1.8т 150к.с. или 180 к.с. (по-скоро 5 или 6 скорости)

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
Darkbound
Автомобил: Golf 4 V6 204HP 4Motion
Двигател: BDE

1.8т 150к.с. или 180 к.с. (по-скоро 5 или 6 скорости)

Мнениеот Darkbound » Чет 15 сеп 2016 13:46

Здравейте,

В момента ловувам за следващото ми голфче и в момента на хоризонта се зададе едно AUQ, знам, че разликата между AUQ и AUM е само софтуерна и в скоростните кутии. 180 к.с. е с 6 скоростна, въпросът ми главно е, скоростите дълги ли са като на 5 скоростната кутия и дефакто 6тата се явява само за икономия (главно)? Или са по-къси като дизелските?

П.С. това е конкретно колата която ще ходя да гледам утре - http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?to ... ink=fkn17n и ми прави впечатление, че не е с рекаро салон а пише, че е гти..?

Потребителски аватар
stoev87
Автомобил:
Двигател:

Re: 1.8т 150к.с. или 180 к.с. (по-скоро 5 или 6 скорости)

Мнениеот stoev87 » Пет 16 сеп 2016 16:36

Еми аз така като гледам почти няма разлика в дължината

1.8Т 150кс
Transmission - Gear ratio

1th gear ratio:3,30:1
2th gear ratio:1,94:1
3th gear ratio:1,31:1
4th gear ratio:1,03:1
5th gear ratio:0,84:1
Reverse gear ratio:3,06:1
Final drive:3,68:1
RPM at 120 km/h (theoretical):3.100 rpm

1.8T 180кс

1th gear ratio:3,36:1
2th gear ratio:2,09:1
3th gear ratio:1,47:1
4th gear ratio:1,15:1
5th gear ratio:0,93:1
6th gear ratio:0,76:1
Reverse gear ratio:3,12:1
Final drive:3,94:1
RPM at 120 km/h (theoretical):3.000 rpm

Като знаеш вече предавателните числа и размера на гумите можеш да си поиграеш с тоя калкулатор и да сметнеш точно разликите

http://calc.teammfactory.com/

Потребителски аватар
Darkbound

Мнениеот Darkbound » Пет 16 сеп 2016 17:01

Благодаря много! :)

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Мнениеот pe6kata » Пет 16 сеп 2016 17:21

stoev87 написа:Еми аз така като гледам почти няма разлика в дължината

1.8Т 150кс

1.8T 180кс

Като знаеш вече предавателните числа и размера на гумите можеш да си поиграеш с тоя калкулатор и да сметнеш точно разликите

мнението ти е подвеждащо, нещата не са така.

Потребителски аватар
Darkbound

Мнениеот Darkbound » Пет 16 сеп 2016 18:37

pe6kata, би ли обяснил тогава как са и кое е подвеждащото?

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Пет 16 сеп 2016 21:18

Разбира се.
Първо - при 5-степенната кутия, 1.8т се оомплектова с кутии с различни диференциали - 3.68:1; 3,94:1 и 4,25:1
Ясно е, че без да се знае кода на кутията, няма как да се каже с какви обороти/скорости ще върви колата. Тази кутия е тип 02J.

Второ - модела с 6-степенна кутия ползва кутия тип 02М. Кутията е доста особена - с два вторични вала е, съответно и с две различни главни предавания (разбирай различни диференциали- обща корона с два пиньона). От 1 до 4-та е предавка е единия диф, за 5 и 6-та е друг. В сметките на колегата е заложен само един диф, което обезсмисля всяо последващо анализиране. Кутията също има различни кодове.

Потребителски аватар
stoev87
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoev87 » Съб 17 сеп 2016 8:25

Мнението ми ако е подвеждащо твоето звучи още по подвеждащо ... :wink Това са данните с които аз разполагам. Дай конкретни предавателни числа и диференциали и за двата мотора тогава да сметнем и да видим ? Така мнението ти е "не е така" ама не знам как е ...

