Добра предпоставка да се набиете с кола, която ще ви 'разплаче'. Ама лошото е, че вашата кола може и нечия майка да разплаче!
Ясно е, че БГ е държава на парадоксите и сервитьори са с последен модел АЙСИКТОР тИлИфон, а всеки втори е с квартално БМВ (защото няма пари за бензин извън квартала)[без лоши чувства към марката - само към % от потребителите и].
Та каква кола да си вземем?!
Ми първо - ако си студент и мама и тате ти пращат ... нещо си, работиш за 20-30 на ден и т.н. - не си взимай нищо!!! Моля те! Не е срамно да си беден студент, просто в тъпа държава живеем, където мацките гледат колата, а не човек, който инвестира в бъдещето си (свое и на евентуалното си бъдещо семейство). Та зарежи колата - джиткай с транспорт и ще имаш повече кеш за забавление, книги и кино с истинската жена (тя никога не е тази, която е с теб, защото имаш кола!!!).
Приемаме, че си зрял човек със или без семейство. Работещ - къде за повече, къде за по-малко. Моля те, ако наистина ти трябва кола, си вземи тази, за която можеш да се грижиш. Под грижа нямам предвид когато спре да я закърпим и да тръгне, а гуми, спирачки (и дискове се сменят нали?!), да не изхвърля по 1л. масло на квартална разходка в атмосферата ... нали ей такива дреболии. Честно казано не ми пука дали климатика ти работи, дали имаш супер музика, но някак да спираш и да не скапваш всяко дърво, до което колата ти работи 4мин.
Та значи можеш ли да си оправиш окачването, спирачките, да си сложиш хубави гуми и това да става редовно - това е колата за теб.
Ама имай предвид, че колата се чупи. Съединителче ще се скапе, гарнитура ще духне, ала бала - нека имаме предвид и това, защото то не трябва да е за сметка на гумите, спирачките, окачването... (няколко пъти ще ги спомена тези неща, но да се набие, че и те се сменят!!!).
Избираме кола и какво правим? Не - не я виждаме по снимки как седи с джанти сеемнайски и гуми за мъгла, а колко струва съединителче, ремъчета, ламбда сонди, катализатори, какви са най-скъпите ремонти и т.н. Правим сметка дали можем да ги посрещнем без да продаваме бъбрек и все пак да имаме кеш за гуми!!! Нали знаем, че гуми се сменят на 2-3 години? Айде ако си внимателен и малко караш - 4! Ама нали са и 2 комплекта? Не сме в Африка все пак.
За някои може да е смешно, но аз плача вече от човешката глупост и затова ще спомена някои неща, които са забранени със закон (морален) да се купуват 2ра ръка: накладки, дискове, ремъци, ролки, спирачна течност, амортисьори, шарнири, кормилни накрайници, биалетки, тампони всЕкви, свещи, гуми* etc. (може да се допълва...)
* за гумите мога да пиша още 10 листа А4, ама накратко: Това е връзката ни с пътя - не я късайте изначале!!! Ясно, че могат да изпаднат добри 2ра ръка и е ок, ама стига да съобразяваме някакви неща. Не да ми карате БМВце с грайферче от 0.05мм, защото и без това 'ще ги изпиля на завоите'. Гуми нови!!! Ако няма кеш за нови - замисляме се дали тази кола е за нас и дали изобщо сме за кола.
И понеже знам, че горното е част от един утопичен свят и вече доста хора се 'надскочиха', поне ви моля:
Когато давате газ се замислете кога за последно си сменихте накладки с дискове, гуми, окачване, спирачна течност etc!!! ... и върнете малко педала, иначе сте поредния 'педал' на пътя!!!
Знам, че някои хора ще се засегнат от тази тема, но целта не е да обидя някой! По-скоро искам всички да се замислим, че отговорността, която носим на пътя за себе си и околните, започва с избора ни на кола! Потресен съм от случващото се на пътя! Потресен съм от гъзари без пукнат лев. Едно време поне само тези със супер скъпите коли правеха бели, което пак беше по-приемливо от сега - всеки идиот с бегачка за 5000лв. се прави на Кен Блок. А състоянието на масовия автомобил на пътя е потресаващо опасно!!! Няма технически преглед като хората, няма полиция като хората - поне хората да са като хората