Polo 6n2 - Моята борба

Разкажете, споделете, похвалете се със своя Volkswagen - тук всеки може да има тема
Потребителски аватар
NastyPolo
Мнения: 8
Регистриран на: Пон 25 сеп 2017 12:12
Автомобил: Polo
Двигател:

Polo 6n2 - Моята борба

Мнениеот NastyPolo » Сря 27 сеп 2017 11:36


Здравейте колеги,ентусиасти и VW маниаци!
Дойде и моят ред да споделя историята на моят половер от самото начало.
Винаги съм харесвал малките автомобили и се спрях на Polo,затова в началото на тази година ( 3 Януари ) реших да си пробвам късмета да си купя автомобил преди да започнат големите виелици в България.Естествено предпочетох да пътувам 500 километра до гр.София в търсене на идеалния автомобил,но напълно идеален няма.За морална подкрепя пътувах с двама мой приятели и автомобила на един от тях.След безкрайни лутаници по авто салони , нищо не успяваше да ми грабне окото.Времето ме притискаше,поради лошите метеорологични условия,които се задаваха и затова трябваше по път за гр.Варна да си пробвам късмета в други авто салони.След това решение,не предполагах какви сили щях да отприщя върху мен и останалите.Дали беше късмет или намеса от Всевишния,нямам представа.
След поредния авто салон,накрая видях малката количка с потенциал за големи неща.В главата ми веднага изплуваха изображения,как бих могъл да направя тази кола единствена,различаваща се със своите характерни белези.Накрая се реших - тази ще бъде, казах аз!
Колата беше нов внос,карана от жена и наистина беше така.Имаше си сервизна книжка,книжка на VW Polo и изрядни документи.Запалих автомобила,огледах интериора и екстериора.Двигателят пееше,интериора напълно запазен с изключение на малко протрито на волана,екстериора имаше типичните леки одрасквания,които доказваха,че наистина тази кола беше карана от жена.Вдигнахме колата да видим какво е положението отдолу,не можех да повярвам - нямаше грам ръжда.Всичко й беше наред,въртях се оглеждах и нямаше за какво да се хвана.Платих колата,взех транзитни номера,направих всички нужни документи,за да се движа по пътищата на България.Дойде моментът,в който най-после можех да се прибера в родна Варна и да започна проекта си.
Вече ставаше късно и нощта се спускаше по пътищата,приятелите ми караха пред мен с 110км. , следвах ги без проблем на 5та 110км. 2800 оборота.Не очаквах,че това Половерче ще има толкова дълга 5та предавка.На 40-тия километър по магистралата преди гр.Пловдив ,чух сериозен шум от двигателя,последван от шум на удрящи се парченца по изпускателния път, след което по-силен удар и колата угасна.А сега какво?Питах се толкова пъти,докато стоях в аварийната лента на магистрала.Обадих се на продавача да намерим консенсус по въпроса.Човекът излезе сериозен и лично дойде с автомобила си да разбере какво се е случило.Колата нямаше видими щети,но проверката трябваше да се осъществи през деня,понеже с фенерче от телефон много не може да се разбере какво се е случило.За щастие единият ми приятел имаше роднини близко до гр.Пловдив.Можех да използвам скъпото удоволствие от пътна помощ,която можеше да ме вземе и върне у дома.Най-рационалното беше да ме дръпнат пред роднините на приятелчето ми и на сутринта да видим по-обстойно проблема.Така и стана.Дръпнахме колата и пренощувахме в с.Златитрап.
На сутринта след кафе започнах да се занимавам с автомобила,защото времето напредваше.За моя изненада реших да си спусна ръката малко по-надолу към картера.Опааааа набарах нещо учудващо,моите 4 пръста спокойно си влизаха в дупка,през която можех да си галя коляновия вал и да му пея приспивни песнични,докато пуска лиги преди да заспи.Бях в шок,как може това да се случи,след като нямаше никакви признаци на тресене,чукане,блъскане в двигателя.След това веднага се обадих на продавача,след 2 часа пристигна при мен и му показах какво се беше случило с двигателя.Два варианта ми бяха в главата - Да ми върне всичките пари или Да ми търси нов двигател.
