Мисля да си купя кола (малко размисли по темата)

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
group®
Темерут
Мнения: 9872
Регистриран на: Вто 08 мар 2005 23:28
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA
Местоположение: София

Мисля да си купя кола (малко размисли по темата)

Мнениеот group® » Съб 21 фев 2015 1:22


Седите в дома си и цъкате компютърчето, гледате мобилето - наше и немско. Гледате си аутобилда, разни снимки из нета и бегачките по улиците. Правите едни сметки... Мислите каква кола да си купите. Емоциите ви водят.
Добра предпоставка да се набиете с кола, която ще ви 'разплаче'. Ама лошото е, че вашата кола може и нечия майка да разплаче!
Ясно е, че БГ е държава на парадоксите и сервитьори са с последен модел АЙСИКТОР тИлИфон, а всеки втори е с квартално БМВ (защото няма пари за бензин извън квартала)[без лоши чувства към марката - само към % от потребителите и].
Та каква кола да си вземем?!
Ми първо - ако си студент и мама и тате ти пращат ... нещо си, работиш за 20-30 на ден и т.н. - не си взимай нищо!!! Моля те! Не е срамно да си беден студент, просто в тъпа държава живеем, където мацките гледат колата, а не човек, който инвестира в бъдещето си (свое и на евентуалното си бъдещо семейство). Та зарежи колата - джиткай с транспорт и ще имаш повече кеш за забавление, книги и кино с истинската жена (тя никога не е тази, която е с теб, защото имаш кола!!!).
Приемаме, че си зрял човек със или без семейство. Работещ - къде за повече, къде за по-малко. Моля те, ако наистина ти трябва кола, си вземи тази, за която можеш да се грижиш. Под грижа нямам предвид когато спре да я закърпим и да тръгне, а гуми, спирачки (и дискове се сменят нали?!), да не изхвърля по 1л. масло на квартална разходка в атмосферата ... нали ей такива дреболии. Честно казано не ми пука дали климатика ти работи, дали имаш супер музика, но някак да спираш и да не скапваш всяко дърво, до което колата ти работи 4мин.
Та значи можеш ли да си оправиш окачването, спирачките, да си сложиш хубави гуми и това да става редовно - това е колата за теб.
Ама имай предвид, че колата се чупи. Съединителче ще се скапе, гарнитура ще духне, ала бала - нека имаме предвид и това, защото то не трябва да е за сметка на гумите, спирачките, окачването... (няколко пъти ще ги спомена тези неща, но да се набие, че и те се сменят!!!).
Избираме кола и какво правим? Не - не я виждаме по снимки как седи с джанти сеемнайски и гуми за мъгла, а колко струва съединителче, ремъчета, ламбда сонди, катализатори, какви са най-скъпите ремонти и т.н. Правим сметка дали можем да ги посрещнем без да продаваме бъбрек и все пак да имаме кеш за гуми!!! Нали знаем, че гуми се сменят на 2-3 години? Айде ако си внимателен и малко караш - 4! Ама нали са и 2 комплекта? Не сме в Африка все пак.

За някои може да е смешно, но аз плача вече от човешката глупост и затова ще спомена някои неща, които са забранени със закон (морален) да се купуват 2ра ръка: накладки, дискове, ремъци, ролки, спирачна течност, амортисьори, шарнири, кормилни накрайници, биалетки, тампони всЕкви, свещи, гуми* etc. (може да се допълва...)
* за гумите мога да пиша още 10 листа А4, ама накратко: Това е връзката ни с пътя - не я късайте изначале!!! Ясно, че могат да изпаднат добри 2ра ръка и е ок, ама стига да съобразяваме някакви неща. Не да ми карате БМВце с грайферче от 0.05мм, защото и без това 'ще ги изпиля на завоите'. Гуми нови!!! Ако няма кеш за нови - замисляме се дали тази кола е за нас и дали изобщо сме за кола.

И понеже знам, че горното е част от един утопичен свят и вече доста хора се 'надскочиха', поне ви моля:
Когато давате газ се замислете кога за последно си сменихте накладки с дискове, гуми, окачване, спирачна течност etc!!! ... и върнете малко педала, иначе сте поредния 'педал' на пътя!!!



