Здравейте,
В момента ловувам за следващото ми голфче и в момента на хоризонта се зададе едно AUQ, знам, че разликата между AUQ и AUM е само софтуерна и в скоростните кутии. 180 к.с. е с 6 скоростна, въпросът ми главно е, скоростите дълги ли са като на 5 скоростната кутия и дефакто 6тата се явява само за икономия (главно)? Или са по-къси като дизелските?
П.С. това е конкретно колата която ще ходя да гледам утре - http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?to ... ink=fkn17n и ми прави впечатление, че не е с рекаро салон а пише, че е гти..?
1.8т 150к.с. или 180 к.с. (по-скоро 5 или 6 скорости)
- stoev87
- Автомобил:
- Двигател:
Re: 1.8т 150к.с. или 180 к.с. (по-скоро 5 или 6 скорости)
Еми аз така като гледам почти няма разлика в дължината
1.8Т 150кс
Transmission - Gear ratio
1th gear ratio:3,30:1
2th gear ratio:1,94:1
3th gear ratio:1,31:1
4th gear ratio:1,03:1
5th gear ratio:0,84:1
Reverse gear ratio:3,06:1
Final drive:3,68:1
RPM at 120 km/h (theoretical):3.100 rpm
1.8T 180кс
1th gear ratio:3,36:1
2th gear ratio:2,09:1
3th gear ratio:1,47:1
4th gear ratio:1,15:1
5th gear ratio:0,93:1
6th gear ratio:0,76:1
Reverse gear ratio:3,12:1
Final drive:3,94:1
RPM at 120 km/h (theoretical):3.000 rpm
Като знаеш вече предавателните числа и размера на гумите можеш да си поиграеш с тоя калкулатор и да сметнеш точно разликите
http://calc.teammfactory.com/
1.8Т 150кс
1.8T 180кс
Като знаеш вече предавателните числа и размера на гумите можеш да си поиграеш с тоя калкулатор и да сметнеш точно разликите
- Darkbound
- Автомобил: Golf 4 V6 204HP 4Motion
- Двигател: BDE
Благодаря много! :)
- pe6kata
- VW експерт
- Автомобил: passat corrado
- Двигател: AAA и АBV turbo
stoev87 написа:Еми аз така като гледам почти няма разлика в дължината
1.8Т 150кс
1.8T 180кс
мнението ти е подвеждащо, нещата не са така.
- Darkbound
- Автомобил: Golf 4 V6 204HP 4Motion
- Двигател: BDE
pe6kata, би ли обяснил тогава как са и кое е подвеждащото?
- pe6kata
- VW експерт
Разбира се.
Първо - при 5-степенната кутия, 1.8т се оомплектова с кутии с различни диференциали - 3.68:1; 3,94:1 и 4,25:1
Ясно е, че без да се знае кода на кутията, няма как да се каже с какви обороти/скорости ще върви колата. Тази кутия е тип 02J.
Второ - модела с 6-степенна кутия ползва кутия тип 02М. Кутията е доста особена - с два вторични вала е, съответно и с две различни главни предавания (разбирай различни диференциали- обща корона с два пиньона). От 1 до 4-та е предавка е единия диф, за 5 и 6-та е друг. В сметките на колегата е заложен само един диф, което обезсмисля всяо последващо анализиране. Кутията също има различни кодове.
Първо - при 5-степенната кутия, 1.8т се оомплектова с кутии с различни диференциали - 3.68:1; 3,94:1 и 4,25:1
Ясно е, че без да се знае кода на кутията, няма как да се каже с какви обороти/скорости ще върви колата. Тази кутия е тип 02J.
Второ - модела с 6-степенна кутия ползва кутия тип 02М. Кутията е доста особена - с два вторични вала е, съответно и с две различни главни предавания (разбирай различни диференциали- обща корона с два пиньона). От 1 до 4-та е предавка е единия диф, за 5 и 6-та е друг. В сметките на колегата е заложен само един диф, което обезсмисля всяо последващо анализиране. Кутията също има различни кодове.
- stoev87
- Автомобил:
- Двигател:
Мнението ми ако е подвеждащо твоето звучи още по подвеждащо ...
Това са данните с които аз разполагам. Дай конкретни предавателни числа и диференциали и за двата мотора тогава да сметнем и да видим ? Така мнението ти е "не е така" ама не знам как е ...

