Кой къде е ял най-вкусното шкембе?
- theraven
- Мнения: 2358
- Регистриран на: Сря 05 мар 2008 15:56
- Автомобил: Golf Mk4 Sport Edition
- Двигател: SDI
- Местоположение: Нова Загора/София/Лондон
- Контакти:
Re: Кой каде е ял най-вкусното шкембе?
Най-доброто шкембе, което съм ял е на Предела (за незапознатите - това е на върха на прохода Хаинбоаз) Всеки път спирам и плюскам, даже и за вкъщи взимам.
Последна промяна от theraven на Пон 18 окт 2010 12:17, променено общо 1 път.
- ABSOLUT
- Мнения: 4426
- Регистриран на: Пет 20 яну 2006 1:14
- Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
- Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
- Местоположение: София
- Контакти:
Re: Кой каде е ял най-вкусното шкембе?
Такааа, тъй като си падам по говтенето, а и по това да усещам великата симфония от вкусове в устата на добре подбраната, приготвена и аранжирана храна (които ме познава тука от форума, знае как си угаждам с яденето). Мога да кажа, че добра шкембе чорба съм ял само на 1-2 места. Едното от тях е кръчма "При Хаджията" в Х.Димитър, то там всичко е хубаво де.
Но наистина вкусна шкембе чорба ям само вкъщи.
Рецептата е много проста, за да стане хубава просто не трябва да се пести от съставките:
в 3-4 литра вода със сол се слагат да се варят шкембетата, около 800-1000гр. (замразено и вече почистено от Бразилия не е лоша оферта)
Като се сварят, се вадят и се нарязват на парченца.
В отделен съд (дълбок тиган) се разтопява 100гр. масло, като се внимава да не почне да прегаря.
Към него се добавят 3-4 супени лъжици сладък червен пипер и се запържва, не трябва да се изпуска, защото после нагарчва.
Към маслото с червен пипер се добавя 1 литър прясно мляко, по малко за да не истине сместа. Когато това мляко е на път да заври, се маха от котлона и се добавя в тенджерата с бульона.
Това е всичко, не се слагат никакви брашна или други неща.
п.п. за да стане още по-добре, на който му се занимава, може да свари и агнешки чревца към шкембето.
Те обаче трябва да се обръщат и мият, че иначе миришат кофти.
Но наистина вкусна шкембе чорба ям само вкъщи.
Рецептата е много проста, за да стане хубава просто не трябва да се пести от съставките:
в 3-4 литра вода със сол се слагат да се варят шкембетата, около 800-1000гр. (замразено и вече почистено от Бразилия не е лоша оферта)
Като се сварят, се вадят и се нарязват на парченца.
В отделен съд (дълбок тиган) се разтопява 100гр. масло, като се внимава да не почне да прегаря.
Към него се добавят 3-4 супени лъжици сладък червен пипер и се запържва, не трябва да се изпуска, защото после нагарчва.
Към маслото с червен пипер се добавя 1 литър прясно мляко, по малко за да не истине сместа. Когато това мляко е на път да заври, се маха от котлона и се добавя в тенджерата с бульона.
Това е всичко, не се слагат никакви брашна или други неща.
п.п. за да стане още по-добре, на който му се занимава, може да свари и агнешки чревца към шкембето.
Те обаче трябва да се обръщат и мият, че иначе миришат кофти.
- mupk0
- Мнения: 3822
- Регистриран на: Вто 03 фев 2009 11:35
- Автомобил: Mercedes Benz S202
- Двигател: C200 Kompressor
- Местоположение: Стара Загора
- Контакти:
Re: Кой каде е ял най-вкусното шкембе?
На Червеният Завой в прохода Шипка
- MITKO_DVD
- Мнения: 6375
- Регистриран на: Пет 09 юни 2006 20:54
- Автомобил: Passat B4
- Двигател: 2E 1994
- Местоположение: София/Монтана
- Контакти:
Re: Кой каде е ял най-вкусното шкембе?
RoadRunner написа:София - Джумаята
..........
