Закупуване и внос на автомобил от Германия
Re: Закупуване и внос на автомобил от Германия
Здравейте колеги, първо искам да благодаря за изключително полезната тема!
Прочетох цялата тема, но конкретен отговор на въпроса си не намерих, макар и намерих нещо, което почти отговаря на него:
В неделя имам уговорка за оглед на една кола. Колата е от частно лице, с ТЮВ и т.н. Въпросът ми е - мога ли да я купя в неделя (когато институциите, а и не само, не работят), да я взема и да я закарам в друг град, който се намира на няколко стотин километра и в понеделник сутринта да изкарам червени номера там? С други думи - имам ли право известно време след сключване на Kaufvertrag да карам колата с номерата на стария собственик? И ако да - ще попречи ли това при изкарване на червени номера в Zullassungstelle-то, което се намира в друг административен окръг?
Благодаря!
Прочетох цялата тема, но конкретен отговор на въпроса си не намерих, макар и намерих нещо, което почти отговаря на него:
samo_pechka написа:Реално погледнато, във всяко "село" дето има цулассунгщеле , могат да ти дадат транзитни номера. Т.е. не знам разбра ли ме, не е задължително колата отдето е , там да се оправят документите за износ/транзит. Примерно колата е от Франкфурт, щом ще се изнася, можеш да си оправиш документите и в Дортмунд да речем, ще бъде с Дортмундска регистрацияили в друг град Аз съм купувал МПС от голям град, като видях, че се чака яко за док. за износ, отидох в едно много малко градче от типа на Стражица, но имат си цулассунгщеле. Документи и номера оттам и до Бг
станаха за няма половин час , имаше трима пред мен. Та провери наблизо какво/къде има и газ. Успех.
В неделя имам уговорка за оглед на една кола. Колата е от частно лице, с ТЮВ и т.н. Въпросът ми е - мога ли да я купя в неделя (когато институциите, а и не само, не работят), да я взема и да я закарам в друг град, който се намира на няколко стотин километра и в понеделник сутринта да изкарам червени номера там? С други думи - имам ли право известно време след сключване на Kaufvertrag да карам колата с номерата на стария собственик? И ако да - ще попречи ли това при изкарване на червени номера в Zullassungstelle-то, което се намира в друг административен окръг?
Благодаря!
- Чудомир
- Модератор
- Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
- Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES
puflqk написа:В неделя имам уговорка за оглед на една кола. Колата е от частно лице, с ТЮВ и т.н. Въпросът ми е - мога ли да я купя в неделя (когато институциите, а и не само, не работят), да я взема и да я закарам в друг град, който се намира на няколко стотин километра и в понеделник сутринта да изкарам червени номера там? С други думи - имам ли право известно време след сключване на Kaufvertrag да карам колата с номерата на стария собственик? И ако да - ще попречи ли това при изкарване на червени номера в Zullassungstelle-то, което се намира в друг административен окръг?
Вариант 1: Колата още не е отрегистрирана от предишния собственик И ти я взимаш И той е съгласен да ти остави номерата на колата, а не да си ги свали: Ако не е супер заспа, ще напише в договора, че колата трябва да бъде от- или пререгистрирана в срок от Х дни. Тогава можеш да караш легално, но карай по правилата, защото обикновено в договора се пише час на предаване на колата и ако те светне камера след този час, предишния собственик е чист и ще гонят теб (по договора, който сте написали)
Вариант 2: Колата вече е отрегистрирана: Нямаш право да я мърдаш никъде освен в собствения му двор напред-назад.
Вариант 3: Още е регистрирана, но предишния собственик не е съгласен да ти остави номерата - единствения вариант е да изчакаш понеделника, освен ако ...
...(вариант 3.1.) не си донесъл вече с тебе транзитни номера (жълти, ако искаш да я придвижиш вътре в Германия) или червени за транспорт към БГ.
Единствения вариант да движиш със старите номера е при вариант 1 и тогава няма да имаш проблем да си вземеш червени номера от друг регион при пререгистрацията.
П.С. Известно време е разтегливо понятие и дори да не е незаконно, не бих те посъветвал да правиш обиколка на Германия на чужди табели. При лош късмет може да изникнат главоболия. Пререгистрацията трябва да се случи unverzüglich, тоест буквално "незабавно" (което е недефинирано и разтегливо), което обаче не означава "веднага" (което е ясно дефинирано).