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Съб 17 сеп 2016 19:17

С риск да те поставя в ситуация, при която ще изглеждаш глупаво, ще ти отговоря, че отговорите на въпросите ти са в мнението ми, което коментираш.
Почети малко за кутиите, поинтересувай се, направи някоя кутия и чак след може да си говорим за кутии. Това, че си намерил калкулатор в нета, който да сметне "твоите" данни не означава много.
Към теб толкова.

Към автора- има вариант, при който на последните предавки при 5и 6 степенни кутии, скоростта да е почти еднаква, с леко преимущество на 6 степенната, когато се ползва най-дългия за 1.8т 3.68 диф при 5степенната. Много често обаче се срещат и други диференциали и тогава разлината се задълбочава.
Затова без да се знаят кодовете на кутиите(или да се покара колата поне), няма как да се говори категорично
Всяка кутия си има преимущества и недостатъци. Аз лично предпочитам за сток кола 5-степенната с 3.68 диф

Потребителски аватар
stoev87
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoev87 » Пон 19 сеп 2016 8:43

pe6kata написа:С риск да те поставя в ситуация, при която ще изглеждаш глупаво, ще ти отговоря, че отговорите на въпросите ти са в мнението ми, което коментираш.
Почети малко за кутиите, поинтересувай се, направи някоя кутия и чак след може да си говорим за кутии. Това, че си намерил калкулатор в нета, който да сметне "твоите" данни не означава много.
Към теб толкова.

Само не разбрах какво във това което съм дал като данни е подвеждащо ? Предавателните числа ? Ако са различни кажи какви са ? Няма "мой" данни - има VAG данни.За диференциалите които съм дал - тези са стандартните които най-често се комбинират с тези кутии . Може да има и други нестандартни (спортни) и т.н не споря .Но това неправи информацията невярна . Просто можеше да я допълниш с факти вместо да се заяждаш с мен.

pe6kata написа:Към автора- има вариант, при който на последните предавки при 5и 6 степенни кутии, скоростта да е почти еднаква, с леко преимущество на 6 степенната,

Значи сам потвърждаваш "моите" данни . Но карай ...

Аз си мислих че тука целта ни е да си помагаме и да дискутираме неща които да са полезни на колегите но виждам че твоята идея била да ме поставиш във някаква ситуация в която да съм се чувствал глупаво ... Без да знаеш от какво се интересувам и какво правя влизаш с рогата напред и ми даваш някакви лични насоки и препоръки. Хубаво твоя воля щом това те кара да се чувстваш по-добре . Явно само ти имаш право да се изказваш по темата от първа инстанция ...

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Вто 27 сеп 2016 10:06

stoev87 написа:...Само не разбрах какво във това което съм дал като данни е подвеждащо...

stoev87 написа:Еми аз така като гледам почти няма разлика в дължината...

pe6kata написа: има вариант, при който на последните предавки при 5и 6 степенни кутии, скоростта да е почти еднаква, с леко преимущество на 6 степенната, когато се ползва най-дългия за 1.8т 3.68 диф при 5степенната.

От един вариант правиш генерално заключение!
stoev87 написа: Дай конкретни предавателни числа и диференциали и за двата мотора тогава да сметнем и да видим ?

pe6kata написа: при 5-степенната кутия, 1.8т се оомплектова с кутии с различни диференциали - 3.68:1; 3,94:1 и 4,25:1

При този тип кутия, обикновено предавателните числа на скоростите са еднакви, разликата е само в дифа, предавките си ги посочил. Написал съм и трите възможни фабрично влагани диференциали (има и един 3,65:1 вграждан при 1.8т 180к.с. с 5-степенна кутия с код ЕНА, но е рядък). Искаш числа - дал съм ти, смятай.
stoev87 написа:... диференциалите които съм дал - тези са стандартните които най-често се комбинират с тези кутии . Може да има и други нестандартни (спортни) и т.н не споря ...

