Самодиагностика на двигател RP Monojetronic 1.8

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Самодиагностика на двигател RP Monojetronic 1.8

Мнениеот NovobranecGT » Пон 14 юни 2004 12:55

Для моделей автомобилей: Volkswagen Passat 1,8
Система впрыска Bosch Mono-Jetronic
N кода Место отказа
 1-1-1-1 Отказ ECU.
 1-2-3-2 Позиционер (датчик N) дроссельной заслонки.
 2-1-2-1 Потенциометр дроссельной заслонки.
 2-1-2-2 Сигнал RРМ.
 2-2-1-2 Потенциометр дроссельной заслонки или соединительные провода.
 2-3-1-2 Датчик температуры ОЖ или соединительные провода.
 2-3-2-2 Датчик температуры воздуха или соединительные провода.
 2-3-4-1 Отказ цепи лямбда-датчика.
 2-3-4-2 Лямбда-датчик или соединительные провода.
 2-3-4-3 Отказ цепи лямбда-датчика.
 4-4-3-1 Kлапан управления скоростью ХХ.
 4-4-4-4 Отказов не обнаружено.
 0-0-0-0 Kонец вывода отказов.
Введение
Устройство управления Mono-Jetronic включает в себя память самодиагностики. Если в системе возникает отказ, загорается лампа табло (рис.1).
При запуске последовательности вывода кодов сигнальная лампа будет показывать четырехцифровые коды с интервалом в 2,5 сек между группами.
Если отакзы отсутствуют, то выводится код 4-4-4-4. В конце последовательности вывода кодов вывoдится код 0-0-0-0, при этом лампа будет мигать с интервалом в 2,5 сек.
Память сохраняет коды отказов только при включенном зажигании.
Диагностика
 Проверьте соединения всех проводов и предохранитель N18.
 Запустите двигатель, доведите его до нормальной рабочей температуры и дайте ему работать на ХХ.
 Не трогайте двигатель до окончания тестирования.
ПРИМЕЧAНИЕ: Если двигатель не запускается, включите стартер примерно на 6 сек, оставив зажигание ВKЛюченным.
 Подключите провод массы к красному разЪему около рукоятки переключения передач (рис.2), как минимум, на 5 сек.
 На автомобилях без такого разЪема подключите провод массы к желтому/черному проводу в многопозиционном разЪеме катушки зажигания (поз.1 рис.3), как минимум на 5 сек.
 Лампа табло должна начать мигать.
 Сосчитайте и запишите количество вспышек в каждой группе.
 Повторяйте тестирование, пока не получите код 0-0-0-0, указывающий на отсутствие в памяти кодов отказов.
 Если выводится код 4-4-4-4, это означает, что в системе Mono-Jetronic отказы отсутствуют.
Стирание памяти.
 ВЫKЛючите зажигание.
 Подключите провод массы к красному разЪему около рукоятки переключения передач (рис.2) или к желтому/черному проводу в многопозиционном разЪеме катушки зажигания (рис.3).
 ВKЛючите зажигание, по крайней мере, на 5 сек.
 Память стерта.
ПРИМЕЧAНИЕ: Kоды 2-3-4-1 и 2-3-4-3 могут быть стерты только отключением не менее чем на 30 сек. многопозиционного разЪема блока ECU при ВЫKЛюченном зажигании

При мен кабела за диагностика е отпред до инжекциона, а на таблото имам жълта лампа, която индикира наличието на грешки в системата.След стартиране на самодиагностиката грешките се показват чрез премигвания на въпросната жълта лампа на таблото.

-elektromer-

eto me!

Мнениеот -elektromer- » Вто 15 юни 2004 11:30

Точно както ми предложи , така и направих - дойдох в специалния клуб VW! :D
Сега на въпроса:
Аз имам Голф-2 GT , 1.8 моноинж., 90 коня , производство 1991 година!
Двигателя ми е RP.
Имам и борд-компютър , който показва на дисплей - час, разход на гориво, средна скорост, изминат пробег, температура на маслото и температура на околната среда!
Виждам , че ти много си се ровил по отношение на самодиагностиката и затова задавам въпроса си към теб!
Можеш ли да ми кажеш как да направя самодиагностиката за моята кола?
Това , което си дал все пак е за ПАССАТ!
Не знам дали моя Голф е момоджейтроник , или монотроник!
Освен това , на таблото аз нямам жълта лампа (светодиод)!
Имам свободна букса отпред до бобината , в нея има една клема.
Но към буксата влизат не един , а два жълти кабела -- явно трябва да са накъсо, след като буксата е единична (с една клема)!

Имам и две свободни букси , които са до скоростния лост.
В едната влизат два кабела , а в другата - един!

Как да направя диагностика , или по точно - да стартирам самодиагностиката?
Каква таблица за грешките да използвам , тази за ПАССАТА ли?

