Избор на компютърна конфигурация (конкретна дилема)

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Избор на компютърна конфигурация (конкретна дилема)

Мнениеот group® » Чет 29 дек 2016 20:53

Привет,
Пускам тема за помощ в тематиката, където съм най-бос :redface
Подобна тема има и Чудомир - viewtopic.php?f=67&t=454985
Но той е по-маниак от мен и не ми върши работа неговата :mhihi
Конкретните предложения в дилемата:
1. - http://www.rmania.net/workstations-hp-- ... -1720.html
2. - http://alphacom-bg.com/product/1122/rab ... -1650.html

Ще се ползва за обработка на видео, снимки и за домашно ПЦ.
Нивото е под любителско!
Гледам 2ра ръка, защото искам нещо повече за парите си и не ми се набива огромна сума в нещо, което не се и знае колко ще се ползва.
Дотук в дилемата клоня към Z420-ката, заради процесора и евентуални бъдещи ъпгрейди.
Важно е и търговеца да е на ниво, с оглед бъдещи проблеми по машината.
Ако някой има и по-добри предложения, съм отворен да ги разгледам.

Весели празници!

едит: добавям и тази машина в дилемата - http://www.rmania.net/workstations-leno ... -2046.html

Последна промяна от group® на Чет 29 дек 2016 21:19, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Re: Избор на компютърна конфигурация (конкретна дилема)

Мнениеот Vlad777 » Чет 29 дек 2016 21:05

За мен недостатъците са:
2 процесора = харчи много ток
видео с 1GB рам е малко

Според мен цената е малко висока за тази машина.

Потребителски аватар
Milenkatara
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Milenkatara » Чет 29 дек 2016 21:38

Ти намери къде да питаш за компютър. Регистрирай се в data.bg или hardwarebg и попитай.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 29 дек 2016 22:13

По скоро за около 1000-1200 лева може да се събере много добро нещо включващо i5 процесор на сокет 1151, задължително ССД за операционната система и примерно терабайтов хард диск, РАМ 6-8ГБ ДДР4
Не знам точно каква обработка на видео е необходима, но с куадрото на нвидия няма да стане, по скоро нещо от GTX серията, но нови GTX 780 и 1000+ са безумно скъпи видео карти, но пък останалото ново, видео картата втора ръка за 200-300 лева.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Чет 29 дек 2016 23:43

К.Одаджийски написа:...задължително ССД за операционната система

За 1000лв трудно ще се събере нещо с хубаво дъно, хубаво захранване, Core i5 процесор, SSD+твърд диск.
Едно хубаво дъно - 150лв. Хубаво захранване - поне 120лв. 128GB SSD - 120лв, твърд диск 2TB-110лв, процесор 150лв, кутия 40лв, 8GB RAM - 40лв. До тук конфигурацията е 750лв, а едно свястно видео почва от 200лв.
А от къде на къде SSD е задължително? Зависи от нуждите.
Между другото си прав за Quadro картите - това са едни чудесни карти за CAD/CAM приложения, но не са насочени към мултимедия.

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Пет 30 дек 2016 9:27

Машините, които си посочил са доста солидни и хубави, но крайно неразумни за лека и непрофесионална употреба.
За нещата, които очакваш - тези системи ще работят на 20-30% от капацитета си, но ще ти дърпат и доволно ток.
Съгласен съм напълно с казаното от К.Одаджийски - аз също бих търсил самостоятелно асемблирана конфигурация с по-добре подбрани компоненти и задължително ССД за Уйндоус-а и програмите.

Потребителски аватар
Milenkatara
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Milenkatara » Пет 30 дек 2016 11:13

i5 за обработка на снимки и видео според мен не е удачен вариант. Трябва да се насочи към i7 или xeon за да е доволен колегата. По-късно ще напиша горе долу какво може за бюджета 1200лв.

