как си залепих тавана на голф2

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
martineli
Автомобил:
Двигател:

как си залепих тавана на голф2

Мнениеот martineli » Съб 22 дек 2007 14:37

Това лято като бехме на почивка от слънцето ми се отлепи тапицериятя на тавана на голфа.И тука преди около 2 месеца го свалих да го правя ама при свалянето ми си счупи ено парче от то голямо.поразрових се как става далаверата питах тук там и се оказа че за тапициране става само с нов плат с дунапрен който естесвено ше е различен от оргиналния.затова си казах че ше го напрая сам.лепенето на счупеното парче стана с епоксидна(или полиестерна също)смола и ена такаа лента с която изравняват фугите на гипсо-картона(мноо е подходяща).лепенето на тапицерията беше по интересно купих лепило ХЕЛМЕВЕКТ което е на ацитонова основа а ацитона когато попие в плата хо отпуска и така става по лесно напасването.понеже за първи път го правя има забележки но се получи добре.
техниката е такава-най-хубу е ко има още един човек в случая баща ми.
лепенето почва отвътре на вънка и постепенно не наведнъж.с лепилото се маже тънък слой на плата и по твана само на релефните места където е най-трудно залепването.Много е важно да не се прекали с лепилото защото заради ацетона се стопява кората(тавана и се набръчква).маже се с четка за боядисване и се залепя от средата и се изтегля с ръка навънка за да дойде размерът и да се покрие кората .при първоначално залпване там където лепилото се набръчква но след време когато се изпари бръчките се изглаждат и се оправя.тук таме иска и притискане н нещо не много тежко 1-2кг.когато се намаже преди да се залепи лепилото требе седи към 1-1,5 мин.за да е по здраво.ето сега и малко снимки.Изображение Изображение Изображение Изображение тук вече е залепен дополовина Изображение Изображение Изображение Изображение

съжелявам че сниките са с кофти качесто ама с телефон толкова.виждате че не е съвършен но пък си заслужава.
необходими инструменти:
четка за боядисване
щипки за пране(трбват тук там)
парцаля за изглаждане(че стаа по-лесно и не се цапа плата)
и некви тежести

материали:
епоксидна смола
лента или бинт
лепило ХЕЛМЕВЕКТ

време:
демонтиране от колата-1 час
лепене на плата-3 часа(да стане както си требе)
съхнене на лепилото-48 часа (по разписание)
почистване и мотиране-2 часа
общо-54 часа

цена на услугата 30лв(хихиихи :lol: )

дано да съм полезен на някой с такъв проблем щото мене лично много ме дразни разлепен таван в кола.

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Чет 27 дек 2007 21:23

Ще е хубаво ако някой модератор премести темата ти в раздел "Направи си сам".Поздравления, че си се потрудил да направиш и снимков материал и тема :!:

Потребителски аватар
Cyberloner
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Cyberloner » Чет 27 дек 2007 22:02

...и да редактира малко, че тоя правопис :D
Иначе, колега, поздравления за желанието и труда да пуснеш тема. Резултата е чудесен, но вместо да правиш нова тема и да опитваш да откриваш топлата вода, можеше да прегледаш раздел "Направи си сам" там има такава тема, доста голяма, в която е описано с какви материали избягваме именно посочение от теб проблем с лепилото на ацЕтонова основа. :wink:

miroslav_stoev
Автомобил:
Двигател:

Re: как си залепих тавана на голф2

Мнениеот miroslav_stoev » Сря 14 юли 2010 8:00

Много добре , благодаря , смятам да пробвам тези дни и аз да си го оправя ,че ми виси на главата :)

Потребителски аватар
Жоро Делчев
BBS Collector
Автомобил: Golf GTI16V
Двигател: ABF 1994

Мнениеот Жоро Делчев » Сря 14 юли 2010 14:30

При мен не се получи добре,след залепяне на оригиналния плат излезнаха "мехурчета" и не стана хубаво.....тавана беше свален,почистен,използвах хелмевект....сега обмислям друг плат но е труден за намиране.

Потребителски аватар
Denzi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Denzi » Нед 18 юли 2010 14:40

Ще ползвам темата на колегата за да попитам за нещо.На кората под шибидаха платът се беше разлепил.Бях го залепил с С200,издържа зимата,но веднага като дойдоха жегите се отлепи.Има една тема за претапециране на тавана и колегата беше писал,че е ползвал лепило за тапети+С200.За тавана съм съгласен но за кората малко ме съмнява да държи защото е нещо като пласмаса.С това лепило ХЕЛМЕВЕКТ дали ще стане.И с какво да почистя плата от лепилото (С200) че седи като кора.

Потребителски аватар
martineli
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот martineli » Вто 20 юли 2010 17:52

Achim Lauritzen написа:При мен не се получи добре,след залепяне на оригиналния плат излезнаха "мехурчета" и не стана хубаво.....тавана беше свален,почистен,използвах хелмевект....сега обмислям друг плат но е труден за намиране.

абе да ти кажа и аз съм в процес на търсене на друг плат такъв с какъвто ще си тапицирам салона който подготвям.ама тогава зора ми беше да не ми виси на главата тоя плат а и не бях сигурен още какво искам да правя с колата.иначе по въпроса за лепилата.не мисля че има проблем с хелмевекта просто е повече играчка и трябва да се внимава заради ацетона.ама като гледам темата ми е от 2007 и от тогава не си е и помислял да мръдне да се разлепя тоя таван което ме убеждава че това е подходящо лепило.

иначе за правописа :lol: като си прочетох поста ме хвана срам :lol:

Потребителски аватар
uJIuaTa
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот uJIuaTa » Пон 02 авг 2010 14:09

Моя таван го правих преди 3 години и не е мръднал. Тогава използвах лепило Момент на Хенкел мисля,че държеше на температура от 120 градуса,а плата беше обикновен за автотавани и се получи много добре.

Върни се в “Направи си сам!”