Наближава :arrow Volkswagen Club Fest 2018 - 17 - 18 март 2018 г.

Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
feikot
Мнения: 3631
Регистриран на: Сря 25 фев 2009 16:37
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG
Местоположение: Казанлък/София

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот feikot » Пон 16 ное 2015 9:54


Северна тераса,няма проблем




Потребителски аватар
gergeto
Мнения: 3475
Регистриран на: Нед 10 апр 2011 18:14
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Шумен

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот gergeto » Пон 16 ное 2015 22:37


Момчета ,тая седмица имаше на Кауфланд свинска плешка без кост за около 5лв. кило.
Трети ден мезя и ям с топъл винен кебап с домашно винце.То било "тежка" работа бе,ама с малко "зор" може да се нарече зимен мезелик.Аламинут-класика... Кебап на тих огън,аромат на подправки-и както се казва:Бузи зачервени и кани изпотени. :drunk


Потребителски аватар
kris11
Мнения: 11414
Регистриран на: Нед 06 фев 2005 23:04
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Местоположение: Варна
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот kris11 » Вто 17 ное 2015 10:00


golfmk1 написа:Моите са на терасата.Трябва да са на проветриво място.

Така е, като си нямате гларуси .


Потребителски аватар
gergeto
Мнения: 3475
Регистриран на: Нед 10 апр 2011 18:14
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Шумен

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот gergeto » Вто 17 ное 2015 11:52


kris11 написа:Така е, като си нямате гларуси .

Ей няма майтап,като служих навремето във Варна съм ги виждал как грабват месото директно от горещата скара.Половината му кожа на краката остава по скарата ,ама граби гадината.Голяма напаст са.
Еми,колеги ограничен си малко откъм домашните мезета,ама да има мръвка намира му се цаката: я пържолка на фурна,я винен кебапец. И те не са лоши зимни мезенца. :th_up


Потребителски аватар
zloby3400
Мнения: 808
Регистриран на: Сря 19 ное 2008 9:38
Автомобил: Golf III
Двигател: AEK 1996
Местоположение: София/Ямбол
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот zloby3400 » Вто 24 ное 2015 20:18


Сложих 5 кила свинско контрафиле с вече изпитаната подправка и си купих и 10 кила червено вино и сега чакам да стане.Ето я и подправката,на нея има написана рецепта, ама аз пастърмата я правя по друга рецепта, има я на стр.28. Наздраве!!!
Прикачени файлове
Подправка.jpg


Потребителски аватар
gergeto
Мнения: 3475
Регистриран на: Нед 10 апр 2011 18:14
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Шумен

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот gergeto » Вто 24 ное 2015 21:05


Много ти е малко винцето за мезето,ако искаш да правим бартер-пращам винце ,ти пастърмичка(количеството по "курса на кайзера" в момента).Шегувам се ,разбира се,ама само като погледнах снимката с подправката почна едно слюнкоотделяне...Дано стане хубава пастърмичката.Отсега си представям: дървена дъсчица,остър нож,една потна каничка отстрани и ...пиеш едра глътка,режеш мезенцето...а пък отстрани да има да "бумка" и една печица на дръвца...Леле....класика.Наздраве. :drunk


Потребителски аватар
joromnt
Мнения: 2744
Регистриран на: Пет 08 май 2009 16:07
Автомобил:
Двигател:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот joromnt » Сря 25 ное 2015 10:11


Завиждам за подправката!
Аз ползвам "Подправка за суджук" от Кауфланд но добавям и от себе си допълнение /черен пипер, червен пипер, чубрица, чесън на прах/. Много сол има в нея и после като ядеш хрупа все едно камъни ядеш...