- pe6kata
- VW експерт
С риск да те поставя в ситуация, при която ще изглеждаш глупаво, ще ти отговоря, че отговорите на въпросите ти са в мнението ми, което коментираш.
Почети малко за кутиите, поинтересувай се, направи някоя кутия и чак след може да си говорим за кутии. Това, че си намерил калкулатор в нета, който да сметне "твоите" данни не означава много.
Към теб толкова.
Към автора- има вариант, при който на последните предавки при 5и 6 степенни кутии, скоростта да е почти еднаква, с леко преимущество на 6 степенната, когато се ползва най-дългия за 1.8т 3.68 диф при 5степенната. Много често обаче се срещат и други диференциали и тогава разлината се задълбочава.
Затова без да се знаят кодовете на кутиите(или да се покара колата поне), няма как да се говори категорично
Всяка кутия си има преимущества и недостатъци. Аз лично предпочитам за сток кола 5-степенната с 3.68 диф
Почети малко за кутиите, поинтересувай се, направи някоя кутия и чак след може да си говорим за кутии. Това, че си намерил калкулатор в нета, който да сметне "твоите" данни не означава много.
Към теб толкова.
Към автора- има вариант, при който на последните предавки при 5и 6 степенни кутии, скоростта да е почти еднаква, с леко преимущество на 6 степенната, когато се ползва най-дългия за 1.8т 3.68 диф при 5степенната. Много често обаче се срещат и други диференциали и тогава разлината се задълбочава.
Затова без да се знаят кодовете на кутиите(или да се покара колата поне), няма как да се говори категорично
Всяка кутия си има преимущества и недостатъци. Аз лично предпочитам за сток кола 5-степенната с 3.68 диф
- stoev87
- Автомобил:
- Двигател:
pe6kata написа:С риск да те поставя в ситуация, при която ще изглеждаш глупаво, ще ти отговоря, че отговорите на въпросите ти са в мнението ми, което коментираш.
Към теб толкова.
Само не разбрах какво във това което съм дал като данни е подвеждащо ? Предавателните числа ? Ако са различни кажи какви са ? Няма "мой" данни - има VAG данни.За диференциалите които съм дал - тези са стандартните които най-често се комбинират с тези кутии . Може да има и други нестандартни (спортни) и т.н не споря .Но това неправи информацията невярна . Просто можеше да я допълниш с факти вместо да се заяждаш с мен.
pe6kata написа:Към автора- има вариант, при който на последните предавки при 5и 6 степенни кутии, скоростта да е почти еднаква, с леко преимущество на 6 степенната,
Значи сам потвърждаваш "моите" данни . Но карай ...
Аз си мислих че тука целта ни е да си помагаме и да дискутираме неща които да са полезни на колегите но виждам че твоята идея била да ме поставиш във някаква ситуация в която да съм се чувствал глупаво ... Без да знаеш от какво се интересувам и какво правя влизаш с рогата напред и ми даваш някакви лични насоки и препоръки. Хубаво твоя воля щом това те кара да се чувстваш по-добре . Явно само ти имаш право да се изказваш по темата от първа инстанция ...
- pe6kata
- VW експерт
stoev87 написа:...Само не разбрах какво във това което съм дал като данни е подвеждащо...
stoev87 написа:Еми аз така като гледам почти няма разлика в дължината...
pe6kata написа: има вариант, при който на последните предавки при 5и 6 степенни кутии, скоростта да е почти еднаква, с леко преимущество на 6 степенната, когато се ползва най-дългия за 1.8т 3.68 диф при 5степенната.
От един вариант правиш генерално заключение!
stoev87 написа: Дай конкретни предавателни числа и диференциали и за двата мотора тогава да сметнем и да видим ?
pe6kata написа: при 5-степенната кутия, 1.8т се оомплектова с кутии с различни диференциали - 3.68:1; 3,94:1 и 4,25:1
При този тип кутия, обикновено предавателните числа на скоростите са еднакви, разликата е само в дифа, предавките си ги посочил. Написал съм и трите възможни фабрично влагани диференциали (има и един 3,65:1 вграждан при 1.8т 180к.с. с 5-степенна кутия с код ЕНА, но е рядък). Искаш числа - дал съм ти, смятай.
stoev87 написа:... диференциалите които съм дал - тези са стандартните които най-често се комбинират с тези кутии . Може да има и други нестандартни (спортни) и т.н не споря ...
