Търся препоръки за ново (или втора ръка) ПЦ, което да е в състояние да се справя с горните задачи на ниво хоби ентусиаст. Досегашният ми хардуер е поостарял и дори програмите да тръгнат, едва ли ще е удобно да се работи с удоволствие. Тепърва ще опипвам различни програми за горните цели, така че не мога да кажа още на какво точно ще се спра.
Първите, които ми хрумват, са Солид Уъркс, Гугъл скеч. За видеообработка - различните Адоби продукти, а за снимки може би ще пробвам Lightroom като за начало.
Игри не играя.
Основното изискване е да е супер тих. В момента пиша на Леново М57, който е абсолютно безшумен на 60 см от главата ми. Освен това трябва да може да побере мин 32ГБ рам (лаптоп) или 64ГБ (за настолно ПЦ) и да може системния диск да е с M.2 интерфейс директно върху PCIe шината. При настолния вариант трябва да може да побере 1 3.5" и 1 2.5" харддиск плюс системния.
Изходното положение, от което тръгвам като Вариант 1, е това:
http://www.ebay.de/itm/Fujitsu-Celsius- ... 2187845949
Тук имах контакт с продавача, но липсата на гаранция и оферта, която не изпълнява това, което бях отправил като запитване, леко ме отблъсна. Алтернативните машини на HP отпадат заради шум.
Вариант 2 е някакъв лаптоп от W серията на Леново или HP с мотото "колкото повече, толкова повече":
http://www.lapstore.de/a.php/shop/lapst ... /x/a/20176
http://www.lapstore.de/a.php/shop/lapst ... /x/a/20735
Вариант 3 е да си събера машината сам, но там първо може да има подводни камъни, освен това не е сигурно дали компонентите ще сработят безпроблемно. Ако го събирам аз, то искам да е с десктоп кутия или някаква mATX / ITX. Примерна листа:
https://geizhals.eu/?cat=WL-657846
За сравнения между различните процесори ползвам тази листа:
http://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html
Бюджетът ми не твърдо ограничен, но ми се искаше да не надминава 1000 евро за машина с примерно 2 години гаранция.
Ще се радвам да чуя съвети от хора, които работят с подобни софтуери професионално или имат поглед върху хардуера и как той може да бъде подбран оптимално в моя случай.
Идеи за ново PC - CAD / видеообработка / снимки / виртуалки
- sportul
- Автомобил: Passat B5 Peugeot 407 RHR BVM6
- Двигател: RHR Delphi DCM
Re: Идеи за ново PC - CAD / видеообработка / снимки / виртуалки
Щом не е симулационна програма не ти трябва кой знае какво
Мойта конфигурация е "куршум":) тя е с Процесор - i5 4460 ,6MB cache , 4 cores , 3.4GHz
Търси такъв процесор , слагаш му win10 със 32G RAM и компютъра ти ще пее.
Тази солид уоркс ми се вижда големичка , но истинският тест за един комп е пълноценния MatLab
Мойта конфигурация е "куршум":) тя е с Процесор - i5 4460 ,6MB cache , 4 cores , 3.4GHz
Търси такъв процесор , слагаш му win10 със 32G RAM и компютъра ти ще пее.
Тази солид уоркс ми се вижда големичка , но истинският тест за един комп е пълноценния MatLab
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Работна станция с Xeon E5-ca ще смачка всичко останало от изброените варианти
- Чудомир
- Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
- Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES
Да, така е. Но не гоня максималния CPU score...E5-2660 (без v* в името) от работната станция постига това
http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu ... Hz&id=1219
а това е и7, на който съм се спрял
http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu ... Hz&id=2340
Едното обаче е на 4години ++, а другото ще е чисто ново с гаранция.
http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu ... Hz&id=1219
а това е и7, на който съм се спрял
http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu ... Hz&id=2340
Едното обаче е на 4години ++, а другото ще е чисто ново с гаранция.
- tresto
- Автомобил:
- Двигател:
5820к DDR4 няма да сгрешиш,аз съм се спрял на същия с 15 мб кеш и повечко рам няма да имаш грижи никакви при видео и фото обработка.
- group®
- Темерут
- Автомобил: Passat B8 Alltrack
- Двигател: DFCA
sportul написа:...
i5 не става за целта и Чудомир си го знае и правилно се е насочил към i7
Последна промяна от group® на Чет 29 дек 2016 21:20, променено общо 1 път.
- Traytor
- Автомобил: Passat B8
- Двигател: DSRB
i5-6500k ще се справи, рендеринга ще отнема малко повече време. Но като цяло си прав, ако ще се работи с такива програми i7 винаги е оптималния вариант.