Къде ги видяхте тея 2TB за 110лв не знам ?! :mrgreen
8гб ддр 4 - 40лв :bowdown
кутия 40лв :eek

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 30 дек 2016 11:35

инжектопляктор написа:
К.Одаджийски написа:...задължително ССД за операционната система

За 1000лв трудно ще се събере нещо с хубаво дъно, хубаво захранване, Core i5 процесор, SSD+твърд диск.
Едно хубаво дъно - 150лв. Хубаво захранване - поне 120лв. 128GB SSD - 120лв, твърд диск 2TB-110лв, процесор 150лв, кутия 40лв, 8GB RAM - 40лв. До тук конфигурацията е 750лв, а едно свястно видео почва от 200лв.
А от къде на къде SSD е задължително? Зависи от нуждите.
Между другото си прав за Quadro картите - това са едни чудесни карти за CAD/CAM приложения, но не са насочени към мултимедия.

http://nikem-bg.net/cart/56541p1r2240p1 ... 5p1rf.html Това е 940 лв, още 120 за голям диск и стават 1060лв Кутия ползвах стара, защото не смятам за нужно да се дават 100+ лева за ламарината. Ако Галин се навие да си събира конфигурация, ще му намеря кутия подарък

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Пет 30 дек 2016 14:15

Почти никой не каза нещо конкретно за избора между посочените конфигурации :rolleyes

Smeagol написа:Машините, които си посочил са доста солидни и хубави, но крайно неразумни за лека и непрофесионална употреба.
За нещата, които очакваш - тези системи ще работят на 20-30% от капацитета си, но ще ти дърпат и доволно ток.
Съгласен съм напълно с казаното от К.Одаджийски - аз също бих търсил самостоятелно асемблирана конфигурация с по-добре подбрани компоненти и задължително ССД за Уйндоус-а и програмите.

Както казах - тока не ме вълнува. А и дърпа ток, когато се използва на максимум, иначе едва ли е толкова съществено повече от всеки нормален комп. Няма и да се ползва по повече от час на ден (примерно), което сам разбираш, че е смешна разлика. Съответно и шума не е фактор.
Това че ще позвам 20-30% от ресурса може само да ме стимулира за този тип конфигурация. 1во защото обичам да се запасявам, 2ро - ще има по-дълго бъдеще. Следователно инвестиция във 2ра ръка висок клас техника специално за моите нужди е по-обоснован. Поне аз така мисля.

К.Одаджийски написа:
http://nikem-bg.net/cart/56541p1r2240p1 ... 5p1rf.html Това е 940 лв, още 120 за голям диск и стават 1060лв Кутия ползвах стара, защото не смятам за нужно да се дават 100+ лева за ламарината. Ако Галин се навие да си събира конфигурация, ще му намеря кутия подарък

Мерси Ода. i5 не ме вълнува. И сега съм с такъв и едно GoPro studio го вкарва в мъки. Искам нещо повече, иначе да си остана на лаптоп.
Цената, която посочваш е колкото за Z420, а машината става по-слава. Специално за видео обработка и снимки се иска повече рам и процесор. Поне от четенето дотук. Видеото с 2GB самостоятелно мисля ще е повече от достатъчно. Все пак ако се наложи с 200-300лв. за видео съм ок. Относно SSD-то. И аз съм на мнение, че е нужно и за 200лв. отгоре, дават 500GB SSD към Z420. Така за 1300лв. имам ракета с единствена нужда евентуално от видео и то след доста време.
Тази конфигурация мисля, че ще изкара доста повече от предложената или греша? :rolleyes
8GB рам е минималното изискване за приятна работа с видео на безплатни леки програми. (примерно Hitfilm 4 express). А при евентуална зарибявка с по-мощен софтуер съм я закъсал. 16GB е ок, но след време ще трябва да се добавя (Чудомир сложи 34GB и не искам да съм назад :mhihi ).

