Какво да видим в Черна гора и Хърватска?

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Мнения: 19676
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 16:34
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Местоположение: София
Контакти:

Какво да видим в Черна гора и Хърватска?

Мнениеот Vlad777 » Пон 01 юли 2019 15:17


Планираме да се разходим с колата до Черна гора и Хърватска този месец и искам да използвам тази тема за събера предварително съвети къде и какво да гледаме.

Нощувки съм запазил вече в Подгорица, Рисан (което е в Которския залив), и в Звековица (което е в Хърватска, на 20 км от Дубровник). Общо имаме 6 дни в района и ще е интересно да имаме предварително програма къде да ходим и какво да гледаме.




Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Мнения: 7510
Регистриран на: Вто 01 юли 2008 16:21
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E
Местоположение: София

Re: Какво да видим в Черна гора и Хърватска?

Мнениеот bobocamaro » Пон 01 юли 2019 15:34


Будва и Которски залив, обезателно. Ако стигнете до Дубровник: остров Локрум. без да барате пауните там, агресивни са и налитат. Дестинацията Ви е...меко казано, прекрасна. :biggrin


Svetlix
Мнения: 1192
Регистриран на: Вто 08 авг 2006 19:30
Автомобил: Passat B5 1999
Двигател: 1.9 TDI AFN
Местоположение: Плевен

Re: Какво да видим в Черна гора и Хърватска?

Мнениеот Svetlix » Вто 02 юли 2019 8:31


Влад, с жена ми имахме планове за септември месец да направим една бърза Черна гора за 4 дни. Почнал съм да правя плановете и поствам само това, което вече съм наредил.

Маршрут: Плевен – Кула - ГРАНИЦА – Зайчар – Парачин – Крагуевац – Чачак – Златибор – Приеполе – ГРАНИЦА – Мост река Тара (Жабляк) – Острожки манастир - Подгорица – Ада Бояна – Улцин – Св. Стефан – Будва - Котор – Ловчен - Пераст – Херцег нови - Дубровник.

Мостът Тара край Жабляк
Намира се след Плевня и Косаница, преди Жабляк. Накратко казано, построен е през 1940 г. като само една година след това (в началото на втората световна война) е бил разрушен от черногорците, в опита си да спрат италианските войски, идващи от север. Мостът “Тара” е постоен на ново след края на войната – 1946г.
Мостът “Тара” се намира на около три часа път с кола северно от Подгорица, в национален парк Дурмитор, до който е разположен и градът Жабляк (Zjabljak).

Острожки манастир
Тръгва се от Жабляк към Видрова, Стуба и Никшич. Отклоняваш се на Богетихи.
Острожкият манастир e света обител в Черна гора. Манастирът е сред най-предпочитаните место за преклонение в Черна гора. Основан през 17 век от свети Василий Острожки, който е бил епископ на Херцеговина и чиито положени там мощи се смятат за чудотворни.
Манастирът е построен на 1700 м. надморска височина, но преди това каменните пещери в Острог са служили за убежище на монаси от далчени времена. Почти отвесните скали, на които се е облегнал, впечатляват допълнително.
Днешния му вид е от 1923-1926 г., когато след пожар главната част от комплекса е унищожена. Запазват се обаче двете скални църкви. Иконостастите са от края на 17 век. Другата църква е посветена на светия кръст и се намира на горния край на манистира. Тя е изографисана от зограф Радул. Около манастира са монашеските постройки, в които може да се отсяда.
Посещава се от православни християни, католици и мюсюлмани, заради вярата в чудотворните мощи на св. Василлий Острожки.
Важно е да се знае, че при посещение на манастира винаги се носят чифт нови черни чорапи. Говори се, че през нощта светецът става и ходи из манастира, затова чорапите му са винаги скъсани и монасите ги сменят буквално всеки ден.

