Дървени/сглобяеми/модулни къщи

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
skotis
Мнения: 1974
Регистриран на: Нед 09 сеп 2007 0:10
Автомобил: VW Golf IV 1.8T GTI
Двигател: AGU
Местоположение: София

Дървени/сглобяеми/модулни къщи

Мнениеот skotis » Сря 13 авг 2008 18:50


Здравейте колеги :) Предполагам сте чували за тези дървени къщички, които се строят на гол парцел. Смисъл имаш земя, обаждаш се на фирмата, плащаш и не се занимаваш с нищо друго (евентуално там някакви опции, размери етажи), правят ги едва ли не на калъп, нещо като конструктор и след 2 месеца хоп, нанасяш се :) Интересува ме някой дали има наблюдения, някой дали е виждал такава къща, изобщо каквато и да е информация за тях...надеждност, сигурност...такива неща...
Благодаря на всички...
Потребителски аватар
AmW
Мнения: 3550
Регистриран на: Пон 23 апр 2007 14:39
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот AmW » Сря 13 авг 2008 19:25


Колега имах един познат който се занимаваше с ''подвижни къщи''.
Идват момчетата с готовата сглобена къщурка и я плюскат където им кажеш :) Не бяха много скъпи, но съм му загубил визитката, ще потърся в гугъл да видя дали ще мога да го открия.

Ето го


Потребителски аватар
group®
Темерут
Темерут
Мнения: 8256
Регистриран на: Вто 08 мар 2005 23:28
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA
Местоположение: София

Мнениеот group® » Сря 13 авг 2008 19:33


Ще кажа това, което знам пък дано се обади и някой по-запознат, че и мен ме интересува:
Основно има два вида: с цели трупи(по изказвания на познати са по-добри) и такива, като от линка. Тези с целите трупи били по добре изолирани, но са по-скъпи(цени не знам).
Необходимо е ти да си лееш плоча и да си прикараш ток и вода(поне на времето беше така - сега може да има и всичко).

Това, което ме интересува мен е:
Наистина ли е по-добре цели трупи?
Какви са цените и излиза ли на сметка пред тухления строеж?


Потребителски аватар
soto73
Мнения: 393
Регистриран на: Нед 26 авг 2007 12:11
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Мадрид/Ямбол
Контакти:

Мнениеот soto73 » Сря 13 авг 2008 19:42


Виж тук!Не гледай че пише Ямбол!Мисля,че в цялата страна ги правят!
http://www2.imot.bg/pcgi/photos.cgi
Ако не се отваря линка опитай на http://imoti.gbg.bg/


Потребителски аватар
pafaka
Мнения: 459
Регистриран на: Сря 18 яну 2006 14:50
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Ялта

Мнениеот pafaka » Сря 13 авг 2008 19:47


абе мани ги ти тея работи..ше стане утре едно земетресение ...и ще си останеш в/у поляната ....този вид строителство е добър за зони, в които няма земетръс ...както и да ги укрепват...квото и да правят..нямам им доверие...а м/у наскоро правихме нещо подобно...сега ще ти покажа малко 3д-та... :) ако ти хареса...ела ше ти напрайм нещо ...ще измислим проектче ..всичко точно :)

Изображение

Изображение

Изображение

ако те интересува нещо..пиши..ще ти направим ако искаш и дървена къща...


Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Мнения: 11183
Регистриран на: Пон 11 сеп 2006 20:11
Автомобил: VW Passat 35i
Двигател: PF 1989
Местоположение: София / Берковица
Контакти:

