как се чистят маслените пътища на ДВГ-то?

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
ventor
Автомобил:
Двигател:

как се чистят маслените пътища на ДВГ-то?

Мнениеот ventor » Пет 16 мар 2007 22:26

днес като свалих капака на главата и .... се уплаших, страшна мизерия! налепите как се чистят? има ли някаква добавка или нещо друго? знам ,че трябва да сваля картера и да го почистя с бензин, но си мисля, за отаналите пътища на маслото, как се почистват?

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Пет 16 мар 2007 22:33

Има добавки за почистване на двигателя непосредствено преди смяна на маслото.Аз се доверявам на Лики Моли.Имат 2 вида добавки за почистване:с едната наливаш и оставяш двигателя 15 мин. на свободен ход и изливаш маслото; при другата наливаш,караш около 80-100 км и сменяш маслото.А тези налепи май си ги има по всички двигатели...освен сериозно поддържаните,разбира се :) .

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Съб 17 мар 2007 0:23

По редовно сервизираните двигатели тия мизерии ги няма.Пробвай да налееш промивно масло преди следващата смяна на маслото :wink:

Потребителски аватар
rusiq_24
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rusiq_24 » Съб 17 мар 2007 0:34

Това е нещо много лошо попринцип и когато налееш хубаво масло (а както се знае хубавите масла имат прочистващ ефект)то изчиства тези мизерии и ги събаря долу и от там се набиват в цедката и масленния филтър и до следващата смяна на маслото дебита на масленната помпа е по малък :roll: Затова както казаха колегите или с добавка за прочистване или както каза колегата NovobranecGT :wink:

provigo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот provigo » Съб 17 мар 2007 0:53

Така стават мизерии и налепи отвътре на двигателя когато се сменят маслата на 10 или 15 хил. км. Някой хора много се кефят като кажат "еее, моето масло го сменям на 12 хил. и нямам проблеми", ми то проблеми може да няма, ама после трябват добавки за почистване за които се говори в тая тема. Най-добрия начин е разглобяване на мотора, и почистване. Ама и едно сваляне на картер ще свърши работа. Както и да го мъчиш, на дъното на картера е просто тиня. Без сваляне не може да се изчисти.

Потребителски аватар
ventor
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ventor » Съб 17 мар 2007 9:37

значи смених маслото като взех колата, преди 1000 км, да изчакам ли или да чистя и сменям?

Потребителски аватар
kokovanev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kokovanev » Съб 17 мар 2007 11:13

Сменяш на една година или след определен пробег /избран от теб между 5 и 15 к км :) - според маслото, карането и шАфьора/ - което настъпи първо. Преди да смениш маслото наливаш присадката в старото, бръмчиш 15 мин. /или се возиш/ и после сменяш. Колите ни са на такива години и км пробег, че колкото пъти да слагаш присадката - все ще пуска черно...

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Съб 17 мар 2007 12:50

provigo написа:, на дъното на картера е просто тиня.

Въпреки отчайващото състояние, в което бях взел предната си кола, Г2, 1.6Д, се оказа, че картера е огледално чист! Изненадах се сам, защото разглабях мотор веднага след покупката, а и предните собственици бяха невероятни мърлячи, гледащи как да се мине по-тънко, по приятелски. Не казвам, че е правило, но все пак не е задължително да е с калища отдолу.

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Съб 17 мар 2007 14:29

Последната смяна на масло я правих при един приятел и ми сипаха промивна добавка. Има ефект преди лампата изгасваше когато запали мотора( 1 сек след като заработи) а сега още докато върти на стартер. :D

Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muncho » Съб 17 мар 2007 14:47

Колко горе долу струва и къде може да се намери тази добавка :gruebel

Потребителски аватар
Asen_D
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Asen_D » Съб 17 мар 2007 19:26

Muncho написа:Колко горе долу струва и къде може да се намери тази добавка :gruebel

Във почти всички бензиностанции ги има,
тази която аз ползвам е на STP,синя консерва,Енджин нещоси....
Около 10-тина лева е...

ttony
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ttony » Нед 18 мар 2007 9:20

Грешка е да се промива двг с добавки. Накратко се получава следното: голяма част от налепите по стените на каналите падат и запушват самите канали. добавката не може да работи безкрайно дълго за да ги разтвори напълно. Резултатът е запушена маслена помпа, ниско налягане на маслото, протекли гарнитури и пр...н колянов вал. Частично решение е да се отвори картера и да се почисти насъбралата се след промивка мръсотия.

По-доброто решение е да се сложи хубаво синтетично масло, хубав филтър и няколко път да се сменят не на 10-12К км, а на 6-8к км. (Аз лично харесвам Кастрол+Knecht :), но това е за друга тема.

В заключение ще кажа, че гореописаният сценарий не съм си го изсмукал от пръстите, а се случи на мой приятел.

П.П. на 1.4 маслената помпа не е от най-дълговечните.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 19 мар 2007 20:56

ttony написа:Грешка е да се промива двг с добавки. Накратко се получава следното: голяма част от налепите по стените на каналите падат и запушват самите канали. добавката не може да работи безкрайно дълго за да ги разтвори напълно. Резултатът е запушена маслена помпа, ниско налягане на маслото, протекли гарнитури и пр...н колянов вал. Частично решение е да се отвори картера и да се почисти насъбралата се след промивка мръсотия.

По-доброто решение е да се сложи хубаво синтетично масло, хубав филтър и няколко път да се сменят не на 10-12К км, а на 6-8к км. (Аз лично харесвам Кастрол+Knecht :), но това е за друга тема.

Има и по-лесен начин след слагане на добавка.
Източваш маслото с добавката. слагаш тапата, наливаш 3л бензин , стой няколко часа и източваш без никакво въртене на стартер или палене. Ако има много гнилоч повтаряш процедурата.
Слагаш после евтино ново масло, да поработи 5-10 мин и пак точиш.
Слагаш хубаво масло и караш и редовна смяна на маслото 2-3000 км преди срока на производителя .

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 19 мар 2007 21:14

ttony написа:Грешка е да се промива двг с добавки. Накратко се получава следното: голяма част от налепите по стените на каналите падат и запушват самите канали. добавката не може да работи безкрайно дълго за да ги разтвори напълно. Резултатът е запушена маслена помпа, ниско налягане на маслото, протекли гарнитури и пр...н колянов вал. Частично решение е да се отвори картера и да се почисти насъбралата се след промивка мръсотия.

Има и по-лесен начин след слагане на добавка.
Източваш маслото с добавката. слагаш тапата, наливаш 3л бензин , стой няколко часа и източваш без никакво въртене на стартер или палене. Ако има много гнилоч повтаряш процедурата.
Слагаш после евтино ново масло, да поработи 5-10 мин и пак точиш.
Слагаш хубаво масло и караш и редовна смяна на маслото 2-3000 км преди срока на производителя .

Потребителски аватар
ventor
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ventor » Пон 19 мар 2007 22:10

благодаря ви колеги!!

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”