Чудомир написа:Вариант 1: Колата още не е отрегистрирана от предишния собственик И ти я взимаш И той е съгласен да ти остави номерата на колата, а не да си ги свали: Ако не е супер заспа, ще напише в договора, че колата трябва да бъде от- или пререгистрирана в срок от Х дни. Тогава можеш да караш легално, но карай по правилата, защото обикновено в договора се пише час на предаване на колата и ако те светне камера след този час, предишния собственик е чист и ще гонят теб (по договора, който сте написали)
Благодаря за мнението, колега! Вариант 1 би ме устроил напълно.
Планът е в неделя да взема колата от Рощок и в понеделник да я регистрирам в Любек. Нито разстоянието, нито времевия интервал са прекалено големи, мисля.
Като се прибера, живот и здраве, ще се отблагодаря с подробен отчет.

- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: 2xGolf 2 + Jetta 2 + B5-5
- Двигател: RP+PG+PB+AVF
- Контакти:
При последните 2 ремаркета, които взех от Германия, процедурата беше следната (едното тази седмица):
1. Ремаркето няма номер, затова отивам в цуласунгамт без него.
2. Плащам застраховка и данък за срока на валидност на номерата.
3. Редя се на гишетата, за документи и издаване на номер. Взеха ми всичките документи за ремаркето и ми дадоха бележка с номер, който да ми напечатат. Платих таксата за регистрация.
4. С издадения номер отидох да ми напечатат табела около цуласунга.
5. Взех табелата, отидох при ремаркето (~20 км), поставих я, закачих ремаркето и отидох пак в цуласунгамта с него. Там свериха номер на рама, залепиха ми стикер на табелата и ми върнаха всички документи.
Реално не зная колко е законно да си задърпам ремаркето без документи и с табела без стикер до цуласунгамта, но явно е масова практика, защото те така ми казаха да направя и да не се притеснявам.
Червени номера със стикер без да е на място в цуалсунгамта превозното средство няма как да се вземат.
1. Ремаркето няма номер, затова отивам в цуласунгамт без него.
2. Плащам застраховка и данък за срока на валидност на номерата.
3. Редя се на гишетата, за документи и издаване на номер. Взеха ми всичките документи за ремаркето и ми дадоха бележка с номер, който да ми напечатат. Платих таксата за регистрация.
4. С издадения номер отидох да ми напечатат табела около цуласунга.
5. Взех табелата, отидох при ремаркето (~20 км), поставих я, закачих ремаркето и отидох пак в цуласунгамта с него. Там свериха номер на рама, залепиха ми стикер на табелата и ми върнаха всички документи.
Реално не зная колко е законно да си задърпам ремаркето без документи и с табела без стикер до цуласунгамта, но явно е масова практика, защото те така ми казаха да направя и да не се притеснявам.

Червени номера със стикер без да е на място в цуалсунгамта превозното средство няма как да се вземат.
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Vlad777 написа:...Реално не зная колко е законно да си задърпам ремаркето без документи и с табела без стикер до цуласунгамта, но явно е масова практика, защото те така ми казаха да направя и да не се притеснявам...
Законно е. Би трябвало да са ти дали и една хвърчаща бележка, на която пише, че можеш да придвижиш "нещото" от точка А до точка Б, тоест до цуласунгсамта.
puflqk написа:...Благодаря за мнението, колега! Вариант 1 би ме устроил напълно...
Би те устроил, ама изобщо не е толкова лесно да убедиш непознат човек да си даде колата, докато ГО е на негово име. Да не говорим ако трябва да разчита на теб да свършиш всичко правилно, за да му я прекратят и да му върнат остатъка от премията, ако има такъв, както и остатъка от данъка.
- Чудомир
- Модератор
- Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
- Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES
Vlad777 написа:Червени номера със стикер без да е на място в цуалсунгамта превозното средство няма как да се вземат.

Да, това ми беше убягнало. Важен момент в горното запитване относно купуването в неделя.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Здравейте, решил съм да взема кола от Германия за продаване. Ще взема платформа под наем. Интересува ме има ли някакви специални изисквания за самата платформа по другите държави?
И плащат ли се някакви такси по границите за колата на платформата?
И плащат ли се някакви такси по границите за колата на платформата?
- Кайзен
- VW експерт
- Автомобил:
- Двигател:
От 01.10.2017 са влязли в сила нови изисквания при издаването на временни регистрационни номера в Германия (Kurzzeit- und Ausfuhrkennzeichen).
