Това са две коренно различни питиета. Зърнените дестилати като цяло са много чисти, няма никакви ароматни киселини, затова и някои ги предпочитат. За да получиш обаче добро уиски вкуса и аромата се добавят към натуралния продукт по няколко начина - бъчви, въглени, опушване на малца и др.
А за ракията от мискет - няма да откажа. Щом не си слагал серниста - само пробвай с четвърт пакетче сода дали ще се запени, ако не се запени, не слагай сода. Тя "оголва" вкуса и аромата на ракията, защото се свързва освен с вредните киселини и с ароматните, които ти трябват, за да получиш хубава ракия.
Лошо че не можем да те убедим в предимствата на ползването на дрожди и все още оставяш нещата на дядо Боже - оцетна ли ферментация, ябълчна ли, млечно-кисела ли , или алкохолна... това все от създадените условия и наличието на правилните щамове диви дрожди по повърхността на зърната се регулира.
Изваряване на ракия
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
-
- Мнения: 158
- Регистриран на: Чет 19 мар 2015 5:13
- Автомобил: VW Touran 19 TDI
- Двигател: BKC 105 hp 2005
- gergeto
- Мнения: 3344
- Регистриран на: Нед 10 апр 2011 18:14
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Шумен
Re: Изваряване на ракия
.Само да стане ракия,живот и здраве.... А за дрождите -не съм инат,та да не може да ме убедиш.Попрочетох тук-там и наистина исках да пробвам с гроздето,ама всичко стана бързо:Лозето ме "предаде" и същия ден се наложи да купя мискета и за да не ми "помогне" и с него някой,направо го занесох на съхранение в склада на казана.Там го мляхме,слагахме захар и т.н.Но тъй като имаше доста "наематели" като мен -просто беше лудница.И времето ми беше много ценно и в крайна сметка бях благодарен на хората че поеха целия ангажимент покрай материала,вкл. и слагането на захарта.(всичко се заплаща естествено).Дори вино реших да не вадя..Въпросния казан е в града,та който от "гражданите" си беше купил грозде,като че ли беше решил да ползва услугите точно на тоя казан.
- kris11
- VW експерт
- Мнения: 13434
- Регистриран на: Нед 06 фев 2005 23:04
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Местоположение: Варна
- Контакти:
Re: Изваряване на ракия
gergeto споко- не мой се коси.
Заложил съм ябълков сок и го чакам с нетърпение да преври. Сега реда 1 бидон с мушмули - да но е топличко още, че да втасат.
Заложил съм ябълков сок и го чакам с нетърпение да преври. Сега реда 1 бидон с мушмули - да но е топличко още, че да втасат.
- gergeto
- Мнения: 3344
- Регистриран на: Нед 10 апр 2011 18:14
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Шумен
Re: Изваряване на ракия
....kris11 написа:gergeto споко- не мой се коси.
Заложил съм ябълков сок и го чакам с нетърпение да преври.
Откатко съм пуснал темата са ми много любопитни твоите елексири-комбинации от мушмули,ябълки и др. Предизвиква едно слюнкоотделяне.....Здраве да е ,все ще излезе възможност да поразменим опит и туй -онуй в ракияизваряването.
- kris11
- VW експерт
- Мнения: 13434
- Регистриран на: Нед 06 фев 2005 23:04
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Местоположение: Варна
- Контакти:
Re: Изваряване на ракия
gergeto написа: Откатко съм пуснал темата са ми много любопитни твоите елексири-комбинации от мушмули,ябълки и др. Предизвиква едно слюнкоотделяне
Споко бре .Трябва да отлежи за плажа Във военната зона я нося силно охладена почти ледена. Много добре пасва на домато/краставица салата ,и пресно изварени рапанчета и миди
Ако дойдат военните - да има с какво да ги почерпим
- kris11
- VW експерт
- Мнения: 13434
- Регистриран на: Нед 06 фев 2005 23:04
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Местоположение: Варна
- Контакти:
Re: Изваряване на ракия
а пък днес дойдоха аераторите от китайско. ChNi - 5 микрона. Сега ги взех пресни пресни , но ме мързи да започвам Маняна е Ок
Вибратора с 2 шлаухки и 2 аератора в скъпоценната течност да има бълбукане.