Почти съм се решил за Z420 (благодаря много на Чудомир :bowdown ), заради по-ясното и безпроблемно бъдеще. По-новата архитектура. etc.
Ако някой иска да ме разубеди трябва да предложи нещо повече за тези пари, а не нещо което ще върши някаква работа :redface
Благодаря на всички включили се :bowdown

Потребителски аватар
Milenkatara
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Milenkatara » Пет 30 дек 2016 14:23

Щом ти харесват сладкодумните приказки на ретро идиотите, хвърляй се с пълни шепи натам. Щом си решил какво искаш, защо се допитваш до хора от този форум ?! Предлагат ти се компоненти чисто новички. От там насетне е твой избор какво искаш и правиш с парите си. Аз ако ще давам толкова пари по-добре да си купя чисто ново от магазина всичко (дори и малко повече да струва). :gruebel

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Пет 30 дек 2016 14:43

Milenkatara написа:Щом ти харесват сладкодумните приказки на ретро идиотите, хвърляй се с пълни шепи натам.

За какво говориш? Кое е ретро? Нещо конкретно ще кажеш ли зад тези думи или просто ти звучат добре?

Milenkatara написа:Щом си решил какво искаш, защо се допитваш до хора от този форум ?!

1во - защото нищо не съм решил (още повече към момента на пускане на темата)
2ро - защото очаквам конкретна причина защо да НЕ купувам. Защото макар доста да съм бос по темата, доста чета. Защото се вслушвам във всяко аргументирано мнение! Аргументирано е, когато кажеш защо да не взимам 2ра ръка, а не - 'друго си е новичкото'.

Milenkatara написа: Предлагат ти се компоненти чисто новички. От там насетне е твой избор какво искаш и правиш с парите си. Аз ако ще давам толкова пари по-добре да си купя чисто ново от магазина всичко (дори и малко повече да струва). :gruebel

То мога да карам и ново поло, ама предпочитам 2ра ръка по-висок клас кола. И много хора са така май :cool
1г. гаранция ми е достатъчно за да съм спокоен. След година и да гръмне нещо - ще си купя и няма да ме бърка. А новото по-слабо, какво да го правя, като ми цикли и намразвам едитинга?
Предложи конкретна конфигурация за 'малко повече', но да е минимум съпоставима с тези и да се вслушам.
Защото аз под 3к лв не откривам нещо, което да ми даде повече! А 2к няма да дам за нещо, което е същото! И чистата аритметика ми показва, че за 2к да взема същото, но ново нямам финансова изгода. Обяснявам - взимам сега за 1300 топ машина и след година гаранция гърми процесора (най-скъпото). Купувам за 900лв тогавашен топ процесор и пак съм в играта. Така след 2г (примерно) ще имам пак топ машина и то по-добра от тази, която ще купя сега за 2к. Греша ли? Покажи ми друга сметка.

Иначе нищо полезно ....

Потребителски аватар
Milenkatara
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Milenkatara » Пет 30 дек 2016 15:03

http://nikem-bg.net/cart/2241p1r55776p1 ... 3p1rf.html

Ето ти нещо, което според мен ще ти върши работа доста повече от "1 година и на боклука". Цените варират постоянно заради курса на долара. Отделно може с 40-50лв нагоре или надолу зависи от кутията дали искаш да има USB 3.0,3.1 , екстрите на дъното пак дали да има определени USB портове, m.2. и др. Захранването дали да е полу-модулно като това или изцяло модулно за още 20лв и други подобни глезотии. Пък и гаранцията така на компонентите ще ти е по-голяма от тази, която те ти дават. По е вероятно на полото да ти духне гарнитура на главата от колкото да изгори процесора. Също зависи дали ще искаш да изкараш от машината всичко и да вземеш К процесор и дъно със З чипсет, който да позволява да се overclock-не, но едвали си толкова запален ,че да правиш такива гимнастики и да изстискваш всичко от машината. Вградената видео карта в процесора мисля ,че ще ти е достатъчна за твоята обработка на файлове.
Това, което те са предложили са процесори на 6 и съотвено 4 години.

п.с. Говоря за ретро ПЦ маниА с кретенското си отношение към хората :newsm66 :no

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пет 30 дек 2016 15:24

group® написа: i5 не ме вълнува. И сега съм с такъв и едно GoPro studio го вкарва в мъки. Искам нещо повече, иначе да си остана на лаптоп.

