За кой ли път ви занимавам с моят проблем, странно изгасване на двигателя от време на време, на празен ход, без да подавам газ.
Вчера ми се случи следното. След престой вчера от половин ден се качвам в колата, паля оборотите се вдигат на около 1000 пускам фаровете не мърдат, пускам вентилатора да духа на 4 и леко падна стрелката на оборотите за секунда примерно с 2-3 деления и се качи, всичко ок, позагря до към 70 градуса на място, изфорсирах я и вдигна към 4500 оборота и я загасих.
След 1 час, час и половина се качих да я преместя, запалих без проблеми, пуснах фаровете и след 4-5 секунди работа, оборотите стабилни, изгасна, направо си падна стрелката и изгасна, няма игра, няма нищо, просто си изгасна. Паля отново, пуснах фаровете и няма проблеми. Проблемно е само първото палене и то по някой път, не винаги, няма проблеми с вървежа, но ми се струва ще не е кой знае колко мощна, но явно толкова си може двигателчето.
Това, което забелязах е, че пистовият ми ремък стои отдолу, като омазнен и като си прокарам пръста, сякаш ми остава каучука по пръста, става черен и като го изтържа оставт каучукови следи. Не видях омазняване наоколо или нещо да е капало, щото иначе щеше да има пръски и по пластмасата. Не ми мирше на масло и изглежда си е размзана гума/каучук. Поръчал съм нов ремък за всеки случай.
Съмнява ме да не би ремъка да е менте, въпреки, че е контитех и пише, че е произведен в германия!
В този ред на мисли, има ли възможност от кофти ремък, да приплъзва при товар и от това да ми пада напрежението, тока и да гаси двигателя. Просто да се образува моментен пик, който бърка нещо ЕКУ-то и да гаси двигателя?
Акумулатора не ми е нов, но е проверен и по принцип работи и нямам проблем с паленето, пали си винаги без проблеми.
Алтернатора ми е със сменен регулатор на напрежението, защото старият изгоря поради някаква причина.
Да не би да имам проблем с токовете или да ми е проблемен дросела?
Забелязах, че по някой път дросела реагира по следният начин.
Паля, вдига обороти около 1000 и като пусна фаровете падат веднага до към 900, нормално, но като пусна и вентилатора, пак има моментно пропадане за секунда и аха да огасне и се вдигат пак на 900!?
Не би ли трябвало след пускане на консуматор да ги вдига малко оборотите? Примерно като пусна фаровете да останат пак на 1000 и да паднат след като позагрее?
Въпроса ми е, дали може да се провери дросела? Прави го по някой път иначе обикновено няма проблеми, не гасне и не играят оборотите.
Явно има нещо, което на моменти работи, когато си иска.
Чудя се какво да сменям.
На последните две диагностики, които правих наскоро ми даде:
Air flow intake leak и Intake mainfold pressure, MAP sensor.
Втория път смених МАП-а, след което EPC лампата си светеше, 1-2 дена след изчистване на грешката и после загасна. Почистих си моят МАП, беше омазнен около пластмасовата тръбичка и пак си го сложих, лампата не ми светна повече.
Ако ми влизаше въздух оборотите трябва ли да играят леко поне??????
Иначе е гледана дали смуче въздух и около уплътненията на всмукателния колектор си е сухо има лек прах и няма следи да изпуска. Дали да не пробвам пак със старт газ?
Уплътнението под дросела, като го чистих преди 6 месеца не е сменено, защото майстора ми каза, че е ок.
Надявам се да излезне някаква грешка, която да ме насочи или да ми се скапе нещо, но уви, нищо не се случва, а мистериозния проблем си остава.
Може би грешката след запалване на ново се трие или нещо такова.
Ако се случи да загасне, паля втори път и няма проблеми. Вече се насочвам към дросел, но би било тъпо да го купя и да си остана с проблема.

Едно майсторче ме насочи към датчик разпределителен вал, който правел номера и ако прекъсвал можел да загаси двигателя.
Проблема е, че го прави по някой път и обикновено, като отида в сервиз, няма проблеми и си работи.
Помагйте колеги, кой с каквото може, ще ми бъде от полза, че се изчерпах!
Благодаря предварително.