Знам, че някои хора ще се засегнат от тази тема, но целта не е да обидя някой! По-скоро искам всички да се замислим, че отговорността, която носим на пътя за себе си и околните, започва с избора ни на кола! Потресен съм от случващото се на пътя! Потресен съм от гъзари без пукнат лев. Едно време поне само тези със супер скъпите коли правеха бели, което пак беше по-приемливо от сега - всеки идиот с бегачка за 5000лв. се прави на Кен Блок. А състоянието на масовия автомобил на пътя е потресаващо опасно!!! Няма технически преглед като хората, няма полиция като хората - поне хората да са като хората :confused




Потребителски аватар
anonym0us
Мнения: 1721
Регистриран на: Нед 01 яну 2012 22:11
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: ηετρϰζ

Re: Мисля да си купя кола (малко размисли по темата)

Мнениеот anonym0us » Съб 21 фев 2015 1:33


Че си прав и казваш истината в монитора (очите) е така. Но има едно "НО"! Познавам хора които имат пари, но не им се дават да си обслужват колите, купуват си гуми емнайста употреба, лагер на главината 2-ра ръка, и т.н. Не защото няма пари, а да мине по-тънко. Той пари има гьол, ама не му се дават. Само това забрави да напишеш. Има и хора които потдържат колите си, но са малко.
А относно културата на шофиране, ако погледнем всичко останало, разлика няма. Както сме на пътя с колата, така сме и извън нея. Ако кара като козар, и не спазва правилата, такъв е и в живота. Но такива по принцип имат късмет.
Разбирам жеста ти и писанията, но ще те разочаровам. Няма как да вкараш акъл, да е ядене, ще го погълне но акъл нЪцки.
А относно жените, там е ясно на всички. Почти всяка гледа материалното. Колата е на последен план, но ако я нямаш, забрави да излезе с тебе. Пешеходци колкото иска има, над-път и под-път. Ако нямаш пари, бизнес, приятели, и яка компания, не си вървежен. А да не забравим и Галакси с7 :confused
За съжаление е така, колкото и да не искаме да вярваме. На мен лично ми го е казвала момиче " Бих се качила на такси, но не и на твоята кола" Голф 3-ка стоковица, в добро външно и тех. състояние. Но така е, ако беше Мерц С класа, щеше тя сама да се качи, не аз да я моля. Също така, на душевната красота и е вдигнат високо среден пръст. А на материалното палец нагоре.
И не са виновни момичетата, а ние мъжете, че не можем да се реализираме в живота.


Потребителски аватар
НарКол
Мнения: 888
Регистриран на: Чет 31 мар 2011 8:00
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT
Местоположение: София

Re: Мисля да си купя кола (малко размисли по темата)

Мнениеот НарКол » Съб 21 фев 2015 9:23


Браво за темата, колега! :th_up
Дано повече хора да се замислят и да се осъзнаят.
А не да стават като ония мангали дето са си купили кошник за 2 хил. лв и се разхождат тежко с изражение "вижти ма, имам КОЛА". А че манго нищо не разбира от коли, още повече от техническата им поддръжка, няма значение.


Потребителски аватар
vucata
Мнения: 3610
Регистриран на: Пон 28 сеп 2009 8:38
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Местоположение: Bulgaria- Sofia
Контакти:

Re: Мисля да си купя кола (малко размисли по темата)

Мнениеот vucata » Съб 21 фев 2015 9:39


group® Надявам се да си добре, ако наистина е това което си мисля. За останалото те подкрепям с 2 ръце :beer


Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Мнения: 7821
Регистриран на: Пет 04 апр 2008 20:06
Автомобил: Tiguan R + Golf MKV GTI
Двигател: EA888 evo4
Местоположение: София

Re: Мисля да си купя кола (малко размисли по темата)

Мнениеот hooligan_sk » Съб 21 фев 2015 10:47


Няма начин, мозъка идва с годините. :th_up

Последна промяна от hooligan_sk на Пон 23 фев 2015 20:12, променено общо 1 път.


jordanpar
Мнения: 840
Регистриран на: Вто 20 фев 2007 15:01
Автомобил:
Двигател:

Re: Мисля да си купя кола (малко размисли по темата)

