Хубав Китаец с двутактов мотор бил той моторна коса или пък трион няма. Както споменахте вече лошите карбуратори, слабите и евтини сплави използвани за мотора и кожуха както и при стартовият механизъм формират ниската цена на продукта. Но след хилядите настройки на карба и подмяната на стартово въже, косящите макари, шини и вериги, и ремонт на мотора, цената пак отива поне два пъти по нагоре от първоначалната. Големият разход на гориво пък е другият съществен проблем. И колкото по мощен на книга е мотора, толкова по калпав, неефективен и тежък е той.
За съжаление в случая тук правилото че цената определя качеството е в пълна сила.
forski ти сигурно говориш за Хуск 235, която е доста калпава също, и е направена да конкурира Китайските машини като цена. Но в крайна сметка цената и е по висока, а качеството и се доближава до това на китайските аналози. Единствено е добре това че ползва карборатор Волбро, както всички Шведски машини. Иначе и за нея има теми из форумите колко дефекти дава. Слаба машинка е. Двигателя е от слаби сплави. Аз бих купил Хускварна 135, но и цената и е над 450 лева.
При Щил карбуратора е надежден, но не позволява при необходимост от ремонт да се настройва много и има вариант да се наложи замяна с нов. Естествено това става след години. А този най малкият Щил е по добър от 235-ицата, но и той не е голяма сила. Кастрачка за много пари.
Купих от Лидл ел триона с калпавият бърз механизъм за стягане. Проблема му е че е калпав, а не че е бърз.....

.
Хубавото е че мощността е 2300 вата, което си е сила вече. По слаби под 2000 вата лично аз не бих купил.
Ако се затяга здраво и се проверява често, машината става за донарязване на малки количества дърва и метровки или отрязване на по тънки дървета в градината.
Мислех по едно време да я върна заради тоя бърз механизъм и да взема един 2000 вата Маклуч с читав бърз механизъм и доплащане, но ме домързя.
Та с китайците до тук при тази техника били те Ел или ДВГ.
Лично аз ползвам стар моторен трион на Хускварна и за 15 години сега се спука бензинопровода от старост. Та покрай него смених и платната по карба. Оказаха се като нови, старите...... Абе машина та дрънка.

Настроих реглажните жигльори и машината работи като нова. А това че реже стара ябълка с 60 см диаметър на дънера при положение че е само 36 кубика явно си е било нормално за старите железни машини. Макар че шината и е наполовина дълга.
Моторната ми коса я мъча много и добре че и тя е Шведка......
Лично аз не бих направил компромис с този вид техника, понеже тя може да бъде и много опасна.
Но това са си мои възгледи и автора естествено ще избира според възможностите си и личните си предпочитания.
Поне с притежанието на китайска машина ще се изучи да настройва постоянно карборатори и доста други неща по постоянното им ремонтиране.
Имам един съсед който се топли на дърва в панелката.......мъка

. Та тоя ползва една китайка за да реже дървата долу и ми прави впечатление че се е специализирал в настройките по машината и тя работи добре. Явно и те работят добре ако човек знае какво прави.
Аз обаче няма нерви за това.