“Умолявам всички. Не ходете в България! Не ходете в Банско! Не посещавайте през лятото морето!“, с този апел се обръща читател на “Газета.Ру“, предаде БГНЕС.
“Преди няколко години България имаше прекрасна природа, девствени зелени гори и красива крайбрежна ивица. Банско бе тихо провинциално градче със старинни къщи, криволичещи улички и механи, в които малкото знаещи това място хора почиваха, след като бяха карали ски на единствената писта, изградена още през 1982 г. Но съвсем наскоро започна варварско строителство както в Банско, така и на морското крайбрежие. В резултат Банско и цялото поле около него бяха застроени със стотици нови хотели, изградени на бързо с възможно най-лошото качество, разположени буквално на няколко метра един от друг, с цел бърза печалба. В градчето питейната вода е все по-малко, и по-малко, защото консумацията е огромна. Качеството на водата се влошава с всеки изминал месец. Традиционното гостоприемство на местните жители вече го няма, всичко се върти само около изсмукването на пари от туристите-глупаци. Скоро цялата долина, в която се намира Банско заедно с градовете Разлог и Добринище, ще се превърне в истинска бетонна джунгла. Местните жители идиоти искат да лишат планината Пирин от статут на национален парк, за да могат и нея да залеят с бетон. В планините се изсичат горите, което води до ерозия. Унищожени са дървета, които са расли с векове, създавайки условия за лавини. Вирусът “Банско“ вече заразява и жителите на други градове на България, намиращи се в подножието на планините, които само чакат да си напълнят джобовете за сметка на унищожението на околната среда. Моля ви всички да помогнете на нашата природа да не загине! Не идвайте в България, карайте ски и плувайте в морето там, където хората са по-умни и пазят своята природа!“, завършва писмото си читателят на “Газета.Ру“.
Не ходете в България, за да я спасим!
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Kaizer Soze
- Monseigneur
- Автомобил: Dacia Sandero Stepway
- Двигател: 2017
- Контакти:
Не ходете в България, за да я спасим!
Силно впечатление ми направи тази статия...моите разсъждения са доста близки до изложените и затова реших да ви я цитирам...
- ACCELERATOR
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Много истина има в това писмо. Аз ходя на Банско от 10-15 години, и съм свидетел на цялата трансформация и свинщина там. Банско вече няма нищо общо с градчето, в което ходех с кеф преди години. За черноморието - там вече е пълна скръб, всяка година ходя все по на юг, защото откривам, че за един сезон на някогашните спокойни плажове са поникнали като гъби хотели, а на самия плаж няма къде да си сложиш и задника... Жалко, наистина. Но алчността на някои е безгранична. Стане ли въпрос за пари, хората забравят всичко.
- luboveliki
- Автомобил:
- Двигател:
изчезнаха и прочутите им специалитети като банскалийски кюфтета, бански старец, банска каварма, банска капама. Вместо тях по заведенията предлагат популярните полуфабрикати. Така , че няма смисъл да биеш път до Банско за да ядеш кюфтета от Била или Метро.
Друг голям проблем е , че местните хора не учавстват в т.н. туристически бизнес. За тях е отредено мястото на евтина денонощна охрана, сервитьори и камериерки и всякакъв обслужващ персонал. А този "бизнес" се парви за сметка на планината /природата. И в Банско като на морето за българи цените са двойно и тройно по-високи
Друг голям проблем е , че местните хора не учавстват в т.н. туристически бизнес. За тях е отредено мястото на евтина денонощна охрана, сервитьори и камериерки и всякакъв обслужващ персонал. А този "бизнес" се парви за сметка на планината /природата. И в Банско като на морето за българи цените са двойно и тройно по-високи
- audiokick
- Автомобил:
- Двигател:
Не зная дали съм прав, но ми се ще да падкрепя обратната теза, а именно, че пазара е естествен саморегулатор, както и тово че търсенето определа предлагането.