Мнениеот jordanpar » Съб 21 фев 2015 12:28


Живота стана такъв.мъжът е пропорционално зависим в самочуствието си от нивото на материалните блага с които се е сдобил.
Аз дори съжалявам донякъде момченцата '90,'91,'92 и нагоре набор.Подложени са на големи критерии от страна на техните набори от уж ''слабия пол''.Едно време на техните години моите наборки жени искаха да си мъж и да си добър в леглото.Едва на къде по късни години се ориентираха към ,как беше научно обясненото ''естествения инстинкт на жената да потърси материално добре задоволен мъжкар за да създаде поколение и да е сигурна за издръжката му''.Бля бля.
Имам позната сексолог,споделя че огромен проблем със самочуствието,еректилни дисфункции на база ниска собствена оценка имат последните години не възрастни мъже в България а точно обратното-млади момченца от които се очаква да са като пружинка.Е да ,ама не.Материалните критерии смачкват физическите данни.
Та,не се сърдете на лошо гледащите качулати батки зад предния затъмнен джам на поредния мизерен голф,БМВ,20 годишен ЦЛК или друга псевдокола.те са просто продукт на едно съвремено общество където няма любов,няма истински приятелства,няма принципи,няма нищо което да не може да се купи с пари.Всичко е само взаимни интереси,жените търсят не любовта и тръпката-те тях си ги получават в киното гледайки ''50 нюанса сивУ'',а търсят най-подходящия партньор.Връзките между хората вече наподобяват взаимноизгодни бизнес сделки,а децата родени от такива отношения са едни излишни придатки само товарещи семейния бюджет.Е какви да отраснат те тогава в този свят???
Как да отговорят на огромните изисквания на съвремената млада .... хайде ще я нарека все пак дама,че така съм възпитан,освен чрез правилната марка кола макар и пред разпад,дрешки реплики колкото да отбием номера,евтини татуировки,парфюмче армани за 20 лева от амбулантен търговец със съмнителен етнически произход и разкодиран айфон краден от Англия със симкарта на ваучер.......
Проблемът е че всичко е луднало ,не знае какво иска,ама го иска сега и то веднага на всяка цена.


Потребителски аватар
Чудомир
Мнения: 2846
Регистриран на: Вто 18 юли 2006 0:37
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES
Местоположение: Нейде из Швабско или под тепетата

Re: Мисля да си купя кола (малко размисли по темата)

Мнениеот Чудомир » Съб 21 фев 2015 19:13


group® написа:... но аз плача вече от човешката глупост...

Искрено се надявам горното да не е свързано с физически последици за теб или близките ти :eek


Потребителски аватар
инжектопляктор
Мнения: 4192
Регистриран на: Нед 21 сеп 2014 0:54
Автомобил:
Двигател:

Re: Мисля да си купя кола (малко размисли по темата)

Мнениеот инжектопляктор » Съб 21 фев 2015 19:50


Абе всеки да си взима, каквото иска и му е по джоба. Аз лично си взех кола, за да не се возя в автобуса. Омръзнало ми е да мръзна по спирките и да се съобразявам с кефа на някой, който е писал разписанието с краката си, така че то да не ми е удобно да си свърша работата. Направо съм спал по автогарите, защото на моменти е имало ситуации, в които съм имал часове в изчакване на правилният автобус. А билетите не са по-евтини от горивото за същите километри. С останалото си плащам комфорта.
Аз като търся марка, гледам уж кола, която да е с евтина поддръжка и идиотоустойчива по възможност. Защото съм си малко идиот. Иначе да си пешеходец не е кяр в момента и ако си джиткаш с транспорта, можеш и да не ти останат повече пари за забавления, защото има и мургави, които преджобват. Очаква те още обикновено студ или жега, прозорци които не се отварят и тъпкане като сардини в консерва. Като гледам и как автобуси без спирачки минават технически преглед, по-добре да си карам боторника.
А иначе jordanpar - с право си. Как по-точно се връзват нещата с младите май зависи дали са от град или село и стандартът като цяло.
jordanpar написа:Е да ,ама не.Материалните критерии смачкват физическите данни..

Те материалните критерии всички смачкват малко или много. Като се блъскат хората по цял ден за тези високи "материални" критерии и после заспиват прави, как да очакваш да са като "пружинка"?


