, но бон филето, като че ли е една идея по-крехко. Затова го предпочитам.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”
Кой е на линия
Потребители, разглеждащи този форум: bread1978 и 83 госта