Идея си нямаш кое е стандартно и е масово. Написал си това, което ти е излязло в гугъл. Посочил съм вариантите за фабрично вграждани диференциали при 5-степенната. Масово се срещат първите два дифа.
За 6-степенната кутия нещата ти са мазало, затова само те насочих:
pe6kata написа: Модела с 6-степенна кутия ползва кутия тип 02М. Кутията е доста особена - с два вторични вала е, съответно и с две различни главни предавания (разбирай различни диференциали- обща корона с два пиньона). От 1 до 4-та е предавка е единия диф, за 5 и 6-та е друг. В сметките на колегата е заложен само един диф, което обезсмисля всяо последващо анализиране. Кутията също има различни кодове.
02М кутия с втори диференциал (за 5-6 предавка) на 3,94:1 няма . Това предавателно число се използва за първи диф (както и няколко други), докато ти го слагаш в сметките като втори. Отделно че съм доста предубеден, че въобще съществува скоростна кутия с такива предавателни числа, каквито си посочил! Винаги предавателните числа на 4 и 5-та предавка са много близки, абсурд е да има такава разлика. Има няколко кода на такава бензинова кутия на предно - FZQ, ERR... Дай да видим кой код кутия си анализирал по-горе. FZQ ползва посочените от теб диф като първи, както и от 1 до 4-та предавка, но дотам. Действително си налучкал доста близо реалната скорост на 6-та някакси.
stoev87 написа:Може да има и други нестандартни (спортни) и т.н не споря ...
Къде видя да говоря за спортни или нестандартни? Да, има спортни.
На това ти ниво на знания с мен не може да спориш! Единствено може да четеш внимателно и да си водиш записки, евентуално и да питаш по нормален начин.
stoev87 написа: Значи сам потвърждаваш "моите" данни . Но карай ...
Този извод е твой, не мой. По какъв начин си достигнал до него, идея си нямам. Не мога да коментирам.
stoev87 написа:Аз си мислих че тука целта ни е да си помагаме и да дискутираме неща които да са полезни на колегите но виждам че твоята идея била да ме поставиш във някаква ситуация в която да съм се чувствал глупаво ... Без да знаеш от какво се интересувам и какво правя влизаш с рогата напред и ми даваш някакви лични насоки и препоръки. Хубаво твоя воля щом това те кара да се чувстваш по-добре . Явно само ти имаш право да се изказваш по темата от първа инстанция ...
Сега... Стоев, по много мухловски и изтъркан начин тръгваш да спекулираш с идеята на форума, че съм целял да заяждам с теб и т.н. Не ме интересува от какво се интересуваш, нито с какво се занимаваш. Дори не съм знаел за съществуването ти до този момент. А иначе какъв си, вече ми е ясно.
Наясно си че хал хабер си нямаш от това което си писал, дал съм предостатъчно информация, дето трудно ще я намериш,(много четене и много разглобени и преработени кутии) напълно безвъзмездно и накрая имаш наглостта на ми подскачаш като ощипана мома?!
Внимателно препрочетох написаното и никъде не видях до този момент заяждане, провокация или каквото и да е негативно отношение към теб. От твоя страна е налице в отговорите.
Наскоро пак един умник като тебе ... аналогичен случай: viewtopic.php?f=59&t=459698&start=60
Достатъчно.
Успех с кутиите.
- stoev87
- Автомобил:
- Двигател:
Може да имаш по-големи знания , не те познавам и не споря . Но начина ти на поднасяне на информация е меко казано странен и в следствие на това крайния резултат остава мъглив и неясен. Това че ме цитираш ред по ред не прави тежестта на мнението ти по-голяма.
Кое не е така ? Предавателните числа за които сам казваш че са абсолютно същите ? Диференциалите за които за 5 степенната кутия казваш
или този за 6-степенната за която крайния резултат със посочения диф е реален ?
Кой сега прави генерални заключения че нещата не били така ? Може в някой конкретен случай при нестандартни диференциали да не са така но в общия масов случай се получава че са точно така. Пак казвам можеше да ме допълниш още с първия си пост и да кажеш че съществуват и други диференциали а не да влизаш с рогата напред и да ми казваш как съм подвеждал и че нещата не били така.