П.П. Да не пускам нов пост -допълвам в този.
Дъбовия чипс , ако е нов задължително промиване със студена вода. Пресния при мен отдавна свърши, използвал "отлежал" в неразредена ракия. Аерирането пак в такава. Не държа отворен съд при съхранение.
Имам акациево буре , но пие доста.
Офф тези аератори ги използват и любителите на собствено п-во бира.
@ gergeto - споко не живея в блок /имам фобия от високо и тясно . Вранча 1 ме хвана в асансьор м/у 6 и 7 етаж, докато си отворя и сляза долу блока беше изпразнен
Вибратора с 2 шлаухки и 2 аератора в скъпоценната течност да има бълбукане.
П.П. Да не пускам нов пост -допълвам в този.
Дъбовия чипс , ако е нов задължително промиване със студена вода. Пресния при мен отдавна свърши, използвал "отлежал" в неразредена ракия. Аерирането пак в такава. Не държа отворен съд при съхранение.
Имам акациево буре , но пие доста.
Офф тези аератори ги използват и любителите на собствено п-во бира.
@ gergeto - споко не живея в блок /имам фобия от високо и тясно . Вранча 1 ме хвана в асансьор м/у 6 и 7 етаж, докато си отворя и сляза долу блока беше изпразнен
Последна промяна от kris11 на Сря 23 ное 2016 11:29, променено общо 2 пъти.
-
- VW експерт
- Мнения: 12794
- Регистриран на: Съб 07 мар 2009 13:41
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
- Местоположение: Враца
Re: Изваряване на ракия
А каква е целта Kris 11?
- forski
- Мнения: 4160
- Регистриран на: Пет 07 мар 2008 22:10
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Местоположение: Сенник/Севлиево
- Контакти:
Re: Изваряване на ракия
Да вкарва кислород, и да предизвиква стареене чрез окисляване. Метода е спорен, и имитира стареенето в дъбови бъчви, за целта разбира се е хубаво дестилата освен с кислород да контактува и с някаква дървесина, дъбов чипс например
Аз вече не аерирам, просто не затварям стъклениците с плътна тапа, а само ги покривам с парче плат, и вече много внимавам с чипса. Също така не пълня и до горе, като оставям възможно най голяма контактна площ на дестилата с кислорода, и така си стои цяла година или докато не свърши. Дестилата стои не разреден със среден градус около 56-58 градуса. Имам една 50л. стъкленица, и неколко по-десет литра, пластмасови съдове също не ползвам! Най добре разбира се е да отлежава в дъбови бурета, с различна по-сила дървесина, но е доста скъпо.
Аз вече не аерирам, просто не затварям стъклениците с плътна тапа, а само ги покривам с парче плат, и вече много внимавам с чипса. Също така не пълня и до горе, като оставям възможно най голяма контактна площ на дестилата с кислорода, и така си стои цяла година или докато не свърши. Дестилата стои не разреден със среден градус около 56-58 градуса. Имам една 50л. стъкленица, и неколко по-десет литра, пластмасови съдове също не ползвам! Най добре разбира се е да отлежава в дъбови бурета, с различна по-сила дървесина, но е доста скъпо.
- gergeto
- Мнения: 3344
- Регистриран на: Нед 10 апр 2011 18:14
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Шумен
Re: Изваряване на ракия
kris11 написа:а пък днес дойдоха аераторите от китайско.
Ааа , искаш да си я "отлежиш" преждевременно ,да не стане докато дойде време за плажа ,да не остане шлокавица да я опитаме.
Шегувам се , да не се впрегнеш. Знам за тоя метод на "отлежаване",ама познати ,дето са го пробвали ми казват да не го правя в блока дето живея,щото се носела адска смрад.
Ако действително има такава воня,значи според мен донякъде аерацията действа -за мен воня е равно на токсин.Незнам доколко съм прав ама ...
- forski
- Мнения: 4160
- Регистриран на: Пет 07 мар 2008 22:10
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Местоположение: Сенник/Севлиево
- Контакти:
Re: Изваряване на ракия
На дали е от това, то зависи и какво аерираш, ако е някоя смрадлива джанковица може. Но от хубав и чист гроздов дестилат ш'мъ прощават да им мирише на каквото и да било
Имам 100л. гроздова, която стои в отворени съдове вътре в къщата и нямам такива проблеми!
Аерирането не чисти токсини, и не оправя грешките при лоша ферментация и лоша дестилация, спорен е въпроса и дали въобще има някаква кой знае каква полза от него
Ако не помага, то поне със сигурност не вреди!
Имам 100л. гроздова, която стои в отворени съдове вътре в къщата и нямам такива проблеми!
Аерирането не чисти токсини, и не оправя грешките при лоша ферментация и лоша дестилация, спорен е въпроса и дали въобще има някаква кой знае каква полза от него
Ако не помага, то поне със сигурност не вреди!
- kris11
- VW експерт
- Мнения: 13434
- Регистриран на: Нед 06 фев 2005 23:04
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Местоположение: Варна
- Контакти:
Re: Изваряване на ракия
gergeto виж нагоре редактирания пост
- muns61
- Мнения: 7965
- Регистриран на: Чет 01 юли 2010 8:45
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: pleven
Re: Изваряване на ракия
Аераторите за ракия са като бълбукаторите за двигатели.
- gergeto
- Мнения: 3344
- Регистриран на: Нед 10 апр 2011 18:14
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Шумен
Re: Изваряване на ракия
Уф,незнам -утре вечер варя на тия дестилационни кули или както там ги наричат.Стискайте палци,а после ако е писано да изкарам ракия ще пиша за резултата.
п.п.Няколко дни се консултирам на Л.С. с колега ,който е по-на "ти" с материята и мисля че съм готов за "операцията".Дано не съм похабил мискета.
kris11-фобиите се лекуват трудно,и твоята е много сериозна и дълбоко травмираща.
Опитай да я продолееш поне отчасти с тандемен парашутен скок или поне с някакъв такъв тип симулатор.Имам познат,който е преживял нещо подобно като теб и доколкото помня преодоля страха си точно по този начин.Дори това лято ако не се лъжа направи бънджи-скок от Аспаруховия.
п.п.Няколко дни се консултирам на Л.С. с колега ,който е по-на "ти" с материята и мисля че съм готов за "операцията".Дано не съм похабил мискета.
kris11-фобиите се лекуват трудно,и твоята е много сериозна и дълбоко травмираща.
Опитай да я продолееш поне отчасти с тандемен парашутен скок или поне с някакъв такъв тип симулатор.Имам познат,който е преживял нещо подобно като теб и доколкото помня преодоля страха си точно по този начин.Дори това лято ако не се лъжа направи бънджи-скок от Аспаруховия.
- kris11
- VW експерт
- Мнения: 13434
- Регистриран на: Нед 06 фев 2005 23:04
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Местоположение: Варна
- Контакти:
Re: Изваряване на ракия
[quote="gergeto"]Уф,незнам -утре вечер варя на тия дестилационни кули .
@ Това няма да е ракия с аромат.
@kris11-фобиите се лекуват трудно.. Това го казах на майтап. Нямам фобия Но в блок е ужасТ-
@ направи бънджи-скок от Аспаруховия. - не мога протиопоказно ми е.
@ Това няма да е ракия с аромат.
@kris11-фобиите се лекуват трудно.. Това го казах на майтап. Нямам фобия Но в блок е ужасТ-
@ направи бънджи-скок от Аспаруховия. - не мога протиопоказно ми е.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”
Кой е на линия
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 276 госта