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 13 авг 2008 21:00


Едните са пасивни http://pasivni.kashti.com/ обаче са скъпички и все още не са сертифицирани и т.н.т, демек в проучвателен период.
Другите са сглобяемите и при тях цени май се говори за около 400 - 500 евро на квадратен метър.
Ето едно тема дето е разискван въпроса http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=1367
Тия мисля са от сериозните които се занимават с това http://www.kashti.com/
Ето малко което имам на компа
-КОНСТРУКЦИЯТА Е ДЪРВЕНА, ПОЗНАТА Е НА БЪЛГАРИТЕ ОТ ВЕКОВЕ;
-СТАРАТА ПЛЕТЕНИЦА ИЗПОЛЗВАНА ЗА ПЪЛНЕЖ, ВЕЧЕ Е ЗАМЕНЕНА С МОДЕРНИ ИЗОЛАЦИОННИ МАТЕРИАЛИ ПОКРИВАЩИ ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ НОРМИ ЗА ТОПЛО И ЗВУКОИЗОЛАЦИЯ;
-СЪВРЕМЕННИЯТ НАЧИН НА ИЗГРАЖДАНЕ ЩЕ ВИ ПОЗВОЛИ ДА ИМАТЕ СВОЯТА МЕЧТАНА КЪЩА ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО КРАТЪК СРОК;
-ВАШИЯТ ДОМ ЩЕ Е ТОПЪЛ И УЮТЕН ОЩЕ В ДЕНЯ НА ЗАВЪРШВАНЕТО МУ, ЗАЩОТО ПРИ ТОЗИ ВИД СТРОИТЕЛСТВО МОКРИТЕ ПРОЦЕСИ СА СВЕДЕНИ ДО МИНИМУМ;
-БЛАГОДАРЕНИЕ НА СРАВНИТЕЛНО ТЪНКИТЕ СТЕНИ/12-18СМ/, КОНСТРУКЦИЯТА НЕ ЗАЕМА МНОГО ОТ ЗАСТРОЕНАТА ПЛОЩ;
-МАЛКОТО СОБСТВЕНО ТЕГЛО ПРАВИ КЪЩИТЕ ПОДХОДЯЩИ ЗА ВСЯКАКВИ ТЕРЕНИ, А СЪЩО И С МНОГО ВИСОКА СЕИЗМИЧНА УСТОЙЧИВОСТ;
-ПРИ ВСИЧКИ ПОЛОЖЕНИЯ ЦЕНАТА НА ЕДНА ТАКАВА КЪЩА Е НЕ ПО-ВИСОКА ОТ ТАЗИ НА КОНВЕНЦИОНАЛНАТА.
Какво представляват пасивните къщи?
Пасивните къщи са сгради, в които вътрешният климат може да се получи без активно отоплителна или охладителна система. (Адамсон 1987 и Феист 1988). Къщата сама се подгрява и охлажда и затова се нарича "пасивна". За Европейското пасивно строителство, необходимо условие е годишните изисквания да са по-малки от 15 kWh/(m2 на година), и не трябва да бъдат увеличавани разходите за енергия необходими за други нужди (например електричество за домакински нужди). Нещо повече, комбинираната първична енергия за жилищната площ на пасивна къща не трябва да достига 120 kWh/(m2годишно) за отопление, топла вода и електричество за домакинство. От тук като стартова позиция, допълнителните енергийни потребности могат да се покриват с възобновяеми енергийни източници. Такива са например произведената енергия от слънце вятър и вода. За да разберете за системи за производство на електро енергия от слънце посетете наша страница www.sunsys.info .Това означава, че комбинираната енергийна консумация на една пасивна къща, е по-малко от средното изискване за електричество за домакинство и топла вода. Комбинираната енергия в една пасивна къща е ЧЕТИРИ пъти по-малко в сравнение с енергията консумирана в една съвременна къща отговаряща на всички европейски строителни норми.
Каква е разликата?
Основните характеристики,
които отличават пасивните къщи
Компактна форма и добра изолация:
Всички елементи на външната обшивка на къщата са изолирани за постигане стойности на U-фактора 0.15 W/(m2 K).
Южна ориентация и оптимизиране на сянката:
Пасивното използване на слънчева енергия е съществен фактор при дизайна на пасивната къща.
Енергийна ефективност на стъклата и рамките на прозорците: Повече информация можете да видите на страницата REHAU (www.rehau.bg )
Прозорци (остъкляване и рамки в комбина) трябва да има U-фактор по-малък от 0.80 W/(m2 K), при слънчев топлинен коефициент около 50 %.
Добре уплътнена конструкция на сградата
Изтичане на въздух от неуплътнени връзки трябва да е по-малко от 0.6 пъти от общия обем на къщата за час.
Пасивно подгряване на свежия въздух: Свежият въздух трябва да бъде прекаран през приземието, където да приеме температура на почвата. Това подгрява свежият въздух до температура около 5°C, дори през най-студените зимни дни.
Високо ефективно топлинно преобразуване от изсмуквания въздух използвайки въздух-въздух топлинен топлообменник: Повече информация можете да видите на страницата на австрийският производител Drexel-Weiss.(www.drexel-weiss.at )
По-голямата част от топлината от изсмуквания въздух се трансформира във входящия свеж въздух (топлинно преминаване над 80 %).
Доставка на топла вода от възобновяеми източници. Повече информация можете да видите на страницата REHAU (www.rehau.bg )
Слънчеви колектори или термо помпи грижещи се за затопляне на водата.
Енерго спестяващи домакински уреди (клас А):
Ниско енергийни хладилници, готварски печки, фризери, енерго спестяващи лампи, сушилни и други са необходимост в пасивната къща
Производство на електроенергия от алтернативни източници. Повече информация можете да видите на наша страница (www.sunsys.info )
