Закупих си наскоро Touran 2.0 TDI, 140к.с. DSG.
В Германия някой е правил тунинг на колата и е сменил пружините на предните амортисьори със спортни на фирмата H&R Federn.
Колата е изключително ниска отпред (м/у веждата на калника и гумата има около 2-4 см. разстояние).
Реших да повдигна предницата, като за целта потърсих предни амортисьори на старо от автомобил, който не е бил тунингован.
Обадих се по телефона тук-там из моргите и след уговорка ми изпратиха комплект амортисьори, пружини, тампони (сглобени).
Каква беше изненадата ми когато реших да сменя моите амортисьори с новозакупените - оказаха се с 2 см. по-къси от моите

Слагам моите и новозакупените на масата един до друг и ги сравнявам.
Тогава се зарових по магазините за резервни части и потърсих по номер на амортисьора. Излезе ми, че тези които съм закупил са за AUDI A3, 2003+
Обадих се на търговеца от явтоморгата и както се досещате отказа да си ги вземе обратно (200 лв. са си 200 лв.

Каза ми обаче да си намеря Туран, който ми харесва като височина на предницата и да видя на пружините какви цветове има отбелязани, да му кажа и той да ми потърси, за да ги сменим (толкова можл да помогне).
Питането ми е:
Какво значение имат тези цветови означения (във вид на точки) върху пружините?
Аз лично се съмнявам, че са свързани с височината на пружината и едва ли са показател за това колко високо ще държи предницата.
Питам всеки, който може да помогне: Моля помогнете да се измъкна от ситуацията и да върна нормалното окачване на Touran-а

Приемам всякакви разумни съвети.
Благодаря предварително на всички отзовали се!