Търся рецепта за козунак, който да стане на конци!-Резултат!
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- orgasmatron
- Автомобил: Passat B4 Syncro
- Двигател: AGG
- Контакти:
buFka написа: ...
никога не съм работил с такова брашно, нямаше го преди в нашите стандарти. цифрата показва пепелното съдържание на брашното изразено в проценти тип 500 => 0.500%, предполагам че това 405 е доста беличко на цвят, ако е наистина "силно" брашно то би ти втасвало по бавно, просто самото брашно има по голямо съдържание на белтъчини и по бавно тестото ще променя физическите си свойства (втасване).
не знам дали знаете но козунака е едно от малкото хлебни изделия което ако се съхранява на хладно място(хладилник) с течение на времето подобрява вкусовите си качества
- orgasmatron
- Контакти:
та да обобщя накарая, ще дам една примерна рецепта в процентно съотношение, че рецептите са ми все за над 200 кг
Брашно тип 500
15% мазнина - масло/маргарин - хубаво е да са предварително загрети/разтопени до температура 40-45 градуса
30% захар
20% яйя
5-6 % пресувана мая
5-6 % сол
забърквате си го с прясно мляко, хубаво е и захарта е да разтворена, макар че аз съм го месил и без да ги разтварям но все пак съм го правил на агрегат а не на ръка
има два начина на замесване - еднофазен и двуфазен
както се сещате еднофазния е всичко в казана и юруш
двуфазния е логично с две фази на замесване - маяно и основно тесто, ако някой се интересува от двуфазното замесване да свирка, че да се ровя ое из тетрадките.
ай и ако има самоубийствено настроени експериментатори да се обадят ако са оцелели
п.п. може и стафиди да сложите както и есенция мапр. ванилия

Брашно тип 500
15% мазнина - масло/маргарин - хубаво е да са предварително загрети/разтопени до температура 40-45 градуса
30% захар
20% яйя

5-6 % пресувана мая
5-6 % сол
забърквате си го с прясно мляко, хубаво е и захарта е да разтворена, макар че аз съм го месил и без да ги разтварям но все пак съм го правил на агрегат а не на ръка

има два начина на замесване - еднофазен и двуфазен
както се сещате еднофазния е всичко в казана и юруш
двуфазния е логично с две фази на замесване - маяно и основно тесто, ако някой се интересува от двуфазното замесване да свирка, че да се ровя ое из тетрадките.
ай и ако има самоубийствено настроени експериментатори да се обадят ако са оцелели
п.п. може и стафиди да сложите както и есенция мапр. ванилия
Последна промяна от orgasmatron на Чет 05 апр 2007 16:50, променено общо 1 път.
- blagoykata
- Автомобил: Пасат
- Двигател: АФТ 1996
Такива ми се получиха яйцата (това са най-хубавите и не са намазани с олио
)!
Слагайте СОЛ, защото на втората тенджера аз забравих и до едно се спукаха. Поставих на дъното на тенджерата кърпа (хавлия) и три суп. лъжици сол във водата - от 10 яйца 1 беше спукано!
Сигурно утре ще се занимая с месенето и като съм готов ще пусна снимки!
Благодаря на колегите за изчерпателните обяснения!

Слагайте СОЛ, защото на втората тенджера аз забравих и до едно се спукаха. Поставих на дъното на тенджерата кърпа (хавлия) и три суп. лъжици сол във водата - от 10 яйца 1 беше спукано!

Сигурно утре ще се занимая с месенето и като съм готов ще пусна снимки!
Благодаря на колегите за изчерпателните обяснения!

- buFka
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Абе по тукашните ширини има брашна, които въобще явно не са като тези в Бг...
Аз смятам, с това дето е тип 550 да правя козунак, да видиме какво ще стане. Чудя се само, дали с рецептата на orgasmatron в която няма брашно или някоя друга....
orgasmatrone, това процентното съотношение в сравнение с брашното ли е или в сравнение с целия грамаж? Ако не те затруднява - дай рецептата която според теб е най-вкусно (може и на ЛС), такава дето може стафидки да се сложат например

Аз смятам, с това дето е тип 550 да правя козунак, да видиме какво ще стане. Чудя се само, дали с рецептата на orgasmatron в която няма брашно или някоя друга....

orgasmatrone, това процентното съотношение в сравнение с брашното ли е или в сравнение с целия грамаж? Ако не те затруднява - дай рецептата която според теб е най-вкусно (може и на ЛС), такава дето може стафидки да се сложат например

- orgasmatron
- Контакти:
buFka естествено че брашното е 100%, още при самото месене може да сипеш стафидите, и някой аромат, ползвах едни ампули на доктор йоткер течна ванилия, аз лично слагам и малко повече захар но трябва да се внимава повечко при втасването, защото захарта ускорява ферментационните процеси при дрождите. и слагам и масло а не маргарин, и го меся с мляко, никаква вода не слагам, макар че на доста места ръгат сухо мляко и вода при замесването
буфка на последната снимка виждам брашно тип 550, мисля че това е най подходящото
буфка на последната снимка виждам брашно тип 550, мисля че това е най подходящото

- blagoykata
- Автомобил: Пасат
- Двигател: АФТ 1996
Всичко е готово - времето, което отне процедурата е около 7-8 часа!
Резултата ще видите на снимки. Малко са прегорели, но това е семеен трик
, иначе са супер (като за първи път са направо ...
)!
Благодаря на всички колеги взели участие в темата (дори и на тези, които голфара изрина
), изразявайки своя опит (професионален или любителски).

Резултата ще видите на снимки. Малко са прегорели, но това е семеен трик

Благодаря на всички колеги взели участие в темата (дори и на тези, които голфара изрина

- buFka
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Лично мойя опит се оказа под всякаква критика, за сметка на това на жената козунака обра точките, вече успяхме и да го изядеме в по голямата си част
Определено е на конци, но на мен лично не ми е достатъчно сладък, тя е сложила около 150 грама захар на 500 гр брашно, което е крайно недостатъчно за моя вкус. Днес ще се правят още, които определено ще имат по 220-250 грама захар на козунак.
ПС. Това е с калпавото брашно тип 405, аз съсипах 500 гр от хубавото

ПС. Това е с калпавото брашно тип 405, аз съсипах 500 гр от хубавото

- niks76
- VW експерт
- Автомобил:
- Двигател:
buFka написа:niks76 написа:буфка гости приемаш ли?4е тоя козунак на снимката много блазни бе![]()
весели празници на вси4ки
Тебе приемам, че имам едни преебани шпилки дет махат с ръчички и викат "никс76, никс76, буФка ни прееба и немаме развиване сега"

- orgasmatron
- Контакти:
Върни се в “ОФФ-Топик - други”