Австрия и внос на кола с посредничество на българин=провал

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
KARMANN
Автомобил:
Двигател:

Австрия и внос на кола с посредничество на българин=провал

Мнениеот KARMANN » Съб 21 апр 2007 15:02

Здравейте,проблема ми е следния,в началото на миналия месец ходих до Австрия с цел закупуване на лек автомобил.Имах и гид естествено-българин и от тук плъзва инфекцията :) .Намерихме в една голяма автоморга,стари,но запазени колици и аз си харесах една колица,оказа се че колата ще може да се вземе след 10-на дни.Аз платих цялата сума за колата и австриеца ми даде бележка която удостоверява че колата съм я заплатил-наричат я АЙНЦАЛУНГ.С въпросната бележка колата може да се вземе.Миналата седмица дадох бележката на превозвач,който да отиде и да ми докара колата.Превозвача ми се обади и ми каза че човек на име ХХХХХ е взел колата преди 10-на дни.Това име съответства на човека който ме заведе в Австрия.Същия този ХХХХХ е взел колата без моето знание и съгласие,и без да има въпросната бележка,тя си беше в мен.Възползвал се е от познанството си с Австриеца и взел колицата.На тази прослувута бележка има подпис,печат и телефон и какво ли още не на Автоморгата и австриеца.Аз звъннах и австриеца ми описа с подробности,на коя дата кой е взел колата,която би трябвало да може да се вземе при предоставяне на АЙНЦАЛУНГА.Даде ми имената от Кауфентрака(договора за покупко-продажба),номер на шаси на колата.И наистина колата вече е в БГ,регистрирана и т.н.Обаче е на друг човек,а аз си останах само с бележката.Ясно е че българина е излъгал австриеца,но пък мен това хич не ме интересува,аз искам да си потърся правата.Австриеца оказва съдействие и смятам да подам оплакване в посолството,но ми се иска и на още други места,като асоциции и тем подобни организации.Моля ако може да ме насочите към такива,ще съм ви много благодарен.
P.S.Намерих моя гид,българина и той беше много любезен(той е мой познат от много години)и ме увери че трябва да му дам бележката и той ще отиде при Австриеца и ще се помъчи да ми възстанови сумата,тъй като според него, австриеца е продал колата за повече пари на някой друг и за това сега лъже.Но моя БГ приятел хич не е наясно че аз вече съм разбрал на 100% каква е истината,а пред него просто казах че колата я няма и се чудех какво ли е станало.Но мисля добре да напускам жалби и сигнали за измамата,да видим как ще пътува до Австрия,защото той пътува нон-стоп.Първо ще му покажа че знам добре какво е станало,даже и ще му пусна записа на разговора с австриеца-тъй като аз го записах ан GSM-a и ако в същия ден не ми възстанови сумата,дори и малко повече за да си покрия разходите по телефони и пътувания,ще го подкарвам по инстанциите,чужди и наши,но точно към кого да се обърна не съм много наясно,ако можете помагайте с инфо.
Мерси!

Потребителски аватар
Madj0
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Madj0 » Съб 21 апр 2007 15:49

Бате за тоя :rocketwhore

Потребителски аватар
santo_trafficante
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот santo_trafficante » Съб 21 апр 2007 15:55

:shock :shock е това е наглост.
колко пара те замъкна тоя.
ако не е много ако съм аз ще ги прежаля ама тоя няма да може да си покаже главата на вън :twisted:
а и няма кво да му криеш името на тоя охлюв ами направо може да го споделиш от обща култура да си го знаеме.

чакала
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот чакала » Съб 21 апр 2007 15:57

Ами пробвай първо със записа, ако не ебава, консултирай се с адвокат и го мятай :evil:

Потребителски аватар
bluefen
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bluefen » Съб 21 апр 2007 16:20

много кофти случка колега . но невиждам аз как можеш да го спреш да патува освен с дълъг престой в някоя болница. Просто няма как да стане на някой ГКПП-та в бг се излиза без да се проверява лицето в компютъра( нарушавали се човешките права ала-бала) та така че гледаи да си земеш парите може и малко сила да приложиш :)

успех

Потребителски аватар
Plamen_RI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plamen_RI » Съб 21 апр 2007 16:40

на мен честно казане не ми стана много ясно как точно те е издокарал, този документ който имаш основание ли е за собственост и въпросния човек в крайна сметка подписал ли се е вместо теб някъде ? :roll:

Иначе ако не са много парите не се занимавай,тегли му един бой и толкоз...

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Мнениеот Теодор » Съб 21 апр 2007 16:54

Е щом и дългогодишни познати могат да ти спретнат такъв номер на кого вече може да се вярва в тая държава :shock

Потребителски аватар
Cherepaha
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Cherepaha » Съб 21 апр 2007 16:58

Що праите такива сложнотии бе хора? Морга в Австрия :shock Тука има достатъчно кочини по лични наблюдения ...