Предварително блгодаря! :D

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Вто 15 юни 2004 14:25

При мен е много лесно :D Давам клемата на буксата с двата кабела на маса и после гледам лампичката на таблото, която почва да показва кодовете
Буксата е в горния десен ъгъл на снимката:
Изображение
Спеца от сервиза ми каза, че трябвало да се прави на включен двигател....
Имаше един хубав руски сайт с авто софтуер.Там беше описано как се прави с буксите до скоростния лост, но пък ако си прочел всичко това на руски, която съм сложил в началото, там пише кой цвят кабел от до скоростния лост се дава на маса, а също знам, че ако нямаш светодиод на таблото трябва да сложиш между масата и кабела за диагностика(това си спомням, стига да не ме лъже паметта :cry: )

-elektromer-

Още нещо!

Мнениеот -elektromer- » Сря 16 юни 2004 12:01

Ако не ти е проблем , дай ми този руски линк(сайт) - може да намеря нещо и за моя голф.
Освен това , в началото на темата (там където си изложил руското обяснение) се споменават няколко схемички и картинки - рис.1 , 2 и 3 , но не се виждат!

Потребителски аватар
opipva4a
Палячо
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

ето

Мнениеот opipva4a » Сря 16 юни 2004 12:02

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Сря 16 юни 2004 12:12

Точно затова съм ти написал, че не мога да намеря сайта.Имаше рисунки но ме домързя да ги копирам преди и си копирах само упътването.... доколкото си спомням сайта беше www.elsoft.ru но сега няма такъж :x Ще търся из интернет още.....

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Сря 16 юни 2004 12:21

NovobranecGT написа:При мен е много лесно :D Давам клемата на буксата с двата кабела на маса и после гледам лампичката на таблото, която почва да показва кодовете
Буксата е в горния десен ъгъл на снимката:
Изображение
Спеца от сервиза ми каза, че трябвало да се прави на включен двигател....
Имаше един хубав руски сайт с авто софтуер.Там беше описано как се прави с буксите до скоростния лост, но пък ако си прочел всичко това на руски, която съм сложил в началото, там пише кой цвят кабел от до скоростния лост се дава на маса, а също знам, че ако нямаш светодиод на таблото трябва да сложиш между масата и кабела за диагностика(това си спомням, стига да не ме лъже паметта :cry: )

абе френд, като гледам тая букса жълтата, знаеш ли че и аз я имам и се ветрее свободно....но не може да имам самодиагностика на моя карбураторен 1,3, какво ли е това???

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Сря 16 юни 2004 12:34

Излъгах те колега, сайта е www.carsoft.ru, а конкретно ти трябва ето това http://www.carsoft.ru/avtorepair/sam/Volkswagen1.html
Надявам се да съм ти помогнал поне малко :roll:

Гост

Мнениеот Гост » Пон 21 юни 2004 18:43

Аз имам GOLF-2 1.8 моно инжекция 88год. Но в един сервиз ми казаха че на моят компютър не можело да се прави диагностика и да се зачистват грешки заштото е преди 91год. Вярно ли е това? Пък на мен ми е проблем защото карам и на газ и трупам грешки яка работа.

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Пон 21 юни 2004 22:20

Моя е точно 1988 година произведен и може да му се прави всякаква диагностика на електрониката :wink: Ония просто им кажи да.....

Гост

Мнениеот Гост » Вто 22 юни 2004 12:48

За моят компютър казаха че като е преди 91год. Няма извод за закачване към друг компютър за да ми зачистят грешките и да му направят диагностика.

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Вто 22 юни 2004 14:24

Отиваш на стенд на Бош, вадят ти специален кабел, който е с преходник с огклонение към компютъра със софтуера който прави диагностиката.Тоя кабел ти го слагат между ЕКУ-то и големия сноп кабели дето са с една обща голяма букса . . .

krugar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот krugar » Вто 22 юни 2004 16:55

Добре но каде да го тарся този стенд на Бош. Аз сам от враца и тук не зная да имаме такъв. А дали има и друг начин за зачистване на тия гадости / грешките /

Потребителски аватар
Krasi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Krasi » Сря 23 юни 2004 7:00

[quote]Добре но каде да го тарся този стенд на Бош. Аз сам от враца и тук не зная да имаме такъв. А дали има и друг начин за зачистване на тия гадости / грешките /

ела до Плевен като си нямате БОШ във Враца/не е голяма загуба де/, и ще ти покажа как се чистят или ще те заведа в Бош

Потребителски аватар
генгер
Автомобил: GOLF_IV_1600_SR
Двигател: AKL_101кс

Re: Самодиагностика на двигател RP Monojetronic 1.8

Мнениеот генгер » Съб 09 яну 2010 18:19

Гост написа:За моят компютър казаха че като е преди 91год. Няма извод за закачване към друг компютър за да ми зачистят грешките и да му направят диагностика.

на мен ми казаха в сервиз че може :screwy

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”