трябва да правиш разлика между различните поколения i5, както и между десктоп и мобилен процесор i5. разликата е съществена и едно поколение нагоре i5 може да е по-силно от предишното i7.

Поколенията зависят от първата цифра на модела, като първо поколение е само с 3 цифри, а следващите са с по 4 цифри. Съответно второ поколение е от вида 2ххх, трето е 3ххх и т.н. Актуално е седмото поколение 7xxx.

Освен това има и голяма разлика между мобилен процесор за лаптоп и между десктоп процесор. Мобилният е оптимизиран да харчи по-малко ток и да грее по-малко, съответно за сметка на производителността. Ако на лаптоп си циклел с някоя стара i5, то това не означава, че на десктоп с по-ново поколение пак ще цикли.

Само като пример ти давам, че на CPU PassMark:
Intel Core i5-5675C @ 3.10GHz - 8,033 точки
Intel Core i7-4722HQ @ 2.40GHz - 8,052 точки

P.S. И един мобилен процесор:
Intel Core i7-6500U @ 2.50GHz - 4,407 точки

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Пет 30 дек 2016 15:44

Vlad777 написа:Само като пример ти давам, че на CPU PassMark:
Intel Core i5-5675C @ 3.10GHz - 8,033 точки
Intel Core i7-4722HQ @ 2.40GHz - 8,052 точки

P.S. И един мобилен процесор:
Intel Core i7-6500U @ 2.50GHz - 4,407 точки

Intel Xeon E5-1650 v3 @ 3.50GHz - 13521
http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu ... Hz&id=2389
group® написа:Чудомир сложи 34GB и не искам да съм назад

20161230_143729_64.png

:a045 :Mr Green Fun

group® написа:Купувам за 900лв тогавашен топ процесор

Тук имаш малка грешка - като гръмне, ще купиш подобен процесор от същата ера, но той няма да е тогавашен (=към времето, когато е гръмнал) топ, защото за такъв ще ти трябва и ново дъно.
Затова ти и казах, че с Е5-1650 имаш почти топ процесора от Е5-хххх линията, сиреч няма много на къде да ъпгрейдиш. Но ако издумка някога, то от тази линия оттук насам процесорите ще стават все по-евтини, а когато стигнат до момента да поскъпват отново, то машината ще е за изхвърляне (= антикварна стойност)

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пет 30 дек 2016 16:18

По конфигурациите. Това не са конфигурации, предназначени за мултимедия, игри или стандартна работа.
Това са workstation компютри, предназначени за работа с приложения за чертане и 3D графични програми.
Това не са компютри с евтини части, те са с ECC памет. Ресурсоемки са.
Ако се добавят още 300-400лв, може да се вземе желания i7 процесор.
Milenkatara написа:i5 за обработка на снимки и видео според мен не е удачен вариант. Трябва да се насочи към i7
....Къде ги видяхте тея ... не знам ?!

Добре, малко съм снижил цените. Има вариации, говоря наизуст. 110лв не е, най-евтиният 2TB е 140, кутия може да се намери за 40лв. Най-евтината DDR4 - 8GB е 120лв, заблудих се с DDR3.
group® написа:Мерси Ода. i5 не ме вълнува. И сега съм с такъв и едно GoPro studio го вкарва в мъки. Искам нещо повече, иначе да си остана на лаптоп.

i7 е скъп процесор. Влизаш в класа 1500лв+, освен ако няма да ползваш частите от стария компютър.
И i5 за лаптоп не е равен на i5 за десктоп. Защото процесорите за лаптоп имат ограничено охлаждане, в малко затворено пространство и производителят се съобразява с топлотдаването. Тоест - прави ги по-слаби.
К.Одаджийски написа:....

Кутия не струва 100лв, освен ако не си купуваш турбо-мурбо гъзарска кутия.
А човекът е на лаптоп, до колкото разбирам. Ако има десктоп, нищо не му пречи да продаде стария и да си върне част от парите дадени за новия. Без кутия ще му е малко трудно да си продаде десктопа.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”