При самото проектиране може да бъде заложено поставянето на слънчеви модули в самата архитектура като декоративен елемент. Същото е възможно и д асе направи на покривът вместо поставянето на покривното покритие.
Как се живее в пасивна къща?
Отговори на често задавани въпроси за конструктивните стандарти на бъдещето
1) Може ли къщата наистина да остане топла без отоплителна система?
- Пасивните къщи, които бяха тествани и са вече обитаеми са окончателно одобрени. В цяла Европа климатът е подходящ за строителство на къщи с ниски енергийни изисквания за топлина добавена към входящия свеж въздух, за да остане къщата топла и комфортна през зимата. Измерванията направени на вече готовите къщи доказаха, че енергийните разходи могат да бъдат прогнозирани и предвидени с голяма точност в зависимост от обитателите, като се калкулира общата годишна консумация.
2) Не са ли пасивните къщи твърде скъпи?
- Цената на една пасивна къща е сравнима с цената на една обикновена къща. Както и да е високото качество на пасивните елементи ще рефлектира върху първоначалните разходи за строителство. Годишните спестявания за отопление/охлаждане са съпоставими с процент от цялата стойност на сградата. В годините инвестицията дадена в самото начало ще Ви се връщат в спестени пари за отопление/охлаждане. Не трябва да се забравя, че се готви проект, при който вложените пари за изолация ще могат в известен процент да се приспадат от облагаемия доход. (Решение на съвета за енергийна ефективност от края на 2002 г.) И не на последно място такъв род къщи ще получават по лесно кредити от банки поради факта, че ще отговарят на най-последните норми влизащи в сила от 2010 г. в цялата европейска общност.
3) Можеш ли да отвориш прозорците на пасивна къща?
- Разбира се, обитателите могат да отварят прозорците когато си поискат, но това не е необходимо. Пасивната къща постоянно се захранва със свеж въздух благодарение на вентилационна система. Това има предимства: различно от прозоречната вентилация, фини филтри спират праха и цветен прашец. Качеството на въздуха в къщата е винаги отлично, независимо дали обитателите са били навън и прозорците не са били отворени. Разбира се при всички къщи ако прозорците се оставят отворени през зимата за дълъг период от време, температурата на вътрешния въздух ще се понижи забележимо, и енергийната консумация за отопление ще се повиши
4) Хората често изразяват резерви към нуждата от вентилационна система: Има ли проблеми с бактерии, шум и прах?
- Вентилационната система на пасивните къщи е една система за доставка на свеж въздух, а не климатична система, която циркулира вътрешния въздух. Развитието на бактерии е проблем само на циркулационните системи (и то само ако са лошо проектирани). Шумът от вентилаторът и клапаните са напълно елиминирани (например монтаж премахваш вибрациите, ниска скорост на въздуха, акустични заглушители в каналите за въздух). Въздушните дюзи за входящия чист въздух са разположени близо до тавана, където въздухът постъпва с не голяма скорост и така това става почти незабележимо за човешкото ухо.
5) Не е ли пасивната къща една усложнена високо технологична къща?
- Не, пасивната къща е приятелски изглеждаща и оборудването й е лесно за употреба. Вентилационната система има контрол като на обикновен телевизор. Технологията на пасивна къща е така проста, и не се нуждаете да наемете някой, който веднъж годишно да сменя въздушния филтър: Вие можете да го направите сами.
6) Има ли вече построени къщи в България?
- Не, Ще обясним защо. Средната цена на м2 прехвърля 2000 лева. На повечето клиенти първите думи са - Вие сте луди - Аз за тези пари ще си построя къща от тухли. Да прави сте. Можете даже и две къщи да си построите, но те няма да бъдат пасивни. След 15 години примерно ще се окаже, че парите които сте спестили днес сте похарчили за подържане на нужният микро климат в къщата (разбирайте отопление/охлаждане и проветрение), за хапчета защото сте се разболявали по често от фактът, че с проветряването сте вкарвали в къщата различни прашинки от дървета, трева или просто прах от улицата, че сте похарчили повече електро енергия, за да чистите редовно с прахосмукачка, и не на последна място сте ставали всяка сутрин като пребити, защото през нощта сте спали в затворено помещение без нужната ви обмяна на въздуха. Е сега какво ще кажете? Не е възможно хем по добри прозорци, по висок клас изолация, различни системи за пестене на енергия и да е по евтина. Просто приемете, че парите дадени днес ще Ви се върнат в рамките на следващите 10 или 15 години.