ПОДГОРИЦА

Подгорица съм чувал, че не е нищо особено. Все пак могат да се видят:
Площад “Република” и улицата на свободата (пешеходната); Старата турска часовникова кула; Катедралата “Възкресение Христово”; Мостовете на Подгорица - Каменният мост; Мостът на хилядолетието; Мостът Vizier`s; Мостът на Съюза

Голям процент от територията на Подгорица е зает от паркове и градини, за това ако имаш време, може да посетиш и тях.
Без значение дали си разгледал или не столицата на Черна гора, пътят до красивите плажове и исторически градчета на брега на Адриатика е само час, така че… нека да се отправим натам.
От Подгорица до крайбрежието има два пътя. Много е важно да следваш маршрута Podgorica – Bar – Petrovac (Ако искаш да продължиш към Свети Стефан, Будва и Котор) или Bar (Ако искаш да слезеш на юг). Там пътят е широк и няма толкова много завои. Важно! Близо половин час след Подгорица има тунел, преминаването през него се заплаща €5 за лека кола. Маршрутът Podgorica – Cetinje – Budva е по-кратък като километри, но минава отново през планината и има много завои. Можеш да разгледаш двата варианта на картата по-долу.
Както виждаш на картата, ако се придържаш към маршрута Podgorica – Bar – Petrovac, половин час след като си напуснал града, пътят пресича Шкодренското езеро. Това е следващата задължителна дестинация в Черна гора.

…………………….

Има още доста да работя над този маршрут. Ако не си заминал ще споделя, когато имам нещо готово.


Потребителски аватар
Piqndurnik
Мнения: 561
Регистриран на: Сря 04 сеп 2013 12:01
Автомобил: Passat Variant
Двигател: CBAB 2010
Местоположение: около Мюнхен

Re: Какво да видим в Черна гора и Хърватска?

Мнениеот Piqndurnik » Вто 02 юли 2019 12:06


Лятото не е за по морето в Хърватска. От една страна е фрашкано, от друга - не става за море. Водата е студена, и няма пясък.
Крайбрежието и островите, обаче са много красиви. Според мен идеалното време е в кая на септември или началото на октомври, когато пълчищата от туристи са си отишли и намирането на място за паркиране няма да е цяло приключение. Непременно посетете Сплит и Дубровник.
Макарска също е интересна с над 2000м планина над нея, до върха на която с е стига с кола. От Макарска има корабчета, които правят еднодневни разходки по островите. Лятото е около 80 евра на човек. През есента цените сигурно падат.
На север от Макарска е Омиш - бивше пиратско пристанище. Там, обаче, каквото видях, беше от колата в огромно задръстване без никаква надежда за паркиране. За задръстването спомагаше и една хубавичка блондинка-регулировчик с униформа, като за мажоретка.

ПС
В Дупровник препоръчвам паркинга под Хилтън. Вярно, дерат по няколко кожи, но поради това има място, а и е почти до стария град.


Потребителски аватар
Теодор
Мнения: 4928
Регистриран на: Вто 21 ное 2006 16:27
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:
Местоположение: София

Re: Какво да видим в Черна гора и Хърватска?

Мнениеот Теодор » Сря 03 юли 2019 7:30


Плитвичките езера, Дубровник, Трогир и Сплит в Хърватска icon_idea


Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Мнения: 19676
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 16:34
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Местоположение: София
Контакти:

Re: Какво да видим в Черна гора и Хърватска?

Мнениеот Vlad777 » Пон 22 юли 2019 11:15


Върнах се в петък. Добре си прекарахме 1 седмица, ще споделя какво ми е харесало и какво не толкова.

Пътувахме с ето този повдигнат Golf - T-ROC 1.5 TSI 150 hp.
IMG_9871.jpg


Тръгнахме в събота сутринта към 8:30 от София към Калотина. Изненадващо преди Сливница се оказа, че ремонтират пътя и се кара по едни неприятни разбити павета, заедно с цялата турска гмеч и тирове. На границата минахме в рамките на половин час.

