Как се формират цените на горивата на бензиностанциите?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Мнения: 19676
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 16:34
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Местоположение: София
Контакти:

Re: Как се формират цените на горивата на бензиностанциите?

Мнениеот Vlad777 » Чет 31 дек 2015 18:50


Един анализ взет от тук:

Как хубаво ни цакат с горивата
Къде са сега генералите Борисов и Танов и какво стана с проверките за картел и монополи в бизнеса?

Изображение

Забравете всички други сравнения и съпоставки и помислете върху това: От май досега цената на петрола (сорт Брент) е паднала с повече от 46 процента. От 67 долара на 36 долара за барел. Същото е сгромолясването и при сорта "Урал", който използва рафинерията край Бургас. Какво обаче се случва по бензиностанциите на същата тази компания, която е монополист на пазара - едновременно производител, дистрибутор, търговец на едро и на дребно? През май бензин А95 се продаваше за 2.28 лв. за литър, а дизелът вървеше по 2.35 лева. Днес същите тези горива се предлагат за малко под два лева за литър. Наистина, сега зареждаме по-евтино, но, обективно погледнато, понижението е само около 13 на сто. Или почти четири пъти по-малко, отколкото е поевтиняла суровината. Къде са сега обаче генералите Танов и Борисов и защо не обикалят телевизиите да разправят как са смъкнали цените за благото на народа? От онази пиар акция през август (само преди 4 месеца) няма и помен. Никаква я няма и Комисията за защита на конкуренцията, с всичките й анализи и проучвания. Затова пък е добре известно, че "Лукойл" е най-големият данъкоплатец в България и управниците, независимо от партийната си принадлежност, имат боязън от него. Възползвайки се от това си положение, той пък спокойно може да определя тарифите на бензиностанциите, без да се съобразява с никого и с нищо.

Най-ясно се вижда как ни "цакат" бензинджиите, ако си припомним колко им плащахме в началото на годината. Тогава литърът бензин или дизел беше малко над 1.80 лв., петролът се търгуваше на нива от 45-50 долара за барел, а щатската валута бе 1.73 лева. Като обобщим, излиза, че на 1 февруари при цена на петрола 90.8 лв. (52.5 долара за барел по 1.73 лв.) плащахме по 1.88 лв. за бензина А95, а на 29 декември при цена на петрола 64 лв. (36 долара за барел по 1.78 лв.) ни взимат по 1.97 лв. за литър. И то при положение, че цените са такива от 10 декември и явлението не е моментно както бе през януари. Съответно разликата, която си прибират търговците само от крайната цена, без да споменаваме производствената, е 11 стотинки на литър. А всеки ден се продават стотици тонове горива.

Ей така, за цвят, ще погледнем и какво е било положението в средата на юни 2014-а. Тогава петролът се търгуваше за около 115 долара на барел, което при съответния курс на долара (1.43 лв.) прави 164.45 лева - с 250% повече от днешната стойност от 64 лева. Но на колонките литър бензин и дизел струваха около 2.5 лева - с 25% повече от сега. Чиста аритметика!

Някои пак ще надигнат глас за акцизите и ДДС-то, само че тях ги имаше и преди година и не са променяни. Акцизът при дизела е 645 лв. за 1000 л, или приблизително 65 стотинки за литър. Безоловният бензин пък се облага със 710 лв. на 1000 литра. Данъкът добавена стойност също си е 20 на сто.

Мнозина вече сигурно са забравили онези 30 тона бензин, които през юни се разляха в защитената зона на езерото Вая край Бургас, и смутените закани на екоминистърката Ивелина Василева да наложи жестоки глоби на "Лукойл" заради нанесените върху природата щети? Тъй като обществената памет у нас трудно трае повече от три дни, ще е добре да си припомним тези събития. Защото неотдавна стана ясно, че компанията няма да плати и стотинка от наложената й "колосална" глоба от 9220 лв., тъй като Регионалната инспекция по околна среда е... допуснала куп грешки в процеса на производството. Всъщност дори всичко да беше изрядно и никой чиновник да не се би навел, въобще не си мислете, че "Лукойл" щеше да пожертва печалбата си заради екологията или току-така ще преглътне кражбите от продуктопровода си. Още през лятото бе задействана схема, по която всички тези разходи, колкото и дребни да са те за гигант като "Лукойл", да бъдат покрити от нашия джоб. Как ли? Ами през цените на бензиностанциите. Само седмица след аварията масовият бензин А-95 поскъпна с 4 стотинки, без да има каквато и да е обективна пазарна причина. Дори напротив - ако следвахме чисто пазарните принципи, горивото трябваше да поевтинее.

Информацията за движението на цените на петрола, щатския долар и за преработените нефтопродукти непрекъснато блика в интернет пространството, така че всеки може да си направи сметката. За улеснение обаче ще отбележим, че от началото на май до 18 юни бензиностанциите у нас не бяха променяли тарифите си и близо два месеца купувахме бензина по 2.29 лв. на литър. През този период нямаше съществени промени в цената на суровия петрол и котировките на щатската валута, но въпреки това горивата поскъпнаха.