Човекът притеснен звънеше на пожар на различни телефони.Трябваше да останем още една вечер в роднините на единия ми приятел,това ме побъркваше.На следващия ден,човекът ми се обади,че е намерил нов двигател от работеща Англичанка.Това беше хубаво,но двигателят се намираше в София,това означаваше,че ще се забавим още един ден,а снегът започваше да вали силно.Хванахме се тримата и взехме новия двигател с надеждата,че ще го натоварим и ще го оставим при колата,за да се захване някой майстор от там и радостни да се приберем у дома.Натоварихме двигателя в багажника на комбито и го закрепихме.Вече бяхме готови да се връщаме с победа.Да ама не!На магистралата вече беше каша,затова не бързахме за никъде и карахме с 90 лежерно на круиз контрол ( БМВ комби ) в дясната лента,всичко беше окей когато турски тираджия бързаше за някъде и караше изключително бързо и много над допустимото в това гадно време.С минаването си покрай нас на много малко разстояние,въздушната струя ни засмука и задницата на бмв-то реши да се обърне.Зад нас идваше още един камион,колата изгуби контрол на пътя завъртяхме се 2 пъти на 360 градуса и благодарение на умението на шофъора успя да изнесе колата извън магистралата и попаднахме в канавката.При удара на автомобилът в колчетата с мрежа в канавката,двигателят на Полото изхвърча през задния прозорец на комбито,през това време се завъртяхме още веднъж.Всички бяхме в шок,какво се случи за части от секундата.Слязохме от автомобила,бяхме истински късметлии.Двигателят беше на 50 метра зад нас в канавката,задницата на комбито беше смачкана до неузнаваемост.Имаше Господ в този момент!Хората минаваха покрай магистралата спираха и се смееха,правиха снимки,за да ни качват във ФБ.Единствено от стотиците коли,които минаваха в този ужасно засилващ се снеговалеж бяха едни момчета.Не след дълго патрулка притигна,питаха ни какво се е случило и си отидоха.Пристигна пътна помощ,която да ни прибере и най-близката дестинация беше в с.Костенец,където за щастие приятелчето,което караше автомобила имаше роднини там.И така за няколко дена пренощувахме на различни места.Двигателят беше останал в с.Костенец ,а колата в с.Златитрап.Това беше най-разпиляното нещо,което се беше случило в моят живот до сега.Нагърбих роднините на приятелите ми,да се заемат с доставката на двигателя при автомобила и откриването на механик,който да приключи тази история.
В крайна сметка след 1 седмица успяхме да се приберем у дома.Мъка и тъга , от две коли се прибрахме с БДЖ,който даже закъсня с пристигането си,поради аварии в ел. мрежата.Тази случка ще остане в съзнанието ми докато още дишам.
След месец дойде ред на края на мъките,когато трябваше да взема пътна помощ от гр.Варна и да отида до гр.Пловдив да си прибера колата с не сменен двигател все още,понеже в този окръг явно няма механици,които да се нагърбят с това.Най-после колата беше в гаража ми,следваше частта,в която трябваше да сменям двигателя аз.
Ето една изкусителна снимка,на колената на една принцеса:
Изображение
След два дена колата вече беше с ново сърце.Всичко по ходовата част,двигател беше сменено с ново.Следваше вече същественото.
Купих нови джанти 15 цола , с гуми 195/45 , Borbet Type T - Melber .
Реших черните лайсни да ги пребоядисам с цвета на купето,играчка беше,но си заслужаваше.
Изображение
Затъмних задните стъкла и фацата на колата се подобри.
Дълго търсих анти крило за багажника,след дълго лутане из сайтове и морги накрая успях да си намеря.
Те първа съм намислил,някой неща за екстериора и рано или късно ще се осъществят и те.
Нека да пристъпя към нещата,които добавих към двигателя.
При смяната на масло реших,да прочистя маслените пътища и отлаганията в двигателя.Използвах Pro-Tech Engine flush. След като налях новото масло,добавих добавка за бензинови двигатели да уплътни метала ако има нужда.
Изображение
Наистина имаше ефект от това и се усети след 1000 км. Така го дава и производителя.
Изпускателния колектор няма нужда да го сменям,защото заводски двигателя излиза със същите като наGTI.Навих термо лента върху колектора,за да помогне горещите газове да напуснат по-бързо горивната камера.
Изображение
Бяха ми нужни 6 метра,за да успея да навия лентата както трябва.
След това реших да сложа спортен конусен филтър,напръскан със спрей на K&N .
Изображение
Скоро ще сменям целият въздушен път към дросела с Cold Air Intake system.
Ето и ефектът от спорния филтър и сегашния въздушен поток към дросела през филтърната кутия с преграда.
Направил съм клип,за да можете да го видите и чуете.
https://drive.google.com/file/d/0BylwHMUy-RV_c1dGcGpxdGo4d2c/view?usp=sharing
Не съм пипал нищо по изпускателната система!С катализатор съм и с всички гърнета.Предстои ми махане на катализатор и нова exhaust система.
Реших да махна гуменото покритие на дръжките на вратите и ги боядисах с черен мат.
Изображение
Очаквам когато се излющи боята,да си ги направя с фолио.

