Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
-
- Low rider
- Мнения: 5548
- Регистриран на: Сря 12 ное 2008 8:31
- Автомобил: OLD
- Двигател: OTO
- Местоположение: СТАРА ЗАГОРА
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Пичуе.Правите ли мезелъци.Как да съхраня пастърмата след като стане готова?
- goppa
- VW експерт
- Мнения: 7658
- Регистриран на: Вто 04 сеп 2012 19:25
- Автомобил: Sharan
- Двигател: AFN 1997
- Местоположение: Горна Оряховица
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Фризер нямаш ли?
- vanesto
- Мнения: 6176
- Регистриран на: Пон 23 фев 2009 16:14
- Автомобил: Octavia 3 FL+Golf 4 Variant
- Двигател: DGTE 2018+AHF 1999
- Местоположение: Varna
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Във фризера, после направо вадиш и режеш.
- Водния дух1
- Мнения: 3481
- Регистриран на: Вто 21 май 2013 21:17
- Автомобил: Golf 3 variant
- Двигател: 1Z
- Местоположение: Русе
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
golfmk1 написа:Пичуе.Правите ли мезелъци.Как да съхраня пастърмата след като стане готова?
Изпрати ми я -аз ще я съхраня.
-
- Low rider
- Мнения: 5548
- Регистриран на: Сря 12 ное 2008 8:31
- Автомобил: OLD
- Двигател: OTO
- Местоположение: СТАРА ЗАГОРА
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Имам.В какво да я опаковам?
- MITKO_DVD
- Мнения: 6375
- Регистриран на: Пет 09 юни 2006 20:54
- Автомобил: Passat B4
- Двигател: 2E 1994
- Местоположение: София/Монтана
- Контакти:
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Стреч фолио по отделно и у фризерО,размразява се у ладилника не на стайна температура ;)
- D1D00
- Мнения: 360
- Регистриран на: Пет 11 фев 2011 16:21
- Автомобил: Volkswagen Golf GT
- Двигател: ABD 1994
- Местоположение: Шумен
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Тази година ще пропусна сланината, защото не мога да намеря подходяща за целта, всичката дето се предлага по селата все някаква тънка. само с чаталчетата ще се задоволим...
Колеги я споделете как правите пастърма? Пробвах в сол 24 часа след това я измих и я подсуших и я овалях в подправки после на терасата за седмица я държах, но стана много суха, доста ли я държах не можах да разбера, язък за месото, замина по канален ред
Колеги я споделете как правите пастърма? Пробвах в сол 24 часа след това я измих и я подсуших и я овалях в подправки после на терасата за седмица я държах, но стана много суха, доста ли я държах не можах да разбера, язък за месото, замина по канален ред
-
- Low rider
- Мнения: 5548
- Регистриран на: Сря 12 ное 2008 8:31
- Автомобил: OLD
- Двигател: OTO
- Местоположение: СТАРА ЗАГОРА
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Много зависи какво е времето.Ако е ветровито става за 4-5 дни.
- xeson
- Мнения: 728
- Регистриран на: Сря 20 ное 2013 22:24
- Автомобил: Golf 2 1989
- Двигател: 1272 cc 2G
- Местоположение: София
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
D1D00 написа:...Колеги я споделете как правите пастърма? Пробвах в сол 24 часа след това я измих и я подсуших и я овалях в подправки после на терасата за седмица я държах, но стана много суха, доста ли я държах не можах да разбера, язък за месото, замина по канален ред
Явно е било или много ветровито както ти е писал колегата, или мръвките са ти били на тънки парчета - с дебелина под 3 см.
Бонфиле или контрафиле. Контрафилето е по-евтино и също толкова вкусно за пастърма - по моему
Ако избереш контра трябва да му махнеш ципите. Месото се нарязва на парчета с дебелина около 4 сантиметра, слагат се в тава и се зариват в морска сол за около 15-17 часа.
Изважда се, измива се и се подсушава хубаво с домакинска хартия. Овалва се в подправки, прошива се с конец и се мята на студено да виси за 10-на дни. Аз си я слагам на тавана.
