Здравейте колеги. Прецака ми се ел. механиката на стъклото и то на шофьорската врата. Поради някаква причина се е счупил зъб от венеца и то точно в горната част на затваряне. Въпросът ми е ако някой знае може ли да се намери по моргите механика на ел. стъкло без моторчето и на какви кинти? Колата е Пасат '95.
Благодаря предварително.
Ел. стъкло механизъм...
- Passat_bs
- Автомобил:
- Двигател:
От стария Пасат не става. Днес отивам да слагам новия- 200лв. Ходих в около 10 морги в Бургас и към 20 във Варна. Няма никъде. На мене ми се е счупил единия зъб на машинката и ми казаха , че е много трудно да си намеря втора употреба щото на седмицата идват по 2-3 да търсят същото. Отиди на аргончик да ти оформи един зъб, само че няма да ти издържи дълго време. Ако вземеш втора употреба пак ще е същото, тъй че 200 кинта 

- Pav3l
- Автомобил: bmw
- Двигател: 1998
- Контакти:
А някой знае ли колко струват и къде могат да се намерят фиксаторите, които придържат стъклото за вратата (за рамката/релсата), защото са ми счупени и левия, и десния. И сега когато затварям вратите при свалени стъкла се чува едно "ДръННН", от което имам усещането, че след някое от затварянията ще си купувам стъкла 

- silent
- Автомобил:
- Двигател:
Pav3l написа:А някой знае ли колко струват и къде могат да се намерят фиксаторите, които придържат стъклото за вратата (за рамката/релсата), защото са ми счупени и левия, и десния. И сега когато затварям вратите при свалени стъкла се чува едно "ДръННН", от което имам усещането, че след някое от затварянията ще си купувам стъкла
И моите при спуснати стъкла дрънчат. Мислех си че е нормално. Сигурен ли си че има счупени фиксатори. Преди години отварях врата ама по друг повод и не съм обследвал тоя въпрос. Какво представляват тези фиксатори.
- ЧАНДЛЪР БИНК
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Pav3l
- Автомобил: bmw
- Двигател: 1998
- Контакти:
silent написа:Pav3l написа:А някой знае ли колко струват и къде могат да се намерят фиксаторите, които придържат стъклото за вратата (за рамката/релсата), защото са ми счупени и левия, и десния. И сега когато затварям вратите при свалени стъкла се чува едно "ДръННН", от което имам усещането, че след някое от затварянията ще си купувам стъкла
И моите при спуснати стъкла дрънчат. Мислех си че е нормално. Сигурен ли си че има счупени фиксатори. Преди години отварях врата ама по друг повод и не съм обследвал тоя въпрос. Какво представляват тези фиксатори.
Напълно сигурен съм, че е от тях, защото вчера си извадих единия и го залепих с течен метал и днес го монтирах. Резултата е, че вече не дрънчи. Сега остава да видя колко време ще изкара...
Относно десния - при опита ми да го изкарам се оказа, че него изобщо го няма и така или иначе ще трябва да си купя поне един (ако другия устиска поне известно време...)
Въпросния фиксатор е пластмасов, и е закрепен на рамката на стъклото (която го закрепя за механизма). Част от него се прикрепя и към самото стъкло. Друга част от него пък се плъзга по релсата, когато стъклото се движи нагоре/надолу ---> точно тази част се чупи и после при затваряне се чува "Тряс" дори и при леко затваряне.
Като ви гледам сте изпаднали в паника. Кви са тия 100,200 лв. при мен проблема го реших с наваряване и стана само за 25 лв. с разглобяване и сглобяване. Проблема е само един че човека който ми го направи се подвизава в Правец.
Този номер по принцип става, но мисля че ще има два проблема. Първо след наваряването трябва да се нарежат новите зъби на машина иначе или ще ти затягат зъбните колела или ще се изронят новите зъби. И второ материала на заварката е много по-мек от този на зъбния венец и зъбното колело, който е закален. Т.е. наварените зъби няма да изкарат дълго. Особенно зимата, когато прозореца замръзва и при отваряне се товарят много първите 1-2 зацепени зъба.
Решил съм да пробвам друго. Ще се опитам да обърна зъбния венец на 180 градуса така че счупения зъб да е от долната страна. Тогава в горната част на движение ще има здрава предавка и прозореца ще работи без проблем. Проблемът ще се измести в долната част на движението и прозореца няма да може да се пуска съвсем до долу. Такъв вариант ме устройва. Ще пиша какъв е резултата.
Да споделя моето частично решение на въпроса. Обърнах на 180 градуса зъбния венец от механизма на стъклото. Така здравите зъби от венеца са в горната част на движение, а изронения зъб се намира в долната част (всъщност при мен той остана извън работния сектор на предавката). Сега прозореца се вдига и спуска без проблем. Единствен неприятен момент е, че крайните изключватели за горно и долно положение вече не съвпадат с крайните положения на стъклото. Сигурно може да се направи нещо и по този въпрос, но нямах време да отварям редуктора. Засега ще "целя" крайните положения с ключа.
Re: Ел. стъкло механизъм...
Виждам, че темата е стара, но реших да пусна едно мнение. Четох повечето теми по този въпрос и единствената причина за износването на зъбците някои посочиха мръсотията. Последната неделя и аз на свой ред разглобих вратата. Всичко беше абсолютно чисто , а стъклото се тормозеше. Забелязах , че пластината - водач се измята, т.е. поема зад лявата релса , вместо да е отпред, както е на снимката. Затова при първи симптоми на прескачане на зъбци, трябва стъклото да не се ползва , докато не се настрои. Иначе като повечето от нас ще си купуват нови механизми.

- dancing_niki
- Скиора
- Автомобил: VW Touareg V6 TDI Individual
- Двигател: CASA
Да споделя и моя опит с тези стъкла. Предния водач (откъм двигателния отсек) в/у металната конструкция е самия водач (текстилен) при мен се беше случило, че беше слезнал малко надолу, оттам изпуска стъклото и то се вади от предния водач и впоследствие по-трудно влиза там и това също може да доведе до изяждане на зъби. За пласмасовия фиксатор отзад - задължително трябва да го има иначе се рискува пак да се счупят зъби. Въпросния фиксатор от снимката по-горе може да се поръча като отделна част. Аз лично моя си го поръчах от Стиви Ауто на Раковска. По въпроса с наваряването на зъбите съм пробвал поне 5 пъти и ако няма кои да ти изреже зъбите като хората няма шанс да се оправят нещата, затова и си купих нов механизъм. За крайните изключватели е необходимо да се настрои голямата шайба под която се намира третия винт за закрепване на моторчето към повдигащия механизъм понеже предполагам, че моторчето работи с биметална пластинка, за да се изключи. Настройката на въпросната шантава шайба също е от основно значение понеже ако не е тя стъклото като опре в рамката в горно положение механизма започва да се усуква, а оттам и започват зъбите да не контактуват, със зъбното колело на моторчето, на 100% от площта им и така се изяждат.
Много ми е любопитно това ли е шайбата за настройване на крайните изключватели? И как става настройката? Ако имаше биметална пластина трябваше при натоварване на моторчето, и то голямо че чак изрони зъбците, просто да изключи , а не да върти безспир.