Това,което следва е :
-Нови дюзи от AFH Мотор
-Дросел с по-голям диаметър от AFH Мотор
-Смяна на AIR Intake Пътищата
-Махане на катализатор и нова exhaust система
-Спортно регулируемо окачване.
-Фолиране на таван
И още много неща...
Вярвам,че един ентусиаст винаги може да намери начин и време,за да завърши нещо,което иска.
Следва продължение....
:love.vwclub

Изображение




Потребителски аватар
vanesto
Мнения: 6176
Регистриран на: Пон 23 фев 2009 16:14
Автомобил: Octavia 3 FL+Golf 4 Variant
Двигател: DGTE 2018+AHF 1999
Местоположение: Varna

Re: Polo 6n2 - Моята борба

Мнениеот vanesto » Сря 27 сеп 2017 11:58


Градски, голяма одисея наистина, евала за ентусиазма :eek
Повече не се качвам на БМВ зимата :icon_lol


Потребителски аватар
muns61
Мнения: 7965
Регистриран на: Чет 01 юли 2010 8:45
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: pleven

Re: Polo 6n2 - Моята борба

Мнениеот muns61 » Сря 27 сеп 2017 13:10


Първият шум, който си чул е бил от скъсването на единия болт на капачката на биелата, появата на голяма хлабина и после се се скъсал и другия болт и биелата се е запътила навън през дупката.
А скъсването е вследствие някакъв ремонт по мотора от не много опитен персонал. Болтовете са били презатегнати. Ако не е бил този инцидент, пак нямаше много да му се радваш, кой знае каво още не е било наред.


Потребителски аватар
NastyPolo
Мнения: 8
Регистриран на: Пон 25 сеп 2017 12:12
Автомобил: Polo
Двигател:

Re: Polo 6n2 - Моята борба

Мнениеот NastyPolo » Сря 27 сеп 2017 13:15


Всяко зло за добро.


Потребителски аватар
Sarafov_03
Мнения: 425
Регистриран на: Съб 17 окт 2015 12:00
Автомобил:
Двигател:

Re: Polo 6n2 - Моята борба

Мнениеот Sarafov_03 » Сря 27 сеп 2017 14:56


Кой плати новия мотор?


Потребителски аватар
NastyPolo
Мнения: 8
Регистриран на: Пон 25 сеп 2017 12:12
Автомобил: Polo
Двигател:

Re: Polo 6n2 - Моята борба

Мнениеот NastyPolo » Сря 27 сеп 2017 16:04


Човекът от когото купих колата.


Потребителски аватар
dbanchev
Мнения: 358
Регистриран на: Чет 28 юни 2007 10:01
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: Polo 6n2 - Моята борба

Мнениеот dbanchev » Сря 27 сеп 2017 16:07


Ехх тия 1.4ки мотора им е консуматив особено след употреба от италянски джагали.... Иначе колегата като чета през какво е минал... Аз така на лупото на жената смених мотора и след няколко дни бам челен удар.... Оправих го пак, но нервите и труда са страшни. Евала колега! :beer


Потребителски аватар
stefan4o
Мнения: 19133
Регистриран на: Съб 16 юни 2007 6:07
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Re: Polo 6n2 - Моята борба

Мнениеот stefan4o » Сря 27 сеп 2017 18:59


Било е закрепено, колкото да се продаде. Добре дошъл в семейството на ВАГ.


Потребителски аватар
muns61
Мнения: 7965
Регистриран на: Чет 01 юли 2010 8:45
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: pleven

Re: Polo 6n2 - Моята борба

Мнениеот muns61 » Сря 27 сеп 2017 19:08


Важното е да се накичи подобаващо.


Потребителски аватар
stefarata
Мнения: 1894
Регистриран на: Нед 13 сеп 2009 10:56
Автомобил: Seat Alhambra 7M
Двигател: AFN 1998
Местоположение: Карнобат

Re: Polo 6n2 - Моята борба

Мнениеот stefarata » Сря 27 сеп 2017 20:54


Чест му прави на продавача че въобще се е отзовал, повечето не биха те отразили


Потребителски аватар
Sarafov_03
Мнения: 425
Регистриран на: Съб 17 окт 2015 12:00
Автомобил:
Двигател:

Re: Polo 6n2 - Моята борба

Мнениеот Sarafov_03 » Пет 29 сеп 2017 20:25


И да плати новия мотор е също нещо нечувано, поне аз досега не знам такъв случай, а съм достатъчно дърт.


Потребителски аватар
moimoimoi
Мнения: 2418
Регистриран на: Сря 21 мар 2007 21:05
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: В голф2 VR6 турбо

Re: Polo 6n2 - Моята борба

Мнениеот moimoimoi » Пон 09 окт 2017 21:42


а как е от към регистрация тази кола, след като ще и се смени мотора с мотор с друг номер


mitice
Мнения: 379
Регистриран на: Вто 04 окт 2016 19:59
Автомобил: Golf 3 Europe
Двигател: ABU

Re: Polo 6n2 - Моята борба

Мнениеот mitice » Пон 09 окт 2017 21:55


Колега мен ме интересува въпроса.След като си махнал катализатора няма ли да имаш проблеми с ГТП :)


Потребителски аватар
NastyPolo
Мнения: 8
Регистриран на: Пон 25 сеп 2017 12:12
Автомобил: Polo
Двигател:

Re: Polo 6n2 - Моята борба

Мнениеот NastyPolo » Вто 10 окт 2017 8:22


mitice написа:Колега мен ме интересува въпроса.След като си махнал катализатора няма ли да имаш проблеми с ГТП :)

90% от автомобилите са без катализатори в България.Не мисля,че ще имам проблем.Така или иначе живота на един катализатор е 200 250 хиляди километра.За нов катализатор на стара кола,не знам кои си дава парите.



Върни се в “Моят Volkswagen”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 17 госта