Наем на кола в Италия и щета?

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
bayernfan
Мнения: 56
Регистриран на: Пет 13 авг 2010 0:10
Автомобил: Audi A3
Двигател:
Местоположение: София

Наем на кола в Италия и щета?

Мнениеот bayernfan » Пон 07 окт 2019 19:36


Здравейте колеги,

Миналата седмица бяхме на екскурзия до Италианските езера и си наехме кола от летището в Бергамо - чисто ново Поло от Sixt. Направих абсолютно всички застраховки и ме увериха, че не дължа нищо каквото и да стане. Уви, на един доста тесен подземен паркинг забърсах долу над прага шофьорска и пасажерска врата. Нищо фрапантно, около една педя общо, но си се вижда. Върнах колата, описаха всичко и казаха, че щом съм с пълна застраховка няма проблем. Даже не питаха как е станало, абсолютно нищо. Изрично ги питах, показах им договора, видяха 0 Excess и казаха няма проблеми, лек полет.

Днес обаче получавам мейл в който ми казват, че въпреки пълната застраховка трябва да обясня какво е станало. Веднага потърсих коментари в нета и общо взето се ужасих. Като всеки застраховател искат да те минат по някой член и въпреки пълното каско, да те одрусат яко. А одрусването е 4 цифрено. Надявам се да е нещо рутинно и застраховката да покрие ама знам ли.

Чудя се сега какво да пиша и какво не?




cecoa1
VW експерт
VW експерт
Мнения: 1838
Регистриран на: Пет 22 апр 2011 20:21
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Re: Наем на кола в Италия и щета?

Мнениеот cecoa1 » Пон 07 окт 2019 19:55


Ми естествено че трябва да им кажеш какво е станало, просто трябва да си оформят документите.
В белите държави зависи от ПТП-то, може да повлияе на шофьорското ти "досие", от там на цената на бъдещите ти застраховки и пр.
Освен това може да има щети по чужда собственост, независимо дали превозно средство или част от инфраструктурата, те също се покриват от застрахователи.
Въобще, случката трябва надлежно да се документира, а ти си единствения свидетел. Едва ли ще те карат нещо да плащаш, по-скоро си организират те там по кое точно перо да си пишат разходите.


Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Мнения: 16285
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 16:57
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Местоположение: София
Контакти:

Re: Наем на кола в Италия и щета?

Мнениеот Pichaga » Вто 08 окт 2019 20:38


къде направи застраховката в друга компания застрахователна или директно плати на сикст застраховка
ако е вторият случай е доста по скъпо?
ако е на трета компания ти си платил е нормално да пишеш какво се е случило


Потребителски аватар
Krasi
Мнения: 670
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 12:37
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: ПЛЕВЕН

Re: Наем на кола в Италия и щета?

Мнениеот Krasi » Вто 08 окт 2019 21:59


Напоследък летището в Баргамо, ренталите се оливат. Мнението е отдавна и от други хора, от 2 дена е и мое. Случаят е: връщам колата рано сутринта и пускам ключа в кутията. Budget. Имам застраховка до 2000Е за външни щети. След няколко часа получавам имейл, който ми праща фактура със начисления от още 240 Евро и твърди че имам драскотина по предна броня отдясно и твърдят че ми пращат снимки в мейла, а то такива няма. Щетата била 2240 Евро....нямам думи...аз оставяйки колата си направих снимки, за съжаление лоши - беше тъмно, голям трафик наоколо и голяма теснотия х на паркинга им. Не им се давай в никой случай, те като видят подходящ наемател и гледат да го цакат. Опъвай се до края и ако трябва им блокирай незабавно сумата по кредитната карта. Ще пиша какво е станоло с мен, на възражението ми отговориха че ще го разгледат в 15 дневен срок.

И от мен съвет конкретно на въпроса ти: НЕ СИ НАПРАВИЛ ТИ ТАЗИ ЩЕТА. Признаеш ли, ще намерят начин да те увъртят и прецакат. Така е, некоректно, но нямаш избор, те те принуждават.
И пиши, че ще ми е от полза.


Потребителски аватар
VWGT
Мнения: 6154
Регистриран на: Пет 09 дек 2005 10:09
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: Наем на кола в Италия и щета?

Мнениеот VWGT » Сря 09 окт 2019 10:06


Аз скоро забелязах, че слагат някаква административна такса, при мен беше 70 евро. Т.е. ти може да имаш застраховки, 0 ексес и тн, но те си взимат пари при всеки случай, когато са се занимавали административно с теб извън наема на колата. Да не би това да е причината за тези горници.


Потребителски аватар
Krasi
Мнения: 670
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 12:37
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: ПЛЕВЕН

Re: Наем на кола в Италия и щета?

Мнениеот Krasi » Чет 10 окт 2019 22:35


Всеки като може, си слага каквито си иска такси. В случая е такса "два клика с мишка" и е равна на няколко десетки евро. Същата ти я слагат със закъснение, за да е с голям размер глобата, ако някъде не си се усмихнал добре на камерата.
И аз бих си сложил такса "износване на клавиатурата" за да си букна кола.....но уви...
За моя случай конкретно - нямам щети, казват в мейла че има снимки, а няма такива, дори да приема че има драскотина, тя 2450 евра ли струва?...Но няма откъде да има драскотини, това са измислици, да прекарат такива като мен които издават колата извън раб време на офиса.


Потребителски аватар
netizen
VW експерт
VW експерт
Мнения: 1257
Регистриран на: Пон 12 юли 2004 22:12
Автомобил: Skoda Kodiaq
Двигател: DFHA
Местоположение: Велико Търново
Контакти:

Re: Наем на кола в Италия и щета?

Мнениеот netizen » Пет 11 окт 2019 5:41


На мен ми дойодха претенции за 2х200€ или около тези суми бяха за уж снимки от камери. Отделно, че имаше проблем при издаването на колата. Тъпото рено при пълен догоре резервоар не отчита стрелката коректно... та едва не си изтървах полета заради френско-италианската комбинация. Накратко- не мисля, че бих си взел втори път рентал от Бергамо.


Потребителски аватар
bayernfan
Мнения: 56
Регистриран на: Пет 13 авг 2010 0:10
Автомобил: Audi A3
Двигател:
Местоположение: София

Re: Наем на кола в Италия и щета?

Мнениеот bayernfan » Пет 11 окт 2019 16:43


Пратих отговора вече, чакам инфо от тях. Четох им всички условия и писах, че е паркинг щета без да са засегнати трети лица. Това е много важно. Ако участва друга кола, или си блъснал ограда, или не знаеш как е станало трябва да викаш полиция и да пишат протокол. Притеснява ме само по тая лайсна да не ме плъзнат, защото не съм звънял на никой. Писах, тесен паркинг, направих всичко възможно, не знам как е станало (ей богу наистина не знам, ще кача снимка после), няма засегнати трети страни и не сметнах за нужно да се обаждам.

Застраховката ми е към Сикст, 200 евра за 5 дена и то с отстъпка. До колкото разбрах, макар по-скъпа това е по-добрия вариант. С външна застраховка гледат да те сапунисат още по-лошо. Като връщах колата погледнаха договора, видяха 0 евро самоучастие и казаха приятен полет, а изрично ги питах. Надявам се както колегата cecoa1 казва да е формалност защо реално не са ме питали нищо. Все пак трябва да има причина.

Иначе на Половера трябваше да доливам масло, с касовата бележка и за няколко часа ми върнаха парите. Надяваме се и сега да няма проблем.



Върни се в “Пътеводител”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 172 госта