Накрая, но не по важност, от "Лукойл" винаги са обяснявали по-високите цени със старите си технологии за преработката на нефт, заради които от един тон суровина се получавали 700 кг продукти. Ама нали на 20 май бе пуснат в експлоатация изцяло новият комплекс за преработка, в който ще се оползотворява до 90 на сто от нефта. Компанията дори се похвали, че това ще увеличи производителността на рафинерията и ще я направи конкурентна на европейските пазари. Сега остава и вътрешните клиенти да усетят нещо от този иначе грандиозен проект. Въпросът е, че отнякъде трябва да се избие инвестицията от 1.5 млрд. щ. долара в новото съоръжение.


http://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/kak-hubavo-ni-cakat-s-gorivata




batmit
Мнения: 840
Регистриран на: Вто 14 авг 2012 22:48
Автомобил: Golf IV
Двигател: AKL 2000
Местоположение: Plovdiv

Re: Как се формират цените на горивата на бензиностанциите?

Мнениеот batmit » Чет 31 дек 2015 19:30


Цената се формира, както се се уговорят картеладжиите. У нас е така. Може да предположите защо вече няколко месеца по медиите нищо. Мълчат като бити гъ...ве. Нали са "НЕЗАВИСИМИ". Ще видите как ще ни сурвакат с новите цени на тока. Като се накачат по двама-трима прекупвачи по веригата, и вярвайте ми няма да са от VW форума, а от собствениците на яхти и самолети. И комисионните пак в партийните каси.
Да сме жеви и здрави и ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА.


Потребителски аватар
VWGT
Мнения: 6151
Регистриран на: Пет 09 дек 2005 10:09
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: Как се формират цените на горивата на бензиностанциите?

Мнениеот VWGT » Вто 19 яну 2016 10:56


айде още малко по темата ...
Във Варна от днес дизела е 1,58 при Марешки. Лукойл го пускат на 1,59. Четох коментар в нета (мисля беше на политик), че бензиностанциите по закон не могат да продават на загуба. При това положение, как става така, че във Варна Лукойл може да свали на 1,59 като си запази печалбата, а в другите градове не може, защото печалбата му била само някакви стотинки?!
Да не говорим, че от днес всички пак са равнис +1 ст. по ЛукОйл, но иначе няма картел, не. Тия толкови явни ценови маневри (и счетоводни) НАП би трябвало да ги лови с поглед, но не би.


Потребителски аватар
vanesto
Мнения: 6175
Регистриран на: Пон 23 фев 2009 16:14
Автомобил: Octavia 3 FL+Golf 4 Variant
Двигател: DGTE 2018+AHF 1999
Местоположение: Varna

Re: Как се формират цените на горивата на бензиностанциите?

Мнениеот vanesto » Вто 19 яну 2016 11:04


Обратно е - 1,59 при Марешки, 1,58 на Лукойл, и е от миналата седмица. При тези цени маржът им е 5ст на литър, така че не продават под себестойност. Направете си сметка колко печелят останалите вериги. Марешки обеща до края на годината да отвори бензиностанции във всички по-големи градове в страната, така че на картела още малко животец му остана, търпение трябва. ББ нищо няма да направи по въпроса с картела, в едно гърне пъ..ят със Златев. Не е ли лицемерно от негова страна, да говори по ТВ, как не сваляли цените на стоките, като падали горивата, а същият той да подкрепя картела с бездействието си?


Потребителски аватар
Andonov
Мнения: 3925
Регистриран на: Вто 06 мар 2007 8:44
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Ямбол
Контакти:

Re: Как се формират цените на горивата на бензиностанциите?

Мнениеот Andonov » Вто 19 яну 2016 12:32


Цената от Лукойл на трета ръка излиза на 1.53 лв с ДДС към днес. Далаверата (за някой) е че не можеш да купуваш от първа ръка (Лукойл) ако не правиш оборот ХХХ. И така след закупуване на гориво от фирма Х се продава на фирма У а после на Z, като фирма Z товари директно от Лукойл но фактурира на фирма У.
Ако някой успее да разбере коя е фирмата Х и на каква цена купува от Лукойл ще е интересно за всички.


Потребителски аватар
VWGT
Мнения: 6151
Регистриран на: Пет 09 дек 2005 10:09
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: Как се формират цените на горивата на бензиностанциите?

Мнениеот VWGT » Вто 19 яну 2016 12:40


а ОМВ, ЕКО, ШЕЛ, които за нашния пазар отвсякъде би трябвало да са Х, от кого купуват?
от ЛукОйл, от Х или чак от Y?
/тук ми липсва още един параметър, мисля да го наименоваме BB за по-кратко/


Потребителски аватар
KOKO ГЕОРГИЕВ
Мнения: 1110
Регистриран на: Вто 25 яну 2005 15:38
Автомобил: AUDI A8 4.2 Quattro + FORD Galaxy
Двигател: AUW 2001
Местоположение: София

Re: Как се формират цените на горивата на бензиностанциите?

