Пътуване от София до Брюксел с автомобил - върнах се стр. 2

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
KOKO ГЕОРГИЕВ

Re: Пътуване от София до Брюксел с автомобил

Мнениеот KOKO ГЕОРГИЕВ » Съб 24 ное 2012 15:11

А защо не провериш следния маршрут до Нюрнберг:
София-Белград-Загреб-Марибор-Грац-Велс-Регенсбург-Нюрнберг?

Потребителски аватар
villi78
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот villi78 » Съб 24 ное 2012 15:26

Защото там се плащат 2 тунела

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 26 ное 2012 22:52

KOKO ГЕОРГИЕВ написа:А защо не провериш следния маршрут до Нюрнберг:
София-Белград-Загреб-Марибор-Грац-Велс-Регенсбург-Нюрнберг?

Този маршрут спестява 50 км - гледал съм го.

Обаче за Хърватска има над 21 евро пътни такси в посока (Zagreb - Lipovac 121 HRK + Zagreb - Trakošćan 42 HRK). http://www.vinetki.eu/hurvatska-vinetki-putni-taksi.html

После има и 15 евро седмична винетка за Словения http://www.vinetki.eu/slovenia-vinetki-putni-taksi.html

Като добавим и тунелите по А9 в Австрия - още 12 евро http://www.vinetki.eu/avstria-vinetki-putni-taksi.html

Значи общо ми се оскъпява пътя с 48 евро в посока, а 50 км нафта са 4 евро...

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Пон 26 ное 2012 23:11

само имай предвид че по евтината нафта на ОЕД и в люксембург не е от най читавата-задължително на тези две бензиностанции забелязвам последните (повече от три години)че разхода ми се вдига минимум поне с половин литър и колата става по тромавичка

KOKO ГЕОРГИЕВ

Мнениеот KOKO ГЕОРГИЕВ » Вто 27 ное 2012 16:35

Vlad777 написа:===
[/quote]
Жалко Влад защото преди малко повече от 10 години това беше най-атрактивният маршрут. :?
Аз не случайно написах дали си проверил и си си направил сметката.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 03 яну 2013 13:57

Завърнах се от пътуването- общо около 4500 км минахме - ще напиша нещо като пътепис - може да е полезно за някой. Пътувахме 4 човека с доста багаж с Пасат 5.5 комби 1.9 TDI, 130 к.с., 6 Скорости (AVF мотор). Всички часове са в българско време.

относно темата:
Vlad777 написа:От Нюрнберг има 2 маршрута, по които мога да мина:
1. Виена - Нюрнберг - Франкфурт - Кьолн - Брюксел ми го дава google maps - 1 108 км, 11 часа 5 мин (Google Maps)
или
2. Виена - Нюрнберг - Манхайм - Кайзерслаутерн - Люксембург - Брюксел - 1 149 км, 11 часа 39 мин (Google Maps)

:arrow: Вариант 2 е по-добър пътя.

А ето го и пътуването, разделено на етапи:

ДЕН 1 - София-Виена

Вечерта на предишния ден заредих на ЕКО Ботевградско шосе до горе и нулирах километража (0 км от старта). На сутринта отидохме до Драгалевци, за да вземем другите 2 пътника.

08:30 (12 км от старта) вече сме натоварили всичкия багаж и тръгваме на път от Драгалевци.

09:40 (76 км от старта) вече сме на бензиностанция Shell точно преди границата със Сърбия. Допълних до горе (до капачката с обезвъздушаване), защото горивото в Сърбия в момента е по-скъпо от Българското.

12:55 (412 км от старта) пристигнахме в Белград на бензиностанция Евролукс петрол - веднага след моста по магистралата над река Сава. Карали сме с нормална скорост - 120-130 км/ч по магистралата и сме спирали няколко пъти за кратко. Тук направихме по-голяма почивка - 25 мин. и се срещнахме с Дамир от сръбския VW club.