И ако позволиш няколко думи в по личен план - понеже и ти си позволяваш да правиш доста лични коментари.
Разбрахме че много знаеш това хубаво - похвално е даже - начина ти на споделяне на тези знания обаче малко куца . Личното ти отношение като към колега обаче е доста смущаващо и дори арогантно . Говориш от първа инстанция силно снизходително и пренебрежително . Позволяваш си да сипеш куп лични квалификации по мой адрес именно без да ме познаваш ,което показва единствено ниска култура и е белег за някакви комплекси . Има колеги които ме познават и могат да кажат дали моите мнения във форума и каква част от тях са били полезни и каква част са били празни приказки. Когато не си съгласен с нещо нормалното отношение е да обясниш спокойно и аргументирано с какво не си съгласен и да посочиш факти в подкрепа на тезата си . Товоя подход е малко по различен ... Казваш - вие говорите глупости - аз казвам че нещата не са така ! Как са точно няма да ви кажа ама ще ме слушате мене щото аз много ги разбирам и не сте ми на нивото ...
Няма лошо човек да знае повече от другите но е хубаво да не се взима винаги толкова на сериозно . 
pe6kata написа:stoev87 написа:Еми аз така като гледам почти няма разлика в дължината
1.8Т 150кс
1.8T 180кс
мнението ти е подвеждащо, нещата не са така.
Кое не е така ? Предавателните числа за които сам казваш че са абсолютно същите ? Диференциалите за които за 5 степенната кутия казваш
(има и един 3,65:1 вграждан при 1.8т 180к.с. с 5-степенна кутия с код ЕНА, но е рядък).
Кой сега прави генерални заключения че нещата не били така ? Може в някой конкретен случай при нестандартни диференциали да не са така но в общия масов случай се получава че са точно така. Пак казвам можеше да ме допълниш още с първия си пост и да кажеш че съществуват и други диференциали а не да влизаш с рогата напред и да ми казваш как съм подвеждал и че нещата не били така.
И ако позволиш няколко думи в по личен план - понеже и ти си позволяваш да правиш доста лични коментари.

Разбрахме че много знаеш това хубаво - похвално е даже - начина ти на споделяне на тези знания обаче малко куца . Личното ти отношение като към колега обаче е доста смущаващо и дори арогантно . Говориш от първа инстанция силно снизходително и пренебрежително . Позволяваш си да сипеш куп лични квалификации по мой адрес именно без да ме познаваш ,което показва единствено ниска култура и е белег за някакви комплекси . Има колеги които ме познават и могат да кажат дали моите мнения във форума и каква част от тях са били полезни и каква част са били празни приказки. Когато не си съгласен с нещо нормалното отношение е да обясниш спокойно и аргументирано с какво не си съгласен и да посочиш факти в подкрепа на тезата си . Товоя подход е малко по различен ... Казваш - вие говорите глупости - аз казвам че нещата не са така ! Как са точно няма да ви кажа ама ще ме слушате мене щото аз много ги разбирам и не сте ми на нивото ...

- pe6kata
- VW експерт
stoev87 написа:pe6kata написа:мнението ти е подвеждащо, нещата не са така.
Позволяваш си да сипеш куп лични квалификации по мой адрес именно без да ме познаваш ,което показва единствено ниска култура и е белег за някакви комплекси . Когато не си съгласен с нещо нормалното отношение е да обясниш спокойно и аргументирано с какво не си съгласен и да посочиш факти в подкрепа на тезата си .
Човече, след написното от мен да ме питаш кое е подвеждащото в мнението ти, и наистина да не си разбрал, е малоумно, признак на нисък интелект и комплекси. Нормално, спокойно и аргументирано изнесох факти и обяснения в подкрепа на тезата си. Прави ми впечатление, че четеш написаното избирателно. До момента съм си спестил каквито и да е лични квалификации и обиди към - някъде да срещаш да съм те наричал примерно: мухльо, наглец, глупак, идиот, дървен философ?!
Нямам намерение да влизам в полемики от подобно ниво, така че приключвам.
- stoev87
- Автомобил:
- Двигател:
pe6kata написа:някъде да срещаш да съм те наричал примерно: мухльо, наглец, глупак, идиот, дървен философ?!