Като я стиснеш силно, трябва палеца ти да потъне в мръвката много леко.
Преди години един-два пъти съм пресушавал партидата от 4 мръвки след 12 и повече дни висене и тогава ми е ставала на кокал.
- D1D00
- Мнения: 360
- Регистриран на: Пет 11 фев 2011 16:21
- Автомобил: Volkswagen Golf GT
- Двигател: ABD 1994
- Местоположение: Шумен
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Дам, прави сте колеги! Парчетата бяха тънки и на малки парчета, беше доста студено и ветровито а и терасата ми е открита явно и това е помогнало да изсъхне доста. Ще пробвам по твоята рецепта xenon, мерси че сподели
- group®
- Темерут
- Мнения: 9875
- Регистриран на: Вто 08 мар 2005 23:28
- Автомобил: Passat B8 Alltrack
- Двигател: DFCA
- Местоположение: София
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Тая тема ми бърка в здравето от мноУ време. Екипа да помисли за специален режим на писане в нея - черпиш/пишеш.
Сега сериозно:
Разхождам се аз по Италия вече няколко пъти и видя ли магазин/пазар си взимам прошуто кото (или както се пише там), да си рупам по пътя кат семки. Е няма такава шунка. И цената една добра ...
Ама уви у нас няма или луди пари. Някои нещо да е пробвал в тая сфера? Не съм чел цялата тема, ама само сухи мезелъци виждам.
Пробвах преди година да си правя шунка, ма кофти случка кат виц: кратка версия - купувам мИсо убаво, кисна в мотна сол, подправки ала бала, варене, сушене, пържене, готвене.... накрая няколки дни да висяла на въздух трябвала. А си беше готова и вкусна и тогава, според мен, не я бях пробвал - викам ще чакам крайния резултат. Слагам в мазята аз на високо, че песа има достъп. Слагам прегради, че песа... Виси си там и а да стане и чувам шум .... Слизам и гледам котка бяга а песа гузно гледа. Шунка нема. Рева и изследвам ситуацията - мацата, макя и, се качила и драпала по шунката, а песа долу чака я котка, я шунка да падне... Е котката бега, шунката я отнема!
Оттогава ми е едно мъчно и неща па да правя, че не знам и дали става. И песа ми е все крив!
Ма тая Италия ...
Четох прасетата се хранели с нам си кво там за вкусно прошуто.... Ма викам па тая най-евтината шунка па убава, едва ли вип храна е яло прасето.
Някой правил ли е шунка и да му се е получило? Гледам продават едни сушилни сега по 100-200лв. с някви трици ала бала. Рецепта изпитана ми трябва?!
Сега сериозно:
Разхождам се аз по Италия вече няколко пъти и видя ли магазин/пазар си взимам прошуто кото (или както се пише там), да си рупам по пътя кат семки. Е няма такава шунка. И цената една добра ...
Ама уви у нас няма или луди пари. Някои нещо да е пробвал в тая сфера? Не съм чел цялата тема, ама само сухи мезелъци виждам.
Пробвах преди година да си правя шунка, ма кофти случка кат виц: кратка версия - купувам мИсо убаво, кисна в мотна сол, подправки ала бала, варене, сушене, пържене, готвене.... накрая няколки дни да висяла на въздух трябвала. А си беше готова и вкусна и тогава, според мен, не я бях пробвал - викам ще чакам крайния резултат. Слагам в мазята аз на високо, че песа има достъп. Слагам прегради, че песа... Виси си там и а да стане и чувам шум .... Слизам и гледам котка бяга а песа гузно гледа. Шунка нема. Рева и изследвам ситуацията - мацата, макя и, се качила и драпала по шунката, а песа долу чака я котка, я шунка да падне... Е котката бега, шунката я отнема!
Оттогава ми е едно мъчно и неща па да правя, че не знам и дали става. И песа ми е все крив!
Ма тая Италия ...
Четох прасетата се хранели с нам си кво там за вкусно прошуто.... Ма викам па тая най-евтината шунка па убава, едва ли вип храна е яло прасето.