Не съм на това мнение,там съм ял ,можеби едно от най-гадните шкембета
- VW-fenka
- Мнения: 3007
- Регистриран на: Съб 31 мар 2007 20:34
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: London
- Контакти:
Re: Кой каде е ял най-вкусното шкембе?
ABSOLUT написа:Такааа, тъй като си падам по говтенето, а и по това да усещам великата симфония от вкусове в устата на добре подбраната, приготвена и аранжирана храна (които ме познава тука от форума, знае как си угаждам с яденето). Мога да кажа, че добра шкембе чорба съм ял само на 1-2 места. Едното от тях е кръчма "При Хаджията" в Х.Димитър, то там всичко е хубаво де.
Но наистина вкусна шкембе чорба ям само вкъщи.
Рецептата е много проста, за да стане хубава просто не трябва да се пести от съставките:
в 3-4 литра вода със сол се слагат да се варят шкембетата, около 800-1000гр. (замразено и вече почистено от Бразилия не е лоша оферта)
Като се сварят, се вадят и се нарязват на парченца.
В отделен съд (дълбок тиган) се разтопява 100гр. масло, като се внимава да не почне да прегаря.
Към него се добавят 3-4 супени лъжици сладък червен пипер и се запържва, не трябва да се изпуска, защото после нагарчва.
Към маслото с червен пипер се добавя 1 литър прясно мляко, по малко за да не истине сместа. Когато това мляко е на път да заври, се маха от котлона и се добавя в тенджерата с бульона.
Това е всичко, не се слагат никакви брашна или други неща.
п.п. за да стане още по-добре, на който му се занимава, може да свари и агнешки чревца към шкембето.
Те обаче трябва да се обръщат и мият, че иначе миришат кофти.
Еваля, Водке.
И ние така го приготвяме и става чудно. И ние хапваме само вкъщи...майка ме научи и сега и в Лондон правиме сбирки на шкембе )))
Да ти кажа когато бързам... докато режа шкембенцето, прибавям млякото директно в бульона докато започне да ври. След това слагам нарязаното вече шкембе и отделно загравям масълце/олио като е готово прибавям червения пипер и добавям в тенджерата. Остава се още малко и се пробва за солчица...ако трябва се добавя, а и малко черно пиперче за аромат ( понякога слагам бял пипер )
Без брашно !!! Става чудна работа Това с агнешките чревца не съм го пробвала, но не е късно. Обичам експерименти в кухнята
И в Гюрлата сме яли много ясно, но от там ми става много тежко и получаваме киселини. Запържват брашанце и за това така се получава ( и слагат мн малко мляко )
- VencokO
- Мнения: 799
- Регистриран на: Сря 19 авг 2009 8:00
- Автомобил: VW Golf 4 1.8T
- Двигател: 1999 AGU
- Местоположение: София/Сливен/Нова Загора
- Контакти:
Re: Кой каде е ял най-вкусното шкембе?
ОФФ:
Ако говорите за Джумаята в Студентски град срещу четворката, там положението вече е много зле, сменили са готвачите и вече колкото пъти отида толкова пъти си връщам яденето, не става там!
Ако говорите за Джумаята в Студентски град срещу четворката, там положението вече е много зле, сменили са готвачите и вече колкото пъти отида толкова пъти си връщам яденето, не става там!
- barezifranko
- Мнения: 999
- Регистриран на: Вто 17 ное 2009 14:34
- Автомобил: Golf 3
- Двигател: ABU 1993
- Местоположение: Haskovo
Re: Кой каде е ял най-вкусното шкембе?
Варианта с кисело мляко вместо прясно мляко повече ми харесва.
- Stoi
- Вечен БАН
- Мнения: 2115
- Регистриран на: Пон 03 окт 2005 21:02
- Автомобил: Golf2EJettaMk2coupeZZR600
- Двигател:
- Местоположение: Кричим
- Контакти:
Re: Кой каде е ял най-вкусното шкембе?
Ресторант "Въча" в Йоаким Груево . Най-вкусното шкебме във вселената ! Който не е ял там е живал напразно !
