Колеги,обръщам се предимно към средновъзрастните като мен в този форум,от гледна точка на житейския опит и най-важното -да видя мнения от цяла БГ по една исконна БГ традиция,а именно изваряване на ракия.
Правил съм го многократно,но тази година за първи път варя чиста джанковица-т.е.от саморасли сливи -т.н.джанки,поради слаба реколта на тадиционните плодови материали-кайсии,сини сливи и т.н.
Честно казано не съм очарован от вкуса на тази ракия,затова търся съвети от всички краища на страната как да подобря този вкус, но с естествени материали-без есенции,химии и т.н.''Шлокавицата'' е за лична консумация.
Предварително се извинявам на админите,и ако смятат ,че темата няма място в този форум,нека да бъде премахната,няма да се обиждам
Изваряване на ракия
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Мнения: 11917
- Регистриран на: Пон 11 сеп 2006 20:11
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC+ VW Passat 35i
- Двигател: B207L + PF 1989
- Местоположение: София / Берковица
Re: Изваряване на ракия
Би трябвало да и се оправи вкуса ако се превари с един казан хубаво джибре от плодове
-
- Мнения: 249
- Регистриран на: Съб 25 окт 2014 6:35
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Самоков
Re: Изваряване на ракия
Колега,на казан около 100 л.слагаш една шепа морска сол,една шепа сода за хляб,няколко стръка индрише с корените/като ги измиваш/и няколко стръка здравец пак с корените.Убива киселините и я прави добра за пиене!
-
- VW експерт
- Мнения: 12790
- Регистриран на: Съб 07 мар 2009 13:41
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
- Местоположение: Враца
Re: Изваряване на ракия
Препича ли я втори път?
От две-три години навлязоха нов тип казани за варене на ракия,т.н. дестилационни кули.
Много добри резултати се постигат.
22л на 75 гр.
От две-три години навлязоха нов тип казани за варене на ракия,т.н. дестилационни кули.
Много добри резултати се постигат.
22л на 75 гр.
-
- Мнения: 158
- Регистриран на: Чет 19 мар 2015 5:13
- Автомобил: VW Touran 19 TDI
- Двигател: BKC 105 hp 2005
Re: Изваряване на ракия
С ректификатор или дефлегматор се постига чист алкохол, без много странични аромати. Добре е да се ползва за водки, но за ракия прекаленото очистване на примесите не е желателно.
Джанковицата вероятно е станала леко кисела?
Аз също препоръчвам да се извари с добре подготвен материал от сини сливи или кайсии. Ако ще са сини сливи(за тях годината е добра) трябва да търсиш сливи с червеникаво подкожие, средни по размер, полуразкапани и много сладки, колкото по-сини отвън, толкова по-ароматни, вътре костилката трябва да е с размера и формата на джанкова.Демек кюстендилска синя слива или троянските дивачки, обезателно не използвай Стенлей. От такива сливи се получава най-добрата сливова. Сливите им махаш костилките обезателно, мачкаш ги, имаш предвид че захарността им е около 12-14 на сто - трябва да я докараш до около 20 на сто със захар, добавяш дрожди БО213 за фруктоза от мосю бриколаж и следиш ферментацията.Добавяш ракията от джанки едва след като свърши ферментацията и материала падне на дъното!!! По-чорбест материал намалява риска от загаряне!!!
Дестилираш на казан с висока попска шапка (въздушен дефлегматор) като сложиш малко сода,сол няма нужда понеже слагаш и дестилат. Подкарваш огъня както дедите ни са ни учили - бавно и славно, около 1 % от изходния материал отделяш първак като първата половина директно я сипи в огъня, другата част я отдели за разтривка и преваряне. Събери "тялото" до около 50 гр. за максимално чист резултат (заради дестилата от джанки ще ти тръгне на висок градус), с известен риск може до 45 гр. но не по-долу. Останалото за патоки. Ако е казан с разбъркване немците практикуват да изтече патока и после като потекат ароматни води - събират част от тях за разреждане и ароматизиране на ракията - затова техните шнапсове са толкова ароматни. После отдели в един буркан ракия и накисни малко сушени сини сливи - с този екстракт боядисай останалата част на вкус и прати по пощата 1 л. за почерпка . В зависимост от количеството и градуса на дестилата от джанки бих добавил и вода в казана. Колкото повече коефициента сливи/джанковица е по-висок толкова по-ароматна ракия ще се получи.
