има ли ABF блокаж на диференциала

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
vipra
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vipra » Пон 05 фев 2007 19:08

има ABS

Потребителски аватар
rusiq_24
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rusiq_24 » Пон 05 фев 2007 19:36

Не няма,има система EDS :wink:

Потребителски аватар
dobrij
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dobrij » Вто 06 фев 2007 17:17

:shocked Нямам думи!!!!

Потребителски аватар
rusiq_24
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rusiq_24 » Вто 06 фев 2007 18:26

dobrij написа::shocked Нямам думи!!!!
?????? :dontknow:

Потребителски аватар
vipra
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vipra » Вто 06 фев 2007 22:48

какво представлява системата EDS

Потребителски аватар
zdrash
Автомобил: Touareg 7P
Двигател: CVWA

Мнениеот zdrash » Вто 06 фев 2007 23:49

тва е от емкомплект 33

ABS в комбинация с EDS
Електронната блокировка на диференциала (EDS) е логично допълнение към ABS-а. Основно EDS има компонентите на ABS, такава електроника повишава безопасността, подобрява теглителните качества при неблагоприятни пътни условия, особено при изкачване, при ускоряване и тръгване от място.
Основни отличителни особености на EDS са следните-
1. Повишава се пригодността на автомобила към зимна експлоатация
2. Блокировката на диференциала се извършва автоматично
3. При необходимост е възможно плавно принудително включване на блокировката
4. Няма негативно отражение върху управлението на автомобила
5. EDS еприложима само на предните двигателни колела или на всичките колела при задвижване 4х4
6.Реализацията на EDS не нарушава работата на спирачната система в режим на ABS.

Като правило, автомобилът се задвижва от двете колела на двигателния мост. Между тях няма твърда кинематична връзка. В завой те изминават различни по дължина пътища, поради което ъгловите им скорости /обороти/ също трябва да бъдат различни. Тази разлика в оборотите се компенсира чрез работата на диференциала, поставен между двигателните колела. В завой въртящия момент се разпределя така, че движението на автомобила е възможно и при разлика в оборотите на двигателните колела.Това означава, че движението се осъществява без приплъзване /пробуксуване, влачене/ на колелата, не предизвиква допълнително износване на гумите и не оказва вредно влиянние на управлението на автомобила.

ЕЛЕКТРОННА БЛОКИРОВКА НА ДИФЕРЕНЦИАЛА

Електронен авторегулатор получава сигнали от колесните датчици за големината на ъгловите скорости на двигателните колела. Тези датчици са елементи от ABS-а.Той следи непрекъснато оборотите и ги сравнява помежду им. При разлика в оборотите, възникваща при буксуване на едно от колелата, то към него се прилага допълнително спирачно усилие, докато оборотите не се изравнят. В резултат на това регулиране, колелото имащо по-добри условия за сцепление с пътя, може да предава по- голямо тягово усилие.
Силите обуславящи работата на EDS са толкова незначителни, че не оказват негативно влияние на управляемостта и устойчивостта на автомобила при движение.

При разлика в оборотите, примерно от порядъка на 110 об/мин, системата се включва автоматично и действа без ограничение до скорост 40 км/ч. При последващо повишаване на скоростта, системата плавно и неусетно за водача излиза от работен режим.
EDS действа и при заден ход, обаче в завой тя не действа. Самопроизволно задействане на спирачките при нормално пътуване е изключено, защото системата има многократна както електронна, така ихидравлична защита. Изменението на температурата на спирачките се контролира непрекъснато от електрониката на авторегулатора. При превишаване на допустимата температура EDS се изключва автоматично, но действието на ABS-а се запазва.
Екипиране с EDS е възможно само за автомобили с ABS и е предвидено за моделите VW Passat, VW Golf, VW Jetta и Corado. За реализиране функциите на EDS се използуват вече наличните компоненти на ABS. В хидроагрегата се поставя допълнително блок на клапаните за EDS. Клапаните се наричат първи и втори. Първи клапан в покой и по време на работа на ABS е затворен. При работа на EDS, той е отворен, така, че налягането може да се подава към спирачните блокове /супорти/ на предните дискови спирачки.
Втори клапан в покой и по време на работа на ABS е отворен. При работа на EDS е затворен, така че спирачната течност не може да се върне в казанчето.
Ако при работа на EDS бъде натиснат педала на спирачката, то авторегулатора веднага превключва в режим на работа на ABS. Необходимият за тази цел сигнал се подава от манометричен изключвател.

Старият авторегулатор /електронен блок за управление/ се заменя с нов, който има разширено програмно обезпечение, предвидено за обслужване на ABS и EDS. В съответствие на нововъведението се видоизменя и снопът електропроводници.Видоизменя се и щепсела за подключване на електромагнитните клапани на ABS-а. Добавя се щепсел за подключване на блок клапани за EDS.

РАБОТА НА ABS С EDS В СТАТИЧЕН РЕЖИМ

ABS с EDS е готова за работа 10 сек. след включване на запалването и от момента на изгасване на контролната лампа. В хидроакумулатора се поддържа налягане 180 атм.