От там магистрала до Ниш, с изключение на 25 км през тунелите и след Ниш посока Нови пазар. Следва двулентов път през равнината и след това около 350 км само завои до Подгорица. На места имаше и задръстване - особено в Нови пазар, където явно беше събота пазарен ден. Стигнахме Подгорица, където спряхме този ден да разгледаме и да пренощуваме. Борд компа показа 572 км за 9 ч и 17 мин, средна скорост 62 км/ч. и разход 6.3 л/100 км. Реално със спирането за почивки бяхме пътували малко над 10 часа.

По пътя не минах и без контакт с черногорската полиция :mhihi Резнах един бавнодвижещ се камион и кола зад него на непрекъсната линия и веднага след това видях паркирана полицейска кола в банкета отсреща. Колата потегли малко след мен и се включи 3-4 коли по-назад на буркани :col01cop Естествено като видях какво става веднага отбих и изчаках да дойде. Валеше лек дъждец и колата спря зад мен и никой не излиза. Съответно аз излязох, а полицаят ми каза да седна при него. Написа ми на едно листче, че глобата ми е 70Е. :scare3 Започнаха въпросите - какво работиш и т.н., а аз му казах, че нямам толкова пари в брой, а той каза - тогава 20 евро и повече да не правя така :redface Естествено документално нищо не се случи - все пак 20 евро не покриват такива подробности :mhihi

В Подгорица се настанихме в един готин апартамент в центъра и отидохме в ресторант Pod Volat, където хапването беше добро. За 2 салати, плескавица, колбасица, вино, 2-3 ракии, вода, питка сметката беше около 25 евро. В Черна гора официалната валута си е евро.
IMG_9815.jpg


На следващия ден пихме кафе, закусихме, пообиколихме набързо и се отправихме към Будва. Още 60 км завои, които се взимат за около час. На спускане към Будва се открива страхотна панорама към Адриатика:
IMG_9816-s.jpg


Самата Будва беше малко разочароваща. Тежко застрояване и подобие на слънчака с големи хотели, задръстване, бетон и т.н. Дори не търсих място за паркиране и решихме директно да я подминем.

На излизане от Будва, в посока Котор, преди първия тунел има черен път в ляво, който води към крепостта "Tvrđava Mogren". Там поспряхме за малко. крепостта е разположена върху отвесни скали и от там се откриват също много хубави панорамни гледки.

Снимка от нета за табелата за черния път към крепостта:
Изображение


Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Мнения: 19676
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 16:34
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Местоположение: София
Контакти:

Re: Какво да видим в Черна гора и Хърватска?

Мнениеот Vlad777 » Пон 22 юли 2019 11:59


Основният проблем на Черна гора за мен е липсата на адекватен роуминг тарифен план при А1. Докато за Македония, Сърбия и Турция има тарифен план за 4-5 лв на ден, който включва достатъчно разговори, SMS и интернет, за Черна гора няма алтернатива при A1. Минутата си е 5.82 лв изходящо и 2.49 лв входящо повикване без ДДС. Нетът е абсурдно скъп. (П.П. оказва се, че Виваком имат пакет)

Алтернатива е да се вземе местна предплатена карта от опертор - имаше реклами: за до 15 дена, 50 GB за 10 euro, което според мен си е приемливо. Проблемът беше, че нямахме резервен апарат, който да ползваме за хотспот, така че разчитахме на нета от WiFi.

След Будва се насочихме към Котор. Пътят е кратък - 20 км, но има доста тежък трафик и се пътува около 40 мин.

Которският залив всъщност беше най-впечатляващото място от пътуването ни.
IMG_9849-s.jpg
Kotor


IMG_9858.jpg

Там поостанахме няколко дни. Има какво да се види. Градовете Котор, Пераст и като цяло панорамният път около залива е готино да се обиколи и да се спира тук-там.