- zloby3400
- Мнения: 810
- Регистриран на: Сря 19 ное 2008 9:38
- Автомобил: Golf III
- Двигател: AEK 1996
- Местоположение: София/Ямбол
- Контакти:
Re: Кой каде е ял най-вкусното шкембе?
Най - вкусното шкембе което съм ял е в Созопол - хората го знаят като "При Шопа" защото собственика е от София, иначе кръчмето се казва бирария "София" и се намира на автогарата в Созопол. Прави също така и невероятна супа топчета и пилешка супа. Виждал съм хора от Бургас да ходят до Созопол специално за шкембето на Шопа.Ако имате път натам - не пропускайте !!!
Последна промяна от zloby3400 на Пон 18 окт 2010 14:07, променено общо 1 път.
- radi_nrj
- Мнения: 9331
- Регистриран на: Вто 20 ное 2007 16:06
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
- Местоположение: София
Re: Кой каде е ял най-вкусното шкембе?
Ех майка ми не се научи да го прави като хората, а жената е вегетарианка (не яде=>не готви месо). Няй-доброто шкембе го ядох вчера у един приятел след като му сглобих мебелите за спалнята (майка му го беше сготвила).
- Weezy
- Мнения: 1352
- Регистриран на: Съб 14 мар 2009 23:08
- Автомобил: VW Golf mk2 1987
- Двигател: JP
- Местоположение: Стара Загора
- Контакти:
Re: Кой каде е ял най-вкусното шкембе?
Layer написа:в къщи, майка ми го прави ненормално яко.
И моята На второ място - в село Хвойна, близо до Чепеларе, покрай пътя има едно заведение, което винаги е препълнено, но му забравих името. Там също шкембето е на ниво - и не само то.
- Bobi_S13
- Der Polizist
- Мнения: 6844
- Регистриран на: Пет 20 юни 2008 13:44
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF
- Местоположение: София(Обеля)
Re: Кой каде е ял най-вкусното шкембе?
Layer написа:в къщи, майка ми го прави ненормално яко.
значи, да се чувствам поканен така ли?
- Fifa
- Мнения: 748
- Регистриран на: Нед 27 юни 2010 10:16
- Автомобил: VW Passat 5.5
- Двигател: 1.9 TDI AWX
- Местоположение: София
Re: Кой каде е ял най-вкусното шкембе?
Лъчони Младост
- dangi_
- Мнения: 326
- Регистриран на: Вто 01 дек 2009 10:13
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: pazardjik
Re: Кой каде е ял най-вкусното шкембе?
Варна-Гюрлите:)))
Независимо коя:)))
Независимо коя:)))
- PuShE_
- Мнения: 1350
- Регистриран на: Пон 15 дек 2008 23:58
- Автомобил: Passat 3b5
- Двигател: AFN 1997
- Местоположение: Варна
- Контакти:
Re: Кой каде е ял най-вкусното шкембе?
VW-fenka написа:Еваля, Водке.
И ние така го приготвяме и става чудно. И ние хапваме само вкъщи...майка ме научи и сега и в Лондон правиме сбирки на шкембе )))
Да ти кажа когато бързам... докато режа шкембенцето, прибавям млякото директно в бульона докато започне да ври. След това слагам нарязаното вече шкембе и отделно загравям масълце/олио като е готово прибавям червения пипер и добавям в тенджерата. Остава се още малко и се пробва за солчица...ако трябва се добавя, а и малко черно пиперче за аромат ( понякога слагам бял пипер )
Без брашно !!! Става чудна работа Това с агнешките чревца не съм го пробвала, но не е късно. Обичам експерименти в кухнята
И в Гюрлата сме яли много ясно, но от там ми става много тежко и получаваме киселини. Запържват брашанце и за това така се получава ( и слагат мн малко мляко )
що не казахте по-рано за ШкУмбе сбирките бре аз в Или и Кемнбридж под дърво и камък търсих шкембе ама никаде нямаше,което много ме учуди,нито в месарници,нито в магазини...ама сега като се прибера така ще се нагрухтя че чак комшийте ше усетят аромата на чесЪна
Кой е на линия
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 123 госта