Пътуване до Англия

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Sk83r40
Мнения: 11
Регистриран на: Сря 28 яну 2015 19:12
Автомобил: VW Golf IV - 1.9 TDI [90hp]
Двигател: 1999

Пътуване до Англия

Мнениеот Sk83r40 » Нед 10 май 2015 14:49


Здравейте отново. Скоро не бях писал, въпреки, че обещах да кача още няколко снимки на голфа, но обстоятелствата бяха такива.
Та преди около месец пътувах от България до Англия с голфчето, което се държеше сравнително добре из целия път. Преди да тръгнем с годеницата ми трябваше да си купим навигация и се спряхме на Garmin Nuvi 44 LM, с надеждата, че като е гармин и като не е от най-евтините, ще се справи както трябва, но уви... далеч не беше така.
И така,на 25.03 около 4 часа сутринта тръгнахме за Англия с пълен резервоар. Реших да не ползвам навигацията до границата със Сърбия защото пътя си го знаех, макар и да не съм ходил до там. Преди да влезем в Сърбия заредих до горе(около 12л.) отново, защото имах български левчета, които нямаше да ми трябват скоро. Без никакви проблеми влезнахме при 'съседите' и подкарахме по техните пътища. Тогава реших и да пробваме навигацията. Незнайно защо обаче тя ми задаваше маршрут, който на мен не ми харесва и добре, че си носихме карта на Европа, та да знаем кои табели да гоним. Преди време бях чувал, че много от навигациите се бъркат в Сърбия. Дали картите не се обновяват там или нещо друго - незнам. Затова реших и да не се ядосвам много и просто си карах.
Стигнахме на границата с Унгария. Там също минахме без проблем. Не след дълго забелязах, че навигацията пак се опитва да ме свали от магистралата и да ме закара някъде другаде. Тогава си намерих място да отбия и да разгледам настройките и видях, че има три опции за маршрута: Най-бърз, най-кратък и извън пътя(каквото и да значи това), аз бях на най-бърз. Промених го на най-кратък и тръгнахме отново. Е разлика нямаше. При първа възможност се опитваше да ме свали от магистралата, незнайно защо. Тогава ми стана ясно, че ще трябва да се оправяме изцяло по картата. Но навигацията не я изключих де. Все пак имаше и полезна страна - Казваше ми кога се движа с превишена скорост!
И така, в Сърбия и Унгария нямаше много трафик, даже бих казал, че почти нямаше в сравнение с това, което ни очакваше.
Решихме да пробваме навигацията пак и зададохме Виена като крана точка, но това не означаваше, че не гледахме картата и табелите! На около 20 км от Виена сменихме крайната точка с някой друг град (немога да се сетя в момента)и нещеш ли някой ме накара да послушам навигацията и да слезна от магистралата (надявах се, че ще ме качи на друга).. голяма грешка. Слезнах от магистралата и покарах малко по някакъв тесен път, след което стигнах до някакво кръстовище, след малко още едно и още едно и пешеходци и доста коли се появиха. Погледнах часовника беше около 18:30. Разбира се, беше очевидно, че съм в населено място, а такъв трафик не бях виждал до сега. След около 40 минути в 'незнайния' град, осъзнахме, че сенамираме във Виена и то не къде да е ами в центъра на Виена в 19:00 часа... е вярно,че много исках да видя Виена някой ден... но не по тоя начин... Покарах още половин час и забелязах, че имам нафта за около 150 километра. Притесних се, защото не съм си в 'асково и ако закъсам нема кой да ми помогне, а в тея задръствания.... започнах да търся бензиностанция... и намерих. Там ми беше и първото зареждане в Европа. Заредих за 50 евро около 42-3 литра. Тръгнахме отново и след около 30-40 минути най-накрая излезнахме от огромния град. Всъщност по груби сметки се оказа че съм изминал около 50 километра за 2 часа. Вече бях доста изморен и много исках да спра за да си починем , но желанието да се отдалеча максимално от Виена беше по-голямо и затова реших да покарам още около час и половина и чааак тогава спрях да посмим малко. Беше дълъг ден и много кратка и неудобна вечер (спахме в колата на пригоден за целта паркинг). На 26 сутринта около 4 часа станахме, пихме по едно кафе и пак тръгнахме.
Не след дълго влезнахме в Германия, там вече имаше доста движение по магистралите... като казвам доста имам предвид, че на места карахме на първа предавка и на полусъединител. Имаше доста такива моменти в Германия, но след около 8 часа излезнахме и от там, като някъде преди да излезем, спрях пак да напълня нафта до горе. Около 60 евро.
И такаа в Белгия.. същите задръствания по магистралата като в Германия... за навигацията да не говорим... тя си знаеше някакъв друг маршрут и така..
Ии в едно от многото задръствания карайки си с около 40 км/ч, се наложи да спрем изцяло (за пореден път) нооо белгиеца зад мен явно не видя, че всички пред него са спрели и реши да се забие в мен, следователно аз пък се ударих този пред мен и стана мазалоо. Аз в пълен стрес, защото не бях участвал в ПТП, защото не съм си в България и поради ред други причини. Добре, че се оказаха разбрани хора, а и единия от тях говореше сравнително добре английски. Отбихме на един паркинг и те попълваха някакви двустранни протоколи (на белгийски)а ние само стояхме и ги гледахме. Дадоха ни по едно копие и на нас, обясниха ни какво са писали и така, тръгнахме си по живо по здраво. Нашата кола беше пострадала най-много естествно.
И така минахме набързо и през Холандия и влезнахме във Франция. Градчето от което трябваше да си хванем ферибота се казваше Дюнкерк. Докато си карах видяхме един хубав паркинг и решихме да спрем да си починем на около 30 км преди ферибота. Така или иначе вече си беше време за спане. Поспахме хубаво. На сутринта към 5 часа станахме, пак кафенце и около 5:30 тръгнахме за ферибота, който трябваше да хванем в 8 часа. Мислехме че няма да имаме проблеми до ферибота, но отново не бяхме прави. Там вече трябваше да слушаме навигацията, която нещеш ли ни вкара в градчето Дюнкерк и ни въртя из него и около него час и половина. Просто бях бесен на навигацията, да не говорим, че няколко пъти се опитваше да ме прекара през забранени улици... най-накрая в 8 без 15 стигнахме до ферибота, провериха ни документите и казаха, че ако побързаме може и да успеем да се качим. Тръгнахме там по едни завъртяни коридори и от далеч видяхме как спускат бариерата. Чувството беше ужасно... За щастие обаче хората които пускаха бариерата не бяха стигнали далеч и се върнаха да ни пуснат. Буквално се качихме в последната минута. И така след още 2 часа бяхме в Англия. Там също имаше задръствания от ферибота до Лондон горе долу. Там бихме рекорда като минахме около 300 метра за 45 минути... За щастие след Лондон всичко беше нормално и около 16:00 часа английско време бяхме стигнали до крайната точка.
Да обобщя набързо: Пътуването беше много динамично, изморително и вълнуващо. Минах с 2 зареждания в Европа. Разстоянието е около 3000 км (Хасково - Hull [England]. Доволен съм от колата, макар и да има някои неща, за които искам да поговорим, но по-нататък.