Естествено най-популярен е Котор с неговата стара част и крепостта, която продължава високо нагоре в планината.
IMG_9842.jpg

IMG_9844.jpg
крепост Котор


На тази крепост всъщност така и не се качихме, защото комбинацията от хиляди стъпала и 30+ градуса не ни се стори удачна.

За сметка на това обаче се качихме на обиколка с лодка, която трае 3.5 часа и ни повози из целия залив, като дори излезе извън залива и ни закара до синята пещера, където и поплувахме:
IMG_9903.jpg


Освен пещерата, видяхме и изкуствените тунели, които са направени за укритие на кораби и подводници, спирахме на едно островче и ни разказаха интересни истории за крайбрежните градове.
IMG_9898.jpg

IMG_9918.jpg

IMG_9923-с.jpg


Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Мнения: 19676
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 16:34
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Местоположение: София
Контакти:

Re: Какво да видим в Черна гора и Хърватска?

Мнениеот Vlad777 » Пон 22 юли 2019 12:04


Гледайки Google Maps намерих един непопулярен маршрут през планината, който се качва доста високо и естествено не пропуснахме да го обиколим. Много красиви гледки имаше от него. Ето и линк към Google maps: https://goo.gl/maps/gWYPjc64apfrSEPN9
IMG_9863.jpg


Пътят тръгва от гр. Рисан като се отбива към музея на римските мозайки. От там само нагоре през планината докато се стигне до главния път, по който на ляво се връщаме отново долу на крайбрежната.


Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Мнения: 19676
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 16:34
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Местоположение: София
Контакти:

Re: Какво да видим в Черна гора и Хърватска?

Мнениеот Vlad777 » Вто 23 юли 2019 7:36


Ще добавя и един цитат от Лорд Байрон, който видях изписан на един красив ресторант, с панорамна гледка към залива:
At the birth of our planet, the most beautiful encounter between the land and the sea must have happened at the coast of Montenegro. When the pearls of nature were sown, handfuls of them were cast on this soil.

При раждането на нашата планета, тук на Черногорското крайбрежие се е състояла най-очарователната среща на морето и земята. А когато са разпределяни природните перли, върху тази земя са разпръснати с пълни шепи.


Потребителски аватар
mukot
Мнения: 316
Регистриран на: Чет 26 дек 2013 22:28
Автомобил: VW T-roc FL + Honda Civic Sport
Двигател: DXDB - 2023 + eHEV - 2024
Местоположение: София

Re: Какво да видим в Черна гора и Хърватска?

Мнениеот mukot » Вто 23 юли 2019 21:11


А как беше Т-рока? За вървенето е ясно. Интересно ми е как е мястото на задните седалки. :c020


Svetlix
Мнения: 1192
Регистриран на: Вто 08 авг 2006 19:30
Автомобил: Passat B5 1999
Двигател: 1.9 TDI AFN
Местоположение: Плевен

Re: Какво да видим в Черна гора и Хърватска?

Мнениеот Svetlix » Сря 24 юли 2019 9:23


Поздравления! Хубава разходка сте си спретнали.


Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Мнения: 19676
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 16:34
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Местоположение: София
Контакти:

Re: Какво да видим в Черна гора и Хърватска?

Мнениеот Vlad777 » Сря 24 юли 2019 12:07


mukot написа:А как беше Т-рока? За вървенето е ясно. Интересно ми е как е мястото на задните седалки. :c020

Т-Рока си е супер - вози доста стабилно в завоите и изпреварва с лекота с този двигател. Системите за сигурност, големия дисплей в средата с Apple Car Play и дисплея на мястото на километража напълно компенсират пластмасата в интериора, която изобщо не забелязвах, преди да почета тук във форума и нарочно да се вгледам по-детайлно. На задните седалки много рядко се вози някой, но когато се е случвало - не е било притеснено. Мястото е колкото и в Голф. Единственото място с по-малко литри е багажника, който е по-плитък. Кората е поставена доста високо и няма опция да слезе надолу, което оставя доста място между нея и резервната гума. От друга страна пък не е зле, защото там се събира какво ли не - неща, които не се търкалят из багажника по този начин.