Т.като аромата на джанковицата е сравнително неутрален може да се направи и анасонлийка. Въпроса е че не познавам казанджия освен може би в карловския край, който да ти позволи да ползваш звездовиден анасон в казана му защото много се омирисва казана. Иначе въпрос на решение е ако още я пазиш на висок градус - над 50 да добавиш по 2 гр. на литър анасонови капки, 2 гр. захар и 2 гр. медицинска дъвка - мастикс(около 1 чаена лъжица -за да се разтвори тя трябва да подгрееш ракията и да разбъркаш хубаво - операцията е огнеопасна).
Джанковицата вероятно е станала леко кисела?
Аз също препоръчвам да се извари с добре подготвен материал от сини сливи или кайсии. Ако ще са сини сливи(за тях годината е добра) трябва да търсиш сливи с червеникаво подкожие, средни по размер, полуразкапани и много сладки, колкото по-сини отвън, толкова по-ароматни, вътре костилката трябва да е с размера и формата на джанкова.Демек кюстендилска синя слива или троянските дивачки, обезателно не използвай Стенлей. От такива сливи се получава най-добрата сливова. Сливите им махаш костилките обезателно, мачкаш ги, имаш предвид че захарността им е около 12-14 на сто - трябва да я докараш до около 20 на сто със захар, добавяш дрожди БО213 за фруктоза от мосю бриколаж и следиш ферментацията.Добавяш ракията от джанки едва след като свърши ферментацията и материала падне на дъното!!! По-чорбест материал намалява риска от загаряне!!!
Дестилираш на казан с висока попска шапка (въздушен дефлегматор) като сложиш малко сода,сол няма нужда понеже слагаш и дестилат. Подкарваш огъня както дедите ни са ни учили - бавно и славно, около 1 % от изходния материал отделяш първак като първата половина директно я сипи в огъня, другата част я отдели за разтривка и преваряне. Събери "тялото" до около 50 гр. за максимално чист резултат (заради дестилата от джанки ще ти тръгне на висок градус), с известен риск може до 45 гр. но не по-долу. Останалото за патоки. Ако е казан с разбъркване немците практикуват да изтече патока и после като потекат ароматни води - събират част от тях за разреждане и ароматизиране на ракията - затова техните шнапсове са толкова ароматни. После отдели в един буркан ракия и накисни малко сушени сини сливи - с този екстракт боядисай останалата част на вкус и прати по пощата 1 л. за почерпка . В зависимост от количеството и градуса на дестилата от джанки бих добавил и вода в казана. Колкото повече коефициента сливи/джанковица е по-висок толкова по-ароматна ракия ще се получи.
Т.като аромата на джанковицата е сравнително неутрален може да се направи и анасонлийка. Въпроса е че не познавам казанджия освен може би в карловския край, който да ти позволи да ползваш звездовиден анасон в казана му защото много се омирисва казана. Иначе въпрос на решение е ако още я пазиш на висок градус - над 50 да добавиш по 2 гр. на литър анасонови капки, 2 гр. захар и 2 гр. медицинска дъвка - мастикс(около 1 чаена лъжица -за да се разтвори тя трябва да подгрееш ракията и да разбъркаш хубаво - операцията е огнеопасна).
- madmen
- Мнения: 3032
- Регистриран на: Сря 08 дек 2004 10:48
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Сливница
Re: Изваряване на ракия
- костилките махани ли са преди варенето
- на какъв казан е варена
- не си очарован от вкуса какво значи, дъх на загоряло ли има, кисело ли ......
- преварявана ли е
- колко време след варенето е минало и при какви условия
- на какъв казан е варена
- не си очарован от вкуса какво значи, дъх на загоряло ли има, кисело ли ......
- преварявана ли е
- колко време след варенето е минало и при какви условия
- batmilko
- Мнения: 8856
- Регистриран на: Чет 22 юли 2004 10:19
- Автомобил: Opel Zafira
- Двигател: 1900 CDTI
- Местоположение: София
- Контакти:
Re: Изваряване на ракия
madmen написа:- костилките махани ли са преди варенето
- на какъв казан е варена
- не си очарован от вкуса какво значи, дъх на загоряло ли има, кисело ли ......
