Превключвателя за газ бензин, доколкото разбирам, НЕ Е АВТОМАТИЧЕН при теб. Но не това ти е проблема. Възможно е да "давиш" колата едновременно с газ и бензин /вж. по-долу/ но ако спреш на бензин , колата стои цяла нощ и сутринта не палиш от раз на бензин както е било по рано - имаш проблем и следвай съветите по горе.
Към RSI:
Като си прочетох поста разбирам, че не съм съвсем ясен, gruebel, за което се извинявам ама бях ядосан, че са прее***и колата на колегата.
Става въпрос за палене на студена кола, сутрин или след 5-8 часа престой.
Когато предстои паркиране за дълго време (5-8 часа) и е хладно (под 12 С ) е силно препоръчително да се пали на бензин. При инжекционоте това го прави "автоматичното" копче "газ-бензин" ако го има и т нар. "електрически" изпарител. Ако е с "ръчно копче" е добре да се превключи от газ на бензин непосредствено преди спиране, особено ако изпарителя не е т.нар."електрически". При карбураторните двигатели (при тях обикновенно се монтират т.нар. "вакуумни изпарители")се налага ръчно преминаване от газ на бензин поне една-две минути , преди паркиране за по дълго време. /По съответното правило за работа с използваната газова система. (има копчета с въртене, с междинно- неутрално пололжение и т.н.) /
Целта е да се изразходи налична газ в изпарителя до смесителната плочка и по тръбопроводите след магнет вентила за газта. В това време се напълва с бензин обема в карбуратора (т.нар. поплавлъкова камера) колата заработва само на бензин и след това паленето е отново само на бензин. При смесване на газ и бензин при палене обикновенно колата се "дави" свещите се намокрят и трябва да се чака доста време да изсъхнат, което зависи силно от околната температура. В този смисъл майстора е прав, но тук говорим за палене след по-дълъг период. Когато колата е топла , с "вакуумен" изпарител, с "ръчен" превключвател газ-бензин естествено се пали директно на газ-спор няма.
Дано сега съм ясен

Ако не съм - критикувайте!