Повечето от туристите които идват у нас, го правят за 3-4-ти път, а някои и повече. Това говори че те не само харесват красивата ни природа, но и че нямат нищо против "бетонните гори", така бързо изникнали по курортите ни. Пък и не мисля че качеството на строителството ни е чак толкова лошо! Преди година работих за една англииска брокерска къща в Банско и нашия мениджър /по образование строителен инженер/, сравнявайки нашето строителство с испанското, спомена че не разбира защо ние българите сме толкова самокритични. Друг е въпроса за застроителните планове и корупцията по институциите, даващи разрешения по ценоразпис.
Съгласете се че туризма е основен източник на свежи пари за икономиката ни. За да идват туристи, те трябва и да спят някъде, нали?
Не може и тва докрая и онова в рая! Всяко нещо си има цена!
Повечето от туристите които идват у нас, го правят за 3-4-ти път, а някои и повече. Това говори че те не само харесват красивата ни природа, но и че нямат нищо против "бетонните гори", така бързо изникнали по курортите ни. Пък и не мисля че качеството на строителството ни е чак толкова лошо! Преди година работих за една англииска брокерска къща в Банско и нашия мениджър /по образование строителен инженер/, сравнявайки нашето строителство с испанското, спомена че не разбира защо ние българите сме толкова самокритични. Друг е въпроса за застроителните планове и корупцията по институциите, даващи разрешения по ценоразпис.
Съгласете се че туризма е основен източник на свежи пари за икономиката ни. За да идват туристи, те трябва и да спят някъде, нали?
Не може и тва докрая и онова в рая! Всяко нещо си има цена!
колега, мързи ме да пиша но ще те оборя веднага. Натура не им забранява строителство по принцип, а им казва нискоетажно строителство 2-3 етажа, осигурени зелени полщи, пътища и съответсваш брой паркоместа. При това положение местните не могат да продадат имотите си (предимно ниви и гори, а не парцели в селото) на достатъчно високи цени. През социализма в Банско имаше телефонен завод и няколко дървообработващи завода, в с. Баня завод за релета и хората бяха осигурени. През последните години с глад са ги докарали до положение да си продават имотите за да се строят тези сгради. Инвеститори са предимно перачи на пари, пирамиди и каква ли не друга измет.
А за морето да ти кажа: всяка година отивам извън сезона, когато е по-евтино на Св. Влас в едно ново хотелче. Заради мен пускат тока и водата, т.е. няма др. почиващи и не ми намаляват цените( в отговор на твойто разсъждение за търсене и предлагане). Плажа си го карам на Сл. Бряг. Пълно е с германци, ама да видиш кави уруфляци има там само! всички стари, куци кьорави, съкати, откачалници и тем подобни. И нито лев не харчат в страни извън ол инклузива. само такива хора пълнят навид луксозните хотели
А за морето да ти кажа: всяка година отивам извън сезона, когато е по-евтино на Св. Влас в едно ново хотелче. Заради мен пускат тока и водата, т.е. няма др. почиващи и не ми намаляват цените( в отговор на твойто разсъждение за търсене и предлагане). Плажа си го карам на Сл. Бряг. Пълно е с германци, ама да видиш кави уруфляци има там само! всички стари, куци кьорави, съкати, откачалници и тем подобни. И нито лев не харчат в страни извън ол инклузива. само такива хора пълнят навид луксозните хотели
-
- Автомобил: VW Polo 1991
- Двигател: NZ
audiokick написа:...пазара е естествен саморегулатор...
Това е вярно, но само до някъде. В туризма в България има много мръсни пари, както каза колегата по-горе. А тогава истинските пазарни отношения остават на заден план.
Как да стане саморегулацията тогава?
А и строителството е особен вид продукт, инертен е, свързан е с промяна на ландшафа и т. нат. Не е стока, която днес произвеждш и утре е в магазина. А ако няма търсене - просто спираш машината.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”