- преварявана ли е
- колко време след варенето е минало и при какви условия
Професионалистите знаят какви въпроси да зададат!!!
- mely
- Мнения: 2728
- Регистриран на: Пет 26 авг 2005 10:28
- Автомобил: Citroen C crosser
- Двигател:
- Местоположение: Стара Загора
Re: Изваряване на ракия
madmen написа:- костилките махани ли са преди варенето
- на какъв казан е варена
- не си очарован от вкуса какво значи, дъх на загоряло ли има, кисело ли ......
- преварявана ли е
- колко време след варенето е минало и при какви условия
Много ама много правилни въпроси.
Ако е просто ей тъй нито загоряба нито кисела ...вземи си френски дъпов чипс /ама не от този в агроаптеките...има спец магазини/ и ще придаде много добър вкус.От години го правя.
- gergeto
- Мнения: 3344
- Регистриран на: Нед 10 апр 2011 18:14
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Шумен
Re: Изваряване на ракия
Kолеги,вие ''издавихте рибата'' с това колко сте ''навътре''в тая материя,особенно stefannankov.Не се шегувам-благодаря ви.Малко по вече подробности-костилките ги махам винаги преди варенето,ракията е варена преди месец и се съхранява в пластмасови туби от 20л.,с незатворена а само захлупена капачка.Варена е в казан с висок капак.
Няма вкус на загоряло.Може би аз си втълпявам,щото други хора я опитаха и казаха,че не усещат кисел вкус но според мен леко едва доловимо киселее.Не ми харесва вкуса като аромат ,които остава като послевкус в устата-уж плодова пък плод не се усеща,затова исках малко да я ''облагородя''.
Идеята с преварка със сини сливи е добра и това беше първото,което си помислих.
Проблема е че имам да варя още 2 бидона от този материал и очаквам общо количество ракия около 50л.
Тъй като не разпоплагам с количество сини сливи,трябва да ги купя и тук вече ми бяга математиката-колко кг. да купя,за да изкарам количество ракия ,която да оправи вкуса на ''джанковицата''
Не на последно място е и финансовия въпрос.Затова събирам мнения всякакви.
А на stefannankov мнението веднага се принтва,ламинира се и се закача над бидоните на ''ранчото''
Няма вкус на загоряло.Може би аз си втълпявам,щото други хора я опитаха и казаха,че не усещат кисел вкус но според мен леко едва доловимо киселее.Не ми харесва вкуса като аромат ,които остава като послевкус в устата-уж плодова пък плод не се усеща,затова исках малко да я ''облагородя''.
Идеята с преварка със сини сливи е добра и това беше първото,което си помислих.
Проблема е че имам да варя още 2 бидона от този материал и очаквам общо количество ракия около 50л.
Тъй като не разпоплагам с количество сини сливи,трябва да ги купя и тук вече ми бяга математиката-колко кг. да купя,за да изкарам количество ракия ,която да оправи вкуса на ''джанковицата''
Не на последно място е и финансовия въпрос.Затова събирам мнения всякакви.
А на stefannankov мнението веднага се принтва,ламинира се и се закача над бидоните на ''ранчото''
- mely
- Мнения: 2728
- Регистриран на: Пет 26 авг 2005 10:28
- Автомобил: Citroen C crosser
- Двигател:
- Местоположение: Стара Загора
Re: Изваряване на ракия
Сливи ...колкото пари си заделил.Захар също.Сините сливи дават около 10л ракия на 100кг .Казвам ти го за да знаеш какво ще изкараш ако не слагаш захар.И пак зависи от сливите....ако са зеленки и по малко. Като я прекараш през втория казан ще се оправи/силно ме съмнява обаче да и има нещо/Казах ти вземи чипс и я остави с него 1-2 месеца.Ще се изненадаш.Пък и ако имаш възможност да я аерираш през това време- с помпичка от рибки и ситно камъче става перфектно.
- samo_pechka
- Мнения: 8377
- Регистриран на: Пон 05 дек 2011 22:46
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Re: Изваряване на ракия
Б@си майката то било цяла наука. И аз имам подобен като на колегата проблем, само дето е от миналата година. Но с написаното тук, се надявам да си "оправя" и аз ракийката .