Потребителски аватар
piter_96
Мнения: 856
Регистриран на: Пон 03 май 2010 15:07
Автомобил: VW Golf III VW Golf III Variant
Двигател: AFT 1997 AAM 1994
Местоположение: Сопот

Re: Мисля да си купя кола (малко размисли по темата)

Мнениеот piter_96 » Съб 21 фев 2015 20:10


Да споделя своята история. На 18 съм, взех книжка, поработих от 30-ти юни до 14-ти септември вкл. на морето. Изкарах си 1500 лв., прибрах се, мама и тате помогнаха, станаха 2000, после помогнаха баба и дядо. Станаха 3000 лв. Почнах да търся нещо дето да ми е по джоба и на обслужване. Стигна се до решението за голф 3. Отново, втори в семейството. Взех го, купих му зимни гуми 2 нови и 2 почти отлични с джанти. Бая пари излях за диагностики и простотии, но започна да си върви на 4 цилиндъра. Накрая от 3000 лв. останаха 200. Сега ще сменя ремъци и ролки. Днес смених масло и филтри. Просто сме доволни от поддръжката и устойчивостта на голфа и затова се насочих натам. Можех и да поизчакам малко и да взема 4-ка, ама малко или много поддръжката е по-тегава.


Потребителски аватар
kaiser666
Мнения: 4670
Регистриран на: Вто 31 юли 2007 13:03
Автомобил: Bmw E34
Двигател: M20B20
Местоположение: South Of Heaven

Re: Мисля да си купя кола (малко размисли по темата)

Мнениеот kaiser666 » Нед 22 фев 2015 18:15


Защо трябва да правим сметка, кои хора, с какви доходи, какви коли да карат и какво да не купуват втора употреба. Проблема не е ли по-скоро в годишните технически прегледи, които имат чисто формална функция в повечето случаи? Най лесно е така да се генерализира върху една група хора(в случая младежи, нямащи достатъчно доходи) Заглеждам се, като си ходя по улиците и ми прави впечатление, че много лъскави, нови коли са с грайфер износен до маркера, дали и те се карат от хора с надница 20лв? За това, пак казвам, че проблема е в контрола! Единственото което ги интересува, когато минаваш на преглед е да си вземат таксата!(Поне в пунктовете в които аз съм ходил.)


Потребителски аватар
anonym0us
Мнения: 1721
Регистриран на: Нед 01 яну 2012 22:11
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: ηετρϰζ

Re: Мисля да си купя кола (малко размисли по темата)

Мнениеот anonym0us » Нед 22 фев 2015 19:05


Колега, не знам в какви пунктове ходиш, но аз ходя в един от години. Смисъл свикнал съм там и там си ходя. Не познавам никой от пункта, но когато ида, проверяват всичко обстойно, като се почне от Ел. джамовете до коланите дали са изправни. Даже влизат отдоло да видят как е колата, и много ясно, че излизат изплашени и пребледняли, защото е кърпена и още изгнила. Но технически е изправна от всякъде, като изкл. купето. Не говоря за арките и водещите колони, а пода и калниците и праговете, там е леш положението.
До сега не съм минал на пункт без проверка, от както шофирам, близо 10 години.
А За таксата си прав, че и те са като лекарите, не е важно да свършат работа а да има абонати/пациенти.

п.п Лепенето на винетката го правя в дясно където си поискам, не мисля, че има чак толкова голям проблем, ако е посредата на прозореца в дясно. До сега не са се заяждали, и дано не се занапред.


Потребителски аватар
RO$$KO
Мнения: 454
Регистриран на: Пон 31 авг 2009 15:04
Автомобил: VW MK6 GTI
Двигател: TSI EA888 2009
Местоположение: София

Re: Мисля да си купя кола (малко размисли по темата)

Мнениеот RO$$KO » Нед 22 фев 2015 20:38


Абе за какво става на въпрос....
Преди малко в Кръвна група Ауди се разиграва следното:
Търся вътрешно ляво каре за А3 1.8 99 по талон на стаклата 98пише. Предложения на лс или 0884738723
Rosen Pachev Абе вия почнахте да се излагате вече карета почнахте да купувате 2 употреба.Ново пълен комплект е 90 лв.
Митко Георгиев Не се излагам знаеш ли що ? Сменях накраиници от едната страна нов от другата 2ра употреба. Новият почна да хлопа доста рано а уж беше най скъпия и се надявах поне малко повече да изкара . Смених си го с 2ра употреба и до сега мога да кажа че съм доволен. Не е проблема да дам въпросните пари ако трябва и повече ще дам но искам да получа нещо което ще издържи по дълго
И отдолу 5 полуидиота го защитават....
Щом има такива хора който купуват накрайник 2 употреба и твърди,че издържа повече от новото и до него има 5 идиота,който го подкрепят нещата никога няма да се променят.
Просто ния сме държавата на цървулите и батките и това няма да се промени.


