Здравейте колеги !!! В нета попаднах на няколко рецепти за пастърма от свински сърца - много ми допадна, понеже не е скъпо и става бързо:"...цепиш ги на 2, и ги нареждаш в тенджера. заливаш ги със студена вода и ги оставяш24 часа (прави се с цел водата да разтвори тромбиралата кръв) след 24 часа ги измиваш обилно със студена вода няколко пъти,(миеш докато разкараш всичките кървища) слагаш на дъното на тенджера 1 см сол, и върху тях редиш ред сърца, заливаш със сол, и следващия ред пак сърца... така до края.. ред сол-ред сърца ( целта тук е солта да "опече" месцето) пак ги държиш 24 часа.... измиваш ги от солта..... и си приготвяш смес от червен пипер, черен пипер, и чубрица ( аз поне слагам само това.. ако имате други вкусове променяш) в сместа овалваш стегналите сърца, продупчвам с медно кукичка, И ГИ ОКАЧВАМ НА ТЕРАСАТА.... след 3 дни ги подкарвам.... веднъж седмично правя по 3 кила, да ми се застъпват... условието е температурите да са под 0-та... колкото повече ги държиш навън-толкова по твърди стават..."
Та въпросите са: Някой от вас правил ли е? Задължително ли трябва температурата да е под нулата - със същия успех тогава мога да ги напъхам и във фризера. Ако имате опит с пастърмата от СВИНСКИ СЪРЦА - не от телешко и рибни филета - давайте акъл че точа лиги. Не ми се дават по 30-40 лв. кило телешка
Във форума открих две теми, не ме препращайте към тях!
Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- zloby3400
- Мнения: 810
- Регистриран на: Сря 19 ное 2008 9:38
- Автомобил: Golf III
- Двигател: AEK 1996
- Местоположение: София/Ямбол
- Контакти:
Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Последна промяна от Bobi_S13 на Сря 11 яну 2012 15:57, променено общо 1 път.
Причина: редактирано заглавие!
Причина: редактирано заглавие!
-
- Мнения: 1115
- Регистриран на: Вто 30 авг 2005 23:02
- Автомобил: Opel Vectra
- Двигател: 22ZE 2009
- Местоположение: София
- Контакти:
Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?
Само да кажа за температурата - не може във фризера. ТряБва да се окачат на сухо и ПРОВЕТРИВО място - идеята е да изсъхнат. Ако е много над нулата - просто ще се развалят. Сега времето е тамам за тая работа. Личен опит от домашни суджуци телешка пастърма.
Ох майко само като станат...
Ох майко само като станат...
- zloby3400
- Мнения: 810
- Регистриран на: Сря 19 ное 2008 9:38
- Автомобил: Golf III
- Двигател: AEK 1996
- Местоположение: София/Ямбол
- Контакти:
Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?
Ама сега като е + 11 градуса през деня не е ли висока тази температура?
- Re5Pec7
- Мнения: 1290
- Регистриран на: Чет 06 дек 2007 13:37
- Автомобил: Passat B5 V6
- Двигател: AQD
- Местоположение: Варна
Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?
Taтко прави миналата година. Доста добре се получиха Утре ще го поразпитам и ще ти пиша. (btw не съм сигурен дали сърцата бяха свинки или телешки, но не мисля, че ще има кой знае каква разлика)
- DimitarBT
- Мнения: 744
- Регистриран на: Съб 23 фев 2008 8:38
- Автомобил: VW Passat B3
- Двигател: 2E
- Местоположение: Ловеч
- Контакти:
Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?
колега,важното е да е на проветриво място.закачай на саръците и не се бой.аз всяка година си правя по два свински каиша рибица на пастърма...ох на дядя...
- feikot
- Мнения: 3659
- Регистриран на: Сря 25 фев 2009 16:37
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AFN AVG
- Местоположение: Казанлък/София
Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?
Рано е още на терасата примерно ако е изток-запад.Ако ти е на сянка терасата (северна) или на някое място да е на сянка и проветриво,може и да стана,но като цяло е рано за суровоядството.