15:00 (600 км от старта) пристигаме в Суботица на границата с Унгария. За пътни такси в Сърбия сме платили общо 1300 динара на 3 места кредитна карта VISA. На границата ни очаква неприятна изненада - след напускане на Сърбия има голяма опашка за влизане в Унгария. Чакахме 1 ч. и 25 мин, за да влезем в Унгария, въпреки че движението в Сърбия не беше натоварено. Наблизо има тоалетна с електронна брава - струва 1 евро входа. Пускам евро, но нищо не се случва. Налага се да ходим при унгарските митничари, които ни показаха къде им е служебната тоалетна.

16:30 (603 км от старта) Влязохме в Унгария и спираме на първото OMV на 500 м от границата, от където си купихме винетка за 1 седмица (важи за 10 дни) 2975 форинта - отново с кредитна карта.

18:10 (770 км от старта) Минаваме покрай Будапеща.

19:45 (942 км от старта) Влязохме в Австрия и спираме на Шела след границата за винетка. 8.30 евро за 10 дни. Тук има и безплатно WiFi

20:05 (963 км от старта) Спираме на бензиностанция Jet Parndorf на Panonia Strasse 1. Зареждам до горе 62 литра дизел по 1.34 Евро. Бензиностанциите на магистралата са значително по-скъпи за зареждане, затова се препоръчва да се зарежда на бензиностанции, които не са точно на магистралата, а 500-1000 м. навътре. До тук разходът е 7.0/100 по резервоар и 6.8 по бордови комп.

20:45 (1018 км от старта) Пристигаме в "Lenas Donau Hotel". Препоръчвам го. Направих резервации през booking.com. Двойна стая с хубава закуска на шведска маса - 37 евро!! (Цената на рецепция без резервация беше 75 евро). Паркирахме на безплатния паркинг на хотела, настанихме се набързо и хванахме метрото към центъра на Виена (Билет "Виена-24 часа" - 6.70 евро на човек). Разгледахме и хапнахме наистина уникални виенски шницели при Figlmüller.

ДЕН 2 - Виена. Пътуване Виена-Люксембург.

Наспахме се хубаво и слязохме за закуска и кафе в ресторанта. Имаше шведска маса с доста голям асортимент. Напускането на хотела е до 11 ч. Хапнахме хубаво, събрахме багажа и го натоварихме в колата, която оставихме да седи на паркинга на хотела. Отправихме към центъра на Виена с метрото, където доста пообиколихме и разгледахме. Хубав град, където всяка сграда е забележителност. Започна да се стъмва. Върнахме се до колата, взехме я, пихме кафе в Старбъкс и се върнахме до Парндорф аутлета (около 45 км в посока от Виена), за да разгледаме магазините, които в този ден по изключение работеха до 21 ч. местно време.

22:50 (1130 км от старта) Отново сме във Виена и тръгваме посока Люксембург. По пътя след около 145 км. забелязахме бензиностанция Oldtimer до магистралатa в дясно, но не успяхме да спрем да заредим, а цената там беше 1.30 евро за литър дизел, което е добре. Отбелязахме си я за връщане (Адрес: Oldtimerweg 1, 3312, Österreich).

01:15 (1390 км от старта). Спряхме на бензиностанция Avanti преди излизане от Австрия към Германия. Бензиностанцията е малко в страни от магистралата (адрес: Kammer 19, 4974 Austria). Там през нощта се зарежда само с карта - няма персонал. Сипахме за 20 евро (15 литра при цена 1.35 евро за литър), колкото да сме сигурни, че ще стигнем Люксембург, без да зареждаме в Германия, където е по-скъпа нафтата.

07:25 (2038 км от старта) преминахме през цяла Германия и влизаме в Люксембург.

07:40 (2053 км от старта) спираме на бензиностанция и зареждаме до горе 58 литра дизел по 1.21 евро литъра. От предишното зареждане до горе съм заредил 15+58=73 литра и съм минал 1090 км - 6.7 /100 среден разход.

08:15 (2077 км от старта) пристигаме в град Люксембург. Изморени сме и спираме да поспим в колата за час-два.

ДЕН 3 - Люксембург и Брюксел.