По-късно ще кача и няколко снимки на ударения автомобил.

Поздрави и дано да е било интересно.

Ето и няколко снимки... За жалост на колата не и тръгна на добре.. дано да се оправи всичко
Прикачени файлове
IMG_0945.jpg
IMG_0947.jpg
IMG_0948.jpg
Тук не се вижда много добре, но боята на предния капак се е напукала :/
IMG_0949.jpg
IMG_0956.jpg

Последна промяна от Sk83r40 на Нед 10 май 2015 19:34, променено общо 1 път.




Вълчан
Мнения: 880
Регистриран на: Нед 17 мар 2013 20:11
Автомобил: Mazda 5
Двигател:

Re: Пътуване до Англия

Мнениеот Вълчан » Нед 10 май 2015 15:41


От такива пътувания остават спомени.Иначе от аутобан на аутобан е скучно... :th_up


fighter-interceptor
Мнения: 317
Регистриран на: Пон 09 дек 2013 20:57
Автомобил: Golf 4
Двигател: AHW 2000
Местоположение: София

Re: Пътуване до Англия

Мнениеот fighter-interceptor » Пон 11 май 2015 20:23


Навигацията регистрирахте ли я в Garmin и актуализирахте ли картите?


Потребителски аватар
julio 21
Мнения: 104
Регистриран на: Пет 26 дек 2014 20:42
Автомобил:
Двигател:

Re: Пътуване до Англия

Мнениеот julio 21 » Пон 11 май 2015 21:37


С номера които е от зад на навигацията можеш да се регистрираш на страницата на Гармин, има неща който можеш първия път да свалиш и актуализираш безплатно(преди 6-7години беше така). Да не би да си му задал опция да те води по не платени пътища и за това да те сваля от магистралата.


Sk83r40
Мнения: 11
Регистриран на: Сря 28 яну 2015 19:12
Автомобил: VW Golf IV - 1.9 TDI [90hp]
Двигател: 1999

Re: Пътуване до Англия

Мнениеот Sk83r40 » Вто 12 май 2015 18:48


Още като купих навигацията актуализирах картите. Имаше упътване как се прави. Спазвах всички инструкции, така че невярвам да е от картите.(Навигацията е с безплатно доживотно обновяване на картите)
А относно това дали съм задал да избягва платени пътища - не съм. А дори и да бях задал такава настройка, няма логика да се опитва да ме прекара през улици, които са забранени за влизане.

Иначе ако на някой му предстои пътуване из европа, нека пита. Има доста подробности, които съм спестил, но яко бях писал за абсолютно всичко, което се сещам, трябваше да пиша 2 дни :D

Поздрави


Вълчан
Мнения: 880
Регистриран на: Нед 17 мар 2013 20:11
Автомобил: Mazda 5
Двигател:

Re: Пътуване до Англия

Мнениеот Вълчан » Сря 13 май 2015 21:05


Във тези каравани ли живееш във Англия....