- AE86
- Мнения: 1076
- Регистриран на: Вто 27 окт 2009 12:22
- Автомобил: Jetta mkII
- Двигател: PN 1989
- Местоположение: Русе
Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?
Колега всяка година правим пастърма от Телешки сърца.Стават страшни.Ако искаш рецепта нещо пиши на Л.С. Наздраве
- mupk0
- Мнения: 3822
- Регистриран на: Вто 03 фев 2009 11:35
- Автомобил: Mercedes Benz S202
- Двигател: C200 Kompressor
- Местоположение: Стара Загора
- Контакти:
Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?
Дайте рецептата де ... и други искат да си направят.Даже ме амбицирахте в Габрово.
- AE86
- Мнения: 1076
- Регистриран на: Вто 27 окт 2009 12:22
- Автомобил: Jetta mkII
- Двигател: PN 1989
- Местоположение: Русе
Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?
Би трябвало и свинското да е като телешкото.Ето рецептата за Телешката пастърма както я правим със Старши:
Отстраняват се жили, ципи и така нататък.Измива се обилно.Месото се нарязва на парчета от около 2 пръста в посока на дължината на мъскула.В дълбока тенджера се реди 1 пръст Сол и 1 слой месо,пак се повтаря 1 пръст Сол 1 месо и така докато се покрият всички парчета.Така престоява 4 дни,всеки ден се понадига малко тенджерата и се източва кръвчицата.На 4-тият ден измивам парченце и пробвам на сол.Ако е добре пристъпваме към следващата операция.Суровата пастърма е доста солена и я изкисвам и сменям водата около 3-4 часа, като периодично я пробвам на вкус.
Вече трябва да се суши. Пронизвам с дебела игла и здрав конец.
Правим смес от червен и черен пипер, ронена чубрица, повечко сминдух, джинджифил.
Овъргалва се хубаво.Някой път слагаме малко бяло вино в кашата с подправките.Пастърмата я суша на остъкления балкон,средно на четвъртия или петия ден според сушата и вятъра е готова. Добър Апетит
Отстраняват се жили, ципи и така нататък.Измива се обилно.Месото се нарязва на парчета от около 2 пръста в посока на дължината на мъскула.В дълбока тенджера се реди 1 пръст Сол и 1 слой месо,пак се повтаря 1 пръст Сол 1 месо и така докато се покрият всички парчета.Така престоява 4 дни,всеки ден се понадига малко тенджерата и се източва кръвчицата.На 4-тият ден измивам парченце и пробвам на сол.Ако е добре пристъпваме към следващата операция.Суровата пастърма е доста солена и я изкисвам и сменям водата около 3-4 часа, като периодично я пробвам на вкус.
Вече трябва да се суши. Пронизвам с дебела игла и здрав конец.
Правим смес от червен и черен пипер, ронена чубрица, повечко сминдух, джинджифил.
Овъргалва се хубаво.Някой път слагаме малко бяло вино в кашата с подправките.Пастърмата я суша на остъкления балкон,средно на четвъртия или петия ден според сушата и вятъра е готова. Добър Апетит
Последна промяна от AE86 на Чет 01 дек 2011 20:02, променено общо 1 път.
- zloby3400
- Мнения: 810
- Регистриран на: Сря 19 ное 2008 9:38
- Автомобил: Golf III
- Двигател: AEK 1996
- Местоположение: София/Ямбол
- Контакти:
Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?
Който е правил направо да пише рецептите тука, ако има някакви тънкости да спомене и тях. Колегите вегетарианци да не се сърдят, знам че това е авто форум, ама и ние трябва да се поглезим !!!
Днес купих четири св. сърца - около 1,5 кг. изчистих ги и съм ги сложил в тенджера със студена вода, по нататък - според вашите опит и съвети.
Днес купих четири св. сърца - около 1,5 кг. изчистих ги и съм ги сложил в тенджера със студена вода, по нататък - според вашите опит и съвети.
- nosex
- Вечен БАН
- Мнения: 2416
- Регистриран на: Пон 08 яну 2007 11:39
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: София (Волуяк/Бояна)
Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?
Пъстърмата я правя по следния начин, записвайте...