Реално ден 3 се сля с ден 2, защото след Виена пътувахе цяла нощ и дремахме в колата. Като се събудихме към 10 ч. отидохме в една бензиностанция, измихме си очите и пихме кафе. Обиколихме град Люксембург с колата. Не е голям град и няма кой знае какво да се види. Намерихме паркинг в центъра, където платихме около 4 евро за 3 часа престой. Поразходихме се, видяхме каквото имаше да се види.

14:30 (2150 км от старта) Излизаме от град Люксембург и спираме на една бензиностанция да си дозаредим на евтината нафта. Зареждаме 7 литра и потегляме към Белгия.

16:30 (2340 км от старта) Благополучно пристигаме в Брюксел, където се настаняваме в апартамента на един приятел. Останахме там няколко дни и посрещнахме новата година. Пътувахме навсякъде в града с градския транспорт, който също както и във Виена е супер удобен.

ДЕН 4 - Брюксел - Парндорф.
Настана време да си ходим след новата година и на 1ви януари се наспахме, почистихме, направихме си сандвичи, натоварихме се на колата и тръгнахме привечер.

17:40 (2347 км от старта) Тръгваме от Брюксел. Решаваме, че няма да минаваме през Люксембург, а през северна Германия и Koln за по-кратко. Оказа се, че всъщност пътят "от долу" беше доста по добър. "Горният" път имаше на доста места ограничения на скоростта (120 или 100 км/ч) и ремонти. Въпреки, че е с 50 км. по-къс не бих минал втори път от там.

19:40 (2558 км от старта) спираме на една бензиностанция до Кьолн. Заредихме 8 литра с дребните пари, които имахме по джобовете (цена 1,37 евро за литър).

02:12 (3196 км от старта) минали сме Германия и спираме отново на бензиностанция Avanti в Австрия. Отново зареждаме 15 литра за 20 евро с карта, защото няма персонал през нощта.

03:35 (3311 км от старта) този път навигацията ни води до бензиностанция Oldtimer в Австрия, която видяхме на идване. Заредих до горе 54 литра по 1.30 евро/литъра. Почерпиха ме и безплатно кафе с каничка мляко. Изминал съм 1161 км с 77 литра - разход 6.6/100 (6.3 по борд.)

06:00 (3504 км от старта) пристигаме отново на JET бензиностанцията до аутлета в Парндорф. Допълвам до горе 11 литра. Карал съм изключително икономично последните 200 км - разход 5.7/100 - карах със 110-120 км/ч по магистралата.

ДЕН 5 - Парндорф-София.

След като пристигнахме рано сутринта в Парндорф, поспахме малко в колата. Отидохме до Penny маркет наблизо, откъдето си напазарувахме някои неща. Отвориха аутлета в 9:30 местно време (10:30 бг време) и обикаляхме доста магазините (около 5 часа ни отне).

15:30 (3524 км от старта) потеглихме от аутлета в Парндорф. След малко влязохме в Унгария.

18:35 (3883 км от старта) напускаме Унгария и влизаме в Сърбия. На границата минахме доста бързо - 10-ина минути. В Сърбия караме малко по-бързичко (150-160), защото искаме да се приберем и да си лягаме.

20:45 (4099 км от старта) спираме на една бензиностанция след Белград. Зареждаме 12 литра дизел по 159 динара литъра. Плащаме навскъде с карта.

23:40 (4414 км от старта) влизаме в България. Излязохме от Сърбия и влязохме в България за около 2 мин общо. Нямаше никакви хора.

00:15 (4460 км от старта) влизаме в София. В България ни посрещна доста гъста мъгла, но успяхме да минем обратно през Драгалевци и да се приберем до към 1 ч. през нощта.

Среден разход за цялото пътуване: 6.85 литра/100 км.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Пътуване от София до Брюксел с автомобил - върнах се стр. 2

Мнениеот dobrin » Чет 03 яну 2013 14:58

Добре и подробно описано. Само един съвет - пътуването нощем не е най-добрият вариант, поне според мен. Дори като има повече водачи и може да се сменяте, умората си казва думата. Иначе самото пътуване може също да е удоволствие, а не само местата, за които сте тръгнали. Поне аз лични бих предпочел да пътувам денем.