Идея си нямаш кое е стандартно и е масово. Написал си това, което ти е излязло в гугъл. Посочил съм вариантите за фабрично вграждани диференциали при 5-степенната. Масово се срещат първите два дифа.

За 6-степенната кутия нещата ти са мазало, затова само те насочих:
pe6kata написа: Модела с 6-степенна кутия ползва кутия тип 02М. Кутията е доста особена - с два вторични вала е, съответно и с две различни главни предавания (разбирай различни диференциали- обща корона с два пиньона). От 1 до 4-та е предавка е единия диф, за 5 и 6-та е друг. В сметките на колегата е заложен само един диф, което обезсмисля всяо последващо анализиране. Кутията също има различни кодове.

02М кутия с втори диференциал (за 5-6 предавка) на 3,94:1 няма . Това предавателно число се използва за първи диф (както и няколко други), докато ти го слагаш в сметките като втори. Отделно че съм доста предубеден, че въобще съществува скоростна кутия с такива предавателни числа, каквито си посочил! Винаги предавателните числа на 4 и 5-та предавка са много близки, абсурд е да има такава разлика. Има няколко кода на такава бензинова кутия на предно - FZQ, ERR... Дай да видим кой код кутия си анализирал по-горе. FZQ ползва посочените от теб диф като първи, както и от 1 до 4-та предавка, но дотам. Действително си налучкал доста близо реалната скорост на 6-та някакси.
stoev87 написа:Може да има и други нестандартни (спортни) и т.н не споря ...

Къде видя да говоря за спортни или нестандартни? Да, има спортни.
На това ти ниво на знания с мен не може да спориш! Единствено може да четеш внимателно и да си водиш записки, евентуално и да питаш по нормален начин.
stoev87 написа: Значи сам потвърждаваш "моите" данни . Но карай ...

Този извод е твой, не мой. По какъв начин си достигнал до него, идея си нямам. Не мога да коментирам.
stoev87 написа:Аз си мислих че тука целта ни е да си помагаме и да дискутираме неща които да са полезни на колегите но виждам че твоята идея била да ме поставиш във някаква ситуация в която да съм се чувствал глупаво ... Без да знаеш от какво се интересувам и какво правя влизаш с рогата напред и ми даваш някакви лични насоки и препоръки. Хубаво твоя воля щом това те кара да се чувстваш по-добре . Явно само ти имаш право да се изказваш по темата от първа инстанция ...

Сега... Стоев, по много мухловски и изтъркан начин тръгваш да спекулираш с идеята на форума, че съм целял да заяждам с теб и т.н. Не ме интересува от какво се интересуваш, нито с какво се занимаваш. Дори не съм знаел за съществуването ти до този момент. А иначе какъв си, вече ми е ясно.
Наясно си че хал хабер си нямаш от това което си писал, дал съм предостатъчно информация, дето трудно ще я намериш,(много четене и много разглобени и преработени кутии) напълно безвъзмездно и накрая имаш наглостта на ми подскачаш като ощипана мома?!
Внимателно препрочетох написаното и никъде не видях до този момент заяждане, провокация или каквото и да е негативно отношение към теб. От твоя страна е налице в отговорите.
Наскоро пак един умник като тебе ... аналогичен случай: viewtopic.php?f=59&t=459698&start=60
Достатъчно.
Успех с кутиите.

Потребителски аватар
stoev87
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoev87 » Вто 27 сеп 2016 11:39

Може да имаш по-големи знания , не те познавам и не споря . Но начина ти на поднасяне на информация е меко казано странен и в следствие на това крайния резултат остава мъглив и неясен. Това че ме цитираш ред по ред не прави тежестта на мнението ти по-голяма.

pe6kata написа:
stoev87 написа:Еми аз така като гледам почти няма разлика в дължината

1.8Т 150кс

1.8T 180кс

мнението ти е подвеждащо, нещата не са така.

Кое не е така ? Предавателните числа за които сам казваш че са абсолютно същите ? Диференциалите за които за 5 степенната кутия казваш
(има и един 3,65:1 вграждан при 1.8т 180к.с. с 5-степенна кутия с код ЕНА, но е рядък).