РАБОТА НА ABS С EDS В РЕЖИМ БЛОКИРОВКА НА ДИФЕРЕНЦИАЛА

Буксуването на едно от предните двигателни колела се разпознава от момента на възникването му по сигнал от колесния датчик. Електрониката отваря главния клапан и втория клапан на EDS, като едновременно затваря първия. Спирачната течност преминавайки през редукционен клапан в главния спирачен цилиндър, намалява налягането си до 60-70 атм. В резултат на управлението на двойката електромагнитни хидроклапани на ABS, обслужващи спирачния контур на буксуващото колело се създава спирачно усилие, което сумирано с възможно предаваемото на него спирачно усилие е равно на спирачното усилие, реализиращо се на страната с по- високо сцепление с пътя.

АВТОРЕГУЛАТОР И ОСОБЕНОСТИ НА САМОДИАГНОСТИКАТА

1. На самодиагностика са подложени електрическите и електронни елементи на ABS и EDS
2. Авторегулатора разпознава и записва в паметта си неизправности и аварии, въникнали по време на работа и в процеса на самата диагностика
3. Спорадично възникващи отклонения се записват в паметта с последващо рападане на информацията, а всички останали- в постоянната памет
4. Дефекти в електромагнитните хидроклапани са приоритетни по отношение на спорадично възникващите отклонения
5. Дешифриране на кода за неизправностите от серията примигвания на контролната лампа се осъществява с помоща на дефекточетящия тестер VAG 1551. Контакта за неговото включване при диагностика се намира под декоративния капак в основата на лоста за управление на скоростите.
6. Информацията на записаните в паметта неизправности автоматически се изтрива след пълното им отстраняване и първото превишаване на 30 км/ч от автомобила

Потребителски аватар
niikoo_1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот niikoo_1 » Нед 29 юли 2007 0:54

А бе темата е стара ама да питам, днеска на моя докато беше вдигнат на подемник и като му почнах да му врътя едната гума и другата се въртеше с нея :?:

И като му давам газ от първа на втора се усеща как превърта злобно и двете колела едновременно.

Ко ша риче туй?
Да нямам шперче?

Bobby_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bobby_ » Нед 29 юли 2007 7:28

zdrash написа:тва е от емкомплект 33

........

Аз досега съм сменил доста съединиели на коли с и без АБС и най интереснито е че на кутии 020 и 02А такова чудо като това което описа не съм вийдал.... Тези 2 типа кутии имат само "натегнат" диф!!!!!
Ако си поръчаш диф с блокаж разбира се че някой ше намери.... и пак се правят хибриди за скоростите!

мнооо се разприказвах......

Потребителски аватар
zdrash

Мнениеот zdrash » Нед 29 юли 2007 12:30

ми то в скоростите няма нищо
просто като почне да ти буксува едното колело
абс-а го блокира и прехвърля към другото

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 29 юли 2007 12:37

niikoo_1 написа:Ко ша риче туй?
Да нямам шперче?

Някъде из тунинг раздела беше обсъждано това. Мисля, че Paco го беше обяснил най-добре, не е точно шпер, а се води "натегнат диференциал" или нещо подобно, дано не бъркам термина :oops:
И при мен същото положение, предполагам, че всички GTI са така направени.

Bobby_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bobby_ » Пон 30 юли 2007 3:49

zdrash написа:ми то в скоростите няма нищо
просто като почне да ти буксува едното колело
абс-а го блокира и прехвърля към другото

:shock :shock :shock искаш да ми кажеш че ако пробуксува колата с лява гума "нещо" ми натиска спирачката само на това колело?????
АБСУРД!!!!!

Вътре в кутията има едни месингови втулки и пружини които ги натискат......

Извини ме ама не ми се пишат 2 страници за устройство на диф и скорости тип 020.....

Потребителски аватар
zdrash

Мнениеот zdrash » Вто 31 юли 2007 21:29

Електронен авторегулатор получава сигнали от колесните датчици за големината на ъгловите скорости на двигателните колела. Тези датчици са елементи от ABS-а.Той следи непрекъснато оборотите и ги сравнява помежду им. При разлика в оборотите, възникваща при буксуване на едно от колелата, то към него се прилага допълнително спирачно усилие, докато оборотите не се изравнят. В резултат на това регулиране, колелото имащо по-добри условия за сцепление с пътя, може да предава по- голямо тягово усилие.
Силите обуславящи работата на EDS са толкова незначителни, че не оказват негативно влияние на управляемостта и устойчивостта на автомобила при движение.

пиша каквото съм прочел ( тва горе е от страницата на м комплект),
ако не ти харесва сори

Bobby_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bobby_ » Чет 02 авг 2007 15:07

Не че не ми харесва.... ТОВА Е ОТВРАТ!!!!!!!
(не твоето мнение а системата...)

Потребителски аватар
zdrash

Мнениеот zdrash » Чет 02 авг 2007 23:46

що ? кво не ти харесва
светни ме и мен
аз засега като че ли съм доволен,
но вероятно пропускам нещо

Bobby_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bobby_ » Нед 05 авг 2007 15:50

свързано е с много технически оскъпявания и ..... абе моя критерии е развален и ме интересува как колата да има по-малка поддръжка и по-спортен дух... :) а като гледам кораба от аватара със сигурност не е спортист :)

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”