А автора твърдо ли се е насочил към готова конфигурация от типа на целзиуса?(не че са лоши, страхотни са и много мисъл е вложена, но ако си го избираш компонент по компонент, можеш доста по-добре да си го напаснеш към нуждите).
А автора твърдо ли се е насочил към готова конфигурация от типа на целзиуса?(не че са лоши, страхотни са и много мисъл е вложена, но ако си го избираш компонент по компонент, можеш доста по-добре да си го напаснеш към нуждите).
- НарКол
- Автомобил: Polo Classic
- Двигател: AFT
32ГБ рам

- sportul
- Автомобил: Passat B5 Peugeot 407 RHR BVM6
- Двигател: RHR Delphi DCM
group® написа:sportul написа:...
Поради каква причина не става.
- group®
- Темерут
- Автомобил: Passat B8 Alltrack
- Двигател: DFCA
sportul написа:group® написа:sportul написа:...
Поради каква причина не става.
Traytor го каза
А и аз съм с такъв и наистина е бавен за целта.
Не е въпроса че i5 става, а кое е по-добре.
Няма смисъл да отвеждаме темата в спор, защото и Чудомир не се интересува от i5. Бюджета му позволява по-доброто.
Последна промяна от group® на Чет 29 дек 2016 21:41, променено общо 1 път.
- Чудомир
Да речем, че съм отворен за всякакви предложения и ще се вслушам в хората с обосновани отговори.
@Traytor: Мога да си го сглобя и сам, това е споменатия Вариант 3.
В момента се колебая между
ASUS X99-M WS/SE дъно и i7 процесор с 32/64 рам
ASUS X99-M WS/SE дъно (или друго сървърско дъно с C612, което обаче няма да поддържа i7) и Е5 2650 Xeon , който обаче е без гаранция, защото е engineering sample, с 32 ГБ рам, защото RAM тук идва леко дебело
@Traytor: Мога да си го сглобя и сам, това е споменатия Вариант 3.
В момента се колебая между
ASUS X99-M WS/SE дъно и i7 процесор с 32/64 рам
ASUS X99-M WS/SE дъно (или друго сървърско дъно с C612, което обаче няма да поддържа i7) и Е5 2650 Xeon , който обаче е без гаранция, защото е engineering sample, с 32 ГБ рам, защото RAM тук идва леко дебело
- Traytor
Ето конфигурация която не мисля че ще разочарова. Това което си посочил ти никак не е лошо, просто дъното е излишно скъпо защото е Asus и лежи на някаква стара слава. Конфигурацията надвишава 1000евро, но и твоята примерна конфигурация минава сумата
линк
Като не съм сложил видео карта, защото тази която ти си избрал ще ти е сравнително достатъчна. Ако можеш да намериш едно Quadro втора ръка, па макар и старо, още по-добре. SSD-то е 950pro само защото това което си посочил го няма навсякъде и няма да е масов продукт, така че вземай го докато е време. Паметта, заложил съм на 32 гига, напълно достатъчни са и може би съм малко пристрастен към марката, но можеш да вземеш този кит който си избрал ти. Сега идва въпроса защо тоя процесор и това дъно. Простичко е, ти искаш тих компютър, също така и достатъчно мощ да бориш кадовете и да се смееш, най-голямото преимущество на 6 поколение на intel e че горките са УМРЕЛИ ОТ СТУД, което ти позволява да вземеш водно охлаждане с по-малкия радиатор и 1х120мм фан и дори и клокнат пак ще бъде пушка процесора. За мен винаги е по-добра инвестиция да си вземеш отключения процесор, защото като дойде момента в който се задъхва процесора след години имаш опцията да го клокнеш и да изкараш още малко от него. Дъното е на GIgabyte защото с дъното на Asus няма да получиш нищо повече освен цена отгоре. Захранването, ти си си избрал модулно което за малка кутия определено е по-правилния вариант, но от опита ми до сега продуктите на xfx са много добри, но обичат да греят. Не че 460W няма да стигнат за тази машина, но аз лично предпочитам да си вземам захранване с някакъв резерв за евентуален ъпгрейд. За кутията не коментираме, тази която си избрал е прекрасна. Надявам се да не съм отегчил никой с поста.