1. Свинско контра или бонфиле... колкото ви сака душата, което режеме на филии по около 3 до 4 см. дебелина
2. Тава с морска сол
3. Слагаме месото в тавата така, че да сме сигурни, че има сол отвсякъде
4. Изчакваме 24 часа, докато излезе водата от месото
5. Измиваме (по желание), ако не ядеме солено
6. Правиме микс от чубрица, червен и черен пипер "на око" и разтриваме месото хубаво с микса, даже се втрива
7. Изтръскваме внимателно излишните подправки, взимаме капронов (от ония оранжевите) конец, прошиваме парчетата, правиме възелче и нанизваме на точилка
8. Слагаме на проветриво и студено място за 2 седмици
9. Сваляме и хапваме
10. Пия бира, след като си изядете пръстите - наистина е много вкусно!
- zloby3400
- Мнения: 810
- Регистриран на: Сря 19 ное 2008 9:38
- Автомобил: Golf III
- Двигател: AEK 1996
- Местоположение: София/Ямбол
- Контакти:
Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?
Това е добре с контрафилето, предполагам че и със сърцата ще е така?
- nosex
- Вечен БАН
- Мнения: 2416
- Регистриран на: Пон 08 яну 2007 11:39
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: София (Волуяк/Бояна)
Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?
Прави по рецептата, бре човек (твоята, от първото ти мнение) или става, или не става!
Това е положението... ако става, рапортуваш, че е ОК - екстра, ако не, търсиш друга и пишеш, че тая е Shit...
За какво пестене говорим и за какви 30 и кусур лева, при положение, че кило контра или бонфиле се въртят около 10-на лева
Рецептата, която ти я написах е ползвана лично от мен десетократно, а се прилага от векове
Това е положението... ако става, рапортуваш, че е ОК - екстра, ако не, търсиш друга и пишеш, че тая е Shit...
За какво пестене говорим и за какви 30 и кусур лева, при положение, че кило контра или бонфиле се въртят около 10-на лева
Рецептата, която ти я написах е ползвана лично от мен десетократно, а се прилага от векове
- DimitarBT
- Мнения: 744
- Регистриран на: Съб 23 фев 2008 8:38
- Автомобил: VW Passat B3
- Двигател: 2E
- Местоположение: Ловеч
- Контакти:
Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?
добре де...незнам какво ви е страх..."ще станли няма ли да стане".Осолено и сушено месо се е приготвяло от векове...няма какво да се развали..солта яко консервира.Проветривото място се изисква за да исъхне.Преди много веремена,когао ловът е бил не с цел удоволствие а с цел прехрана,трите задължителни които ловец трябва да носи в гората са:нож,огниво и къс солено месо.правете и не се плашете...и наздраве.мезето е страшно
- mely
- Мнения: 2728
- Регистриран на: Пет 26 авг 2005 10:28
- Автомобил: Citroen C crosser
- Двигател:
- Местоположение: Стара Загора
Re: Пастърма от свински сърца - някой правил ли е?
nosex написа::офф
Пъстърмата я правя по следния начин, записвайте...
1. Свинско контра или бонфиле... колкото ви сака душата, което режеме на филии по около 3 до 4 см. дебелина
2. Тава с морска сол
3. Слагаме месото в тавата така, че да сме сигурни, че има сол отвсякъде
4. Изчакваме 24 часа, докато излезе водата от месото
5. Измиваме (по желание), ако не ядеме солено
6. Правиме микс от чубрица, червен и черен пипер "на око" и разтриваме месото хубаво с микса, даже се втрива
7. Изтръскваме внимателно излишните подправки, взимаме капронов (от ония оранжевите) конец, прошиваме парчетата, правиме възелче и нанизваме на точилка
8. Слагаме на проветриво и студено място за 2 седмици
9. Сваляме и хапваме
10. Пия бира, след като си изядете пръстите - наистина е много вкусно!
Правя абсолютно същото години наред.Перфектно е.Едно бонфиле излиза 3-4 лв .Кво му плащаш.Но послеееееееее.
Температурата може и да е 5-6 гр.От тази сол нищо не може да му стане.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”
Кой е на линия
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 83 госта