Потребителски аватар
BOOKO
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BOOKO » Вто 08 яну 2013 14:16

За някои може и да е скучна, за мен беше доста полезна защото ми предстои подобно пътуване и научих доста полезни неща.

Потребителски аватар
1z
Автомобил: seat ibiza
Двигател: atd

Мнениеот 1z » Вто 08 яну 2013 17:55

Много полезна тема, благодаря за информация.

Потребителски аватар
PabloEscobar
Автомобил: BMW E91
Двигател: M57D30O2

Мнениеот PabloEscobar » Нед 13 яну 2013 11:27

Още Декември щях да пиша, но ежедневието ми последно време е забързано и все не ми остава време.

Става дума за бензиностанцията на Парндорф, всъщност те са две - един Джет и една неизвестна, на която се плаща само с карта. На отиване към България заредих там и нямаше как да не се отбия и до магазините. Честно казано очаквах по-ниски цени. Не останах впечатлен, защото нещата ги има и при мен на същите пари, когато са намалени. Ще направя и една съпоставка с магазина на Бос в Метцинген и Бос Парндорф - едни и същи неща на двойни-тройни цифри. В крайна сметка си взех едни обувки. :lol: Цената наистина беше най-ниската в цяла Австрия 1.334
Началото на Януари се прибрах отново в Германия и реших отново да заредя там и това ми беше грешката :Mr Green Fun Чаках половин час опашка докато се вредя на колонката, цената беше по-висока от Оед, а трафика след това беше ужасен. Може би ще продължа да си зареждам на Виена - няма коли и е спокойно.

Новата цена за винетката в Австрия е 8.30€

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Вто 15 яну 2013 16:19

Ами на Oldtimer беще по-евтино от Парндорф с 4 цента когато аз пътувах.

Освен това на Оldtimer ме почерпиха и кафе с каничка мляко и чаша вода. Не зная по какъв случай.

Някой спирал ли е в аутлета до Будапеща?

Потребителски аватар
PabloEscobar
Автомобил: BMW E91
Двигател: M57D30O2

Мнениеот PabloEscobar » Вто 15 яну 2013 16:34

Над 50 евро или 50 литра ( ще те излъжа ) дават кафето :Mr Green Fun
Просто отбелязах, че навръщане беше по-скъпо, а на отиване към България цената беше по-евтина :)

За пътуващите през Румъния - в момента има засилени проверки. Ако ви спрат в нарушение ви вземат книжките, внимавайте или си извадете по една международна и забравете, че имате лични карти и книжки. Използвайте международната в комбинация с паспорта. :wink:

Потребителски аватар
boqn92
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот boqn92 » Вто 15 яну 2013 16:40

Колега гледам и се сещам за Мерцедеса ми Ц220 2002г как закъсах в Унгария 4км преди излизане към Австрия от дясно има P бутах бая.И при мен върви към 1000-1050км Заредих в България на Калотина и от там не можах да изкарам Унгария,за това по внимателно :D

Потребителски аватар
fly_free
Автомобил: т5
Двигател: вrr
Контакти:

Мнениеот fly_free » Вто 15 яну 2013 17:02

Колега ,поздравления за подробното описание,много е полезно.
Ако на Шегед има опашка за влизане в Унгария може да се използва пунктът Томпа.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Вто 15 яну 2013 20:50

fly_free написа:Ако на Шегед има опашка за влизане в Унгария може да се използва пунктът Томпа.

Това и аз си го мислех там на място... Само дето нямаше как да обърна точно преди границата и да карам към Суботица. А и никога не съм минавал през Томпа. След това как се стига обратно на магистралата?

boqn92 написа:Колега гледам и се сещам за Мерцедеса ми Ц220 2002г как закъсах в Унгария 4км преди излизане към Австрия от дясно има P бутах бая.И при мен върви към 1000-1050км Заредих в България на Калотина и от там не можах да изкарам Унгария,за това по внимателно :D

То от Калотина до границата с Австрия са 860 км... Пасатът със сигурност ги минава с 1 резервоар 62 литра. Не зная този мерцедес как е изхарчил толкова много нафта

Върни се в “Пътеводител”