или този за 6-степенната за която крайния резултат със посочения диф е реален ?

Кой сега прави генерални заключения че нещата не били така ? Може в някой конкретен случай при нестандартни диференциали да не са така но в общия масов случай се получава че са точно така. Пак казвам можеше да ме допълниш още с първия си пост и да кажеш че съществуват и други диференциали а не да влизаш с рогата напред и да ми казваш как съм подвеждал и че нещата не били така.

И ако позволиш няколко думи в по личен план - понеже и ти си позволяваш да правиш доста лични коментари. :wink
Разбрахме че много знаеш това хубаво - похвално е даже - начина ти на споделяне на тези знания обаче малко куца . Личното ти отношение като към колега обаче е доста смущаващо и дори арогантно . Говориш от първа инстанция силно снизходително и пренебрежително . Позволяваш си да сипеш куп лични квалификации по мой адрес именно без да ме познаваш ,което показва единствено ниска култура и е белег за някакви комплекси . Има колеги които ме познават и могат да кажат дали моите мнения във форума и каква част от тях са били полезни и каква част са били празни приказки. Когато не си съгласен с нещо нормалното отношение е да обясниш спокойно и аргументирано с какво не си съгласен и да посочиш факти в подкрепа на тезата си . Товоя подход е малко по различен ... Казваш - вие говорите глупости - аз казвам че нещата не са така ! Как са точно няма да ви кажа ама ще ме слушате мене щото аз много ги разбирам и не сте ми на нивото ... :wink Няма лошо човек да знае повече от другите но е хубаво да не се взима винаги толкова на сериозно . :th_up

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Вто 27 сеп 2016 13:25

stoev87 написа:
pe6kata написа:мнението ти е подвеждащо, нещата не са така.

Кое не е така ? Предавателните числа за които сам казваш че са абсолютно същите ? Диференциалите за които за 5 степенната кутия казваш
или този за 6-степенната за която крайния резултат със посочения диф е реален ?

Позволяваш си да сипеш куп лични квалификации по мой адрес именно без да ме познаваш ,което показва единствено ниска култура и е белег за някакви комплекси . Когато не си съгласен с нещо нормалното отношение е да обясниш спокойно и аргументирано с какво не си съгласен и да посочиш факти в подкрепа на тезата си .

Човече, след написното от мен да ме питаш кое е подвеждащото в мнението ти, и наистина да не си разбрал, е малоумно, признак на нисък интелект и комплекси. Нормално, спокойно и аргументирано изнесох факти и обяснения в подкрепа на тезата си. Прави ми впечатление, че четеш написаното избирателно. До момента съм си спестил каквито и да е лични квалификации и обиди към - някъде да срещаш да съм те наричал примерно: мухльо, наглец, глупак, идиот, дървен философ?!
Нямам намерение да влизам в полемики от подобно ниво, така че приключвам.

Потребителски аватар
stoev87
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoev87 » Вто 27 сеп 2016 18:24

pe6kata написа:някъде да срещаш да съм те наричал примерно: мухльо, наглец, глупак, идиот, дървен философ?!

Пешка мислех те за по-интелигентен а ти се оказваш ниска топка поне по отношение на нормално ниво на комуникацията си с хора . И това за твое съжаление няма как да го компенсираш със внимателно четене и водене на записки защото е до пропуснато възпитание. Падаш ниско и се излагаш но твое право е. В живота може да си "голямата работа" но тука във виртуалното пространство за добро или лошо всички сме равни.
Единственото нещо което има стойност тук и което може да ти даде предимство са смислените аргументи подплатени с факти черно на бяло а не личните квалификации и тънки обиди и това да казваш на кой какви записки да си води докато ти говориш. Не броят на постовете има значение а тяхното съдържание. Не е нужно да ми даваш линкове да ти чета героичните махлеснки спорове с хора които си нямат хал хабер за какво говорят. Ако се опитваш да правиш аналогия с мен - много сериозно си объркал човека този път. Имам достатъчно подготовка за да не се вържа на празни приказки и недомлъвки и да те гледам и слушам в захлас но предполагам че вече си започнал да осъзнаваш грешката си ... :wink Нямам претенциите да знам всичко за скоростните кутии за разлика от теб , и съм винаги готов да науча нещо ново за което ще съм дори благодарен. Но имам претенциите когато някои се опитва да води смислен и аргументиран спор със мен да си подкрепя тезата с факти. Ако ти разполагаше с някакви по-различни официални данни подозирам че щеше да ги дадеш още в първия си пост вместо да разтягаш локуми и да се опитваш да ми правиш психопортрет вече цяла страница .