Общо взето питай жужъла за "пасивни къщи" или "сглобяеми къщи"
Резултати, производители и цени има богато.
Успех!


Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Мнения: 7369
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 9:55
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Местоположение: oberbayern
Контакти:

Мнениеот golfer » Сря 13 авг 2008 22:17


pafaka написа:абе мани ги ти тея работи..ше стане утре едно земетресение ...и ще си останеш в/у поляната ....този вид строителство е добър за зони, в които няма земетръс ...както и да ги укрепват...квото и да правят..нямам им доверие...а м/у наскоро правихме нещо подобно...сега ще ти покажа малко 3д-та... :) ако ти хареса...ела ше ти напрайм нещо ...ще измислим проектче ..всичко точно :)
Изображение
...

не знам дали изграждането на къщи ти е професия, но и децата знаят, че леките къщи издържат на земетръс.
еле пък сглобяемите имат възможност за отклонение по вертикала без по-сериозни поражения от пукнатини.
при стоманобетона и тухлите скъса ли се заварката ....
а всичко се крепи на заварка.

таз къща е хубава, но само на екрана.
50 кубика дървен материал без никаква полза. :?
ако върху гредите се сложи ламарина ще стане да си събирам сеното върху бетонния пояс опасал къщата.
ама това вече е въпрос на гледна точка.
нищо лично просто изказвам мнение.


Потребителски аватар
skotis
Мнения: 1974
Регистриран на: Нед 09 сеп 2007 0:10
Автомобил: VW Golf IV 1.8T GTI
Двигател: AGU
Местоположение: София

Мнениеот skotis » Сря 13 авг 2008 22:36


Благодаря на всички за изчерпателните отговори...не знаех, че се наричат пасивни... Един приятел се е навил много на тези къщи, купил си е място и иска да се построи нещо там набързо в което да живее за малък период. То тухлените ясно, и аз това му казвам, ама той няма просто физически възможността да наблюдава строежа...и после знаете какво става - ама това защо така, онова защо... Затова предпочита да си я избере като по каталог и хоп набързо там да цъфне къща... Той доколкото е разучил цената е около 600 лв/м2 , слагали и мивки и ел. мрежа и плочата изливали даже, но не е чувал преки впечатления...


Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Мнения: 12507
Регистриран на: Съб 04 мар 2006 16:01
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот Vizor » Сря 13 авг 2008 22:47


Утре ще ти дам на лични телефон на приятел, който скоро си построй такава (скоро скоро преди 2-3 месеца) и предполагам има най-прясно инфо.


Потребителски аватар
dobrin
Rule Enforcer
Rule Enforcer
Мнения: 29097
Регистриран на: Пет 03 юни 2005 20:05
Автомобил: VW Golf MK2 GTI
Двигател: PB 112+
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот dobrin » Сря 13 авг 2008 23:57


Имам цял каталог на такива къщи на компютъра, мога да ти го пратя. И все пак, имай предвид, че построяването на една такава къща далеч не е толкова проста работа. За нея също са необходими разрешение за строеж, проекти и т.н., освен ако не се постави като временна постройка. Тогава процедурата е по-улеснена, но едва ли е такъв случая. Това с двата месеца са само приказки.


Потребителски аватар
svetlin
Мнения: 743
Регистриран на: Съб 23 сеп 2006 21:03
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: На Софията
Контакти:

Мнениеот svetlin » Чет 14 авг 2008 0:24


А дали нямат проблем с дървеници и всякакви подобни буби? :roll:


Потребителски аватар
cheren_golf
Мнения: 421
Регистриран на: Нед 04 юни 2006 15:27
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Видин
Контакти:

Мнениеот cheren_golf » Чет 14 авг 2008 0:31


golfer написа:
pafaka написа:абе мани ги ти тея работи..ше стане утре едно земетресение ...и ще си останеш в/у поляната ....този вид строителство е добър за зони, в които няма земетръс ...както и да ги укрепват...квото и да правят..нямам им доверие...а м/у наскоро правихме нещо подобно...сега ще ти покажа малко 3д-та... :) ако ти хареса...ела ше ти напрайм нещо ...ще измислим проектче ..всичко точно :)
Изображение
...

не знам дали изграждането на къщи ти е професия, но и децата знаят, че леките къщи издържат на земетръс.
еле пък сглобяемите имат възможност за отклонение по вертикала без по-сериозни поражения от пукнатини.
при стоманобетона и тухлите скъса ли се заварката ....
а всичко се крепи на заварка.

таз къща е хубава, но само на екрана.
50 кубика дървен материал без никаква полза. :?
ако върху гредите се сложи ламарина ще стане да си събирам сеното върху бетонния пояс опасал къщата.
ама това вече е въпрос на гледна точка.
нищо лично просто изказвам мнение.


:да:


Потребителски аватар
bobcho
Мнения: 2230
Регистриран на: Вто 15 фев 2005 16:45
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: AFN 1997
Местоположение: Монтана

Мнениеот bobcho » Чет 14 авг 2008 7:45


http://www.paskulevi.com - издават и списание "СГЛОБЯЕМИ КЪЩИ БРАТЯ ПАШКУЛЕВИ"


Потребителски аватар
shenko
Мнения: 1115
Регистриран на: Сря 04 май 2005 13:15
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот shenko » Чет 14 авг 2008 7:57


Ако цената излиза над 200 евро не си заслужава!
Вярно при трус може да е по-издържлив, но е по-податлив на пожар и силен вятър
А дървоядите???
Аз лично не бих си направил такъв тип къща!


Потребителски аватар
nadasdi
Мнения: 576
Регистриран на: Нед 14 окт 2007 5:43
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Мнениеот nadasdi » Чет 14 авг 2008 8:10


Изолацията много трябва да се гледа, че един приятел от си построи такава и уж всякакви изолации слага, но зимата му е над 4000лв отопление.Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта