Изваряване на ракия
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- gergeto
- Мнения: 3344
- Регистриран на: Нед 10 апр 2011 18:14
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Шумен
Re: Изваряване на ракия
За костилките - задължително. Точно това оглеждах най-много, когато влязох в това мазе. Ако не се лъжа имаше не повече от 10-15 компота от череши, така че няма да е проблем да ги изчистя.А за аспирина ,според мен няма проблем. Едни правилно подбрани дрожди и би трябвало да стане материал.
- forski
- Мнения: 4160
- Регистриран на: Пет 07 мар 2008 22:10
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Местоположение: Сенник/Севлиево
- Контакти:
Re: Изваряване на ракия
Не го товари много със захар, и ще тръгне. 20 до 22% мисля че ще му е идеално.
- gergeto
- Мнения: 3344
- Регистриран на: Нед 10 апр 2011 18:14
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Шумен
Re: Изваряване на ракия
Благодаря колеги, получих ценни съвети, включително и на ЛС ,така че тези дни действам. Лично аз искам да пробвам да направя ракия изцяло от такъв консервиран материал, без да го смесвам с кофа джанки, вишни или каквото се сетите за пресни плодове. И да знаете че тия новите "4- ри измерни " казани не вадят ракия с плодов вкус, а направо спирт.
- muns61
- Мнения: 7965
- Регистриран на: Чет 01 юли 2010 8:45
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: pleven
Re: Изваряване на ракия
Затова си варя с класически казан, 120 литра.
- forski
- Мнения: 4160
- Регистриран на: Пет 07 мар 2008 22:10
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Местоположение: Сенник/Севлиево
- Контакти:
Re: Изваряване на ракия
И да тече на косъмче, бавно и полека ....
- muns61
- Мнения: 7965
- Регистриран на: Чет 01 юли 2010 8:45
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: pleven
Re: Изваряване на ракия
Струята с дебелина на клечка за зъби.
- forski
- Мнения: 4160
- Регистриран на: Пет 07 мар 2008 22:10
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Местоположение: Сенник/Севлиево
- Контакти:
Re: Изваряване на ракия
С газова пиростия се постига почти лабораторен контрол на процеса
- goppa
- VW експерт
- Мнения: 7656
- Регистриран на: Вто 04 сеп 2012 19:25
- Автомобил: Sharan
- Двигател: AFN 1997
- Местоположение: Горна Оряховица
Re: Изваряване на ракия
samo_pechka написа:muns61 написа:Аспиринът се слага за спиране, или предотвратяване на ферментация.
И мен така ме съмнява. А дали има начин да се "неутрализира" ацетизала ?
Ахам със сода. Нали ацетизала е ацетилсалицилова киселина. Значи содата трябва да го разгради на някакви соли.
- gergeto
- Мнения: 3344
- Регистриран на: Нед 10 апр 2011 18:14
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Шумен
Re: Изваряване на ракия
Преди много години баща ми , бог да го прости , беше купил бракувани компоти от сини сливи от Консервената . Не се сещам да е слагал някакви химии освен сода при изваряването. Според мен тия компоти също би трябвало да са били с някакви консерванти щом са по БДС. М/у другото поне по нашия край аспирин се слага само на туршии, за компоти и сладка не съм чувал. Колега, сигурен ли си че в този материал за който питаш наистина има аспирин?
- samo_pechka
- Мнения: 8385
- Регистриран на: Пон 05 дек 2011 22:46
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Re: Изваряване на ракия
Правили са ги с жена ми. Та като се заговорихме на тази тема, тя ми го потвърди. Но не беше сигурна, че и във всички сиропи е слагано хапчето де....
И мен това ми дойде наум за содата , още в момента като разбрах , че е слагано аспирин. Ще видим. Аз в момента съм оставил една такава бутилка раззредена с два компота и на 22 % захарност в бидонче , да видя дали ще почне някаква ферментация.
goppa написа:Ахам със сода. Нали ацетизала е ацетилсалицилова киселина. Значи содата трябва да го разгради на някакви соли.
И мен това ми дойде наум за содата , още в момента като разбрах , че е слагано аспирин. Ще видим. Аз в момента съм оставил една такава бутилка раззредена с два компота и на 22 % захарност в бидонче , да видя дали ще почне някаква ферментация.
- gergeto
- Мнения: 3344
- Регистриран на: Нед 10 апр 2011 18:14
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Шумен
Re: Изваряване на ракия
Не съм пробвал, но някои слагат хлебна мая, чувал съм и за лимонтозу. Аз този път ще заложа на дрожди.
- forski
- Мнения: 4160
- Регистриран на: Пет 07 мар 2008 22:10
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Местоположение: Сенник/Севлиево
- Контакти:
Re: Изваряване на ракия
Лимонтозуто се слага за корекция на киселинноста, всеки плод съдържа в себе си киселина, но когато се коригира захарността в съотношение 1/4 захар вода, на 10литра вода се добавя и пакетче ломонтозу за подкиселяване на сместа. В тази среда дрождите се чувстват максимално добре, и започват да се вихрят, Ph мисля че трябва да е в граници 3,5 - 5,5 проверява се с индикаторна хартия.
Това важи за сурози плодове, за компоти не знам как точно стоят нещата.
Това важи за сурози плодове, за компоти не знам как точно стоят нещата.
- gergeto
- Мнения: 3344
- Регистриран на: Нед 10 апр 2011 18:14
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Шумен
Re: Изваряване на ракия
Такааа ,най -после този уикенд успях да отделя време за да направя компотения материал.
Значи по препоръка на колега от форума и след консулт в агроаптека ,използвах 2 вида дрожди- за възбуждане на първоначална трудна ферментация и след няколко часа сложих предварително накиснатите дрожди за червени вина ,които уж подпомагат стабилното протичане на ферментационния процес.Материала беше със захарност 30 ,разредих го с хладка вода до около 25 % .Заредих го в събота и се уговорих с комшията да го пообърква веднъж на ден. Днес (вторник) ми се обади и ми каза че е започнал да "ври" материала ,но кротко и стабилно ,без надигане и пяна. За пръв път ползвам дрожди и се надявам на положителен резултат.
Значи по препоръка на колега от форума и след консулт в агроаптека ,използвах 2 вида дрожди- за възбуждане на първоначална трудна ферментация и след няколко часа сложих предварително накиснатите дрожди за червени вина ,които уж подпомагат стабилното протичане на ферментационния процес.Материала беше със захарност 30 ,разредих го с хладка вода до около 25 % .Заредих го в събота и се уговорих с комшията да го пообърква веднъж на ден. Днес (вторник) ми се обади и ми каза че е започнал да "ври" материала ,но кротко и стабилно ,без надигане и пяна. За пръв път ползвам дрожди и се надявам на положителен резултат.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”
Кой е на линия
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 239 госта