stoev87 написа:1.8Т 150кс

Ето ти ОФИЦИЯЛЕН технически бюлетин от VAG за 1.8Т 150кс 5-speed , конкретно за golf mk4 в момента не успявам да го намеря но за А3 8L на практика е идентичен.

http://www.audi.de/content/dam/ngw/prod ... b1_18t.pdf

Данните от него "учудващо" съвпадат на 100% с "моите" . Къде точно е невярната и подвеждаща информация която казваш че давам ? Питам те още веднъж ?
За 6-степенната кутия от А3 документацията в случая не върши работа защото се комбинира със Quattro и различни диференциали респективно.

Имаш ли още някой оригинален и духовит , снизходителен коментар по темата ? Като ще те помоля този път да се придържаш и подкрепяш с факти и по възможност само от официални източници а не само от уникалния ти житейски опит ? Не че не ти вярвам на честната дума и че е така щото ти си казал ама все пак на VAG имам малко повече доверие ...

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Чет 29 сеп 2016 16:30

stoev87 написа: Не е нужно да ми даваш линкове да ти чета героичните махлеснки спорове с хора които си нямат хал хабер за какво говорят. Ако се опитваш да правиш аналогия с мен - много сериозно си объркал човека този път.

Тук си прав, тук наистина съм те объркал с човека, малко трудно схваща, но ... схваща. За разлика от теб. Ти си въобразяваш, че знаеш за какво говориш?!

Посочи ми една моя дума, в която оспорвам тези данни като предавки и резултат?!
stoev87 написа: 1.8Т 150кс

pe6kata написа:При този тип кутия, обикновено предавателните числа на скоростите са еднакви, разликата е само в дифа, предавките си ги посочил. Написал съм и трите възможни фабрично влагани диференциали (има и един 3,65:1 вграждан при 1.8т 180к.с. с 5-степенна кутия с код ЕНА, но е рядък). Искаш числа - дал съм ти, смятай.

Продължаваш да твърдиш, че незнаеш кое е подвеждащото? Или не ти изнася?
stoev87 написа: Нямам претенциите да знам всичко за скоростните кутии за разлика от теб , и съм винаги готов да науча нещо ново за което ще съм дори благодарен. Ако ти разполагаше с някакви по-различни официални данни подозирам че щеше да ги дадеш още в първия си пост вместо да разтягаш локуми и да се опитваш да ми правиш психопортрет вече цяла страница

Какви претенции може да имаш ти специално за скоростни кутии :icon_lol
Не мисля, че има сила, която да те научи. Единственото, което може да ти влезе в главата е ... щанга, поуоска.
Казваш, че не съм посочил данни - напротив, посочил съм рпедавателни числа, дори съм ти написал кодове на кутии. Наясно ли си какво значи код на кутия? Чакам линкове за подкрепа написаното от теб за 6-степенна. Да знаеш само, че в нета има доста невярна информация по отношение на кодове и предавателни числа :c020

Потребителски аватар
stoev87
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoev87 » Чет 29 сеп 2016 16:40

pe6kata написа:Единственото, което може да ти влезе в главата е ... щанга, поуоска....

Не мислиш ли че леко прекаляваш и тука вече премина "границата" или просто това ти е нормалното ниво на комуникация с колеги и в Елхово така си говорите ? :wink

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”