Пешка мислех те за по-интелигентен а ти се оказваш ниска топка поне по отношение на нормално ниво на комуникацията си с хора . И това за твое съжаление няма как да го компенсираш със внимателно четене и водене на записки защото е до пропуснато възпитание. Падаш ниско и се излагаш но твое право е. В живота може да си "голямата работа" но тука във виртуалното пространство за добро или лошо всички сме равни.
Единственото нещо което има стойност тук и което може да ти даде предимство са смислените аргументи подплатени с факти черно на бяло а не личните квалификации и тънки обиди и това да казваш на кой какви записки да си води докато ти говориш. Не броят на постовете има значение а тяхното съдържание. Не е нужно да ми даваш линкове да ти чета героичните махлеснки спорове с хора които си нямат хал хабер за какво говорят. Ако се опитваш да правиш аналогия с мен - много сериозно си объркал човека този път. Имам достатъчно подготовка за да не се вържа на празни приказки и недомлъвки и да те гледам и слушам в захлас но предполагам че вече си започнал да осъзнаваш грешката си ...

stoev87 написа:1.8Т 150кс
Ето ти ОФИЦИЯЛЕН технически бюлетин от VAG за 1.8Т 150кс 5-speed , конкретно за golf mk4 в момента не успявам да го намеря но за А3 8L на практика е идентичен.
http://www.audi.de/content/dam/ngw/prod ... b1_18t.pdf
Данните от него "учудващо" съвпадат на 100% с "моите" . Къде точно е невярната и подвеждаща информация която казваш че давам ? Питам те още веднъж ?
За 6-степенната кутия от А3 документацията в случая не върши работа защото се комбинира със Quattro и различни диференциали респективно.
Имаш ли още някой оригинален и духовит , снизходителен коментар по темата ? Като ще те помоля този път да се придържаш и подкрепяш с факти и по възможност само от официални източници а не само от уникалния ти житейски опит ? Не че не ти вярвам на честната дума и че е така щото ти си казал ама все пак на VAG имам малко повече доверие ...
- pe6kata
- VW експерт
stoev87 написа: Не е нужно да ми даваш линкове да ти чета героичните махлеснки спорове с хора които си нямат хал хабер за какво говорят. Ако се опитваш да правиш аналогия с мен - много сериозно си объркал човека този път.
Тук си прав, тук наистина съм те объркал с човека, малко трудно схваща, но ... схваща. За разлика от теб. Ти си въобразяваш, че знаеш за какво говориш?!
Посочи ми една моя дума, в която оспорвам тези данни като предавки и резултат?!
stoev87 написа: 1.8Т 150кс
pe6kata написа:При този тип кутия, обикновено предавателните числа на скоростите са еднакви, разликата е само в дифа, предавките си ги посочил. Написал съм и трите възможни фабрично влагани диференциали (има и един 3,65:1 вграждан при 1.8т 180к.с. с 5-степенна кутия с код ЕНА, но е рядък). Искаш числа - дал съм ти, смятай.
Продължаваш да твърдиш, че незнаеш кое е подвеждащото? Или не ти изнася?
stoev87 написа: Нямам претенциите да знам всичко за скоростните кутии за разлика от теб , и съм винаги готов да науча нещо ново за което ще съм дори благодарен. Ако ти разполагаше с някакви по-различни официални данни подозирам че щеше да ги дадеш още в първия си пост вместо да разтягаш локуми и да се опитваш да ми правиш психопортрет вече цяла страница
Какви претенции може да имаш ти специално за скоростни кутии

Не мисля, че има сила, която да те научи. Единственото, което може да ти влезе в главата е ... щанга, поуоска.
Казваш, че не съм посочил данни - напротив, посочил съм рпедавателни числа, дори съм ти написал кодове на кутии. Наясно ли си какво значи код на кутия? Чакам линкове за подкрепа написаното от теб за 6-степенна. Да знаеш само, че в нета има доста невярна информация по отношение на кодове и предавателни числа

- stoev87
- Автомобил:
- Двигател:
pe6kata написа:Единственото, което може да ти влезе в главата е ... щанга, поуоска....
Не мислиш ли че леко прекаляваш и тука вече премина "границата" или просто това ти е нормалното ниво на комуникация с колеги и в Елхово така си говорите ?

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”