линк
Като не съм сложил видео карта, защото тази която ти си избрал ще ти е сравнително достатъчна. Ако можеш да намериш едно Quadro втора ръка, па макар и старо, още по-добре. SSD-то е 950pro само защото това което си посочил го няма навсякъде и няма да е масов продукт, така че вземай го докато е време. Паметта, заложил съм на 32 гига, напълно достатъчни са и може би съм малко пристрастен към марката, но можеш да вземеш този кит който си избрал ти. Сега идва въпроса защо тоя процесор и това дъно. Простичко е, ти искаш тих компютър, също така и достатъчно мощ да бориш кадовете и да се смееш, най-голямото преимущество на 6 поколение на intel e че горките са УМРЕЛИ ОТ СТУД, което ти позволява да вземеш водно охлаждане с по-малкия радиатор и 1х120мм фан и дори и клокнат пак ще бъде пушка процесора. За мен винаги е по-добра инвестиция да си вземеш отключения процесор, защото като дойде момента в който се задъхва процесора след години имаш опцията да го клокнеш и да изкараш още малко от него. Дъното е на GIgabyte защото с дъното на Asus няма да получиш нищо повече освен цена отгоре. Захранването, ти си си избрал модулно което за малка кутия определено е по-правилния вариант, но от опита ми до сега продуктите на xfx са много добри, но обичат да греят. Не че 460W няма да стигнат за тази машина, но аз лично предпочитам да си вземам захранване с някакъв резерв за евентуален ъпгрейд. За кутията не коментираме, тази която си избрал е прекрасна. Надявам се да не съм отегчил никой с поста.
- Чудомир
Конфигурацията, която си предложил, е на сокет 1151. Има ли някакво преимущество пред 2011-3? От инфото в нета разбрах, че 2011-3 е по-новия сокет и разликата в производителността между
6700K на 1151 сокет и
5820K на сокет 2011-3 са едни 20%, а цената е една и съща.
Има ли някакви "скрити" предимства, заради които да заложа на 1151 сокет? Топлоотделянето, което си споменал, толкова ли е по-добре решено спрямо 5820К?
Асус дъното ми попадна в мерника, защото е едно от малкото Х99 дъна, които поддържат i7 и Xeon E5 26** - евентуално на по късен етап мога да продам и7цата и РАМа и да купя Xeon 2660v3 с подходящия РАМ (когато поевтинеят малко)
П.С. Намерих го - основната разлика са Л3 кеша и броя на PCIe шините. Сокет 1151 е с 16, а сокет 2011-3 е с 28
http://ark.intel.com/de/compare/81706,88195,82932,64584
6700K на 1151 сокет и
5820K на сокет 2011-3 са едни 20%, а цената е една и съща.
Има ли някакви "скрити" предимства, заради които да заложа на 1151 сокет? Топлоотделянето, което си споменал, толкова ли е по-добре решено спрямо 5820К?
Асус дъното ми попадна в мерника, защото е едно от малкото Х99 дъна, които поддържат i7 и Xeon E5 26** - евентуално на по късен етап мога да продам и7цата и РАМа и да купя Xeon 2660v3 с подходящия РАМ (когато поевтинеят малко)
П.С. Намерих го - основната разлика са Л3 кеша и броя на PCIe шините. Сокет 1151 е с 16, а сокет 2011-3 е с 28
http://ark.intel.com/de/compare/81706,88195,82932,64584
- Traytor
Ами понеже като цяло по цял ден сглабям компютри(това работя), имам наблюдения. Топлоотделянето наистина е забележимо и не е за пренебрегване. 6700к сме го клоквали със водно охлаждане термалтейк чиято помпа е толкова малка, че може да се каже че е на самотек. При тестове температурите бяха страхотни. Те дори от интел казаха, че разликата при 6то поколение е термалния компонент(пастата м/у процесора и капака му) и малка разлика в производителността. За комерсиални цели зиона не си заслужава. Бенчовете показват че i7 и Xeon от един и същи клас(поколение) при нормална употреба(не сървъри, а игри и видеообработка) имат еднаква производителност. Плюсовете на i7 са овърклок и МНОГО по-ниска цена, минус е по-високата консумация на енергия. Xeon-a поддържа ECC памет(която не ти трябва освен ако не си правиш сървър) и е направен да работи 24/7, минуса е липса на опцията за овърклок и ЦЕНАТА
В крайна сметка ти ще си решиш, аз само ти давам алтернативно предложение.

В крайна сметка ти ще си решиш, аз само ти давам алтернативно предложение.
- Чудомир
След много четене днес и сравняване на различни варианти стигнах до това:
https://geizhals.de/eu/?cat=WL-658581
Сега пак съм на изходния въпрос дали си заслужава грубо 400 евро надценка спрямо Сценик работната станция от първия пост.
https://geizhals.de/eu/?cat=WL-658581
Сега пак съм на изходния въпрос дали си заслужава грубо 400 евро надценка спрямо Сценик работната станция от първия пост.
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”