Полицейските служители спазват и защитават човешките права на гражданите. Те разкриват и предотвратяват извършените престъпления и други правонарушения. Дейността им е насочена да бъде в служба на обществото за повишаване на личната и обществена сигурност. Крайният резултат е осигуряване спокойствие и безопасност за отделния гражданин и неговото семейство.
Изпълнението на тези цели е възможно при наличие на реално сътрудничество между полицията и гражданите. То се изразява в спазване на законите и подпомагане усилията на полицейските служители за опазване на обществения ред и противодействие на престъпността.
Основни задачи на полицията
- Опазва обществения ред.
- Предотвратява и разкрива престъпленията.
- Защитава правата и свободите на гражданите.
- Опазва имуществото на гражданите.
- Контролира безопасността на движението.
- Издава документи за самоличност.
- Извършва административни услуги.
Кои лица могат да бъдат задържани (арестувани) и какви са правата им?
- За които има данни, че са извършили престъпление.
- Които след надлежно предупреждение съзнателно пречат на полицейския орган да изпълни задълженията си по служба.
- Които показват тежки психически отклонения и с поведението си нарушават обществения ред или излагат живота си на явна опасност.
- При невъзможност да се установи самоличността им.
- Които са се отклонили от изтърпяване на наказанието лишаване от свобода или от местата, където са били задържани по законов ред.
От момента на задържането им лицата имат право:
- Да бъдат уведомени за основанията за задържане.
- На адвокатска защита от момента на задържането.
- Да обжалват пред съда законността на задържането.
- Да се обадят на свой близък или приятел.
- На медицински преглед.
- На задържаните не могат да бъдат ограничавани други права, освен правото на свободно предвижване.
- Срокът на задържането не може да бъде повече от 24 часа.
- Срокът на задържане може да бъде увеличен от прокурора или съда.
Кога полицията извършва обиск?
- При задържане (арест) на лица.
- На лицата, за които съществуват данни, че носят опасни и забранени за притежаване предмети.
- На лица, заварени на място, където е извършено престъпление или нарушение на обществения ред, когато има достатъчно данни, че у тях се намират вещи, които са свързани с престъплението или нарушението.
- За всички случаи на извършен личен обиск се съставя протокол.
Кога полицията извършва проверка на лични вещи и помещения?
- Проверка на лични вещи се извършва: при установяване на самоличност.
- при задържане /арест/.
- Когато са налице достатъчно данни, че се укриват веществени доказателства за извършено престъпление.
- Проверка на превозно средство може да се извърши, когато има данни за извършено престъпление или нарушение на обществения ред.
- За всички случаи на извършена проверка на лични вещи или превозно средство се съставя протокол.
- Проверка на помещение се извършва при: непосредствено предотвратяване на предстоящо или започнало тежко престъпление.
- Има данни, че в помещението се укрива извършител на тежко престъпление.
- За оказване на неотложна помощ на хора, чийто живот, здраве или свобода се намират в опасност.
- В изброените случаи проверката може да се извърши без съгласието на собственика или обитателя на помещението или в тяхно отсъствие.
- За извършената проверка се съставя протокол и се уведомяват органите на прокуратурата.

.Прост пример:полицай констатира нарушение и когато вече съм паркирал идва при мен ръкомаха от личният си автомобил да отида при него започва да говори надменно и арогантно в неосветен участак в селото в което се намирахме иска ми старшията всички документи които имам и когато аз му поисках служебна книжка ми заяви че ще ме арестува.коментирайте колеги ако можете как бихте постъпили на мое место вие като се има предвид че нарушението което съм извършил е нямам осветление на задния номер 
Долно е и грозно но се практикува. Отправям ви съвети а не закани и аз не съм цял живот полицай не си мислете че съм бил цвете за мирисане, Но това ми се работи и това работя!