Да се върнем към пътуването. След няколко дни в Которския залив, отидохме в Дубровник, или по-точно в Звековица, което е близо до гр. Cavtat и е на 18 км от Дубровник.

По пътя имаше доста голямо задръстване на границата Черна гора - Хърватска, където чакахме близо час. Затова задължително препоръчвам да се минава по алтернативния маршрут от гр. Херцег Нови (Черна гора) към Молунат (Хърватска) и от там към Дубровник. По-дълго е с 8 км, но пътят е супер, а на границата няма никой.

Единият ден отидохме от Звековица до Дубровник с колата, като минахме покрай стария град и крепостта, а след това обиколихме и другите части на града. В крайна сметка се озовахме на Copacabanna Beach, което се оказа доста приятно място. Посрещнахме и залезът там - беше много красиво.
IMG_0036.jpg


След това се качихме на Fort Imperial с колата. До там се стига и с лифт, който тръгва от стария град. http://www.dubrovnikcablecar.com/ Цената на лифта е 170 куни на човек за двете посоки, което е около 45 лв.

От там се отикри също много красива панорама към стария град и целия Адриатик. Малко са тъмни снимките, но на живо беше уникално:
IMG_0042.jpg

IMG_0069.jpg

IMG_0054.jpg


Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Мнения: 19676
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 16:34
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Местоположение: София
Контакти:

Re: Какво да видим в Черна гора и Хърватска?

Мнениеот Vlad777 » Сря 24 юли 2019 12:28


На следващият ден решихме, че ще ходим в Дубровник без колата, защото цените за паркиране там са доста солени. В Зона 2, която е около стария град цените са по 50 куни на час, което е над 13 лв.

Затова решихме да отидем с корабче до Дубровник. Корабчето тръгва от Цавтат, спира на няколко места по пътя и пристига в стрия град в Дубровник. В Cavtat също е трудно паркирането, затова паркирахме безпроблемно колата в град Plat.

Направих резервация и платих онлайн на сайта: www.adriana-cavtat.com. Цената е 60 куни за 1 посока и 100 куни за 2 посоки. Хем по-евтино от паркинга на колата, хем панорамна разходка около брега.

В същия град Plat бяхме и на плаж, който също препоръчвам. Снимка от там: Coco Beach Bar
IMG_0076.jpg


Следобяда се качихме на коребчето от съседния плаж и "отпрашихме" към Дубровник. :mhihi По пътя видяхме някой изоставени големи хотели, както и следи от бомбандировнките:
IMG_0086.jpg


IMG_0091.jpg

IMG_0094.jpg

IMG_0102.jpg
корабчето


Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Мнения: 19676
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 16:34
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Местоположение: София
Контакти:

Re: Какво да видим в Черна гора и Хърватска?

Мнениеот Vlad777 » Сря 24 юли 2019 12:43


От самия стар град на Дубровник останахме малко разочаровани. Изглежда към голямата му популярност е добавена и манията около сериала Game of Trones. Пълно е с туристи, а цените са доста надути. Искаха по 200 куни на човек (над 50 лв), за да се качим и да се разходим по крепостните стени. :screwy Отделно в ресторанитите в стария град пържола с гарнитура е между 200 и 300 куни, а една вечеря с вино, салати и основно за двама е минимум 100 евро. Поразходихме се и решихме, че ще ядем на друго място.

В ранният следобед едва успях да направя няколко нормални снимки, а след това ситуацията се вижда на третата снимка:
IMG_0108.jpg

IMG_0109.jpg

IMG_0119.jpg


В крайна сметка отидохме да хапнем в отидохме в Steak House Zupaho - много приятно местенце - ребрата бяха много добри!
IMG_0120.jpg



Върни се в “Пътеводител”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 28 госта