Наближава :arrow УЗАНА (24-26 август 2018 г.)

Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
stoyan0304
Мнения: 516
Регистриран на: Чет 21 ное 2013 21:35
Автомобил:
Двигател:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот stoyan0304 » Нед 21 дек 2014 0:56


Калоян Крумов написа:Изображение


:11 :11 :11




Потребителски аватар
AE86
Мнения: 1076
Регистриран на: Вто 27 окт 2009 12:22
Автомобил: Jetta mkII
Двигател: PN 1989
Местоположение: Русе

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот AE86 » Нед 21 дек 2014 9:42


Изображение

Първата партида е на лице....Телешки суджук и Контра филе.Сега ще почакаме малко :drunk


phantom_
Мнения: 2147
Регистриран на: Нед 25 сеп 2011 11:53
Автомобил: VW passat+BMW X3+Honda St1100
Двигател: avf+m47
Местоположение: shabla

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот phantom_ » Нед 21 дек 2014 9:44


Много добре сте направили колеги :beer Ама тея печки не ги ли ползвате :rolleyes


Потребителски аватар
Layer
Мнения: 6404
Регистриран на: Пон 29 яну 2007 20:15
Автомобил:
Двигател:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот Layer » Нед 21 дек 2014 10:44


И аз закачих мезето ,ама тая мъгла ги съсипва. :banghead


Потребителски аватар
yordannnnnn
Мнения: 616
Регистриран на: Пет 25 май 2012 21:42
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABS 93
Местоположение: СтараЗагора

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот yordannnnnn » Нед 21 дек 2014 10:59


Изображение
Изображение

Не се е застудило още както трябва,пък и мъглата е гадна :banghead ама ще чакаме


Потребителски аватар
zloby3400
Мнения: 809
Регистриран на: Сря 19 ное 2008 9:38
Автомобил: Golf III
Двигател: AEK 1996
Местоположение: София/Ямбол
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот zloby3400 » Сря 24 дек 2014 17:47


Първата партида стана за 10 дни, втората ще я пробвам утре. Днес я изкарах да я поодуха вятъра, иначе виси в мазето. Месото е от свински бут, киснато 24 часа в морска сол и вода, с кимион, бахар, дафинов лист, лук и 50 грама ракия. Рецептата е от приятел който редовно си прави свинска пастърмичка :-)
Прикачени файлове
Photo1094.jpg


Калоян Крумов
Мнения: 2493
Регистриран на: Нед 13 апр 2008 22:18
Автомобил: vw mk2 Candy Blue
Двигател:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот Калоян Крумов » Съб 27 дек 2014 3:57


phantom_ написа:Много добре сте направили колеги :beer Ама тея печки не ги ли ползвате :rolleyes



Виж в най долу на снимката се вижда влагоуловителя.За 4 дена станаха, а в Русенско имаме мъгли с лопата да ги ринеш,на външната тераса освен да стане по мокро местото няма накъде :death


Потребителски аватар
dctr88
Мнения: 141
Регистриран на: Пон 26 май 2014 14:43
Автомобил: Audi 80
Двигател: 1Z
Местоположение: Варна

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот dctr88 » Съб 27 дек 2014 12:13


Айде и нещо от мен :drunk

Изображение


Потребителски аватар
kris11
Мнения: 11747
Регистриран на: Нед 06 фев 2005 23:04
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Местоположение: Варна
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот kris11 » Пон 29 дек 2014 10:53


dctr88 несе ли опасяваш от гларусите ?


Потребителски аватар
dctr88
Мнения: 141
Регистриран на: Пон 26 май 2014 14:43
Автомобил: Audi 80
Двигател: 1Z
Местоположение: Варна

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот dctr88 » Пон 29 дек 2014 13:11


Мои приятели и познати из целия град големи ядове берат с тях гларуси, но при мен във Владиславово няма, съхнат си и не ги мисля, :smile


Потребителски аватар
vanesto
Мнения: 6486
Регистриран на: Пон 23 фев 2009 16:14
Автомобил: Golf 4 Variant
Двигател: 1.9 TDI 110hp AHF
Местоположение: Varna

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот vanesto » Пон 29 дек 2014 13:19


Това в тубите да не е нафта :icon_lol


Потребителски аватар
dctr88
Мнения: 141
Регистриран на: Пон 26 май 2014 14:43
Автомобил: Audi 80
Двигател: 1Z
Местоположение: Варна

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот dctr88 » Пон 29 дек 2014 14:04


Ах, набито око имаш колега, :mhihi

Домашнярка :c020

А зад кадър се крие и едно 150л. буренЦЕ с червено винце....