bobbby11
Мнения: 52
Регистриран на: Вто 03 сеп 2013 18:15
Автомобил: Seat Toledo GT
Двигател: 2.0 2E 1994
Местоположение: София

Re: Мисля да си купя кола (малко размисли по темата)

Мнениеот bobbby11 » Нед 22 фев 2015 20:58


Да си кажа и аз мненийцето.
Купуваш си тая кола, която можеш да поддържаш, без да й робуваш и без да се налага заради нея да се лишаваш от другите "удоволствия" в живота.
Поддръжката трябва да е абсолютно безкомпромисна за "ходова част" и спирачки.
Просто е от жизнена важност както за шофьора, така и за околните.
Всичко друго подлежи на компромиси...

Например - 99% от собствениците на автомобили не си сменяме "катализатора" с нов такъв, по супер елементарни и логични причини. И не съм много благосклонен към разни "морализаторски" разсъждения на подобни теми...
Караме трошки, които посмъртно не биха минали за "автомобил" в Швейцария примерно... та камо ли да минат "технически преглед" там. :biggrin

А относно мацките - не виждам да е чак такъв проблем за младежите. В смисъл, че ако някоя предпочита да се вози с тебе на Голф двойка или на некоя друга антика на 20-25+ години - значи шанса да е "кифла" е по-малък. :biggrin
А и тяхната не е лесна - в живота "търсенето" на балъци с мангизи далече надвишава "предлагането" им.
:mhihi


Потребителски аватар
forski
Мнения: 4160
Регистриран на: Пет 07 мар 2008 22:10
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Местоположение: Сенник/Севлиево
Контакти:

Re: Мисля да си купя кола (малко размисли по темата)

Мнениеот forski » Пон 23 фев 2015 13:35


Със среден доход от 500/700лв. колкото предполагам е дохода на не малка част от колегите във форума, не се сещам за автомобил който може да се подържа в идеално техническо състояние и това по-никакъв начин да не пречи на другите удоволствия в живота :smile
Само горивото е почти непосилем месечен разход, всичко останало е сбирщайн и кърпене на положението от заплата до заплата.
За Лади и Жигули сме още, и събота и неделя със сандъка с инструментите и под тях :biggrin


jordanpar
Мнения: 840
Регистриран на: Вто 20 фев 2007 15:01
Автомобил:
Двигател:

Re: Мисля да си купя кола (малко размисли по темата)

Мнениеот jordanpar » Пон 23 фев 2015 14:45


И аз го мислех но не смеех да го кажа,че ще настане голям вой,как автомобила бил жизненоважна необходимост,как да се тъпчем в градския транспорт е ужас.....
И аз мисля ,че за в България ерген човек с под 1000 лева месечен доход му е непосилно да има кола и да я поддържа на необходимото ниво.Повечето хора карат кола защото ''всички останали имат мен ме е срам да вървя пеш,купувам кола пък ще я стягам малко по малко''.......
Когато карах собствено Е60, си имах апликация на телефона да си водя разходната част.7800 лева годишно беше показало калкулаторчето накрая /данък,гориво,смяна консумативи,всички автомивки,някоя и друга сменена част и съответното ремонтче като труд/,без каското и гумите-тях ги водех по друго перо.
В момента се радвам че не ми се налага да поддържам собствена кола защото ползвам,да ги наречем фирмени автомобили.
Някой сега да ми каже колко му излиза един голф 4 да речем на годишна база.Ако е 3-4000 лева,и аз не виждам как със заплата от 600 лева ще го поддържаш правилно.Или ще ядеш джънк фууд и ще се обличаш с евтини реплики са сметка на колата,или колата ти ще се поддържа евтино за да има за човешкия фактор.
О,забравих че в България има и трети вариант-живееш при мама и тати,нищо че вече си на 24-25 години,по добре е да си гъзар с кола,отколкото независим в собствена квартирка. :mhihi :mhihi :mhihi



Върни се в “Избор и покупка на автомобил”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 56 госта