Някой правил ли е шунка и да му се е получило? Гледам продават едни сушилни сега по 100-200лв. с някви трици ала бала. Рецепта изпитана ми трябва?!
- icoico
- Мнения: 3795
- Регистриран на: Пет 04 май 2007 18:50
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: София/Stuttgart
- Контакти:
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Нашенското прошуто се нарича бут по еленски А против котки и друга вредна гад, понеже и аз сефте се заигравам със сушени експерименти съм си спретнал една такава кутия с лице и гръб от метална мрежа:
Аз имам по- друг въпрос: как да я съхраня, докато стане готова? Че нещо много често взех да я проверявам
golfmk1 написа:...Как да съхраня пастърмата след като стане готова?
Аз имам по- друг въпрос: как да я съхраня, докато стане готова? Че нещо много често взех да я проверявам
- jordan17772
- Мнения: 672
- Регистриран на: Пет 01 ное 2013 22:55
- Автомобил: Golf IV 105ps + Passat B6 200ps
- Двигател: BCB + CAWB
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Аз сложих за сушене 20 кг чист телешки суджук. Първата партида беше с първия сняг 5 кг преди една седмица. Нагласил съм също 100 литра сухо червено вино и 30 литра гроздова ракия за зимата. https://imgur.com/Thqng7M
- petarkolev
- Мнения: 1702
- Регистриран на: Пет 10 ное 2006 10:16
- Автомобил: Jetta II 1.8
- Двигател: RP
- Местоположение: София
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
group® написа:Тая тема ми бърка в здравето от мноУ време. Екипа да помисли за специален режим на писане в нея - черпиш/пишеш.
Сега сериозно:
Разхождам се аз по Италия вече няколко пъти и видя ли магазин/пазар си взимам прошуто кото (или както се пише там), да си рупам по пътя кат семки. Е няма такава шунка. И цената една добра ...
Ама уви у нас няма или луди пари. Някои нещо да е пробвал в тая сфера? Не съм чел цялата тема, ама само сухи мезелъци виждам.
Пробвах преди година да си правя шунка, ма кофти случка кат виц: кратка версия - купувам мИсо убаво, кисна в мотна сол, подправки ала бала, варене, сушене, пържене, готвене.... накрая няколки дни да висяла на въздух трябвала. А си беше готова и вкусна и тогава, според мен, не я бях пробвал - викам ще чакам крайния резултат. Слагам в мазята аз на високо, че песа има достъп. Слагам прегради, че песа... Виси си там и а да стане и чувам шум .... Слизам и гледам котка бяга а песа гузно гледа. Шунка нема. Рева и изследвам ситуацията - мацата, макя и, се качила и драпала по шунката, а песа долу чака я котка, я шунка да падне... Е котката бега, шунката я отнема!
Оттогава ми е едно мъчно и неща па да правя, че не знам и дали става. И песа ми е все крив!
Ма тая Италия ...
Четох прасетата се хранели с нам си кво там за вкусно прошуто.... Ма викам па тая най-евтината шунка па убава, едва ли вип храна е яло прасето.
Някой правил ли е шунка и да му се е получило? Гледам продават едни сушилни сега по 100-200лв. с някви трици ала бала. Рецепта изпитана ми трябва?!
Аз съм си направил сам сушилня. Един стар хладилник "Минск", монтирал съм един вентилатор от компютърно захранване и свинското месо става за десет дена, пилешкото за 5.
- Pet_rov
- Мнения: 4414
- Регистриран на: Сря 08 май 2013 16:16
- Автомобил: Passat Variant B4
- Двигател: ADZ 1996
- Местоположение: Шумен
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Жена ми изнамери една рецепта за филе - на всеки килограм рибица се приготвя литър вода с 250 грама морска сол. Кисне се 24 часа, подсушава се, овалва се в подправките и се суши 10 дни. Пробвахме я, стана екстра. По желание може и на 9-тия ден да се свали.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”
Кой е на линия
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 39 госта