Мнениеот KOKO ГЕОРГИЕВ » Сря 20 яну 2016 0:32


vanesto написа:Обратно е - 1,59 при Марешки, 1,58 на Лукойл, и е от миналата седмица.

Съжалявам, че няма Марешки в София, но мнозина и то с право призовават дори и при по-ниски цени да не се зарежда на Лукойл, ОМВ, ШЕЛ и др. във Варна. Не го ли направим после ще патим отново. :confused
Интересно ми е защо форумните "партньори" от ЕКО продължават тихомълком да си държат високите цени и да ми подхвърлят като на гладно псе 4 ст. отстъпка? :rolleyes
Аз от около 3 месеца прекратих да зареждам при тях. Има изгодни бензиностанции и евтина газ и в София, но са малко.


Liminat
Мнения: 423
Регистриран на: Вто 21 окт 2008 21:54
Автомобил: VW
Двигател:
Местоположение: Варна

Re: Как се формират цените на горивата на бензиностанциите?

Мнениеот Liminat » Сря 20 яну 2016 6:00


Mного по-интересно е поведението на ОМВ, които за едни продават по цени Марешки, за други - по цена неокастрена тояга.


Потребителски аватар
vanesto
Мнения: 6175
Регистриран на: Пон 23 фев 2009 16:14
Автомобил: Octavia 3 FL+Golf 4 Variant
Двигател: DGTE 2018+AHF 1999
Местоположение: Varna

Re: Как се формират цените на горивата на бензиностанциите?

Мнениеот vanesto » Сря 20 яну 2016 9:44


ОМВ на Хр. Смирненски днес свалиха на 1,60. Мисля, че само тази и още една - на Република държат ниски цени, но то и с Лукойл е така - само тази до Метро. Никой не се цигани за едната стотинка, хората си зареждат предимно на Марешки. Еко, Шел и Ромпетрол се правят на играчи, не намалят цените. Бенита до Пикадили център само свалиха, но те се отделиха от Ромпетрол, може би са имали спор за цените.
http://www.investor.bg/ikonomika-i-poli ... va-209781/
http://newsline.bg/news.php?post=19366
Чух слух, че има фирма във Варна, която внася готов дизел с танкер директно от Русия и Марешки купува от тях. Явно има нещо вярно в това.


Потребителски аватар
VWGT
Мнения: 6151
Регистриран на: Пет 09 дек 2005 10:09
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: Как се формират цените на горивата на бензиностанциите?

Мнениеот VWGT » Сря 20 яну 2016 12:14


vanesto написа:Чух слух, че има фирма във Варна, която внася готов дизел с танкер директно от Русия и Марешки купува от тях. Явно има нещо вярно в това.

тоо, ако е така, това гориво не трябва ли да мине през митнически склад, който пак е на ... ? едва ли го претакат на по тъмно на буната ...


Liminat
Мнения: 423
Регистриран на: Вто 21 окт 2008 21:54
Автомобил: VW
Двигател:
Местоположение: Варна

Re: Как се формират цените на горивата на бензиностанциите?

Мнениеот Liminat » Сря 20 яну 2016 12:45


Едва ли, всеки се досеща на какво следене е подложен непослушника :)


Потребителски аватар
vanesto
Мнения: 6175
Регистриран на: Пон 23 фев 2009 16:14
Автомобил: Octavia 3 FL+Golf 4 Variant
Двигател: DGTE 2018+AHF 1999
Местоположение: Varna

Re: Как се формират цените на горивата на бензиностанциите?

Мнениеот vanesto » Сря 20 яну 2016 12:54


То пак си минава данъчен склад, все пак не всички са на Лукойл, само 80% :)


Потребителски аватар
Andonov
Мнения: 3925
Регистриран на: Вто 06 мар 2007 8:44
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Ямбол
Контакти:

Re: Как се формират цените на горивата на бензиностанциите?

Мнениеот Andonov » Сря 20 яну 2016 15:12




Потребителски аватар
moimoimoi
Мнения: 2418
Регистриран на: Сря 21 мар 2007 21:05
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: В голф2 VR6 турбо

Re: Как се формират цените на горивата на бензиностанциите?

Мнениеот moimoimoi » Сря 20 яну 2016 17:04


ето цени на голям продавач на горива http://www.lightgas.bg/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8
от сайта бензин 95 е 1.66 ,при марешки е 1.69
дизела е 1.53 ,при марешки е 1.59
газта е 0.72,при марешки е 0.75
както се види работи с 3-6 стотинки марж


Потребителски аватар
vucata
Мнения: 3610
Регистриран на: Пон 28 сеп 2009 8:38
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Местоположение: Bulgaria- Sofia
Контакти:

Re: Как се формират цените на горивата на бензиностанциите?

Мнениеот vucata » Сря 20 яну 2016 17:34


Направи ли 2 бензиностанции в София, Еко,Омв, Лукойл, Шел умират тотал. Мразя ги тия измекяри и зареждам само на малки бензиностанции. Много ще ми е кеф всичките да затворят поне по 3-4!



Върни се в “Общи автомобилни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 68 госта