Потребителски аватар
gergeto
Мнения: 3475
Регистриран на: Нед 10 апр 2011 18:14
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Шумен

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот gergeto » Чет 26 ное 2015 22:26


Колеги,в нашия квартал отскоро отвори магазин "Месарница" на една русенска фирма,доколкото разбрах семейна,явно с амбиции да прави затворен цикъл на производство(свинеферма,кланица и преработка на месото-само бг месо )Евала на хората,всичко което съм пробвал от техните сухи мезета ме връща 25-30години назад,когато всичко беше истинско.То "Анбарица",то Луканки и суджуци...
Та по-темата-мислех какво е по-различното на тази фирма освен че всичкото им производство,наистина е от месо...Извода до който стигнах колеги че всичките им сухи колбаси са направени от КЪЛЦАНО,А НЕ МЛЯНО МЕСО.на второ място са подправките.Друго си е да ти остава месце м/у зъбите,а не да дъвчеш изсушена кайма със соя.Кълцано или едро смляно месо е една от упешните рецепти за качествено сухо мезе.


Потребителски аватар
zloby3400
Мнения: 808
Регистриран на: Сря 19 ное 2008 9:38
Автомобил: Golf III
Двигател: AEK 1996
Местоположение: София/Ямбол
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот zloby3400 » Нед 29 ное 2015 17:41


Днес ги изкарах да ги одуха студения вятър и пак обратно в мазата :beer
Прикачени файлове
Pastyrma2015.jpg


Потребителски аватар
gergeto
Мнения: 3475
Регистриран на: Нед 10 апр 2011 18:14
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Шумен

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот gergeto » Нед 29 ное 2015 17:48


Oппаааа...,и къде е мазата, в София или в Ямбол? :c020


Потребителски аватар
Bai Sando
Мнения: 7573
Регистриран на: Чет 27 мар 2008 22:28
Автомобил: Golf III
Двигател: 2.0 AGG
Местоположение: Пазарджик

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот Bai Sando » Нед 29 ное 2015 18:03


Няма ли да ги нападнат мишките :Mr Green Fun


Потребителски аватар
gergeto
Мнения: 3475
Регистриран на: Нед 10 апр 2011 18:14
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Шумен

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот gergeto » Нед 29 ное 2015 22:28


Много червенеят ,привличат мишки и други вредители.Трябва сериозна кампания ,за да се "ръсят" с подходящ разтвор за спасяването на тези скулптури...Колега пази ги,а ако видиш зор или напаст от вредители,викни "помощ от приятел"-ще помагаме от цяла БГ. :th_up


Потребителски аватар
joromnt
Мнения: 2744
Регистриран на: Пет 08 май 2009 16:07
Автомобил:
Двигател:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот joromnt » Пон 30 ное 2015 9:10


Сложи едно канче с вино в мазето, че ще им засядат ;)
Добра реколта си подготвил!


Потребителски аватар
joromnt
Мнения: 2744
Регистриран на: Пет 08 май 2009 16:07
Автомобил:
Двигател:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот joromnt » Пет 04 дек 2015 22:44


Здравейте
Подготвил съм две плоскости дървени да си правя преса за мръвките като ги цедя, хем да ги сплесквам с еднаква дебелина.
Какво мислите - нужна ли е някаква обработка на дървото? Шлаифани са, пробил съм ги, подготвил съм шпилки, гайки, шайби. Но в нещо да ги топя, мажа?
Някой знае ли нещо, че ме сърбят ръцете да ги сефтосам?


Потребителски аватар
ел.техника
Мнения: 192
Регистриран на: Пет 18 май 2012 16:23
Автомобил: GOLF4 TDI
Двигател: AGR
Местоположение: Северозападна BG

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот ел.техника » Пон 07 дек 2015 20:07


Picture 062.jpg
Picture 063.jpg
Да ви кажа,че ми изгоря една клавиатура от обилното слюнкоотделане,причинено от четенето на тази тема./Тя ми е любимата зимна тема./Та ето и аз какво направих по някои рецепти от форума.Има и червено вино в един 200 литров бидон.Хайде със здраве.



Върни се в “ОФФ-Топик - други”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Благовест, anger, hvp800, slaveiko67 и 17 госта