Аз предлагам на новия календар,за декември месец вместо голфове да сложат една снимка от тая тема
Евала
Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- gergeto
- Мнения: 3344
- Регистриран на: Нед 10 апр 2011 18:14
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Шумен
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Като ги гледам тия снимки се чувствам като циганче пред сладкарница-аха да се пресегна да си крадна и опа-имало джам.Евалата колега,дай боже всекиму такава "сушинка" под керемидките.
- mirkata 4020
- Мнения: 905
- Регистриран на: Пон 13 окт 2008 11:57
- Автомобил: vw mk3
- Двигател: 1996
- Местоположение: Ловеч-старият град
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Това са гирляндите на прозореца,на тавана утре ще снимам сега е студ
- gergeto
- Мнения: 3344
- Регистриран на: Нед 10 апр 2011 18:14
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Шумен
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Абе ,няма ли малко "цензура" в тая тема бе -ставам сутринта,сутрешен тоалет и преди да хапна -преглед на форума и насреща ми едни наденички,едни пастърмички и после закусвай с кифли,кроасани и тем подобни ако можеш...
Евала майстори на мезелика.
Евала майстори на мезелика.
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
zloby3400 написа:Сложих 5 кила свинско контрафиле с вече изпитаната подправка и си купих и 10 кила червено вино и сега чакам да стане.Ето я и подправката,на нея има написана рецепта, ама аз пастърмата я правя по друга рецепта, има я на стр.28. Наздраве!!!
Колега може ли да кажеш, от къде купи тази подправка. Днес я търсих в Кауфланд/Билла, но без успех да я намеря.
- lz2aii
- Мнения: 1330
- Регистриран на: Съб 09 фев 2013 12:45
- Автомобил: VW Passat B 5.5
- Двигател: AVB 1.9 TDI 2002
- Местоположение: Габрово
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Тия дни трябва да взема някой лев и веднага отивам за бонфиле. 2-3 кг, познатата подправка чимен, червен пипер и още някоя друга и сезона може да започва. Чименът с червения пипер купувам от една транжорна в Габрово.
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Банда, някой който е сушил свински врат да каже какъв е резултата? Че захладня и е време да гръмнем с ножа два-три пъти
- gergeto
- Мнения: 3344
- Регистриран на: Нед 10 апр 2011 18:14
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Шумен
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Свинския врат не става за сушене- има мазнинки,но е перфектен за опушване и пак можеш да го покриеш със подправки по твой избор от тази вече много богата тема.
п.с.Аз излизам от тази тема,вчера се оказа че съм ударил 103 кила.От 20-на години все съм около 95-97кг.А още не са започнали празниците.Много слюнкоотделяне тука,много дразни апетита.За капак тая година се отворих на червено винце...с такива мезенца..
п.с.Аз излизам от тази тема,вчера се оказа че съм ударил 103 кила.От 20-на години все съм около 95-97кг.А още не са започнали празниците.Много слюнкоотделяне тука,много дразни апетита.За капак тая година се отворих на червено винце...с такива мезенца..
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Мислил съм го това за опушването, но не съм правил до сега.
Обмислям направата на пушилник от варел или печка чудо нооо... Като нямам опит в процедурата с пушене и не ми се сяда да чукам желязото...
Обмислям направата на пушилник от варел или печка чудо нооо... Като нямам опит в процедурата с пушене и не ми се сяда да чукам желязото...
- zloby3400
- Мнения: 810
- Регистриран на: Сря 19 ное 2008 9:38
- Автомобил: Golf III
- Двигател: AEK 1996
- Местоположение: София/Ямбол
- Контакти:
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
alkaline1 написа:zloby3400 написа:Сложих 5 кила свинско контрафиле с вече изпитаната подправка и си купих и 10 кила червено вино и сега чакам да стане.Ето я и подправката,на нея има написана рецепта, ама аз пастърмата я правя по друга рецепта, има я на стр.28. Наздраве!!!
Колега може ли да кажеш, от къде купи тази подправка. Днес я търсих в Кауфланд/Билла, но без успех да я намеря.
Подправката я купих от магазин за месо в София, намира се на ул."Козлодуй", на 20-30 метра преди пресечката с "Мария Луиза".
https://www.google.bg/maps/@42.7069846, ... 6656?hl=bg
- MITKO_DVD
- Мнения: 6375
- Регистриран на: Пет 09 юни 2006 20:54
- Автомобил: Passat B4
- Двигател: 2E 1994
- Местоположение: София/Монтана
- Контакти:
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
чичо Митко е готов с първата партида от 5кг. суджук
- Xaxy
- Мнения: 1568
- Регистриран на: Вто 03 мар 2015 16:57
- Автомобил: Passat B5 1999
- Двигател: AFN 1.9 TDI 110
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Третата партида е готова;
Мезето на ЦЕЦИ Бащата го кръсти на негово име
Мезето на ЦЕЦИ Бащата го кръсти на негово име
- beuchat
- Мнения: 1933
- Регистриран на: Вто 20 май 2008 21:01
- Автомобил: 1990 Golf 2
- Двигател: 1.6 EZ
- Местоположение: Ямбол
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Колеги тази зима нещо темата е доста замряла
Това е от тази година реколтата.Консумирам с бяло вино
Това е от тази година реколтата.Консумирам с бяло вино
- D1D00
- Мнения: 360
- Регистриран на: Пет 11 фев 2011 16:21
- Автомобил: Volkswagen Golf GT
- Двигател: ABD 1994
- Местоположение: Шумен
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Аз правя следните мезета за зимата. Първото което което най много харесвам с руйното домашно винце е тънко нарязана домашна наденичка сурово сушена на терасата в период за около месец , за целта:
Купувам си 40% свинско(което да бъде малко мазничко понеже телешкото е сухо) 60% телешко(като грамаш зависи колко ще правите), в тази комбинация става чудесно. Смилам месото на кайма, след това го смесвам с подправки за наденица+собствен домашен лют пипер смлян (за пикантност) и сол на вкус. Сместа пълня в свински черва, като един чатал побира около 600-700 грама от сместа, разбира се в краищата го връзвам с конец.Накачат се на телта на терасата(моята е открита) престояват 2-3 дена първоначално, след това 4 дена подред ги свалям и ги дупча с игла от двете страни и ги точа с малка точилка на дъскичка, да придобият вид на луканка. Когато се точат не се натискат много да не се пукне. Това с дупченето се прави с цел да не се задържа въздух и да граняса месото. Можете, ако не ви се занимава да мелете и т.н. да си купите от магазин за месо готова сурова наденица и процедурата с дупченето и точенето си остава.