- mely
- Мнения: 2728
- Регистриран на: Пет 26 авг 2005 10:28
- Автомобил: Citroen C crosser
- Двигател:
- Местоположение: Стара Загора
Re: Изваряване на ракия
Образовайте се колеги ...http://www.rakiyata.com/forum/index.php?sid=f7d934684a03f5c891eafc03ecc7f418 ама не само теоритически а и практически. Друго си е домашната.
Учените доказаха, че умерената консумация на ракия повишава концентрацията и намалява нивото на лошия холестерол.
Медицинското изследване потвърди общественото убеждение, че ракията е лековита и полезна за здравето.
Според специалистите умерената консумация на ракия влияе благоприятно върху кръвното налягане.
Пиейки редовно ракия, хората по-рядко боледуват от сърдечни болести и не страдат от високо кръвно налягане.
Една чаша от този алкохол има силата да лекува възпаленията на вътрешните стени на кръвоносните съдове, в които се намират мастните натрупвания.
Спукването на тези натрупвани може да доведе до инфаркт, а също и до образуването на тромби.
http://burgascity.com/%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D1%87%D0%B5-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D0%B3-%D0%BD%D0%B0%D0%BF/ ето още.
Учените доказаха, че умерената консумация на ракия повишава концентрацията и намалява нивото на лошия холестерол.
Медицинското изследване потвърди общественото убеждение, че ракията е лековита и полезна за здравето.
Според специалистите умерената консумация на ракия влияе благоприятно върху кръвното налягане.
Пиейки редовно ракия, хората по-рядко боледуват от сърдечни болести и не страдат от високо кръвно налягане.
Една чаша от този алкохол има силата да лекува възпаленията на вътрешните стени на кръвоносните съдове, в които се намират мастните натрупвания.
Спукването на тези натрупвани може да доведе до инфаркт, а също и до образуването на тромби.
http://burgascity.com/%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D1%87%D0%B5-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D0%B3-%D0%BD%D0%B0%D0%BF/ ето още.
- madmen
- Мнения: 3032
- Регистриран на: Сря 08 дек 2004 10:48
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Сливница
Re: Изваряване на ракия
сините сливи според мен дават повечко от 10на100 ама карай
моята рецепта за тях е - на 100кг плод, 10кг захар разтворена в 30литра гореща вода. Меря със захаромера на около 18-20 да докарам захарността стартово. Бъркам 5-6 дни и досмачквам останалите недосмачкани първоначално.Не ги захлупвам бидоните. Температурата в избата където ги държа е постоянна и за около 18-20-22 дни ферментират. Дрожди, лимонтозу и мая не ползвам. Сливи вземам зрели и презрели. Захар - не всяка става, евтината на прИмоция-Ич не става.
Прецеждам през сито и варя (слагам по едно пакетче сода за хляб на казан). Цялото количество преварявам. Не слагам никви треви, соли или корени допълнително. Изхвърлям първаци, спирам преварката на ...... различно ... на усет и вкус - около 32-35 гр. отделям патоки и ги оставям за догодина. Цялото количество наливам в голям бидон, по-чист от на бебето дупето, държа го само за това и не го ползвам за друго. Покривам с чист тензух отгоре и оставям да стои поне седмица. Разреждам с горнобанска точена вода, която стои в едно помещение с ракията също поне 5-6 дни! Като я докарам на около 48-50 гр слагам ЧЕРНИЦА(дуд) цепеници - наблюдавам цвета, правя я г-д като уискито на цвят. След това наливам в стъклени дамаджани.
Около месец след варенето е ок(градусите падат с малко - 1-2), но аз я изчаквам повече.
Относно рандемана - 500кг сливи кюстендилски, 50кг захар сладея, 150л вода сливнишка - около 115-125 литра на 48гр, в зависимост от годината.
Досега единствените оплаквания са че се свършва бързо.
"Консумирайте с удоволствие и мярка"
p.s. Сега погледнах че си от Шумен. Принципно на различни места са различни навиците. На жената част от родата е от Шумен, та там са се пробвали да ме черпят няколко пъти една отвара 75 градусова с яко анасон и непосредствено преди пиене си досипват вода в чашата за да не се самоотровят. Аз анасона не го харесвам, в ракия пък хич не го и помирисвам.