Потребителски аватар
polovera_9n3
Мнения: 1916
Регистриран на: Съб 17 авг 2013 22:39
Автомобил: VW POLO TDI
Двигател: BNM 2007
Местоположение: Кърджали

Re: Пътуване до Англия

Мнениеот polovera_9n3 » Сря 13 май 2015 23:28


Навигации освен IGO не слагам в колата си, имам опит с почти всички, преди години продавах навигации...


Потребителски аватар
vucata
Мнения: 3610
Регистриран на: Пон 28 сеп 2009 8:38
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Местоположение: Bulgaria- Sofia
Контакти:

Re: Пътуване до Англия

Мнениеот vucata » Чет 14 май 2015 13:07


Вълчан написа:Във тези каравани ли живееш във Англия....

:eek


Потребителски аватар
borislav_mladenov
Мнения: 358
Регистриран на: Съб 09 май 2009 13:36
Автомобил: VW Passat B6
Двигател: 3_2 VR6 2008
Местоположение: Хасково

Re: Пътуване до Англия

Мнениеот borislav_mladenov » Чет 14 май 2015 13:16


Аз съм живял в такива каравани в Англия, смея да твърдя че не е лошо. Изобщо не си е зле. Особено за временно пребиване или сезонно нещо ако се е наложило. Хубава "Одисея" сте си спретнали иначе :) :th_up :mrgreen


Sk83r40
Мнения: 11
Регистриран на: Сря 28 яну 2015 19:12
Автомобил: VW Golf IV - 1.9 TDI [90hp]
Двигател: 1999

Re: Пътуване до Англия

Мнениеот Sk83r40 » Чет 14 май 2015 19:52


Вълчан написа:Във тези каравани ли живееш във Англия....


Да, в такава каравана живеем. Не е най-хубавото място за живеене ама може и по-зле да е.

polovera_9n3 написа:Навигации освен IGO не слагам в колата си, имам опит с почти всички, преди години продавах навигации...


За другия път ще знам. От много хора съм чувал, че на Гармин били най-хубави навигациите, но изобщо не съм впечатлен. Не я препоръчвам!


Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Мнения: 19698
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 16:34
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Местоположение: София
Контакти:

Re: Пътуване до Англия

Мнениеот Vlad777 » Сря 20 май 2015 12:07


Аз съм супер доволен от iGO, с който съм обиколил голяма част от Европа.

За Гармин не зная, но iGo има настройка да не караш по магистрали. Именно това предполагам, че се е случило с Гармина - бил е настроен да не се ползват магистралите и естествено се опитва да ги заобикаля всячески.

Всъщност тази настройка е доста полезна когато например минаваш през Словения или Хърватска и искаш да минеш без да плащаш пътни такси и винетки, които се дължат за пътуването по магистралите.

В iGo може отделно да се настройва с чекбокс "Платени участъци" и "Магистрали". Т.е. това са две отделни неща.

Убеден съм, че на Гармина, който сте ползвали, въпреки че са му рзрешени платените участъци, не са му били разрешени магистралите иначе няма как да дава такива грешки.

При последното пътуване до Австрия, от което се върнахме преди няколко дни, в колата имаше и iGo и Garmin. Разликите бяха минимални.


Потребителски аватар
polovera_9n3
Мнения: 1916
Регистриран на: Съб 17 авг 2013 22:39
Автомобил: VW POLO TDI
Двигател: BNM 2007
Местоположение: Кърджали

Re: Пътуване до Англия

Мнениеот polovera_9n3 » Сря 20 май 2015 14:36


iGO може да се настрои да караш по магистрала и да заобикаля само платените участъци, при GARMIN и ТОМ ТОМ нямаше такава опция-там или караш или не караш по магистрала- поне до 2011 до когато ги продавах, сега в новите версии може и да са решили този проблем


Потребителски аватар
julio 21
Мнения: 104
Регистриран на: Пет 26 дек 2014 20:42
Автомобил:
Двигател:

Re: Пътуване до Англия

Мнениеот julio 21 » Сря 20 май 2015 15:28


Аз ползвам Garmin nuvi 250 който е доста старичък, и има опция да караш по платени и не платени пътища. Но има на места кадето се ошашавя и иска да ме свали от магистралата въпреки че съм му задал по магистралата. Такова място е в Италия винаги ме набутва да вляза да "разгледам" Сан Ремо, ама аз съм го виждал и не му обръщам внимание.


Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Мнения: 19698
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 16:34
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Местоположение: София
Контакти:

Re: Пътуване до Англия

Мнениеот Vlad777 » Чет 21 май 2015 0:33


Това е при iGo:
Изображение

Това намерих при Garmin:
Изображение


Т.е. ако е чекнато да избягва магистрали...



Върни се в “Пътеводител”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 110 госта