:redface :redface :redface :redface :redface


Потребителски аватар
vanesto
Мнения: 6486
Регистриран на: Пон 23 фев 2009 16:14
Автомобил: Golf 4 Variant
Двигател: 1.9 TDI 110hp AHF
Местоположение: Varna

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот vanesto » Пон 29 дек 2014 14:44


E ще изкараш зимата значи :beer Аз сега чакам да ми донесат нов хладилник с по-голям фризер от Зора, че старият дойде малък, няма място за суджуците, пък ще станат много твърди. А още свинското не съм взел. :icon_lol


Потребителски аватар
dctr88
Мнения: 141
Регистриран на: Пон 26 май 2014 14:43
Автомобил: Audi 80
Двигател: 1Z
Местоположение: Варна

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот dctr88 » Пон 29 дек 2014 15:06


Много се бавиш, ние вече ядем филета от над 1 месец, :smile :drunk


Потребителски аватар
lz2aii
Мнения: 1330
Регистриран на: Съб 09 фев 2013 12:45
Автомобил: VW Passat B 5.5
Двигател: AVB 1.9 TDI 2002
Местоположение: Габрово

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот lz2aii » Пон 29 дек 2014 17:18


Здравейте колеги - фенове на "тънките" мезета. Понеже и аз съм голям привърженик на мезетата - расли на кокал, ще споделя една моя рецепта за приготвяне на пастърмица. Преди време ми попадна от някъде и я имах записана, но в последствие я изгубих и в продължение на годините, вложих малко творчество и е твърде вероятно да съм избягал далеч от оригинала. Ако на някой му се стори нещо нередно в рецептата, моля да ми обърне внимание за да се коригирам, въпреки, че така както я правя, става чудесно. Значи вземам 4 парченца свинско бон филе (излизат около 1,5кг). Измивам ги хубаво на студена, течаща вода и отстранявам (ако има) мазнотиите. Рядко има такива, но все пак. Вземам на жената една керамична, правоъгълна тавичка. Обикновено се хващат точно, подредени едно до друго, без да се застъпват. Предварително наръсвам готварска сол на дъното на тавичката - колкото то да се покрие. Нареждам филенцата и ги покривам с готварска сол - не много чак да стане пласт сол, но така на око. Овъргалвам ги в тавичката за да поемат равномерно количество от солта и отново ги поръсвам лекичко отгоре. Покривам ги с кухненско фолио и шибвам тавичката в хладилника. След 24 часа филенцата вече са се покрили с вода. Изливам я и отново поръсвам със сол по описания по-горе начин. Отново слагам фолиото и в хладилника. След още 24 часа вадя тавичката (в нея почти няма вече вода, защото филенцата са се отцедили още първия път). Изплаквам ги със студена, течаща вода и оплаквам тавичката от солта. Нареждам обратно филенцата в нея и ги заливам с чиста, студена вода - да се покрият. Отново в хладилника, след 12 часа повтарям процедурата - изсипвам вече леко солената вода и наливам свежа. След още 12 часа вече сме почти на финала - вадя филенцата (вече стегнати от солта), оплаквам ги и ги оставям леко да поизсъхнат в тавичката за няколко часа. Идва ред на кайзеровката. По магазините продават подправка за пастърма - съдържа единствено червен пипер и чимен на прах. Тук има два варианта:
1. Изсипвам подправката в купичка и я омесвам с бяло вино докато стане на каша. По желание може да се допави счукан чесън, сминдух, чубрица. Филенцата се намазват с тънък слой от кашата, слага им се по-дебел конец с губерка и се окачват на сухо и проветриво място.
2. Подправката се изсипва върху вестник и филенцата се овалват в нея. Този вариант е по-удачен при по-мокро месо, което доволно си попива от подправката.
Докато писах ми се увеличи слюнкоотделянето. Сложих си филенцата на тавана преди около 3-4 дена, но вчера проверих и не бяха чули да изсъхват. Ще пробвам да ги сложа в хладилника, както прочетох по-горе, че става. Хай наздраве :beer
Edit: Пробвал съм със свинско контрафиле и телешки шол. Пак става, но бон филето, като че ли е една идея по-крехко. Затова го предпочитам.



Върни се в “ОФФ-Топик - други”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 7 госта