п.с.2 пластмасовите туби ги ползвай само за пренасяне. За престой си намери стъклени дамаджани, шишета
п.с.3 от тея сливи дето си варил ракииката си е екстра, но не очаквай да има аромат. Пробвай с дъбов чипс, трески от черница, кафе .... рецепти хиляди. Поне ще оцветят, но няма да добавят аромат. Истината за аромата е проста - добър изходен материал и спазване на технологията
моята рецепта за тях е - на 100кг плод, 10кг захар разтворена в 30литра гореща вода. Меря със захаромера на около 18-20 да докарам захарността стартово. Бъркам 5-6 дни и досмачквам останалите недосмачкани първоначално.Не ги захлупвам бидоните. Температурата в избата където ги държа е постоянна и за около 18-20-22 дни ферментират. Дрожди, лимонтозу и мая не ползвам. Сливи вземам зрели и презрели. Захар - не всяка става, евтината на прИмоция-Ич не става.
Прецеждам през сито и варя (слагам по едно пакетче сода за хляб на казан). Цялото количество преварявам. Не слагам никви треви, соли или корени допълнително. Изхвърлям първаци, спирам преварката на ...... различно ... на усет и вкус - около 32-35 гр. отделям патоки и ги оставям за догодина. Цялото количество наливам в голям бидон, по-чист от на бебето дупето, държа го само за това и не го ползвам за друго. Покривам с чист тензух отгоре и оставям да стои поне седмица. Разреждам с горнобанска точена вода, която стои в едно помещение с ракията също поне 5-6 дни! Като я докарам на около 48-50 гр слагам ЧЕРНИЦА(дуд) цепеници - наблюдавам цвета, правя я г-д като уискито на цвят. След това наливам в стъклени дамаджани.
Около месец след варенето е ок(градусите падат с малко - 1-2), но аз я изчаквам повече.
Относно рандемана - 500кг сливи кюстендилски, 50кг захар сладея, 150л вода сливнишка - около 115-125 литра на 48гр, в зависимост от годината.
Досега единствените оплаквания са че се свършва бързо.
"Консумирайте с удоволствие и мярка"
p.s. Сега погледнах че си от Шумен. Принципно на различни места са различни навиците. На жената част от родата е от Шумен, та там са се пробвали да ме черпят няколко пъти една отвара 75 градусова с яко анасон и непосредствено преди пиене си досипват вода в чашата за да не се самоотровят. Аз анасона не го харесвам, в ракия пък хич не го и помирисвам.
п.с.2 пластмасовите туби ги ползвай само за пренасяне. За престой си намери стъклени дамаджани, шишета
п.с.3 от тея сливи дето си варил ракииката си е екстра, но не очаквай да има аромат. Пробвай с дъбов чипс, трески от черница, кафе .... рецепти хиляди. Поне ще оцветят, но няма да добавят аромат. Истината за аромата е проста - добър изходен материал и спазване на технологията
Последна промяна от madmen на Чет 20 авг 2015 13:38, променено общо 1 път.
- mely
- Мнения: 2728
- Регистриран на: Пет 26 авг 2005 10:28
- Автомобил: Citroen C crosser
- Двигател:
- Местоположение: Стара Загора
Re: Изваряване на ракия
добре де дават 10-12 литра на 100кг . 50кг захар*0.8 40 литра другото от сливите.Водата дет наливаш за разреждане не я смятай.madmen написа:
Относно рандемана - 500кг сливи кюстендилски, 50кг захар сладея, 150л вода сливнишка - около 115-125 литра на 48гр, в зависимост от годината.
И аз така я правя .Само водата е Заралийска
- madmen
- Мнения: 3032
- Регистриран на: Сря 08 дек 2004 10:48
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Сливница
Re: Изваряване на ракия
mely написа:добре де дават 14-15 литра според мен на 100кг . 50кг захар*0.8 40 литра другото от сливите.Водата дет наливаш за разреждане не я смятай.madmen написа:
Относно рандемана - 500кг сливи кюстендилски, 50кг захар сладея, 150л вода сливнишка - около 115-125 литра на 48гр, в зависимост от годината.
И аз така я правя .Само водата е Заралийска
Върни се в “ОФФ-Топик - други”
Кой е на линия
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 173 госта