Следващото мезе което си правя, е за ракия . Сладко пушена сланина с подправки:
За целта се купува сланина по възможност дебела 2 см. която режа на правоъгълни парчета най-вече 5 см. широка 10 см. дължина. След това на всяко парче правя от всички страни дълбок разрез с нож и шпиковам с половин скилидка чесън от страна. Заравям парчетата в сол в тава предимно, престояват така 5 дена. После изчиствам солта от парчетата, слагам ги в една торбичка и отивам в гората . Запалвам огън, от букови съчки или дръвца(само да не е бор ) след това се изчаква да стане жар, на височина от жарта слагам скарата със парчетата сланина и ръся от долу леко с навлажнени стърготини от рязани различни дървета, целта е сланината да се опуши а не да се опече, ее съвсем леко може да се опече но не много. Като си смени цвета от двете страни се слага в една тава и всяко парче се втрива със предварително смлян чесън, и след това се овалва хубаво пак във предварително приготвени, подправки чубрица и червен пипер. След като се приготви сланината по този начин, всяко парче се увива във тензух(марля от аптеката ги купувам) стяга се с капронен конец. След това като се приберете накачват се парчетата на терасата на високо проветриво място за 10-15 дена престоява . След това слагате на печката едно чайниче греена ракия и ми се обаждате да дойда да я пробвам
П.С. Единствения минус, е че на терасата ви малко ще мирише на чесън но това е временно докато сланината се стегне от студа, после миризмата изчезва.
П.С. Като накича въпросните мезета, слагам пред тях едно парче тъмен плат (то пак става проветрение) заради врабчетата. имам обучен котарак който ги пази, но не винаги успява да ги хване .
Купувам си 40% свинско(което да бъде малко мазничко понеже телешкото е сухо) 60% телешко(като грамаш зависи колко ще правите), в тази комбинация става чудесно. Смилам месото на кайма, след това го смесвам с подправки за наденица+собствен домашен лют пипер смлян (за пикантност) и сол на вкус. Сместа пълня в свински черва, като един чатал побира около 600-700 грама от сместа, разбира се в краищата го връзвам с конец.Накачат се на телта на терасата(моята е открита) престояват 2-3 дена първоначално, след това 4 дена подред ги свалям и ги дупча с игла от двете страни и ги точа с малка точилка на дъскичка, да придобият вид на луканка. Когато се точат не се натискат много да не се пукне. Това с дупченето се прави с цел да не се задържа въздух и да граняса месото. Можете, ако не ви се занимава да мелете и т.н. да си купите от магазин за месо готова сурова наденица и процедурата с дупченето и точенето си остава.
Следващото мезе което си правя, е за ракия . Сладко пушена сланина с подправки:
За целта се купува сланина по възможност дебела 2 см. която режа на правоъгълни парчета най-вече 5 см. широка 10 см. дължина. След това на всяко парче правя от всички страни дълбок разрез с нож и шпиковам с половин скилидка чесън от страна. Заравям парчетата в сол в тава предимно, престояват така 5 дена. После изчиствам солта от парчетата, слагам ги в една торбичка и отивам в гората . Запалвам огън, от букови съчки или дръвца(само да не е бор ) след това се изчаква да стане жар, на височина от жарта слагам скарата със парчетата сланина и ръся от долу леко с навлажнени стърготини от рязани различни дървета, целта е сланината да се опуши а не да се опече, ее съвсем леко може да се опече но не много. Като си смени цвета от двете страни се слага в една тава и всяко парче се втрива със предварително смлян чесън, и след това се овалва хубаво пак във предварително приготвени, подправки чубрица и червен пипер. След като се приготви сланината по този начин, всяко парче се увива във тензух(марля от аптеката ги купувам) стяга се с капронен конец. След това като се приберете накачват се парчетата на терасата на високо проветриво място за 10-15 дена престоява . След това слагате на печката едно чайниче греена ракия и ми се обаждате да дойда да я пробвам
П.С. Единствения минус, е че на терасата ви малко ще мирише на чесън но това е временно докато сланината се стегне от студа, после миризмата изчезва.
П.С. Като накича въпросните мезета, слагам пред тях едно парче тъмен плат (то пак става проветрение) заради врабчетата. имам обучен котарак който ги пази, но не винаги успява да ги хване .
- gergeto
- Мнения: 3344
- Регистриран на: Нед 10 апр 2011 18:14
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Шумен
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
..........D1D00 написа:П.С. Единствения минус, е
Че съм ти градски и трябва само да се видим на по греяна(от мен е гроздана).Не разчитай на котки,платове и тем подобни с/у врабчета,гугутки,щъркели..птеродактили и ....Майката му е: наслаждаваш се на мезенцето си пълноценно,ако ти остане нещо -прибираш у фризера.Лятото праиш с климатика 20гр. и...пак се сещаш за това мезенце с ракиика.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”
Кой е на линия
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 182 госта