Основната промяна, която касае българските граждани, е направена в §46 Abs. 2 на Fahrzeugzulassungsverordnung (FZV) и се изразява в следното:
- ако купувачът на превозното средство е чужд гражданин, който няма адресна регистрация в Германия, то за да бъдат издадени временни регистрационни номера (жълти или червени) е необходимо в системата да бъдат записани и данни на упълномощен от него получател (Empfangsbevollmächtigter)
- упълномощеният получател е необходимо да има адресна регистрация в Германия
- попълва се специална декларация, в която се вписват както данните на купувача на МПС, така и данните на упълномощения получател. Примерна декларация - http://www.landkreis-uelzen.de/Portalda ... htigte.pdf
Основната промяна, която касае българските граждани, е направена в §46 Abs. 2 на Fahrzeugzulassungsverordnung (FZV) и се изразява в следното:
- ако купувачът на превозното средство е чужд гражданин, който няма адресна регистрация в Германия, то за да бъдат издадени временни регистрационни номера (жълти или червени) е необходимо в системата да бъдат записани и данни на упълномощен от него получател (Empfangsbevollmächtigter)
- упълномощеният получател е необходимо да има адресна регистрация в Германия
- попълва се специална декларация, в която се вписват както данните на купувача на МПС, така и данните на упълномощения получател. Примерна декларация - http://www.landkreis-uelzen.de/Portalda ... htigte.pdf
- Vlad777
- King of the Road
- Контакти:
А с каква цел се прави това? Има ли обяснение?
-
- Автомобил: VAG 5+
- Двигател: BJB
Здравейте, има ли вариант за внос на автомобил на ход и регистрация в България на лице, което не е пътувало до Германия за да докара колата. На кое име е договора за покупка?
- Vlad777
- King of the Road
- Контакти:
Възможно е. Правиш си 2 договора - един на този, който кара и един на този, който я регистрира. Правиш и едно пълномощно от този, който регистрира колата че другият може да отиде и закупи за него автомобил. Временните номера са на шофьора, но с пълномощното и договора на името на другия се регистрира в КАТ без проблеми.
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Vlad777 написа:А с каква цел се прави това? Има ли обяснение?
Има. Упълномощеният е задължен незабавно да препредава на собственика всякакъв вид писмена кореспонденция, изпратена от държавните институции. Хм...

Колеги, моля помогнете със сайт /линк подобре, за застраховка на транзитките , че запецнах в цуласунгмата искат 100 и кусур евра за хартия /ADAC/ ,Благодаря, в Карлсруе съм.
пп. Ако я купя онлайн днес за колко време ще я получа
пп. Ако я купя онлайн днес за колко време ще я получа
- Кайзен
- VW експерт
- Автомобил:
- Двигател:
Не пишеш с каква валидност са ти "транзитките". Ето сравнително добри цени:
9 дни: 55,00 €
15 дни: 58,00 €
30 дни: 65,00 €
https://www.nondos.de/shopping/ausfuhr/
Ако си поръчаш застраховката онлайн от 8:00 до 18:00 и платиш с Paypal ги получаваш до два дни на посочен от теб немски адрес - https://www.nondos.de/hilfe/versand-lieferzeiten/.
Обикновено цените в будките/офисите до цуласунгмата са с около 10€ по-скъпи от горепоказаните. Най-скъпата, която съм купувал (по спомен) от такава будка е била 83€ за 30 дни.
9 дни: 55,00 €
15 дни: 58,00 €
30 дни: 65,00 €
https://www.nondos.de/shopping/ausfuhr/
Ако си поръчаш застраховката онлайн от 8:00 до 18:00 и платиш с Paypal ги получаваш до два дни на посочен от теб немски адрес - https://www.nondos.de/hilfe/versand-lieferzeiten/.
Обикновено цените в будките/офисите до цуласунгмата са с около 10€ по-скъпи от горепоказаните. Най-скъпата, която съм купувал (по спомен) от такава будка е била 83€ за 30 дни.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Здравейте, от известно време гледам обявите в немското мобиле, и Autoscout24 обявите са за територията на Германия. И ми прави впечатление, че се публикуват обяви на джипа който търся, и от който се интересувам. Та става въпрос, публикуват джипа, на снимките изглежда супер, на цена под реалната, даже бих казал доста под реалната. И като решиш да се обадиш, за повече информация. И, хоп обявата вече я няма. Така вече ми се случва на няколко подобни обяви. Някой да ли има представа на какво се дължи това. Някакъв спам ли е, какво е. Имаше една обява, късно вечерта я публикуваха, а на сутринта вече я нямаше. Вечерта я публикуват а през деня я няма. Или пък в други обяви,публикуват за няколко часа, и я премахват. По този начин търсят да привлекат някакъв интерес ли е, какво ли е.
Върни се в “Избор и покупка на автомобил”