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Съб 21 апр 2007 17:03

Ами човека е споменал че колата е от "морга" със "стари но запазени коли" каквото и да означава това,а и австриеца едва ли щеше да даде кола за повече от 200-300 евро на човек който не носи бележката "АЙНЦАЛУНГ" така че според мен става въпрос за малка сума ама въпроса не е само в парите .... :evil:

Потребителски аватар
mx3333
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mx3333 » Съб 21 апр 2007 17:27

На мен ми се струва, че виновен е австриеца в автоморгата. Защо е дал колата, без да е взел бележката насреща? Дали е австриец или някой от балканските държави?

Потребителски аватар
KARMANN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KARMANN » Съб 21 апр 2007 17:29

Колеги става въпрос за 700 евро.Цялата работа е че тоя БГ наглец ме заведе при австриеца,аз си пазарих колата но оня си се познава с австриеца и явно ходи често при него и е взел колата,излъгал го е нещо и така.Ясно е че БГ юнака е в основата,но австриеца не е трябвало да му дава колата без скапаната бележка.Ще го викам на сериозен разговор и ще си искам парите веднага,ако не става,ще подам сигнали за измамата в посолството,тоя калъф и без това движи с разни раздрънкани бусове и като види полиция се побърква,защото там имат някви "тресачки" и качват колата и гледат състоянието по окачване и изобщо си му правят технически преглед на пътя и глобите са много ама много солени и често заключват камионетките.Така ще му разясня за какво съм се нагласил.Със сигурност в Австрия след такъв сигнал ще проявят интерес към неговата персона,а и австриеца ще даде обяснение в тяхната полиция,тъй като аз ще се оплача но и ще искам отговор.Освен че става въпрос за пари,въпроса е и много принципен+това такава кола фигурира като продадена от австриеца по това време и веднага е регистрирана в БГ.Ще ги питам за какво ми е издал тази бележка след като дава колата на 3-то лице,което очевидно не е представило документа,тъй като бележката си беше в мен до онзи ден

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Съб 21 апр 2007 17:34

KARMANN написа:Ще го викам на сериозен разговор и ще си искам парите веднага,ако не става,ще подам сигнали за измамата в посолството

Това ми звучи най-разумно :да:

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Съб 21 апр 2007 17:58

За мене така наречения австриец въобще не е австриец, а някой таргаш, и смятам че е не по малко виновен от българина. Ако му я дадеш на българина бележката ще си останеш и без бележка:)
Колега искрено съжалявам за случката, пожелавам ти да се оправи тази каша, но бих желал да те запитам, натаз бележка пише ли номера на шасито на колата че нещо недоразбрах? Защото ако не го пише лошо:(

Потребителски аватар
KARMANN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KARMANN » Съб 21 апр 2007 19:12

На бележката пише модела,годината и цвета на колата,дизел,австриеца изобщо не отрича,и там органите на реда са супер стриктни няма мърдане,отделно аз знам всичко за колата и въобще ства ясно че се говори за един и същи автомобил и австриеца си казва имаето на човека който е взел колата,но защо му я е дал без бележката и тази бележка ще се яви проблем за него защото тя отговаря на тази кола и ще си се обясняват яко и тоя моя БГ герой ще му е много некомфортно у Австрията,да не говорим че там при влизане и излизане гледат яко,той определено ще присъства в техния компютър.Но се надявам да помисли трезво и да ми върни парите,не ми се занимава с простотии,но ако се наложи ще действам с пълна сила.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Съб 21 апр 2007 19:21

Много са възможностите, и аз ти препоръчвам да ги ползваш всичките. Първо това с посолството няма да ти донесе много, но поне ще се шуми по случая.
Жалба до нашата прокуратура тук в България, мисля трябваше да е в Софийска Градска за извършени престъпления в чужбина от български граждани. Поне могат да му спрат паспорта.
Трябва да се види какво пише в бележката - какво задължение е поел към теб и за какво австриеца. можеш спокойно да си искаш парите от него.
Жалба в австрийската полиция за извършената измама, ако австриеца не върне парите, както и евентуално дело срещу него, но това като краен вариант, защото ще ти трябва австрийски адвокат, а пък за 700 евро ще е доста разправия, но в крайна сметка там предполагам повече се спазват законите от тук и ще го настъпят яко.
Изискай всички документи, включително и договора, с който е (про)дадена колата на мошеника-българин. Според мен, австриеца е в цялата игра, но това за сега не може да се докаже. При всички положения, той бил длъжен да даде колата на този, който я е платил, или на негов надлежно упълномощен представител, какъвто онзи чвор очевидно не е. В българското право има принцип, че който изпълнявя задълженията си не на когото трябва, изпълнява по два пъти. И тъй като в случая австриеца не може да ти даде повече колата, за която си платил, трябва или да ти даде друга подобна, или да ти върне парите...
Имай предвид, че колата не е твоя докато не подпишеш договора за продажба, което ти не си направил, и затова ти се дължи връщане на парите, но за точно тази кола забрави, важното е да си върнеш парите...

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”